اندیشه

پیامبرمان محمد(ص) را اینگونه بشناسیم و به جهان معرفی کنیم

معمولا مردم در سراسر دنیا، به طور سالانه سالگرد میلاد پیشوا و رهبرانشانشان را گرامی می دارند، در این میان مسلمانان از هر کسی دیگر شایسته ترند که در چارچوب شرع، ولادت پیامبرشان(صلی الله علیه و سلم) را گرامی بدارند؛ زیرا محمد پیشوا و رهبر نسل آدمیت است، برای همین در اینجا ما به خاطر بزرگی این پیامبر همام و همچنین به منظور شناخت بیشتر آن حضرت و پیروی از ایشان، به صورت خلاصه و مختصر، چند ویژگی مهم این پیامبر بزرگوار را به شرح زیر تقدیمتان می کنیم:

شناخت و معرفی پیامبر:

پیامبر(صلی الله علیه و سلم) آخرین راهنما و پیام آور خداوند بزرگ است، خداوند او را به پیامبری برگزیده است و مردم در انتخاب او نقشی نداشته اند ؛ چرا که پیامبری، مقامی خدایی بوده که خداوند آن را به بنده های خوب و پاک خود می بخشد.

رسالت پیامبر(صلی الله علیه و سلم)

پیامبر(صلی الله علیه و سلم) حامل و پیامبر پیام خداوند، جهت ابلاغ و انتشار در روی کره ی زمین می باشد، تا تنها برنامه و قانون و دستور برای تمام مردم باشد. خداوند بزرگ در این باره می فرماید: ﴿ِانِ الْحُکمُ الا لِله﴾ یعنی: حکومت و فرمانروایی تنها برای خداوند بزرگ است و نباید غیر از فرمان خداوند بزرگ، هیچ برنامه و منهج‌ دیگری، به عنوان قانون و برنامه ی زندگی آدمیان مطرح باشد و وظیفه ی پیامبر اکرم(صلی الله علیه و سلم) هدایت مردم به راه اسلام و قرآن است، وظیفه ی آن حضرت، تبیین این دین مبارک است تا در سایه آن مردم را از تاریکی جهالت و نادانی به سوی روشنایی خورشید اسلام رستگار کند، که تنها برای خداوند بزرگ بندگی کنند، تا در دنیا آسوده و هوشیار باشند و در باتلاق جهل اجتماعی نیفتند.

 پیامبر(صلی الله علیه و سلم) تنها مرد دین و آخرت نبوده است، بلکه مرد دین و دنیا، دین و دولت و دین و سیاست، مرد میدان و منبر، سوارکار در روز و عابد در دل شب بوده است، مرد هر عمل و گفتار زیبا و شایسته ای بوده است، بزرگ ترین مسئولیت و امانت ها را به انجام رسانده که رسالت ابلاغ و فرمانبرداری از قرآن کریم است.

  شخصیت پیامبرمان(صلی الله علیه و سلم)

پیامبر خدا(صلی الله علیه و سلم) همانطور که در آیات و روایات آمده است، دارای هزاران کردار و گفتار و صفات والا و زیبا  بوده است ؛ صفاتی که غیرقابل شمارش اند. پیامبر اسلام صلی الله علیه و سلم از هر نظر، مردی الگو و نمونه بوده است، او مردی خدایی بوده و در لابلای گوش دل سپردن به قرآن، پرورش یافته است، از هر نظر ممتاز و نمونه پرورش یافته است، همان گونه که خداوند بزرگ از پیامبرش به دارنده اخلاقی والا نام می برد آنجا که می فرماید: ﴿ وانک لعلی خلق عظیم﴾  و یقینا تو بربلندای سجایای اخلاقی عظیمی قرار داری.

حضرت عایشه، در وصف همسرش رسول خدا صلی الله علیه و سلم می فرماید: ﴿کان خلقه القران﴾ ترجمه: کردار و گفتار و رفتار پیامبر (صلی الله علیه و سلم) کاملا برگرفته از قرآن بود؛ یعنی بر اساس قرآن رفتار کرده است، در واقع او خود قرآنی زنده بود که میان اصحابش رفت و آمد داشت. برای همین او مردی بسیار خوب و پاک و از خدا ترس بود، شجاع و قدرتمند و بی باک، صبور و آرام و مقاوم بود، عالم و دانا و باهوش، شکیبا و نرم خو و بردبار بود، کاردان و خبره بود، دلسوز و اهل مشورت بود، دارای تمام صفات نیکو و والا بود؛ زیرا او از جانب خداوند بزرگ، منتخب و معصوم بود.

 خداوند ایشان را برای رهبری نسل بشریت آماده و مبعوث کرده است و در این باره می فرماید : ﴿من یطع الرسول فقد اطاع الله﴾ ترجمه: هر کس از پیامبر خدا اطاعت کند، در واقع از خدا اطاعت کرده است؛ آری این است شخصیت والای پیامبر اسلام.

 شأن و منزلت پیامبر(صلی الله علیه و سلم) در قرآن کریم

خداوند بزرگ در پیام مبارک خود (قرآن)، بسیار به بزرگی و مهمی از پیامبر(صلی الله علیه و سلم) یاد کرده است و او را بسیار محترم داشته و بهترین پایه و منزلت را به ایشان بخشیده است. برای نمونه؛ در آیات زیر، در مورد ایشان می فرمایند: ﴿ لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَهٌ حَسَنَهٌ لِمَنْ کَانَ یَرْجُو اللَّهَ وَالْیَوْمَ الْآخِرَ وَذَکَرَ اللَّهَ کَثِیرًا ﴾ قطعا براى شما در [اقتدا به] رسول خدا سرمشقى نیکوست براى آن کس که به خدا و روز بازپسین امید دارد و خدا را فراوان یاد مى ‏کند

همچنین می فرماید: ﴿ وَمَا آتَاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاکُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ  ﴾ و آنچه را فرستاده [او] به شما داد آن را بگیرید و از آنچه شما را باز داشت بازایستید و از خدا پروا بدارید که خدا سخت‏ کیفر است زیرا آن حضرت ﴿ وَمَا یَنْطِقُ عَنِ الْهَوَى  إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْیٌ یُوحَى ﴾ و از سر هوس سخن نمى‏ گوید این سخن بجز وحیى که وحى مى ‏شود نیست

هر کس به سخنان پیامبر(صلی الله علیه و سلم) گوش دهد، مانند آن است که به سخنان خداوند بزرگ گوش داده باشد و بالعکس. در بیشتر آیات قرآن کریم، نام پیامبر به دنبال نام خداوند آمده است و قسمتی از شهادتین هم برگرفته از نام (محمد رسول الله) است. بدون باور به پیامبری ایشان، شهادتین و اسلام هیچ کسی کامل نمی شود؛ آری این چنین است عظمت و بزرگی پیامبرمان(صلی الله علیه و سلم) از دیدگاه قرآن.

  برخی از ویژگی های پیامبر اسلام (صلی الله علیه و سلم)

بی شک این انسان بزرگوار، خصوصیات و ویژگی های زیادی دارد که به شمار نمی آیند، ولی ما برخی از مهم ترین آنها را ذکر می کنیم:

۱-او  پیامبری همگانی و جهانی بود، یعنی: به عنوان بشارت دهنده و اندرز دهنده برای تمام جوامع انس و جن آمده است. همان طور که خداوند بزرگ می فرماید: ﴿ وَمَا أَرْسَلْنَاکَ إِلَّا کَافَّهً لِلنَّاسِ بَشِیرًا وَنَذِیرًا وَلَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ  ﴾ (سبا/۲۸اسراء/۱۰۵فرقان/۵۶) و ما تو را جز [به سمت] بشارتگر و هشداردهنده براى تمام مردم نفرستادیم لیکن بیشتر مردم نمى‏ دانند

۲- او برای همه ی مردم رحمت می باشد، تا آنان را به سوی آیین خداپرستی، هدایت کند. همان گونه که خداوند می فرماید: ﴿ وَمَا أَرْسَلْنَاکَ إِلَّا رَحْمَهً لِلْعَالَمِینَ (سبا/۲۸) و تو را جز رحمتى براى جهانیان نفرستادیم.

۳- او از نسل بنی آدم و یکی از بندگان خداوند است، همان گونه که خداوند از زبان ایشان می فرماید: ﴿ قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ یُوحی‏ إِلَیَّ أَنَّما إِلهُکُمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یُشْرِکْ بِعِبادَهِ رَبِّهِ أَحَداً  ﴾ (الکهف/۱۱۰) گو: جز این نیست که من هم مانند شما بشرم ( لکن ) به من وحی می شود که بی تردید معبود شما معبودی یگانه است. پس هر که امید دیدار پروردگار خود دارد باید عملی شایسته انجام دهد و احدی را در پرستش پروردگار خود شریک نسازد.  

۴- او  یکی از (۲۵) پیامبری است که نامشان در قرآن آمده است و یکی از (۵) پیامبر اولوالعزم به شمار می رود . او سرور همه ی جهانیان و پیامبران و خاتم الانبیاء (علیهم السلام) می باشد.

۵- خداوند بزرگ چندین معجزه ی بسیار بزرگ به ایشان عطا کرده است. برای نمونه: قرآن؛ که بزرگ ترین معجزه ی روی زمین است، شق القمر، زیاد کردن آب و خوراکی، یا تعظیم سنگ و درخت و حیوانات نسبت به ایشان، مطلع نمودن او از چیزهایی که هنوز به وقوع نپیوسته اند و همچنین از معجزه های دیگر ایشان می توان به  شب روی و اسرا و معراج اشاره نمود.

۶-  هر چیزی برای ایشان حلال بوده، برای مردم دیگر هم حلال بوده است. او با مرگی کاملا  طبیعی فوت کرده است و دشمن نتوانسته است به ایشان ضربه ای بزند. زیرا خداوند می فرماید: ﴿ وَاللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ ﴾ ترجمه: و خداوند تو را از (آسیب و گزند) مردم دور نگه می دارد.

البته ناگفته نماند که بدخواهان آن حضرت به ایشان زهر دادند، جادویش کردند و چندین توطئه ی دیگر علیه آن حضرت انجام دادند، اما خداوند ایشان را محفوظ کرد .رسول الله صلی الله علیه و سلم همچنین دارای ویژگی های دیگری نیز می باشد  که در این مختصر نمی گنجد.

 وظیفه ی ما در مقابل پیامبرمان (صلی الله علیه و سلم)

وظیفه ی ما نسبت به ایشان، پیروی کردن بدون چون و چرا از همه ی سنت های ایشان، به تناسب آنچه که در قرآن و سنت به ما فرمان داده شده است، می باشد؛ باید همه چیز را از ایشان فرا بگیریم و او را از خودمان و هر چیز دیگری، بیشتر دوست داشته باشیم. همان طور که خداوند منان می فرماید: ﴿اگر خدا را دوست دارید، باید گوش به فرمان پیامبر باشید﴾ (آل عمران/۱۷)

 باید در همه ی گام ها و قدم های زندگی مان، از تمام رفتار و گام ها و کردار و گفتار های رسول الله کاملا پیروی نماییم و جان فدایش شویم، همان طور که اصحاب آن حضرت در همه امور و در هر حال و مکانی، نهایت احترام را نسبت به ایشان داشتند، گوش بە فرمانش بودند و مانند ایشان رفتار می کردند؛ حال باید بدانیم که وظیفه ی ما نیز، همین می باشد و بس.

  تغییر و تحولاتی که پیامبر(صلی الله علیه و سلم) در جهان ایجاد کرد

 پیامبر(صلی الله علیه و سلم)، مانند پیشوا و حامل پیام خداوند، بزرگ ترین تغییر و تحولات تاریخی را در جهان پدید آورد؛ برای نمونه در آن زمان، اسلام را به تمام دنیا رساند و دولت اسلامی و حکومت دینی را برپا کرد و پرچم اسلامی را در جهان برافراشت، کاخ کفر و ظلم و بی سوادی را ویران کرد. اسلام تا کنون هم ماندگار بوده و برای همیشه جاویدان خواهد ماند؛ او جامعه آدمیت را از ظلم و بیدادی و نفهمی به سوی خداپرستی و تمدن و پیشرفت و عدالت سوق داد.

 در هر زمان و مکان دیگری هم این اسلام بدرستی پیاده شود و از آن پیروی گردد، دنیا به آرامش رسیده و در سایه خداشناسی و پیامبر شناسی، مملو از خیر و برکت و تمدن می شود تحولات مثبت در بخش های مختلف اجتماعی، سیاسی و حکومتی ایجاد می گردد.

نویسنده: شوان راه بر

مترجم: سمیه مهدی زاده

ویراستار : عبدالله علی پور

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا