رمضانگفتگو

گفتگوی رمضانی سوزی میحراب با حاج ماموستا علی خالدی

نظر به اینکه رمضان امسال با همه سال های پیش متفاوت است و مردم مسلمان نسبت به این پدیده دیدگاه و واکنش های متفاوتی دارند خواستیم نظر شما به عنوان یک کارشناس و صاحب نظر در این حوزه را جویا شویم ..

1- سۆزی میحڕاب ؛ استاد گرامی ؛ با سلام احتراما ضمن ارائه بیوگرافی یک پاراگرافی از خودتان از تفاوت های رمضان در سایه کرونا با رمضان سال های قبل بفرمایید؟

پاسخ : باسلام وآرزوی قبولی طاعات وعبادات و تقدیر وتشکر از مدیر دلسوز و پرتلاش سایت “سۆزی میحڕاب”از خداوند قادر متعال عاجزانه وملتمسانه خواستارم  به بلای ویرانگر “کرونا ویروس” در دیار مسلمین پایان دهد

 اینک در حد وسع ، به سٶال های ده گانه ارسالی سوزی میحراب ، به ترتیب جواب می دهم ،امید است مفید واقع گردد.

بندە علی خالدی، در روستای شیخل از توابع شهرستان سردشت ، بدنیا آمده ام، درسال 1349 به حجره علوم دینی پا نهادم ، سال های 52 الی 54  درسرباز خانە بودم ، بعد از اتمام خدمن سربازی مجددا راهی حجرە شدم ، بالاخرە در سال 1358 بە صورت سنتی فارغ التحصیل شدم، سال 1363 به عنوان امام جمعە و جماعت در روستای سوغانلو از توابع پیرانشهر مشغول به کار شدم و بە مدت دە سال در این روستای خوش آب و هوابه تدریس علوم دینی اشتغال داشتم  … سپس پیرانشهر را به قصد شهرک کارمندان مهاباد ترک نمودم … در آزمون های ویژه روحانیون اهل سنت دانشکده الهیات دانشگاه تهران شرکت نمودم و موفق به اخذ مدرک سطح سه (کارشناسی ارشد) شدم ، مدتی را در دانشگاه های آزاد ، پیام نور و علمی کاربردی تدریس کرده ام و اکنون نیز امام جمعه وجماعت مسجد شهرک کارمندان شهرستان مهاباد می باشم.

 اما تفاوت های رمضان کرونایی امسال با رمضانِ سال های قبل:

تعطیلی مساجد و مراسمات عبادی جمعه و جماعات، عدم برگزاری نماز تراویح به صورت جماعت و در مسجد، محروم شدن از تلاوت های حلقه ای ، به حد اقل رسیدن ارتباط مسلمانان ، نگرانی مسلمانان از پیامدهای خطرناک تعطیلات مورد اشاره ، محروم شدن روزه داران از برنامه های هنگامه افطار، پایین آمدن نشاط عبادی مردم ، فقر اقتصادی و پایین آمدن قدرت خرید مردم و در کل به هم ریختن سامان و نظم ،از جمله تفاوت های دو رمضان است.

2- سۆزی میحڕاب ؛ سرور گرامی ؛ همچنانکه اشاره فرمودید یکی از تفاوت ها عبارت است از تعطیل بودن مساجد و عدم برگزاری نماز تراویح  و مراسم ختم قرآن و اعتکاف در مسجد ؛ آیا این شرایط پیش آمده برای روزه داران فرصت است یا تهدید؟

 پاسخ : ذات قضیه را می شود به فرصت تبدیل کرد،اما با توجه به پریشانی وعدم آمادگی  سیستم حاکم ، فقر ، گرانی ، بی انضباطی دعوتگران و حجم بالای هجمه معاندان ، احتمالِ تبدیلِ آن به فرصت متاسفانه ضعیف است.

3- سۆزی میحڕاب ؛ استاد عزیز ؛ فضای عمومی شهر یا حومه شما در رمضان امسال چگونه است ؟

پاسخ : هرچند زود است در این باره قضاوت نمود ؛ ولی قراین از وضع مطلوب خبر نمی دهند ، امیدوارم پیشبینی هایم صحیح از آب درنیایند!

4- سۆزی میحڕاب ؛  بزرگوار ؛ آیا عدم آمد و رفت مردم به مسجد و بسته بودن مساجد در رمضان می تواند آثار منفی بر روحیه مردم و بویژه جوانان مسلمان بگذارد؟

پاسخ : به جواب این سٶال اشاره شد، همه تلاش کنیم و دست به دعا شویم که ان شاء الله عدم آمد و رفت مردم به مسجد و بسته بودن مساجد در رمضان تأثیرات منفی نداشته باشد.

5- سۆزی میحڕاب ؛ همچنانکه مستحضرید با شیوع ویروس کرونا و همزمان با درخواست وزارت بهداشت علمای ربانی و فقهای محترم منطقه به تعطیل نمودن موقت مساجد و برگزاری نماز جمعه و جماعت فتوا دادند ؛ شما به عنوان یک فعال دینی این قضیه را چگونه ارزیابی می کنید؟

پاسخ : با توجه به محرز بودن خطر کرونا و دلایل فراوان عقلی و نقلی از جمله :

حدیث شریف پیامبر صلی الله علیه و سلم که می فرماید:”فِرَّ مِنَ المَجذومِ فِرارَکَ مِنَ الاسَد” از فرد جذامی فاصله بگیر همانگونه که از شیر جنگل فاصله می گیری

و دیگر فرموده آن پیامبر همام که می فرماید”و اذا وَقَعَ الطاعونُ بِاَرضِ وانتُم فیها فلاتخرُجوا منها واذا وقع فیها ولَستُم بها فلا تَقدَموا علیه “هرگاه در سرزمینی که شما در آن زندگی می کنید بیماری طاعون شیوع پیدا نمود از آنجا خارج نشوید و خودتان را قرنطینه نمایید و اگر چنانچه در سرزمینی این اتفاق افتاد که شما در آن نبودید بدان جا وارد نشوید

علاوه برسیره عملی امیر المومنین عمر بن خطاب که از ورود به شامِ طاعون زده امتناع نمود و…

و البته ضرورت صیانت از نفس خود و دیگران، که همه بر ضرورت خود قرنطینه نمودن و ضرورت خود مراقبتی در اسلام دلالت دارند …

با توجه به این مقدمات و دلایل اقدام علمای منطقه و اعلام موافقت با تعطیلی مساجد و جمعه و جماعات ، اقدامی بجا و شجاعانه بود..

 جهانی شدنِ نوعِ اقدام حتی در الازهر و بالاتر از آن در سه حرمِ شریف ، خود مهر تأییدی بود براین مدعا و اگر این اقدام و فتوی نبود خدا می داند چه فاجعه ای رخ می داد؟! و اگر با وصف تعطیلی مساجد آمار مبتلایان و فوتی ها را رو به افزایش می بینید ،ریشه آن را باید در دستپاچگی و بی برنامگی مدیران امر جستجو کرد.

6- سۆزی میحڕاب ؛  این روزها علی رغم عدم کنترل نهایی کرونا شاهد شکسته شدن قرنطینه خانگی و دایر شدن بازارها و کافه ها و ادرات به روال سابق هستیم ولی می بینیم که همچنان درب مساجد و مراکز علمی بسته است ؛ آیا این اعمال سیاست یک بام و دو هواست یا واقعا شرایط متفاوت است؟

پاسخ : این اقدام ،غیر معقول وغیر علمی به نظر می رسد ؛ چرا که وزارت بهداشت جهانی بارها هشدار داده است که هیچ دلیل ومبنایی برای رفع محدودیت ها وجود ندارد و مسئولان حوزه سلامت کشور بارها تأکید کرده اند هنوز خطر کرونا از بین نرفته و اگر در این باره عجله شود با موج تازه ای از ابتلاء و فوت روبرو خواهیم شد و این که ترافیک ماشین ها وانبوه جمعیت در بازار موج بزند ولی همچنان درِ مساجد بسته بماند با هیچ مقیاس ومیزانی جور در نمی آید ! بهتر وعلمی تر واسلامی تر آن بود تا رفعِ خطر ، محدودیت ها پابرجا می ماند و به جای برداشتن قرنطینه خانگی فکری به حال مردم فقیر و بیچاره و بی نان و نوا می کردند! و وضعیتِ فلاکت بارِ معیشتِ مردم را از گردونه محاسبات خود خارج نمی کردند.

7- سۆزی میحڕاب ؛  استاد محترم ؛ برای اینکه مسلمانان از رمضان کرونازده امسال حداکثر بهره معنوی و عبادتی را ببرند به آنان چه توصیه هایی می کنید؟

پاسخ :  توصیه های حقیر به مسلمانان و دعوتگران مسلمان:

اقامه فرایض پنچ گانه ، تراویح، نمازهای وتر به صورت جماعت با افراد خانه در منزل، ان شاالله اگر در گذشته نیز در این باره غفلتی صورت گرفته جبران شود .

در صحیحین از ابن عمر(رضی الله عنه) آمده است:”اجعَلوا مِن صَلاتِکم فی بُیوتِکم ولا تَتَّخِذوها قُبورا”در خانه هایتان هم نماز بخوانید وآن را همچون قبر نگردانید، یعنی باید از این فرصت پیش آمده استفاده کرد وبا بچه ها و دیگر اعضای خانواده بیشتر کار کرد …

توصیه دیگر من به فعالان حوزه دینی این است که ماموستاها و دعوتگران بیش از پیش از طریق فضای مجازی با مردم در ارتباط باشند و بویژه ائمه جمعه و کسانی اهل محراب و منبرند در طول این ماه مبارک از طریق شبکه های اجتماعی تلگرام و واتس آپ و … پیام شادی بخش و امیدوارکننده اسلام را به گوش مخاطبانشان برسانند و نباید کرونا را آخر دنیا بحساب آورند…

توصیه می کنم دعوتگران عزیز در باره پیام ها و درس هایی که کرونا دارد بیشتر مطالعه کنند ، در این زمینه سخنرانی کنند و یادداشت و مقاله سودمند بنویسند و همچنین درباره حقانیت قدرت خدا و ضعف بشر در مقابل ضعیف ترین مخلوق خدا (کرونا)مانور بدهند.

8- سۆزی میحڕاب ؛  خطرناک ترین اثر منفی کرونا از دیدگاه شما چیست ؟

پاسخ :  دلسردکردنِ مسلمانانِ نا آشنا با ماهیت وحقیقتِ اسلام ،از مساجد و مراکز مذهبی.

9- سۆزی میحڕاب ؛ مبارک ترین اثر مثبت کرونا از منظر شما چیست؟

پاسخ : مبارک ترین اثر مثبت کرونا به نظر این جانب عبارت است از آشکار شدن قدرتِ خدا وعیان شدن ضعف و زبونی مدعیانِ دروغین خدایی در مقابل یک مخلوقِ مأمورِ خدا ،کرونا ویروسی که آنقدر ریز است که اگر ده ها هزار برابر بزرگ شود باز قابل رٶیت نیست .

10- سۆزی میحڕاب ؛اگر سخن ناگفته ای دارید بفرمایید ؟

پاسخ : اللهُمَّ انّا نعوذُ بِکَ مِن البَرَصِ والجُنونِ والجُذامِ وَ مِن سَیِّئِ الاسقام .

والسلام علیکم ورحمة الله.

با تشکر مدیریت سایت سوزی میحراب رمضان 1399 شمسی

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا