فتاویفقه

کدامین مقدم است؟ خودم به حج بروم یا مادرم را به حج بفرستم؟!

شخصی سؤال کرده تاکنون هیچ کدام از خودش و مادرش فریضه ی حج را به جا نیاورده اند و خوف این را داره که اگر خودش حجش را انجام دهد بدون مادرش، از او دلخور و ناخرسند باشد، این درحالی است که قدرت و توان مالی چندانی ندارد که همراه خودش مادرش را با خود ببرد .. او می گوید: اگر فریضه حج را انجام دهم ولی مادرم از من ناراضی باشد ؛ آیا در این صورت حج م مقبول ایست یا بهتر این است که ابتدا مادرم حجش را انجام دهد و بعد خود م راهی بیت الله الحرام شوم؟

پاسخ از :

شیخ یوسف القرضاوی:

 الحمدلله والصلاة والسلام علی رسول الله وعلی آله وصحبه ومن والاه وبعد …

هرکسی توان مالی و جسمی داشته باشد بر او لازم است که باید حجش را به عنوان یکی از ارکان دین وفریضه الهی ادا کند……..

مادر سوال کننده مادامی که هزینه و توان مالی حج را نداشته باشد حج بر وی واجب نیست و خدا نیز او را مکلف به انجام چنین کاری نکرده است، به همان شیوه پسرش نیز اگر طاقت و توانایی آن را نداشته باشد ، مکلف به چنین عملی نیست، اما اگر توانایی انجام فریضه ی حج را داشته باشد ، انجام حج بر وی واجب است.

علما در این باره اختلاف نظر دارند که آیا فریضه ی حج باید علی الفور ادا شود یا اینکه تاخیر در انجام آن جایز است ؟

اکثر علما بر این قول اند، که فریضه حج باید فورا ادا شود، بعضی هم قول دوم را انتخاب نموده اند که تاخیر در آن جایز است، ولی آن دسته از علمایی هم که تاخیر در آن را جایز دانسته اند می گویند :

اگر کسی روزی شرایط ادانمودن حج برایش فراهم شد ولی آن را تاخیر نمود، سپس تنگ دستی و فقر  دامنگیرش شد و فوت کرد و نتوانست حجش را انجام دهد ، این شخص گناهکار است…  به همین خاطر اگر کسی قدرت و توانایی مالی انجام حج را داشت و چنین فرصتی برایش پیش آمد، شایسته است که آن را تاخیر نکند وعلی الفور انجامش دهد.

همانطور که در حدیث آمده: در ادا کردن فریضه ی حج عجله کنید زیرا هیچ کدام از شما نمی داند چه چیزی برایش پیش می آید و چه مشاکلی دامنگیرش می شود، چون انسان سالم و تندرست مریض خواهد شد، جوان پیر می شود، زنده می میرد، ثروتنمد و صاحب قدرت فقیر و تنگ دست خواهد شد وهیچ کس نمی داند زمان و روزگار چه چیزی را برایش رقم خواهد زد ..

خداوند متعال درسوره لقمان آیه۳۴ می فرماید: هیچ کس نمی داند فردا چه چیزی به دست خواهد آورد.

به همین دلیل هر وقت امکان انجام دادن این فریضه ی الهی برای انسان مسلمان میسر شد بر وی واجب است فریضه حج را بدون تاخیر انجام دهد واین فریضه را از گردن و ذمه ی خویش ساقط نماید.

شخص مسلمان ، هرگاه توانایی انجام حج را داشت، اما به دلیل عدم توانایی مالی نتوانست مادرش را در این سفر همراه خود ببرد ، کافی است خودش آن را برآورده کند و به مادرش بگوید: هرگاه توانایی مالی کافی به دست آوردم شما را نیز به حج خواهم فرستاد (خواهم برد).

شایسته است هنگام برگشت از زیارت خانه خدا با هدایایی مادرش را خوشحال و مسرور نماید و اگر امکان داشت زمان کمتری را در سرزمین حج بماند تا زودتر به خدمت مادرش برسد و امنیت وآسایش مادرش را تامین نموده و از هر دو اجر و پاداش (فریضه ی حج و خدمت به مادرش) بهره مند شود.

البته اگر به نیت نیل به رضایت ربانی و نیکی به مادرش به حج بردنِ مادرش را در اولویت قرار داد و حج خودش را تا فرصتی دیگر به تاخیر انداخت،  ان شاءالله کار او ثواب دارد و بابت انجام آن گناه کار محسوب نخواهد شد ؛ بلکه عمل نیک و خیری را انجام داده است .

ترجمه:  زانیار درختی

از طريق
زانیار درختی
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

زانیار درختی

نویسنده و مترجم آذربایجان غربی سردشت دانشجو و طلبه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا