خانواده

اینگونه خانواده امان را از آتش دوزخ نجات دهیم

نجات فرزندان از آتش دوزخ

سپاس خدای یکتا را و درود وسلام بر روان پاک پیامبری که بعد از او پیامبری نخواهد آمد.

امانت تنها در حفظ چیزهای به امانت سپرده شده خلاصه نمی شود بلکه گسترده تر از آن است. امانت مسائل زیادی را شامل می آید؛ نماز امانت است، زکات امانت است، خرید وفروش امانت هستند و فرزندان نیز امانتی هستند که خداوند به والدین سپرده است. خداوند متعال در خصوص جایگاه امانت می فرماید : « اِنّا عَرَضْناالاَمانَهَ عَلَی السَّمواتِ وَالاَرضِ والجِبالِ فَاَبَینَ اَن یَحمِلْنَها وَاَشفَقْنَ مِنهاوَحَمَلَهاَ الْاِنسانُ اِنَّهُ کانَ ظَلوماً جَهوُلا» [سوره احزاب :۷۲ ]ما امانت را بر آسمانها زمین وکوهها عرضه کردیم پس از حمل ان امتناع ورزیدند واز آن ترسیدند وانسان آن را حمل کرد او بسیار ستمکار ونادان بود.

خداوند ما را به نجات فرزندان از آتش دوزخ دستور داده ومی فرماید: «یا اَیُّها الَّذینَ امَنوُا قوُا اَنفُسَکُم.وَاَهلیکُم ناراً وَقوُدُهَاالنّاسُ وَالحِجارهُ عَلَیها مَلایِکَهٌ غِلاظٌ شِدادٌ لا یَعصوُنَ اللهَ ما اَمَرَهُم وَیَفعَلونَ ما یُوءمَرون»[تحریم۶]

ای کسانی که بخدا ایمان آوردید در اطاعت خدا بکوشید وخود وخویشانتان را از آتشی که هیزم آن مردم وسنگها هستند نگاه دارید چنان آتشی که فرشتگانی بسیار خشن ودل سخت بر آن مأمورند که هرگز در اجرای فرمان خدا نافرمانی نخواهند کرد وآنچه به آنها حکم شود فورا انجام دهند.

از محمدبن حاطب روایت است که می گفت: من از ابن عمر رضی الله عنه شنیدم که می گفت: «ای مرد! پسرت را ادب بیاموز؛ چون تو مسئول آن چیزی هستی که به او می آموزی و او نیزمسئول است تا به تو نیکی کند و از تو اطاعت نماید.»

از عبدالله بن عمر رضی الله عنهما روایت شده که از رسول خداصلی الله علیه وسلم شنید که می فرمود: «کلکم راع ومسؤول عن رعیته فالإمام راع ومسؤول عن رعیته والرجل فی أهله راع وهو مسؤول عن رعیته والمرأه فی بیت زوجها راعیه وهی مسؤوله عن رعیتها والخادم فی مال سیده راع وهو مسؤول عن رعیته»: همه شما همانند چوپانی هستید که باید مواظب زیر مجموعه ی خود باشید وهریک از شما مسؤول خانواده ی خود هستید؛ زن درخانه مسئول است وغلام مسئول مال آقا و سرور خود است و سرپرست خانواده هم مسئول رعیت وخانواده ی خود است. [رواه البخاری ومسلم وأبو داود.]

فرزند چه پسر باشد وچه دختر، نعمتی از نعمتهای خداوند است که به بندگانش داده است. فرزند نسیمی الهی وبخششی خداوندی است که به هر کس بخواهد می دهد اگر چه فقیر باشد و از هرکس بخواهد منع می کند اگرچه مال زیادی هم داشته باشد.

خداوند در این خصوص می فرماید: «لِلَّهِ مُلْکُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ یخَْلُقُ مَا یَشَاءُ یهََبُ لِمَن یَشَاءُ إِنَاثًا وَ یَهَبُ لِمَن یَشَاءُ الذُّکُورَ(۴۹) أَوْ یُزَوِّجُهُمْ ذُکْرَانًا وَ إِنَاثًا وَ یجَْعَلُ مَن یَشَاءُ عَقِیمًا إِنَّهُ عَلِیمٌ قَدِیرٌ» [شوری: ۵۰]

مالکیّت و فرمانروایى آسمان‏ها و زمین فقط در سیطره خداست، هر چه را بخواهد مى‏آفریند، به هر کس بخواهد دختر عطا مى‏کند و به هر کس بخواهد پسر مى‏بخشد؛ یا پسر و دختر را با هم مى‏دهد و هر که را بخواهد عقیم مى‏کند و فرزند نمى‏دهد که او دانا و تواناست.

اگر می خواهی ارزش این نعمت خداوندی را که به تو بخشیده بدانی، به کسی  بنگر که خداوند او را از این نعمت محروم کرده است و در حال او تامل کن که چگونه نبود این نعمت قلبش را با غم و اندوه می سوزاند و همیشه آرزو می کند و در جستجوی آن است که خداوند فرزندی به او دهد تا دنیایش از شادمانی وخوشحالی پر شود. راست گفته است خداوند بزرگ آنجا که می فرماید: « اَلمالُ والبَنونَ زینَهُ الحَیاهِ الدُنیا والباقیاتُ الّصالِحات خیرٌعندَ رَبِکَ ثَواباً وَخَیرٌ اَمَلا» [کهف: ۴۶]

مال و فرزندان زیب و زیور زندگی دنیایند، و ماندگارهای نیکو (مانند فضائل نفسانی و عمل های نیک وانچه از خیر بعداز مرگ باقی می ماند مثل تعلیم قرآن ساختن مدارس ومساجد) در نزد پروردگار تو از نظر پاداش بهتر، و از نظر امید (به بازتاب دنیوی و اخروی آن) نیکوتر است.

ای پدرها! تمامی رسانه های ارتباطی؛ چه تصویری چه صوتی وچه خواندنی در پی  زمینه سازی برای  فاسد کردن فرزندان وتخریب خانواده ها هستند خصوصا در اوقات فراغتِ آنها از جمله تعطیلات تابستان. ببین چه برنامه ای برای حفظ فرزندانت از این وسایل خانمان سوز آماده کرده ای؟

ای پدرها! تعطیلات فصل تابستان فرا رسیده و رو به پایان است برای فرزندانتان چه برنامه هایی تدارک دیده اید؟ آیا دوست دارید فرزندانتان را به حلقه ها و مراکز و دوره های حفظ قرآن و یا مدارس علوم دینی بفرستید؟

آیا فرزندانتان را به برپایی اوامر خداوند ونواهی آن توصیه نموده اید؟

 به حضرت لقمان حکیم نگاه کنید که چگونه فرزندش را نصیحت می کند آنجا که خداوند می فرماید: «وَ إِذْ قالَ لُقْمانُ لِابْنِهِ وَ هُوَ یَعِظُهُ یا بُنَیَّ لا تُشْرِکْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْکَ لَظُلْمٌ عَظِیمٌ» [لقمان : ۱۳]

 به خاطر بیاور «هنگامى را که لقمان به فرزندش- در حالى که او را موعظه مى‏کرد- گفت: پسرم! چیزى را همتاى خدا قرار مده که شرک ظلم بزرگى است» تا پایان نصایح لقمان حکیم به فرزندش…. بنگرشما به فرزندت چه نصیحتی کرده ای؟

ای پدرها ! آیا به فرمان خداوند و رسولش عمل کرده و فرزندانتان را به خواندن نماز فرمان داده اید؟ چنان که خداوند می فرماید: «واْمرْ اَهلَکَ بالصَّلاهِ واصْطَبِرْعَلَیْها لا نَسْاَلُکَ رِزْقاً نَحْنُ نَرْزُقُکَ وَالْعاقِبَهُ لِلتّقْوَی» [طه۱۳۲: ]خانواده خود را به نماز فرمان ده و بر انجام آن شکیبا باش! از تو روزی نمی خواهیم ( بلکه ) ما به تو روزی می دهیم و عاقبت نیک برای تقواست!

اهل، شامل فرزندان ودیگر اعضای خانواده است.

عمروبن شعیب از پدرش از جدش روایت می کند که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند: «مروا أولادکم بالصلاه وهم أبناء سبع سنین واضربوهم علیها وهم أبناء عشر سنین وفرقوا بینهم فی المضاجع » [ رواه أبو داود، وحسنه الألبانی فی صحیح أبی داود رقم(۴۶۶)]

فرزندانتان را در هفت سالگی به نماز وادار کنید ودر ده سالگی به خاطر  نخواندن نماز تنبیه کنید و در هنگام خواب رختخوابشان را از هم جدا کنید.)

پسرت را به نماز عادت بده در صغیری تا چشمانت به آن روشن شود در کبیری.

فرزندان رادر کودکی مثالی چون آنها نیست که دراین عنفوان جوانی مانند آنست که برسنگ نقاشی کنی.

آنان گنجینه هایی با قابلیت رشد و نمو هستند که دیگران بدان دست نخواهند یافت وبدین خاطر جای ترسی برای آن نیست.

بی گمان اگر فرزندان صالح باشند، در هردو دنیا برای والدین مایه ی خیر و برکت خواهند بود و اگر فاسد ببار بیایند، در هر دو دنیا شر و ضرر آنها به والدین بر می گردد.

از ابوهریره رضی الله عنه روایت است که پیامبرصلی الله علیه وسلم فرمودند: « إذا مات الإنسان انقطع عنه عمله إلا من ثلاثه إلا من صدقه جاریه أو علم ینتفع به أو ولد صالح یدعو له» [ رواه مسلم]

 هر وقت، انسان بمیرد، پاداش اعمالش قطع می شود مگر از سه چیز: صدقه ای جاری،  علمی که بعد از مرگ، مورد استفاده قرار گیرد و فرزند نیکوکاری که برایش دعا کند.

 علما در معنی این حدیث گفته اند: عمل فرد مرده با مرگش قطع می گردد و جلوی افزایش پاداشش گرفته می شود جز در این سه مورد؛ زیرا او سبب  این سه چیز بوده است، بدلیل اینکه فرزند از کسب اوست وعلمی که او به دیگران آموخته یا کتابی که تالیف کرده باز از دست آوردهای اوست وهمچنین صدقه ی جاریه که وقف است خودش آن را انجام داده است.

با خواندن این داستان ببینید که چگونه فرزند فاسد سبب شقاوت والدین می شود:

روزی پدری شکایت فرزندش را پیش یکی از صالحین می برد. یکی از موارد شکایت پدر از فرزندش این بود که فرزندش او را کتک می زند.  فرد صالح از او پرسید: آیا به فرزندت قرآن و حدیث آموخته ای؟ پدر گفت:  خیر.  فرد صالح به او گفت: پس بگو فرزندت گاو نری است که تو را زده است.

گویا این فرد صالح به شاکی میگوید: اگر به فرزندت قرآن وسنت پیامبرصلی الله علیه وسلم می آموختی، جایگاهت را می دانست وحقت را اداء می کرد؛ چراکه در قرآن وحدیث میخواند و یاد می گرفت که آزار پدر ومادر از گناهان کبیره است و آنگاه فرزندت آیه ی۲۳ سوره ی  اسراء را می خواند که خداوند می فرماید: «وَ قَضی‏ رَبُّکَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ الْکِبَرَ أَحَدُهُما أَوْ کِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً کَریما»

پروردگارت مقرر داشت که جز او را نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید. هر گاه هر دو یا یکی از آن دو سالخورده شوند، آنان را میازار و به درشتی خطاب مکن و با آنان به اکرام سخن بگو.‏

آیات واحادیث فراوان دیگری نیز هستند که ما را به گرامی داشت والدین تشویق و از بی احترامی نسبت به آنان نهی می نمایند.

 از خداوند می خواهیم که ما را به چیزی موفق بدارد که رضایتش در آن است.

 ترجمه : فهیم بهنام

نمایش بیشتر

فهیم بهنام

استان آذربایجان غربی - ارومیه مترجم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا