اصول

اعجاز علمی” تگرک” در قرآن

هر اندازه که علم پیشرفت کند جنبه ای از اعجاز علمی قرآن کریم را کشف می کند تا به صورت یقین بدانیم کسی که این قرآن را نازل کرده است همان آفریننده جهان است و مطابقت علم با وحی، قطعا منطقی است.
از روزگار بر سر آمدن آئین اسلام، خردهای مؤمنی پدیدار گشت، و دریچه دلها را به زندگی و دانش و آزمون باز کرد و حل مشکلات جهان و باز کردن گره ها و گشودن نقابها از چهره معضلات، آغاز گردید…
از شگفت انگیز ترین چیزها این است: وقتی که آیات قرآنی از مسأله ای صحبت کرده باشد، در هیچ یک از نکاتی که در باره آن مسأله بیان داشته است با چیزهائی که علم واقعی در باره چنین مسأله ای گفته و می گوید، اختلاف و تضاد نداشته و نخواهد داشت.

این مقدمه را بدان جهت ذکر کردیم که بررسی کنندەی پدیدەی ” تگرک ” قطعاً از ما می خواهد که در این زمینه نظریه و دیدگاه صحیح قرآن کریم را درست توضیح دهیم.

{ ألم تر أن الله یزجی سحابا ثم یؤلف بینه ثم یجعله رکاما فترى الودق یخرج من خلاله و ینزل من السماء من جبال فیها من برد فیصیب به من یشاء و یصرفه عن من یشاء یکاد سنا برقه یذهب بالأبصار ﴿﴾ آیا ندانسته اى که خدا [ست که ] ابر را به آرامى مى راند، سپس میان [اجزاء] آن پیوند مى دهد، آن گاه آن را متراکم مى سازد، پس دانه هاى باران را مى بینى که از خلال آن بیرون مى آید، و [خداست که ] از آسمان از کوه هایى [از ابر یخ زده ] که در آنجاست تگرگى فرو مى ریزد؛ و هر که را بخواهد بدان گزند مى رساند، و آن را از هر که بخواهد باز مى دارد. نزدیک است روشنى برقش چشمها را ببرد = سوره نور آیه ۴۳}.

این آیه یکی از نشانه های اعجاز علمی در قرآن کریم و از دلایل صدق رسالت پیامبر اسلام صلی الله علیه و سلم است.
بارش تگرک یکی از اسرار پر راز و رمز طبیعت هستی است که دانشمندان را به فکر در این باره وا داشته است.
تعجب نکنید که سالیانه به دنبال بارش “تگرک” میلیون ها دولار ضرر و زیان به بار می آید.
بر اثر گزارشات رسیده در سال ۲۰۰۰ میلادی بر اثر اصابت تگرکی به اندازه یک سیب جان شخصی را گرفت! گزارشی دیگر حاکی از آن است بر اثر بارش تگرک در آمریکا زیانی بالغ بر ۱۰۰ میلیون دولار به دنبال داشته است. همچنین بزرگترین تگرک که اندازه گیری شده تا کنون در ایالت تگزاس آمریکا ۷۵۰ گرم بوده است.
در زمان قدیم افسانه های زیادی در مورد این پدیده طبیعت وجود داشته است و مردم آن زمان این پدیده را ناشی از قدرت و نفوذ خدایان تلقی می کردند!
در قرن هفتم، زمانی که قرآن کریم نازل گردید؛ مردمِ آن زمان نیز باورهایی سرشار از خرافات و بی اساس در مورد بارش ” تگرک” داشتند.
اما باید بدانیم که قرآن کریم چگونه در مورد این پدیده سخن به میان می آورد، و در مورد آن ” تگرک ” چه می گوید؟
اگر با پرسندگان همراه شویم و چند گامی با آنان بر داریم، بد نخواهد بود. وقتی که می پرسند: آیا قرآن کریم تحت تأثیر آداب و رسوم قرن هفتم قرار گرفته است؟
پاسخ: این پرسش را از رأی و نظر دانشمندان ۲۱ آغاز می کنیم که در باره شرایط فیزیکی و تغییرات جوی در تشکیل تگرک سخن گفته و سپس به محضر قرآن کریم باز می گردیم، تا دریابیم که قرآن چگونه از تشکیل تگرک و شرایط به وجود آمدن آن سخن به میان می آورد. و این سؤال را در ذهن ایجاد می کند که آیا نظر قرآن با تفکرات قرن هفتم هیچ تضاد و یا تطابقی دارد یا نه؟!
آری… خداوند از بندگان خود می خواهد در آیات قرآن بیاندیشند تا کاملاً مطمئن شوند که قرآن از جانب پروردگارشان می باشد و هیچ اختلافی در آن نیست:
{ أفلا یتدبرون القرآن ….

تگرک چگونه تشکیل می شود ؟ آیا این پدیده تگرک به صورت اتفاقی به وجود آمده است؟
انسان مؤمن با مطالعه علوم و دانش های مختلف، خالق هستی را می جوید و در صدد کشف حکمت های عالی قوانین خداست….
زمانی که دمای جو به زیر صفر درجه می رسد ” تگرک” ایجاد می گردد. قطرات بخار آب به دلیل قرار گرفتن در هوای زیر صفردرجه از حالت مایع به حالت جامد تغییر حالت می دهند. دانشمندان بر این باور هستند که برای تشکیل یک عدد تگرک مدت { ۵ الی ۱۰} دقیقه زمان لازم است. تگرک از ریز قطرات آب و برف منجمد تشکیل می شود که گاهی در داخل ذرات تگرک اقسام ریزگردها و موجودات ریز مشاهده می شود که به دلیل این امر به بادهای موسمی که بخار آب را جابه جا می کنند بر می گردد.
اگر یک عدد تگرک را مورد مشاهده قرار دهیم و آن را از وسط به دو نصف تقسیم کنیم خواهیم دید که داخل آن از چندین حلقەی مانند لایه های پیاز تشکیل شده است که این امر حاکی از آن است که تگرک در چند مرحله تشکیل گردیده است و هر مرحله باعث تشکیل یک حلقه در داخل آن ” تگرک” می شود.
دانشمندان دریافته اند که باران از چندین ابر مختلف خواهد بارید اما شایان ذکر است که تگرک از ابرهای مخصوص به خود می بارد که در ارتفاعات بالاتر جو قرار دارند.
حال ببینیم که این اطلاعات علمی که حاصل تجارب دانشمندان در این زمینه می باشد، قرآن کریم چگونه در این باره بحث می فرماید و چگونه این پدیدەی خلقت را توضیح می فرماید؟
قرآن کریم بارش تگرک را نشانه ای از نشانه های بزرگ پروردگار جهانیان می داند. پرودگار در این آیه همەی رازهای علمی این پدیده را به صورت دقیق بحث می کند. دانستیم که تشکیل تگرک از به هم فشردن ابرها و ادغام آن با هم ایجاد می شود. و کلمه { یزجى } در آیەی فوق به معنای ” راندن و سوق دادن ” می باشد، که اولین مرحلەی شکل گیری تگرک می باشد. پس در مرحله نهایی از تجمع ابرها در کنار هم ابرهای بارش زا تشکیل می شود که باعث بارندگی در نواحی مختلف می شوند.
می بینیم که در این آیه کلمه { رکاما } به کار رفته است که همان ابرهای متراکم و توده ای هستند که سرانجام توسط نیروی باد به ارتفاعات بالاتر برده شده و به ابرهای منجمد تبدیل می شوند.
در مرحله آخر بارندگی روی می دهد که در این آیه چنین می فرماید: { فترى الودق یخرج من خلاله و ینزل من السماء من جبال… } حال که قطرات آب تشکیل گردیدەاند، تبدیل شدن آنها به تگرک آسان است که از انجماد میلیون ها قطرات آب میان ابر در نواحی مرتفع تر جو باعث تشکیل تگرک می شود و تگرک در نواحی خاصی از زمین می بارد. که می فرماید: { و ینزل من السماء من جبال فیها من برد } می بینیم که قرآن کلمه ” جبال” را به کار برده است و دانشمندان کلمه { ابر برج } را برای این ابرها به کار می برند. این چنین است که در می یابیم که اصطلاح دانشمندان “ابر برج ” چقدر به تعریف قرآنی نزدیک و مرتبط است. دانشمندان دریافتەاند که تگرک از همه قسمت های ابر نمی بارد بلکه از قسمت های خاصی از ابر و در مناطق خاصی از زمین می بارد. که قرآن نیز به آن اشاره فرموده است و می فرمایند: نه از همه ابرها بلکه از ابرهای خاصی که در آیه فوق از کلمه { من برد } آن را در می یابیم.
{ من برد } همان ابرهایی که مانند کوه هستند که از بعضی از آنها تگرک و یا برف و باران می بارد و قسمت اعظم آن قبل از رسیدن به زمین آب می شوند که قرآن کریم به آن اشاره دارد و می فرماید: { فیصیب به من یشاء و یصرفه عن من یشاء }.
در می یابیم از این آیه آنهایی که خداوند بخواهد به زمین می رسند و تگرک و برف و باران که پروردگار اجازه ندهد در آسمان زوب و به بخار تبدیل می شود. همچنین به موضوع پدیده ی دیگری اشاره می فرماید که پدیده رعد و برق می باشد که از آن به عنوان چخماق و آتش زنه نام می برد:{ یکاد سنا برقه یذهب بالأبصار }.

٭ نکات و پیام های اعجازی آیه

حال آیه را به صورت کامل می نویسیم و إعجاز علمی آن در مورد بارش تگرک آشکارا و به طور واضح در می یابیم.

خلاصه ای از بحث و نکات اعجازی آیه

۱- نکات قابل تأمل و تفکر آیه این است که هیچ تفاوتی و تضادی میان تجارب علمی دانشمندان حال حاضر و بیانات قرآن کریم نیست که این موضوع دلالت بر آسمانی بودن قرآن کریم دارد و ثابت می کند که قرآن کریم از جانب پروردگار جهانیان است و هیچ انسانی قادر نیست که این چنین اسرار و رموز این پدیدەی ناشناخته را به این صورت بیان کند.
۲- ألم تر أن الله یزجی سحاباً = اشاره به حرکت ابرها و به ارتفاعات جو توسط نیروی باد.
۳- ثم یؤلف بینه = اشاره به متراکم ساختن ابرها و ایجاد ابر توده ای
۴- ثم یجعله رکاما = اشاره به درست شدن توده های عظیم و شاخی ابرها
۵- فترى الودق یخرج من خلاله…= اشاره به درست شدن آب از بخار موجود در ابر
۶- ینزل من السماء من جبال فیها…= اشاره به اندازه و محل تشکیل تگرک دارد که در همه جا تشکیل نمی شود

۷- فیصب من یشاء …= اشاره به این که تگرک و بوران همەی آن به زمین نمی رسند، بلکه بعضی از آن بخار می شوند.
۸- یکاد سنا برقه…= اشاره به پدیدەی رعد و برق و تأثیر آن در بارش باران از ابرها
۹- این آیه از هفت جمله تشکیل شده است که پروردگار حکیم به صورت دقیق همراه با جزئیات به این پدیدەی رمز آلود اشاره می کند که نشانەی عظمت و بزرگی خداوند متعال می باشد.
اما دانشمندان چندین دهه مشغول کاوش و مطالعه در این زمینه هستند، که به تازگی به صحت این آیه دست یافتند.!!
در پایان آیا این إعجاز آشکارا خود به تنهایی سندی کافی نیست دال بر این که قرآن از جانب پروردگار است ؟
اگر در جهان غرب، حقائق علمی که زاده تجربه و آزمون است، با دینی تضاد و برخورد دارد که در آنجا مسلط و فرمانروا است؛ گناه آن برگردن دین تحریف شده و تغییر داده شده ای است که در برابر حقیقت تاب ایستادگی ندارد. ولی این چیزی که در آنجا رخ داده است، نه در گذشته و نه در حال در میان ما مسلمانان روی نداده است.
قرآن بزرگتر از آن است که پیرو باشد، بلکه پروردگار قرآن را نازل فرموده است تا از آن پیروی شود، نه این که از چیزی پیروی کند. قرآن و حقیقت علمی، با همدیگر تضاد و تناقضی ندارند.

نویسنده: دکتر محمد راتب نابلسی
ترجمه به کردی: عبدالقادر علی
ترجمه به فارسی: عبدالله علی پور

نمایش بیشتر

عبدالله علی پور

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - نقده @ شغل : دعوتگر دینی و فعال اجتماعی - مدیر کانال تلگرامی @sozimihrab

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا