خانواده

برنامه ای ۳۱ ماده ای برای خانواده مسلمان در رمضان

 

ماه های رمضان زیادی را پشت سر گذرانده ای که باعث افزایش ایمانت شده  و آرزو کرده ای:ای کاش خودم و خانواده ام از آن  بهره بیشتر می بردیم .

 با تمام شدن رمضان نباید تربیت متوقف شود بلکه در طول زندگی باید ادامه یابد و چه بسا برای هدر رفتن عبادت در ماه رمضان چه قدر تأسف خورده ای که اعضای خانواده ات از آن بهره نبرده اند.

در این مقاله به چند روش تربیتی خانواده در ماه رمضان اشاره می کنیم.

۱ـ در ماه رمضان اهدافی برای خود و خانواده ات تعیین کنید و آن را در مکانی بلند از منزل آویزان کن تا در ذهن افراد خانواده ماندگار و افراد خانواده علاقه رسیدن به این اهداف را داشته باشند. از جمله سه بار ختم قرآن یا خواندن کتاب تفسیر یا مرور جزءی از قرآن یا استفاده از کتاب تفاسیر و یا خواندن و مطالعه کردن هر کتابی که مفید باشد.

۲ـ به اعضای خانواده یادآواری کن که رمضان دارای ثواب و فضل زیادی است ، تهیه ی امکانات مادی را هم برای اعضای خانواده فراموش نکنی؛ چه قدر زیبا خواهد بود اگر یکی از اعضای خانواده برنامه را به خوبی بگذراند که باید جایزه برای او تعیین و در روز عید با حضور عموم مردم به او اهدا شود.

۳ـ قبل از شروع ماه رمضان امکاناتی که به آن نیاز داری را آماده کن از جمله نوار، سی دی ، کتاب  تا با آمادگی کامل وارد ماه رمضان شوید.

۴ـ افراد خانواده را قبل شروع رمضان آماده و شور و شوق و علاقه درآنان ایجاد کن.

۵ـ جدولی در منزل آویزان کن و کارهای روزانه را در آن بنویساز جمله افطار و غیره و اعضای خانواده را در تنظیم جدول مشارکت دهید تا آن را با عشق و علاقه انجام دهند و سعی کن قابل اجرا باشد.

۶ـ هم زمان با قرار دادن جدول نام اعضای خانواده را در آن به صورت افقی و کتابهای مورد نظر را به صورت عمودی در آن بنویس.

۷ـ تفاوت های فردی را در بین اعضای خانواده فراموش نکن . ممکن است یکی از فرزندانت علاقه به حفظ و دیگری علاقه به تلاوت قرآن داشته باشد، هیچ اشکال ندارد یکی از فرزندان را بر حفظ قرآن تشویق و دیگری را بر تلاوت قرآن. چنانچه می توانی مادرت و یا فرزندان کوچکت را بر حفظ یا تلاوت برخی از سوره های کوتاه قرآن تشویق کنی.

۸ـ اگر می خواهید همسرتان شما را در این برنامه و امر خیر یاری کند او را به پختن انواع غذا مشغول نکن. بلکه برنامه مناسب هم برای او در نظر بگیر که با کار کردن در آشپزخانه هماهنگ باشد مانند گوش دادن به قرآن از طریق نوار یا رادیو و به او یاد آوری کن که زحماتی برای روزه داران می کشد دارای اجر و پاداش بزرگی است.

۹- چه قدر زیبا خواهد بود اگر فرزندانت را همراه خود برای نماز تراویح به مسجد ببری و مساجدی را برای آنان انتخاب کنی که امام جماعت آن دارای صدای دلنشین است و نمازش را با خشوع وتدبر انجام می دهد و نماز گزاران و دوستان  خود را می بینند ،چنین کاری باعث می گردد فرزندانت از عبادت لذت بیشتری ببرند.

۱۰ـ فرزندانت را در منزل برای اجرای سخنرانی اگرهم کوتاه و یا از روی نوشته یا حفظ باشد عادت دهید وقتی را تعیین کنید که بقیه به سخنان او گوش دهند چون چنین کاری باعث می گردد برای ارائه سخنرانی و گفتگو با دیگران جرأت بیشتری داشته باشند.

۱۱ـ در ماه رمضان چند روزی را برای کمک به مستمندان اختصاص دهید و اعضای خانواده را هم تشوق کنید که برای آماده کردن طعام (افطاری دادن) با جمعیت خیریه همکاری لازم را داشته باشد و دختران هم پخت و پز انجام دهند و از کمک کردن به نیازمندان کوتاهی نکنند اگر یک ریال هم باشد.

۱۲ـ حداقل یک روز را با فرزندان خود در مسجد اعتکاف کنید و مشغول عبادت باشید و از سخنان بیهوده خودداری  و از عبادت لذت ببرید.

۱۳ـ  امر به معروف و نهی از منکر جزو اولویت های کاریت باشد و آن را با نصایح نیکو یا در قالب بسته های مفید از جمله سی دی و کتاب هاب کوچک عملی کن؛ با چنین کاری در دل فرزندانت معانی عظیمی را کاشته ای .

۱۴ـ یکی دیگر از روش های تربیتی موفق مسافرت همراه با خانواده به حرم مکه است اگر ممکن باشد در ماه رمضان چه بهتر.

۱۵ـ یکی از پیشنهادات دیگر این است که درس تفسیر قرآن را پس از نماز صبح یا در اوقات مناسب دیگر دایر کنید که تمام اعضای خانواده در آن مشارکت داشته باشند چنین کاری باعث افزایش اهتمام به تفسیر قرآن در بین آنان خواهد بود.

۱۶ـ چه قدر زیبا خواهد بود اگر به تمام اعضای خانواده پیشنهاد گردد کسی که خصلت یا عادت زشتی دارد آن را ترک و یا با ایجاد خصلت و اخلاق نیکو خود را اصلاح نماید.

۱۷ـ مسابقات فرهنگی یا تفریحی پیشنهاد می گردد در وقت مناسب برای جوانان اجرا شود تا از رفع خستگی آنها بکاهد و باعث دوری از برنامه بی فایده تلویزیون یا رسانه های جمعی گردد.

۱۸ـ نوشتن تابلو هایی از آیات قرآن و احادیث پیامبر (ص) با خط زیبا و آویزان کردن آنها در گوشه ای از منزل مانند این حدیث پیامبر(ص) {من صام رمضان ایمانا و احتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه} و یا باچنین جمله ای {سعی کن رمضان امسالت با رمضان سال های قبلی متفاوت باشد} می توانی از هر جمله ی زیبایی که دوست داری استفاده کنی.

۱۹ـ با قرار دادن کارت های تبریک همراه با کتاب های کوچک اذکار در اتاق  برادر یا خواهرت را تجربه کن.

۲۰ـ میانسالان از جمله والدین، خاله ، عمه و … را هم نباید فراموش کرد؛ می توانی سوره های کوچک یا دعا های مخصوص را به آنان یاد دهید.

۲۱ـ چه زیباست اگر به کارگران یا کارمندانت جانمازی یا قرآنی هدیه کنی که به زبان محلی معنی آیه روی آن نوشته شده باشد و یا در طول هفته یک ساعت او را اجازه دهید تا در برنامه دعوت و مسجدحضور یابد.

۲۲ـ یکی از افراد خانواده خود را در منزل تعیین کن تا برای کارگران یا کارمندانت کلاس قرآن و احکام مقرر نماید.

۲۳ـ کلیه امکانات لازم برای برنامه های وضع شده برای ماه رمضان از جمله قرآن و ….فراهم و تهیه کن.

۲۴ـ همراه با اعضای خانواده شب بیداری تاریخی را تجربه کنید و در آن موضوعات مهم از جمله درباره جنگ های مشهور نبوی یا موضوعات بهشت و جهنم و یا روز قیامت را با اعضای خانواده مطرح کن.

۲۵ـ مسابقات کتاب خوانی از جمله کتاب های زندگی اصحاب را  بین برادران و فرزندانت برگذار کن. وبه برندگان جایزه ای هدیه کن. و می توان جایزه تمام اعضای خانواده را با صرف شام در یکی از رستوران های شهر تعیین کرد.

۲۶ـ می توانی از پدرت سوال کنی تلاوت کدام قاری را بیشتر دوست دارد سپس برایش تهیه و به عنوان هدیه در ماشین او بگذار.

۲۷ـ چه می شد خانواده های برخی از مستمندان را جهت افطاری به منزل دعوت کنی با چنین کاری باعث از بین رفتن غرور و دل نرمی و موجب احساس انسانی می شود.

۲۸ـ برای خانواده های نیازمند به جمع آوری وسایل (از جمله وسایل پوشاک و…) اقدام کن تا باعث خوش حالی آنان و مورد استفاده آنان قرار گیرد.

۲۹ـ فرزندان کوچکت را با مهارات های فنی مشغول و دفترچه هایی برای آنها تهیه کن که دارای عکس های اسلامی باشد.

۳۰ـ سعی کن روحیه ی شرکت در مسابقات قرآنی که از طریق تلویزیون ها یا در مساجد پخش می شود را در بین فرزندانت ایجاد کنی.

۳۱ـ به نمایندگی از طرف خانواده زکات فطر را در بین مستمندان تقسیم کن و برای جع آوری آن به افراد ثروتمند مراجعه  کن.

منبع سایت: صیدالفوائد

ترجمه: قادر رحمتی

نمایش بیشتر

قادر رحمتی

استان آذربایجان غربی - مهاباد مترجم فعال دینی و امام جمعه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا