اصولفتاوی

خرید و فروش دُلار از منظر فقه اسلامی

خرید و فروش دُلار

همچنانکه استحضار دارید امروزه مردم مسلمان در بیشتر کشورها از جمله ایران – به صورت رسمی و قاچاق – دلار و یورو و دینار و …. خرید و فروش می شود
آیا مطابق شریعت اسلامی معامله پول به پول برای مثال خرید و فروش دُلار به تومان یا هر پول دیگر صحیح و حلال است یا خیر ؟
ممنون می شوم پاسخی قانع کننده و مستدل از شما اساتید بزرگوار دریافت دارم ؟
???? با تشکر یحیی


☑️ پاسخ :

باسلام خدمت شما عزیزانی که در معاملاتتان نظر شرع اسلام را جویا هستید ..

در پاسخ به این سوال بایدگفت:

نقود و ارز از جمله ی اموال ربوی بوده و جهت صحت و شرعی بودن معاملات ارزی لازم است به شرایطی که فقهاء برای صحت آن تعیین نموده اند توجه شود ؛ آن شرایطی که عبارتند از :

۱-اگر نقود و ارزهای رایج ، از یک جنس باشند(مانند دلار به دلار)به شرط برابری و عدم زیادی و همچنین تحویل فی المجلس و بدون تاخیر در تحویل یکی از آن ها ، در این صورت معامله جایز و مشروع است.

۲-ولی اگر نقود و ارز ، متفاوت بوده و از یک جنس نباشند (مانند دلار به تومان) تفاضل در آن ها (زیاده گرفتن)جایز می باشد ؛ اما باید معامله بصورت نقدی و حاضر بوده و فی المجلس تحویل گرفته شود و در غیر این صورت ، معامله مذکور ربا محسوب شده و جایز نمی باشد.
و این حکم، برگرفته ازحدیث نبوی صحیح است که آن حضرت صلی الله علیه و سلم می فرماید:”الذهب بالذهب والفضه بالفضه مثلا بالمثل و یدا بید و اذا اختلفا فبیعوا کیف شئتم و لکن یدا بید “یعنی معامله طلا با طلا و نقره با نقره جایز است مادام که همانند و یکسان و نقدی باشند ولی اگر ارزها از لحاظ جنسی متفاوت باشند (یک جنس نباشند) هر طور که می خواهید معامله کنید؛ تنها کافی است آن معامله به صورت نسیه نباشند.

و الله اعلم بالصواب

عزیزالله عبدی – روانسر

 

نمایش بیشتر

عزیزالله عبدی

@ استان کرمانشاه - روانسر @@ نویسنده و مترجم #@ فعال و دعوتگر دینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا