فتاویفقه

روزه در ماه رجب و شعبان

یکی از کاربران مکرم سایت سوزی میحراب پرسیده است : از قدیم شنیده ایم که سنت است در ماه های رجب و شعبان روزه بگیریم ؛ آیا فضیلت روزه در هر دو ماه برابر است یا خیر ؟ لطفا بفرمایید روزه در چه روزهای مشخصی از این دو ماه ثواب بیشتری دارد؟

پاسخ :


شکی نیست که روزه گرفتن بصورت مطلق از بهترین عبادات است، فلذا بصورت کلی در تمامی ماه های سال روزهای دوشنبه و پنجشنبه ی هر هفته و همچنین روزهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵ همه ی ماەهای قمری برای علاقە مندان بە روزە توصیه گردیده است..

اما بطور خاص نه فقط برای ماه رجب و شعبان بلکه درمورد دیگر ماه های سال روایت معتبری که بتوان بدان احتجاج کرد یافت نمی شود و طبق گفته ی محققین علم حدیث تمامی روایاتی که درمورد فضیلت روزه گرفتن در روزهای خاصی از ماه رجب و شعبان وارد گردیده موضوع و یا حداقل ضعیف هستند..

دراینجا با نقل قولی از بزرگ ترین و معتبرترین شارحان حدیث یعنی شارح صحیح بخاری شیخ ابن حجر عسقلانی رحمه الله پاسخ سوال را بصورت خلاصه خدمت سوال کننده عزیز عرض می نمایم:

قال ابن حجر رحمه الله: «لم یرد فی فضل شهر رجب و لا فی صیامه و لا فی صیام شیء منه معین و لا فی قیام لیله مخصوصه فیه حدیث صحیح یصلح للحجه» .

ترجمه و توضیح:

امام ابن حجر رحمه الله در صفحه ی ۹ کتاب ” تبیین العجب فی فضل رجب ” می فرماید: دربارەی فضیلت ماە رجب ، روزەی ماەرجب ، روزەی روز مشخصی از این ماه و همچنین شب زنده داری(قیام اللیل) یکی از شب هایش بطور خاص هیچ حدیث صحیح و صریحی که بتوان بدان استناد نمود ، وجود ندارد..

واین بدان معناست که تمامی روایات وارد شده دراین رابطه موضوع و یا ضعیف هستند و استناد بدانها جایز نیست..

نتیجه می گیریم که هیچ حدیث صحیح و یا صریحی در مورد روزه داری روزهای خاصی از ماه های رجب و شعبان که بتوان آن را حجت قرارداد وجود ندارد و استناد به برخی روایات از جانب برخی افراد در این مورد ناشی از عدم آگاهی از ضوابط علوم الحدیث ، بی اطلاعی از اقوال دانشمندان در این رابطه و یا تساهل بیش از حد می باشد..

تحقیقی مختصر از : عبدالواحد رحمت الله

از طريق
عبدالواحد رحمت الله
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

عبدالواحد رحمت الله

نویسنده و شاعر و مترجم آذربایجان غربی - مهاباد خطیب و دعوتگر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا