اصول

آیا تبریک گفتن به مناسبت حلول رمضان جایز است؟

آیا تبریک و تهنیت گفتن به مناسبت حلول رمضان جایز است؟

فرا رسیدن ماه مبارک رمضان ماهی که ابتدای آن رحمت و سرانجام آن آزادی دل از تاریکی هاست ، با همه خوبی هایش از راه رسید و پاکی و صفای خود را برای ما به ارمغان آورد .

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و سلم) رسیدن ماه مبارک رمضان را به همراهانش مژده داده است.

 چنان که حضرت سلمان فارسی رضی اللہ عنه چنین نقل کرده که در روز آخر ماه شعبان پیامبر صلی الله علیه وسلم در خطبه مفصلی که برای یاران خود ایراد فرمود چنین بیان داشت :عَنْ سَلْمَانَ الْفَارِسِیَّ، قَالَ: خَطَبَنَا رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ فِی آخِرِ یَوْمٍ مِنْ شَعْبَانَ فَقَالَ: ” یا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ أَظَلَّکُمْ شَهْرٌ عَظِیمٌ، شَهْرٌ مُبَارَکٌ، شَهْرٌ فِیهِ لَیْلَهٌ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ، جَعَلَ اللهُ صِیَامَهُ فَرِیضَهً، وَقِیَامَ لَیْلِهِ تَطَوُّعًا، مَنْ تَقَرَّبَ فِیهِ بِخَصْلَهٍ مِنَ الْخَیْرِ کَانَ کَمَنْ أَدَّى فَرِیضَهً فِیمَا سِوَاهُ، وَمَنْ أَدَّى فَرِیضَهً فِیهِ کَانَ کَمَنْ أَدَّى سَبْعِینَ فَرِیضَهً فِیمَا سِوَاهُ، وَهُوَ شَهْرُ الصَّبْرِ،وَالصَّبْرُ ثَوَابُهُ الْجَنَّهُ وَشَهْرُالْمُوَاسَاهِ وَشَهْرٌ یُزَادُ فِیه رِزْقِ الْمُؤْمِنِ، مَنْ فَطَّرَ فِیهِ صَائِمًا کَانَ لَهُ مَغْفِرَهً لِذُنُوبِهِ وَعِتْقَ رَقَبَتِهِ مِنَ النَّارِ وَکَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ مِنْ غَیْرِ أَنْ یُنْقَصَ مِنْ أَجْرِهِ شَیْءٌ ” قُلْنَا: یَا رَسُولَ اللهِ، لَیْسَ کُلُّنَا یَجِدُ مَا یُفْطِرُ الصَّائِمَ، فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ:  یُعْطِی اللهُ هَذَا الثَّوَابَ مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا عَلَى مَذْقَهِ لَبَنٍ أَوْ تَمْرَهٍ أَوْ شَرْبَهٍ مِنْ مَاءٍ وَمَنْ أَشْبَعَ صَائِمًا سَقَاهُ اللهُ مِنْ حَوْضِی شَرْبَهً لَا یَظْمَأُ حَتَّى یَدْخُلَ الْجَنَّهَ، وَهُوَ شَهْرٌ أَوَّلُهُ رَحْمَهٌ، وَأَوْسَطُهُ مَغْفِرَهٌ، وَآخِرُهُ عِتْقٌ مِنَ النَّارِ مَنْ خَفَّفَ عَنْ مَمْلُوکِهِ فِیهِ غَفَرَ اللهُ لَهُ وَأَعْتَقَهُ مِنَ النَّارِ……

یعنی ای مردم به سایه افکنده بر شما ماهی بزرگ و بسیار مبارک و مقدس ، در آن شبی وجود دارد که عبادت در آن شب برابر است با هزار ماه دیگر ، خداوند روزه رمضان را فرض و قیام شب هایش  پسندیده گردانیده است . هر کس در آن  ماه با ایمانی راسخ به خدا نزدیک شود به وسیله یک خصلت و روش خیر و نیکی مثل آن است که در غیر رمضان فرضی را ادا کرده باشد و هر کس در آن  فریضه ای به جا بیاورد مثل این است که  هفتاد فریضه را در غیر آن ادا  کرده باشد و آن ماه آرامش و صبر است  پاداش صبر هم بهشت جاودان است ؛ ماه مساوات و همدردی و  تکریم بندگان مخلص ، ماهی است که در آن روزی فزونی می یابد ، هر کس روزه داری را افطاری دهد باعث جبران و تلافی لغزش هاییش و رستگاریش از آتش دوزخ خواهد بود و همچنین باعث تحصیل ثواب بمثل ثواب شخص صائم خواهد بود بدون این که از اجر و پاداش او چیزی کم گردد . عرض شد ای رسول خدا ( ص) برای همه ما سیر کردن شخص روزه دار مقدور نیست ؛ پیامبر( ص) فرمود : خداوند می بخشد این ثواب را به هر کسی که حتی به وسیله یک دانه خرما یا یک جرعه آب یا یک چشیدنی شیر روزه دار را افطار دهد ، رمضان ماهی است که از بقیه ماه های سال أفضل و برتر است ، دهه اول آن رحمت و دهه دوم مغفرت و  دهه آخر که از دو دهه اول برتر است رستگار شدن روزه داران از آتش جهنم را درپی دارد، هر کس در این ماه تسامح نماید با زیر دستانش خداوند او را می آمرزد و نجاتش دهد از آتش ……..شعب ایمان بیهقی حدیث شماره ۳۳۳۳۶). 

امام احمد ابن حنبل می فرماید: این فرموده پیامبر سندی است برای تبریک گفتن مردم به همدیگر به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان.

چگونه مؤمن به مناسبت باز شدن درهای بهشت بر او مژده داده نشود! و شخص عاصی و گناه کار نیز به وسیله بسته شدن درهای دوزخ مژده داده نشود! و همچنین انسان عاقل به علت به زنجیر کشیدن شیاطین دلخوش نشود!  –لطائف المعارف.ص    ۱۵۵

 از یکی از علمای معاصر سوال شد:

هنگامی که ماه رمضان فرا می رسد بسیاری از مردم به همدیگر تبریک می گویند .آیا از نظر اسلام و شریعت ، چنین کاری جایز است ؟!

جواب داد: مشکلی نیست چون پیامبر خدا به یارانش مژده آمدن این ماه را داده اند و آنان را برای انجام اعمال صالحه زیاد تشویق می نموده است.

و خداوند متعال فرمودند: ( قل بفضل الله و برحمته فبذلک فلیفرحوا هو خیر مما یجمعون …. بگو: «به فضل و رحمت خداست که [مؤمنان ] باید شاد شوند.» و این از هر چه گرد مى آورند بهتر است. سوره یونس آیه ۵۸).

رمضان مجمع کمالات ، نعمت ها و إحسان هاست و با بهره مندی از آنها می شود راه هزار ماهه را یک شبه طی کرد و این عطیه و هدیه فقط  مخصوص امت مسلمان است نه دیگران . میزان بالای رحمت و عطوفت و کرم رب العالمین بر بندگان در این ماه بر همگان هویدا است ؛ به خاطر همین اهمیت فوق العاده و بی نظیر این ماه ، حضرت سید المرسلین ( ص) پیشاپیش آمادگی خود را برای استقبال از رمضان و رسیدن به آن آشکار می کرد و از اللہ متعال متضرعانه می خواست که ماه رجب وشعبان را در حق او مبارک قرار داده و او را با رمضان هم آغوش کند . ( اللهم بارک لنا فی رمضان و شعبان و بلغنا رمضان ) .

نتیجه :

  تبریک و تهنیت گفتن و ابراز خوشحالی به خاطر آمدن و ورود به این ماه خجسته  از نظر سلف صالح مورد تایید بوده و انجام آن توسط پیامبر و سلف انجام گرفته است …..

ماه رمضان ماهی است بسیار مبارک و فرخنده و مقدس ، ماه خیر و إحسان و فضل و برکت بوده و پیش خداوند بسیار محترم و با ارج است . عنوان «سید الشهور» یکی از القاب آن بوده و عبادت در آن مضاعف و دعوات در آن مستجاب می باشد .

ای خوش به حال آن کس که در آن اطاعت خدایش را می کند و به قصد تقرب و نزدیکی به خدا از هر آن چه حرام است دوری جست و بدبختی و کل بدبختی برای آن گناهکاری که در این ماه حرام بخورد و مجرم گشت …..

 

تالیف : دکتر سید حسین العفانی . ج ۱ و ج ۳

ترجمه ؛ بیان عزیزی- پاوه

نمایش بیشتر

بیان عزیزی

استان کرمانشاه - پاوه مترجم - نویسنده

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا