گفتگو

«حسن البنا» را بهتر بشناسیم

زندگینامه رهبر شهید حسن البنا ترجمه و تهیه : شیدا محمودی

شصت و سه سال پیش از امروز  در مورخ ١٩۴٢/٢/١٢  بزرگ مردی از جهان اسلام  به دست رژیم جنایتکار و طاغوت و دیکتاتور مصر به شهادت  رسید .

جماعت اخوان  المسلمین مصر که جمعیتی سیاسی نیز بود در سال ١٩٢٨میلادی و توسط شخصیت  نامداری به اسم حسن البنا تاسیس شد .

حسن البنا نامی آشنا در بین نامداران جهان است، او مؤسس و بنیانگزارجنبش اخوان مسلمین مصر است که در سال  ١٩٠۶ در محمودیه مصر چشم به جهان گشود .

ابتدای زندگی او در خدمت شیخ عبدالوهاب حسفی بود و تحت تربیت وی قرار گرفت و پرورش یافت.

وی پس از فارغ التحصیل شدن و اخذ دیپلم ازدارالعلوم ، در حالی که هنوز بیست ویک سال ازعمرش نگذشته بود، دریکی از مدارس ابتدایی شهر اسماعیلیه مشغول به کار شد.

درسال ١٩٢٨ باهمکاری عده ای از شاگردان و دوستان خود جنبش اخوان را تشکیل داد و بدین وسیله صفحه ای نو به تاریخ سیاسی اسلام  افزود.

امام شهید حسن البنا با راه و روشی جدید وارد عرصه دعوت و دعوتگری می شود.

او در سال١٩۴١ تصمیمی تازه اتخاذ کرد و تشکیلات خود را به شهر قنه منتقل می کند ، موسس جماعت اخوان المسلمین مصر در سال ١٩۴۶ از شغل دولتی خود استعفا داد و سرپرستی روزنامه الشهاب که ازطرف جوانان اخوان منتشر می شد،عهده دار شد.

تاریخ و گذشته اخوان المسلمین مملواست از رهبران و فعالانی که در اثر فعالیت دینی روانه زندان طاغوتیان شده و در آن سیاهچاله ها روزگاری را سپری کرده اند.

 در تاریخ ١٩۴٨/١٠/٨ محمود فهمی رئیس جمهور وقت مصر دستور انحلال جماعت اخوان المسلمین را صادر کرد و اموال و دارایی آن را مصادره نموده و تمام اعضا و رهبران آن را دستگیر کرده و به بند کشید.

امام حسن البنا در تاریخی قابل تأمل که مصادف است با سقوط دولت دیکتاتور حسنی مبارک ، بدست مزدوران وابسته به حکومت در اتومبیل به وی حمله ، و ناجوان مردانه ترور شد.

جماعت اخوان المسلمین می کوشد در راستای منافع عمومی جامعه فعالیت کند و اپوزیوسیون  سیاسی راه اندازد که هم اکنون در اغلب دولت های عرب نشین به ویژه مصر مشغول به فعالیت است و البته  در سراسر دنیا به یکی از احزاب میانه رو اسلامی شناخته شده و معروف است.

جنبش اخوان در بیشتر از ٧٢ کشور جهان ، تشکّل و نمایندگی دارد ، این جنبش مردمی در آخرین انتخابات برگزار شده در مصر و در سال ۲۰۱۲ میلادی اکثریت آراء را به خود اختصاص داد و پس از تشکیل دولت توسط دکتر محمد مرسی و گذشت یک سال  با کودتایی نظامی و خونین سرنگون شد و رئیس جمهور منتخب ربوده شد.

هنگامی که شهید حسن البنا اقدام به تأسیس جنبش اخوان المسلمین کرد آن را چنین وصف نمود

جنبش اخوان المسلمین، مکتبی است سلفی واهل سنت وجماعت و صوفی گری به معنای حقیقی آن است، قدرتی سیاسی، ورزشی، اجتماعی، وعلمی است که جماعتی روشنفکر و با اندیشه و مدنی و اجتماعی درآن فعالیت دارند.

این سخن وی بعد از گذشت نیم قرن نمایان می شود که مکتب وی فراگیر و جهانی و عمومی است و هرکس بخواهد در آن بدون هیچ گونه تبعیض گذاشتن برای احزاب و سیاسیون وغیره…می تواند وارد شود و عضو شود.

چگونگی شهادت امام بنا از زبان خانواده شهید

در مورخه ١٩۴٩/٢/١٢  تاریخ صفحه ای سیاه و تلخ را ورق زد، که یکی از روزهای غم انگیز تاریخ مبارزه و دعوت به شمار می آید.

در یکی از روزها هنگامی که امام بنا به همراه گروهی از یارانش در مرکز شهر قاهره، از خیابان رامتین گذر می کرد به وی تیراندازی شد و روح مملو از شور و اشتیاق به شهادت وی اوج گرفت و با خون رنگین خود سند پیروزی آزادگی و ایثار را امضاء کرد.

 یکی از گزارش گران از فرزند امام بنا در باره شهادت پدرش می پرسد و می گوید : آیا پدرتان در واپسین روزهای زندگی اش احساس نا امنی و نگرانی نمی کرد؟

که در پاسخ گفت : اتفاقاً ایشان احساس خطرکرده بودند ، چرا که یکی از سیاستمداران وقت به ایشان خبر داده بود که بیشتر مواظب خودش باشد که او تهدید شده ! و اینکه زن عمویم که از عائله ای مشهور و بانفوذ مصر بودند، گویا چیزهایی از این واقعه می دانسته است و گویا که قبلا پدرم را از این تهدیدها آگاه ساخته بود  و همچنین خواب مادربزرگم در این مورد که صادق بود و در خوابش دیده بود که پدرم حسن البنا به شهادت رسیده بود.

خبرنگار دوباره سوال می کند: آیا اوقات تلخ پدرتان را به یاد دارید؟

او در جواب می گوید پدرم همیشه آرام و صبور وطبیعی بود و هرگز ناراحتی بر چهره اش نمایان و ظاهر نمی شد.

خبرنگار در سومین سوال از سیف البنا می پرسد: شما چگونه از شهادت پدرتان مطلع شدید؟

می گوید هنگامی که از مدرسه بر می گشتم، نرسیده به منزل نگهبان گاراژ مرا صدا زد و پرسیداخبار رادیو را شنیدی؟جواب دادم خیر ؛ مگر اتفاقی افتاده است؟

سکوت کرد و چیزی نگفت. فهمیدم که اتفاقی رخ داده است.

هنگامی که به خانه رسیدم متوجه شدم که پدرم  به شهادت رسیده است و شوک عجیب و وحشتناکی بر من وارد شد.

وی در ادامه خاطرات خود تعریف می کنددر ابتدا حکومت از تحویل دادن جنازه پدرم ممانعت می کرد ولی با اصرار و پافشاری پدر بزرگم ومراجعه وی به فرمانداری شهر قاهره و برخورد قاطعانه با مامورین جسد پدرم را تحویل گرفت ..

من که آن وقت فقط پانزده سال سن داشتم همراه پدر بزرگم وی را غسل وکفن نمودیم و در مسجد به همراه تعداد زیادی از مردم بر وی نماز گزاردیم که پدر بزرگم خود امامت آن نماز را برعهده گرفت جسد پاکش را در گورستان امام شافعی به خاک سپردیم .

روحش شاد وراهش پررهرو باد.

ایده شهید حسن البنا

استاد شهید حسن البنا بسیارعلاقمند بود، که جوانان براساس راهنمایی های صحیح اسلام تربیت و ساخته شوند و در این باره  چنین می گوید

هر دعوتی مقصدی دارد و هر مقصدی راهی دارد وهر راهی کارهایی را می طلبد وهرکدام نیازمند مردانی است که به عهد خویش با خدا وفا کنند، بدینسان دعوت، از ما مردانی صادق و کارکنانی توانا می طلبد، مرد بدون تربیت ، نظم و تربیت صحیح به وجود نمی آید، طفل در حالی که وارد میدان زندگی می شود، دستانش از همه چیز خالی است، با رشد او ویژگی های انسانی در وی شکوفا می شود و اهداف در مقابلش آشکار می گردد.

 

امام البنا از نگاه بزرگان معاصر

 

ابوالحسن  ندویخداوند در شخصیت حسن البنا ارزش های والایی را گرد آورد، از جمله عقل فراگیر و وسیع، فهم روشنی بخش، عاطفه ی قوی وجوشان، قلب مبارک و فیاض، روحی با نشاط، زبان فصیح و بلیغ، زهد و قناعت در زندگی فردی و شوق وهمّت بلند در راه نشر دعوت وارزش ها.

محمد الغزّالی قران بر زبان او طراوت و تازگی گذشته اش را به دست آورد و میراث نبوت در شمایل او متبلور و ظاهر گردید. او همچون صخره ای پایدار واستوار، در برابر امواج مادی طغیان گر ایستاد و در کنار آن نسلی به وجود آورد که دل های شان لبریز از محبت به اسلام و تمسک به آن بود.

وهمچنین شخصیت هایی هم چون دکتر مصطفی السباعی، محب الدین الخطیب، شیخ محمدالحامد و طنطاوی در باره حسن البنا نظرهایی ارزنده و قابل وصف ارائه داده اند.

ویژگی های ممتاز شخصیت امام بنا

استاد بنا با سخنانش دل ها را فتح می کرد وی سخنوری بلیغ وادیبی برجسته بود.

بزرگان معاصر وی از شخصیت وی در تعجب بودند و از آن همه فیض بی پایان علمی ای که خداوند به وی داده بود در شگفت بودند ؛ به خصوص آنگاه که قلم در دست می گرفت یا به عنوان خطیب می ایستاد ؛ همانند دریایی متلاطم موج می زد و با استفاده از عبارات و الفاظ و مفاهیم روان و ساده که برای عموم مردم قابل فهم بود سخن می گفت.

او با این ویژگی منحصر به فرد خود توانست شعله ی اندیشه ی اسلامی را در دل های هزاران جوان روشن کند و غربت را از چهره اسلام در میان جاهلان بزداید ومردم را از طریق معرفت با اسلام انس و الفت دهد و این راستا از علم و جهاد و وقت وجان و آسایش خویش مایه گذاشت.

خصوصیات اخلاقی فردی امام بنا

وی فضای خانه اش را از نام و یاد خدا پر کرده بود هرگز از تلاوت قران و ذکر و تسبیح غافل نبود، درهنگام ذکر و تلاوت منقلب وجسمش به لرزه در می آمد.

او بیشتر از هر کس مهار نفسش را در دست داشت ؛ در هنگام روبه رو شدن با جاهلان بردبار بود به طوری که خشم و حلم  او معلوم نبود.

اهل بخشش بود و با کسی دشمنی نمی کرد مردی زاهد و متواضع بود،همتش بیشتر از قدرتش بود و قدرتش برتر از خستگی و ناتوانی اش بود. کارهای بزرگش بیشتر به کرامت اولیا مشابه بود.

امام حسن البنا جامع صفاتی بود که کمتر این همه صفت در یک فرد دیده می شود، وی در فقه، سیاست، ادبیات، سخنوری وبسیار موارد دیگر ماهر و متخصص بود.

یکی از بزرگان در تفسیر این آیه « و من یضلل الله فلن تجد له ولیا مرشدا» می گوید : امام شهید حسن البنا به حق آن ولی مرشدی است که بسیاری از ره گم کردگان تحت هدایت هایش راه را از چاه باز شناخته و رهنمون شده اند

هزاران رحمت بر این امام همام باد و راهش همواره و برای همیشه پر رهرو باد

والسلام 

 

نمایش بیشتر

شیدا محمودی

@ استان آذربایجان غربی - اشنویه @@ نویسنده ، شاعر و مترجم @ فعال مدنی و اجتماعی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا