اندیشهتربیت فرزندان

فرهنگ عذرخواهی

عذرخواهی

به تازگی گزارشی قرائت نمودم که می گفت : مردم کاندا از کلیه ملت های دنیا بیشتر از کلمه متاسفم استفاده می کنند !
آنهم نه اینکه لزوما به معنای اعتراف به اشتباه انجام شده آنرا بکار گیرند ، بلکه هدف از استعمال این کلمه از جانب ایشان ، بیشتر جنبه زرنگی به خرج دادن و یا آرام نمودن طرف مقابل دارد !

حتی در سال ۲۰۰۹ میلادی در کاندا قانونی به تصویب رسید به نام ( قانون معذرت خواهی ) ، طبق این قانون ، عذر خواهی یک نفر از شخصی دیگر به هنگام روی دادن حادثه ای را ، نمی توان بعنوان دلیل بر مقصر داشتن علیه آن نفر در دادگاه بکار گرفت ، چون بیشتر اهل کاندا زبانشان به عذر خواهی عادت کرده است ، نه اینکه اقرار به مقصر بودن خود کنند !
ولی بر عکس کاندا در آمریکا بیشترین چیزی که بعنوان دلیل محکومیت شخصی ، مخصوصا در حوادث رانندگی بدان استناد می شود ، همان معذرت خواهی آنشخص از طرف مقابل می باشد !

هدف از بیان این مقدمه تنها ستایش اهل کاندا و یا بد گویی از آمریکاییها در این خصوص نیست ، بلکه هدف اصلی : * جا انداختن فرهنگ عذر خواهی می باشد * !
با وجود اینکه ما از مزایای اخلاقی زیادی برخورداریم که دیگر ملتها از این محاسن محرومند ، ولی متاسفانه فرهنگ عذر خواهی در میان ما خوب جا نیفتاده است ، که به نظر حقیر علت اصلی آن نیز ، خود بزرگ بینی بیش از حد بسیاری از ماست ، و این خود بزرگ بینی هم اگر در جای خودش نباشد ، مذموم خواهد بود !

جای تاسف دارد که بسیاری از ارتباطات فامیلی و رفاقتی و خانوادگی دربین ما به علت وجود این صفت ناپسند از هم پاشیده است در حالیکه هر کدام از ما اگر قدمی به سوی طرف مقابل بر می داشتیم این پیوندها قطع نمی گردید ، ولی به سبب‌ کوتاهی طرفین و طول انتظار آنها در این حالت ، روز به روز وضعیت بدتر از سابق گشته‌ است !

اگر کسی از تو بابت چیزی عذر خواهی کرد ، بدین معنی نیست که لزوما او مقصر و تو حق بجانب می باشی ، چون شاید هدف وی صرف نظر از هر چیز دیگری ، حفظ ارتباط با تو و برتری دادن این ارتباط بر عزت نفس خویش باشد ، پس تواضع داشته باش و فورا عزت نفسش را جبران کن ، چون چنین آدمهایی را نمی شود هر روز پیدا کرد !

منازلی را که تِرَک خورده اند مادامیه می توان ترمیم‌ نمود تخریبشان نمی کنیم ، ارتباط انسانها نیز اینگونه می باشد ، همانطور که گذشتگان گفته اند : انسان شریف و ارجمند دوستی یک لحظه را نیز مراعات می کند .
چه قشنگ است این بیت شعر از بشار شاعر که می گوید :
و من ذا الذی ترجی سجایاه کلها ، کفی المرء نبلا أن تعدّ معایبه
چه کسی تمام‌ خصوصیاتش مورد پسند واقع می شود ؟ برای ارجمندی کسی کافیست معایبش بر شمرده شوند .

ما برای انجام دادن تکالیف خود ناچاریم تحمل داشته باشیم و به خاطر حب مملکتمان متحمل سختیها می شویم پس چرا با کسانیکه دوستدار همدیگر هستیم از خود گذشتگی نداشته باشیم ؟!

طبیعتا این سخن وقتی مطرح است ، که ما حق به جانب باشیم ، اما مصیبت سنگین آنگاه شروع می شود ، که اشتباه از ما صورت گرفته باشد و باز راه عناد را در پیش گیریم ، درحالیکه می توانیم با یک کلمه معذرت خواهی ، از زیانهای آن اشتباه جلو گیری کنیم !

آنکس که از طرف مقابل خود پوزش می طلبد پایین نخواهد آمد بلکه بالا می رود ، پس نابود باد خود بزرگ بینی نا بجا !

نویسنده : ادهم شرقاوی
مترجم : امیدسلیمانی _ بانه

نمایش بیشتر

امید سلیمانی

# استان کردستان- بانه @@ فعال دینی و اجتماعی @@ نویسنده و مترجم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا