خانوادهزن

چِک کردن گوشی همسر !!

جریمه ده هزار دلاری برای زنی که گوشی همسرش را بدون اجازه وی چک کرده بود !  

نویسنده : دکتر جاسم المطوع

خانمی سویسی دزدکی به پیامک های عاشقانه رد و بدل شده شوهرش با چند خانم دیگر سَرَک می کشد ! شوهر از این قضیه اطلاع پیدا می کند و به اتهام احترام نگذاشتن به حریم خصوصی از طریق چک کردن موبایلش، از همسرش به دادگاه شکایت می کند و دادگاه ، خوانده را به اتهام چک کردن گوشی خواهان برای چندین بار و اطلاع پیداکردن بر پیامک های خصوصی و کپی کردن آن پیام ها، به پرداخت ده هزار دولار جریمه محکوم کرد ؛ حکمی که در نهایت – و پس از اعتراض متهم – به هزار و ششصد دولار کاهش یافت.

اگر این قانون را در کشورهایمان پیاده کنیم پیش بینی می کنید چند زن بدلیل تجسس بر گوشی شوهرشان مجازات می شوند؟!

آری؛ هر شخصی دارای حریم خصوصی  می باشد و کسی حق ندارد بدون اجازه، به آن ورود پیدا کند..

اسلام به حریم خصوصی انسان ها احترام گذاشته و سَرَک کشیدن بدان را ناروا شمرده است ؛ زیرا بسیار طبیعی است که هر انسان ، گاهی شرایطی بر او سپری می شود که در آن ، مرتکب اشتباه می شود ؛ زمانی که ما در این گونه شرایط بر شخصی تجسس می کنیم و بدین وسیله می خواهیم بر اسرار و عیوب او اطلاع پیدا کنیم و سپس او را قضاوت می کنیم؛ باید بدانیم که قضاوت ما اشتباه بوده است ؛ چرا که اصل در قضاوت این است که نقاط ضعف و قوت افراد را با همدیگر سنجیده و سپس به قضاوت بنشینیم..

احترام به آزادی و حریم خصوصی یکدیگر اساس ازدواج موفق می باشد ؛ به همین خاطر است که اسلام نیز مالکیت فردی و فکری هر یک از زوجین را محترم شمرده است ؛ از دیدگاه اسلام جایز نیست یکی از زوجین به حریم خصوصی دیگری اعم از مالی ، ادبی و فکری وارد شود.

آزادی در زندگی زناشویی یعنی اینکه هر کدام از طرفین اجازه دهد طرفش متفاوت باشد ؛ این اشتیاه است که شوهر زنش را مجبور کند که شخصیت و ذوق و رفتارش مثل او باشد ؛ ضرورت ندارد برای یک زندگی موفق  که نگاه طرفین به ارزش ها واحد باشد ؛ اینکه نگاه زوجین به ارزش ها یکی باشد ، این ، یک خواب و آرزوی بزرگ است ؛ ولی اصل براین است که نگاه ها واحد نبوده و روابط طرفین بر تفاهم و احترام و خوش رفتاری متقایل استوار باشد و هرگز نباید این گونه تصور کنیم که یکی از زوجین کُپی برابر اصل دیگری باشد .

یکی از بزرگ ترین عواملی که عشق بین زن و شوهر را ریشه کن می کند این است که یکی از زوجین ، بر دیگری چیره شود ؛ فرق نمی کند عامل این چیرگی حمایت باشد یا غیرت و یا علاقه ! آری ؛ عامل ، هر چی باشد نتیجه چیزی نیست جز نابودی عشق بین زوجین !

زوج های زیادی را دیده ام که علی رغم علاقه وافر به همدیگر از هم جدا شده اند ؛ چرا که علاقه به تسلط  بر طرف و حس تملک و تجسس یکی از طرفین باعث شده که زندگی مشترکشان تداوم نداشته و از هم بپاشد ؛ زیان این ندانم کاری بر زندگی زناشویی به مراتب بیشتر است از سلاح شیمیایی .

ما هرگز دنبال این نیستیم کسی را به رابطه های عاطفی خارج از چارچوب ازدواج تشویق کنیم ؛ ولی در عین حال این را صحیح نمی دانیم که اشتباهی را با اشتباهی بزرگ تر معالجه نماییم ؛ چه بسیارند زنانی که همسر و زندگی زناشوئی اشان را تنها به دلیل کنجکاوی و تجسس بر تلفن همراه همسرشان از چنگ داده اند !

یادم می آید روزی زنی در حالی که گریه می کرد به دفترم مراجعه نمود؛ از او پرسیدم : چرا گریه می کنی؟ پاسخ داد: از بس که بر گوشی همراه همسرم کنجکاوی کرده ام می بینم که اکنون به بیماری وسواسی کنجکاوی دچار شده ام ! به گونه ای که حتی اگر شوهرم ریگی هم تو کفش نداشته و صادق باشد باز علاقمندم که از گوشی او سَرَک بکشم تا اینکه کنجکاوی در من به یک بیماری مبدل شده است !

زندگی مشترک سالم در گرو ارتباط سالم و احترام متقابل به حریم خصوصی یکدیگر است و اگر چنانچه یکی از زوجین مرتکب اشتباهی شود مسئول بازخواست او خداوند است نه همسرش !

اگر دو همسر به این پایه اساسی – احترام طرف مقابل و حریم خصوصی او – توجه کنند قطعا زندگیشان پایدار و بدون مشکل خواهد بود.

این پایه و اساس باعث می شود زوجین زندگی راحت و بی دغدغه ای داشته باشند ؛ چرا که بر اساس آن ما همسران موظفیم بر ظاهر یکدیگر قضاوت کنیم و هرگز حق نداریم به منظور اطلاع پیداکردن از اسرار طرف مقابل کنجکاوی بی مورد داشته باشیم که این کار زندگی زناشویی را متزلزل می نماید .

 پیامبر صلى الله عليه وسلم نهی کرده از اینکه شخص مسافر، شبانه – و بدون اطلاع قبلی – به میان خانواده اش بازگردد ؛ مبادا همسرش گمان کند که شوهرش نسبت به او گمان بد داشته و با این نوع بازگشتن می خواهد نسبت به او کنجکاوی کند .. عمل به این سفارش نبوی باعث می شود زندگی زناشویی مستحکم تر شود ..

آن حضرت عليه الصلاة والسلام می فرماید : «إذا أطال أحدكم الغيبة فلا يطرق أهله ليلا»  اگر یکی از شما به سفر رفت سعی نکند شبانه – و بدون اطلاع قبلی – بر همسرش وارد شود ..

و در روایتی دیگر آمده که :«نهى النبي صلى الله عليه وسلم أن يطرق الرجل أهله ليلا يتخونهم أو يلتمس عثراتهم» رسول خدا صلى الله عليه وسلم نهی کرده از اینکه مرد شبانه به میان خانواده اش بازگشته و با این کار دنبال خیانت آزمایی همسرش بوده و یا عیب های وی را می پاید!

اگر مطابق این حدیث نبوی رفتار کنیم خانواده هایمان از فروپاشی در اثر کنجکاوی – بی مورد – مصوون می ماند ..

پیامبر عليه الصلاة والسلام در حدیث فوق از مردان خواسته که جلوی گمانِ کنجکاوی را بگیرند و در واقع آن را خطرناک توصیف کرده چه رسد به خود کنجکاوی که ویرانگر است!!

ترجمه : یوسف ساجدی

نمایش بیشتر

یوسف ساجدی

نویسنده و مترجم و مدرس دانشگاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا