شخصیت هاقرآنگفتگو

گفتگو با قاری و حافظ قرآن آقای عبدالرحمان ابراهیمی – پیرانشهر

ماه رمضان ، ماه نزول قرآن فرصت مناسبی است جهت اُنس با کلام وحی و تجدید دیدار با قاریان کلام الله مجید .

سوزی میحراب برای سومین سال متوالی برنامه ای ویژه ماه مبارک رمضان تدارک دیده است که طبق آن هر روز از یکی از قاریان نامی و ترجیحاً جوان منطقه دعوت نموده تا بر کانال تلگرامی آن به تلاوت یک جزء از قرآن با سبک ترتیل بپردازند ….

الحمدلله امسال نیز سی قاری قرآن بومی در این امر خیر و خداپسندانه مشارکت دارند که ان شاالله در طول ماه مبارک پای تلاوت های دلگیر و جذابشان خواهیم نشست..

امسال علاوه بر بارگذاری تلاوت این بزرگواران بر این شدیم که گفتگویی مختصر و قرآنی با چند تن از عزیزان قاری قرآن ترتیب دهیم که امیدواریم مورد قبول خدای رحمان و خشنودی شما قرآن دوستان قرار گیرد.

 یکی از این قاریان خوش نام و خوش آوازه استاد عبدالرحمان ابراهیمی است …

از شما دعوت می کنم استاد ابراهیمی را از زبان خودش بشناسید ، نامبرده با تواضع منحصر به فردی به سوالات سوزی میحراب پاسخ گفتند ؛ امیدوارم این گفتگوی مختصر باعث شود برخی از ناگفته ها و نهفته های زندگی این قاری و حافظ قرآن برای ما آشکار شود

این شما و این هم گفتگوی دوستانه سوزی میحراب با کاک عبدالرحمان ابراهیمی

سوزی میحراب -اگر چه عبدالرحمان ابراهیمی قاری و حافظ قرآن برای بیشتر دوستداران قرآن آشناست ولی مایلیم خودتان را از زبان خودتان بشناسیم لطفا بیوگرافیتان را برای سوزی میحرابی های عزیز بفرمایید (بیوگرافی  . نام . زادگاه . تحصیلات . تحصیلات دانشگاهی –  ازدواج و تعداد بچه ها و …)

پاسخ : با سلام و عرض ادب خدمت عزیزان سوزی میحراب و همچنین مخاطبان گرامی. خوشحالم که در خدمت شما هستم.

من عبدالرحمن ابراهیمی هستم. تقریبا ۴۳ سال سن دارم و متاهل می باشم و حاصل زندگی مشترکمان ۳ فرزند، ۲ دختر و ۱ پسر است. اصالتاً پیرانشهری هستم اما در نقده بزرگ شده ام همین است که عزیزان اغلب من را به عنوان یک نقده ای می شناسند

حافظ قرآن هستم و در رشته مهندسی تکنولوژی هواشناسی تحصیل کرده ام. البته باید بگویم که در دوران دبیرستان دیپلم ریاضی و فیزیک گرفتم و مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته هواشناسی را گذرانده ام و به امید پروردگار وارد دوره دکتری تخصصی همین رشته خواهم شد.

از همان ابتدای تحصیل در دانشگاه، به استخدام سازمان هواشناسی کشور در آمدم و در حال حاضر سمت رئیس اداره هواشناسی پیرانشهر را عهده دار هستم.

سوزی میحراب : چه چیزی باعث شد به قرآن علاقه پیدا کنی؟ و از چه سالی شروع کردی به فراگیری قرآن؟  نزد چه اساتیدی قرآن آموخته ای ؟

پاسخ :

آشنایی با قرآن را مدیون استاد کرمانجی هستم. ایشان در سالهای ۷۱ و ۷۲ که در محله ما به عنوان امام جماعت مسجد ساکن شدند، مرا با توجه به اینکه از صدای خوبی برخوردار بودم، تشویق به ّقرائت قرآن کردند و خود ایشان به عنوان اولین استاد بنده در امر یادگیری قرآن هستند و از سال ۷۲ بود که فراگیری قرائت و تجوید قرآن شروع کردم. بعدها برای یادگیری بیشتر تجوید به روانسر در استان کرمانشاه رفتم و دوره هایی را هم در تهران گذرانده ام و همچنین نزد اساتیدی از ارومیه و جنوب کشور.

سوزی میحراب : چی شد که به حفظ کلام الله علاقمند شدی؟  در چه زمانی موفق شدی قرآن را حفظ کنی؟  از چه روشی برای حفظ قرآن استفاده کرده ای؟ شبانه روز چند ساعت قرآن حفظ می کردی؟  برای اینکه قرآن حفظ شده را فراموش نکنی معمولا چند ساعت در شبانه روز تکرار و تمرین داری؟

پاسخ : بعد از اینکه تا حدودی بر تجوید و قرائت قرآن تسلط پیدا کردم، به تشویق خود استاد کرمانجی در سال ۷۴ حفظ قرآن را آغاز کردم هر چند دیدن خوابی در آن زمان بر رغبتم برای حفظ قرآن بی تاثیر نبود. حافظه ای قوی داشتم و توانستم بر حفظ قرآن نیز مسلط شوم اما با توجه تحصیل و آمادگی برای کنکور، حفظ قرآن را بسیار کند دنبال می کردم تا اینکه وارد دانشگاه شدم و در زمان دانشجویی نیز در وقتهای فراغت قرآن حفظ می کردم که تا زمان اخذ مدرک کاردانی، ۲۲ جزء از قرآن را از حفظ داشتم. بعد از مدتی هم موفق به حفظ کل قرآن شدم. می توانم بگویم که قرآن را منسجم و پیوسته حفظ نکردم.

درباره روش حفظ قرآن باید عرض کنم که قرآن را صفحه به صفحه حفظ می کردم و برای تثبیت حفظ روزانه، همسرم بسیار مرا کمک می کرد. اغلب قبل از نماز صبح آن مقدار که در نظر داشتم را حفظ می کردم و در طول روز آنرا تکرار می کردم. البته مقدار حفظ و مرور روزانه را در دفترچه ای یادداشت می کردم که هنوز هم این دفترچه برای من خاطره است.

با وجودی که مشغول تحصیل و فعالیت کاری بودم، بسیار قرآن می خواندم و گاهاً شب تا صبح تلاوت می کردم. در حال حاضر هم هر روز باید تکرار و مرور قرآن داشته باشم در غیر این صورت قرآن از یادم می رود و باید گفت که قرآن بسیار فرار بوده و کسی که حافظ قرآن است، اگر به صورت مستمر تکرار و مرور نداشته باشد، دچار فراموشی می شود. برای تثبیت محفوظاتم، هر ۲۰ روز یکبار قرآن را ختم می کنم.

سوزی میحراب :  تاکنون در ایران و خارج در چه مسابقاتی شرکت نموده و چه مقاماتی را بدست آورده ای؟ در باره فواید و لذت های حفظ قرآن برایمان بگویید؟

پاسخ : تا کنون در مسابقات خارج از کشور شرکت نداشته ام و در داخل کشور هم در مسابقات مهمی شرکت نکرده ام زیرا به شرکت در مسابقات علاقمند نبوده ام؛ اما سال ۸۲ در جشنواره قرآنی جوان در منطقه شمالغرب کشور در رشته حفظ اول و در رشته قرائت مقام دوم را بدست آوردم.

البته فراموش نکنم که در سال ۷۴ نیز در رشته حفظ مقام اول استانی را کسب کردم.

در جشنواره قرآنی کارکنان و مدیران استان آذربایجانغربی در رشته حفظ مقام اول و در رشته قرائت به روش تحقیق رتبه دوم را بدست آورده ام. همچنین در مسابقات فرهنگیان استان نیز در رشته قرائت مقام سوم را دارم.

باید بگویم که حفظ قرآن و استقامت بر حفظ مشکل است اما لذت‌های خاص خودش را دارد. زندگی یک حافظ قرآن واقعاً متفاوت از بقیه است. معمولا باید همیشه با وضو باشی و در کل محدودیت های خاص خودش را دارد اما از این شیوه زندگی حقیقتاً لذت می برم. احساس می کنم در زندگی موفق بوده ام و این موفقیت را از قرآن می دانم و شفاعت قرآن در همین دنیا برای من ثابت شده است.

سوزی میحراب : آیا آشنایی با قواعد تجوید و صوت و لحن لازمه حفظ قرآن است ؟ از کدام قاری قرآن بیشتر متاثر هستی و در تلاوت قرآن تقلید می کنی؟

پاسخ : برای حفظ قرآن بهتر است با قواعد تجوید و قرائت آشنا بود؛ تسلط بر قواعد تجویدی، برای تقویت حفظ بسیار موثر خواهدبود و نظر بنده این است که بدون تجوید، قرآن حفظ نکنیم. می شود قرآن را بدون تجوید هم حفظ کرد ولی تجوید و قواعد آن نه تنها لازمه حفظ، بلکه لازمه قرائت نیز هست.

در تلاوت قرآن معمولا از کسی تقلید نمی کنم. هر چند بر اصول قرائت تسلط ندارم اما با توجه اینکه آشنایی مختصری با موسیقی دارم، به سبک خودم قرآن می خوانم و شاید قرائتم شبیه یکی از قاریان باشد، اما در کل تقلید نمی کنم.

قرائت قاریان بسیاری را گوش می دهم ولی از قرائت استاد منشاوی لذت می برم و تلاوت ایشان و همچنین استاد سعدالغامدی مرا متاثر می کند.

سوزی میحراب : به نظر شما  حافظ و قاری قرآن باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟

پاسخ : پاسخ به این سوال برایم مشکل است چون هرچه بگویم احتمالا در وجود خودم نباشد که می شود مصداق آیه شریفه ” یاایهاالذین ءامنوا لم تقولون ما لاتفعلون” باید قرآنی باشیم و الگو و نمونه؛ و هر آنچه یک انسان از قرآن می بیند باید در وجود ما باشد اما آنچه باید رعایت کنیم، استمرار بر نگهداری محفوظات است که بر آن بسیار تاکید شده است‌.

سوزی میحراب : خوش ترین خاطره زندگی قرآنی شما را از زبان خودتان مشتاقیم که بشنویم

پاسخ : حقیقتاً خاطرات زیادی دارم از دوران تدریس و محافل قرآنی و زندگی خود. بگذارید همان خوابی را که عرض کردم تا حدودی تلنگری شد برای حفظ قرآن، برایتان تعریف کنم.

در سالهای ۷۱ و ۷۲ که تازه تا حدودی با قرائت قرآن آشنا شده و فقط قرآن می خواندم و هنوز شروع به امر حفظ نکرده بودم، یک شب هنگام قرائت قرآن به خواب رفتم تا اینکه در خواب دیدم، در محفلی بزرگ و قرآنی حضور داشتم. یک نفر که ظاهراً  از بزرگان بود بر بالای سن، نشسته بود و مردم که در سالن برای استماع قرائت قرآن نشسته بودند، یک نفر به عنوان قاری مشغول قرائت بود که در خواب احساس می کردم به صورت بریده بریده کلمات و عبارات را از جای‌جای قرآن به اشتباه می خواند. با وجودی که تسلط کافی بر آیه های قرآن نداشتم، موضوع قرائت اشتباه قاری را به آن بزرگی که روی سن نشسته بود، گفتم. وی هم بدون هیچ سخن اضافه ای این عبارت را خواند:

” و علی الله قصد السبیل و منها جائر و لو شاء لهداکم اجنعین”

بلافاصله از خواب پریدم و دیدم که آن عبارت را تکرار می کنم. به مسجد رفتم و با مراجعه به مفردات متوجه شدم که این عبارت آیه ۹ از سوره نحل است. این خواب تا حدود زیادی سبب ترغیب من برای حفظ قرآن شد.

سوزی میحراب : برای ایجاد علاقه در فرزندانمان چه کارهایی باید بکنیم؟

پاسخ : برای ایجاد انگیزه و علاقه در خانواده و به ویژه فرزندانمان، باید قرآن در لحظه لحظه ی زندگی روزمره مان حضور داشته باشد. هرچند تاریخ مملو از نمونه های قرآنی برای کودکان است، اما خودمان برای فرزندانمان الگو باشیم؛ بایستی زمینه و بستر مناسب را در خانواده برای کودکان فراهم کرد تا علاقمند به قرآن شوند.

به نظر من اگر قرآن را فرا راهشان قرار دهیم، آینده دنیوی و اخروی آنان را تضمین کرده ایم. کمتر خانواده ای را دیده ام که قرائت قرآن به صورت جمعی داشته باشند، توصیه میکنم خانواده ها هر روز در میان خودشان به صورت حلقه ای قرآن تلاوت کنند که بسیار بر روی فرزندان تاثیر خواهدداشت حتی اگر چند صفحه باشد.

سوزی میحراب : قاریان و حافظان قرآن در شهر و استان شما از چه مشکلاتی رنج می برند ؟

پاسخ : باید عرض کنم که هر صنفی در جامعه ما مشکلات خاص خود را دارد؛ متاسفانه قرآن در بین ما بسیار غریب واقع افتاده و به تبع آن کسانی که در حوزه های قرآنی فعاایت می کنند، مشکلات بیشتری دارند. هنوز هم در اغلب مناطق کورد نشین، قرائت و حفظ جایگاه لازم و درخور را پیدا نکرده، پس نباید انتظار داشت که قاری و حافظ قرآن مشکل نداشته باشد.

کمبود استاد و نیز نبود کلاسهای تخصصی در زمینه صوت و لحن در منطقه، همیشه برای من آزار دهنده بوده است. البته چون قرائت قرآن همچون سایر کشورها و یا مناطق دیگر کشور، در منطقه اقبال چندانی ندارد، شاید یکی از دلایل اصلی همین باشد. همچنین ما مراکز حفظ قرآن نداریم و این مسئله هنوز هم نهادینه نشده و موسسات قرآنی هم عمده فعالیتشان بر روی کلاسهای روخوانی، روانخوانی و تجوید متمرکز هست و کمتر دیده شده که مرکزی به صورت تخصصی فعالیت حفظ و صوت و لحن داشته باشد.

البته مشکلات بسیار است و دلایل زیادی نیز وجود دارد که باید موشکافی شده و به صورت ریشه ای و جدی به آنها پرداخته شود که در اینجا مجالی برای آن نمی بینم.

سوزی میحراب : استاد عبدالرحمان ابراهیمی در سرودن سرودهای دینی هم زبانزد خاص و عام است ؛ ممکن است بفرمایید تا کنون چند اثر صوتی و تصویری از شما در اختیار مردم قرار گرفته است؟

پاسخ : بنده همیشه به موسیقی علاقه داشته ام و همین علاقه هم مرا به سمت قرآن سوق داده است. همواره در محافل و مناسبتهای مختلف سرودهایی می خواندم. البته چند سالی است به دلیل مشغله کاری در مراسمات شرکت نمی کنم و تقریبا سرود خواندن را رها کرده ام. در سال ۸۹ یک اثر هنری – عرفانی به صورت صوتی در قالب ۷ تراک منتشر کردم. اثر صوتی ” بارانی دوعا ” همراه با موسیقی و به زبان کوردی منتشر شد. بعد از آن دیگر فعالیتی نداشته ام. کاری به صورت تصویری انجام نداده ام؛ فقط با شبکه های تلویزیونی در قالب مصاحبه تصاویری از بنده هست.

سوزی میحراب: سخن ناگفته و توصیه های قرآنی تان را با گوش جان می شنویم . بفرمایید

پاسخ : حقیقتاً خود را در حدی نمی بینم که توصیه ای داشته باشم اما به همین بسنده می کنم که آثار عجیب با قرآن بودن را به عینه در زندگی خود دیده ام، همیشه با قرآن باشیم و البته این همراهی را همواره حفظ کنیم، همین.

در آخر از اینکه در خدمت شما و همراهان سوزی میحراب بودم، برایم جای بسی افتخار بود و از لطف شما عزیزان بسیار ممنون و سپاسگزارم.

سوزی میحراب برای شما قاری و حافظ قرآن توفیق روز افزون مسالت دارد.

مصاحبه کننده : رسول رسولی کیا

از طريق
رسول رسولی کیا
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

رسول رسولی کیا

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ شغل : دبیر آموزش و پرورش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا