گفتگو

مصاحبه اختصاصی سایت”سوزی میحراب” با دکتر محمد ایزدی- مریوان

?۱ – استاد گرامی، لطفا برای خوانندگان ” سوزی میحراب ” مختصری از بیوگرافی خودتان اینکه کی و کجا متولد شده اید، چطور شد که راهی حجره شدید و در مدت چند سال و زانوی تلمذ را خدمت کدام اساتید زده اید را تشریح بفرمایید؟

محمدی ایزدی هستم سال ۱۳۵۱ در روستای { بندول} یکی از روستاهای هورامان مریوان، در یک خانواده ی مذهبی متولد شده ام.

بزرگترین راهنمایی بنده جهت ورود به حجره: پدرم مرحوم ماموستا عزیز ایزدی بود، ایشان یکی از علمای به نام هورامان و مریوان بودند که اهمیت فوق العاده ای برای یادگیری علوم دینی داشتند و در این خصوص همواره مردم، و بالأخص فرزندانش را مورد تشویق و ترغیب قرار می داد، و بیش از هفتاد سال از عمر خود را وقف تحصیل و تدریس علوم دینی در حجره های کردستان عراق و ایران نمودند. 

همراه با دوران ابتدایی؛ روخوانی و روان خوانی قرآن و چند کتاب مقدماتی مانند لغت نامه احمدی را خواندم. و سال ۱۳۶۴ در روستای { دره تفی} مریوان که پدرم امام و مدرس بود؛ رسما وارد حجره شدم، و تا سال ۱۳۷۳ در حجره و مدرسه های دینی به مدت ۹ مشغول تحصیل علوم دینی بودم. ضمناً در این دوران نیز به صورت متفرقه، دوران راهنمایی و دبیرستان نظام قدیم را تا دیپلم گذراندم.

بنده از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ خدمت پدر بزرگوارم ماموستا عزیز ایزدی در روستای {دره تفی} هورامان مریوان بودم و بعد از آن به مدت دو سال در خدمت ماموستا سید عبدالله حسینی در روستای { برقلعه} مریوان و ماموستا محمد یوسف رهنمون حجره عبدالقادر گیلانی مریوان و سرانجام در سال های ۱۳۷۱ الی ۱۳۷۳ در حجره های ماموستا محمد زاهد شیخ الاسلام مسجد سید قطب سنندج و خدمت استاد شیخ عبدالکریم محمدی مدرسه علوم دینی سلطان العلماء بستک زانوی تلمذ زدم. 

?۲- استاد، لطفاً موانع و مشکلات دوران تحصیلیتان را بیان کنید؟

مشکل قابل توجهی که فراگیر بود و خاص بنده نبود: عدم امکانات مناسب در حجره ها، اعم از فضا و تغذیه و…. و طلاب شخصاً به جمع آوری خوراک و آماده کردن غذا می پرداختند و عملاً ضایع شدن وقت و بغضا سوء تغذیه را به دنبال داشت…..

?۳- استاد، مزایا و محاسن، و معایب و نقایص تحصیل در حجره های سنتی در قدیم و مدارس علوم دینی امروز کردستان را چگونه ارزیابی می کنید ؟

محاسن

علاقه مندی طلاب به رشته ی علوم دینی و نبودن اکراه و اجبار در این راه برای فراگیران. حفظ متون درسی و اهمیت فوق العاده به دروس متداول حجره ، توجه نکردن به مدرک تحصیلی . دایر بودن حجره ها در تمامی ایام سال.  

معایب:

الف:  اهمیت دادن فوق العاده به علوم آلی { صرف و نحو و بلاغه و….} و عدم توجه به تفسیر و حدیث و اصول فقه و…… به تعبیر دیگر: رها کردن هدف و توجه محض به وسیله.

تدریس به صورت فردی از معایب روش خواندن حجره های قدیم؛ به شمار می آید که وقت بیشتری هزینه می شود و در عوض، بازدهی کمتری دارد و سبب می شود که طالب نتواند در طول روز بیشتر از یک درس بخواند.

 ب:  عدم مدیریت و نبودن سازماندهی مناسب برای طلاب، باعث اشکالاتی در نقل و انتقال طلاب و اداره ی امور حجره ها شده بود؛ عدم ارزشیابی از طلاب، اشکال بسیار بزرگی است، و کمتر اتفاق می افتد که از کتب و دروس خوانده شده ارزشیابی و امتحان به عمل آید.

عدم وجود منهج درسی در حجره ها یکی از معایب بزرگ، به شمار می آید و تنها براساس سلیقه ای افراد، منابع درسی انتخاب می شود که در واقع مانع بزرگی جهت پیشرفت علمی است…

امروزه وضعیت ، تا حدودی بهتر شده است اما به درجه ای قابل قبول نرسیده و هنوز در اول راهیم که می طلبد دلسوزان و برنامه ریزان، چاره ای جدی تر و تدبیری آگاهانه تر بیندیشند.

 ?۴- آیا پس از اتمام دروس حوزه وی تحصیلات آکادیمی و دانشگاهی داشته آید ؟

در سال ۱۳۷۳ در آزمون تعیین سطح اهل سنت در سطح یک، و در سال ۱۳۷۷ در سطح دو قبول شدم. در سال ۱۳۸۲ کارشناسی ارشد رشته ی شافعی دانشگاه الهیات تهران و سال ۱۳۹۵ دکترای دراسات الاسلامی دانشگاه امام اوزاعی لبنان را دریافت نمودم.

?۵- استاد، در زمینه تألیف و ترجمه چه کارهایی انجام داده آید ؟

متاسفانه تاکنون نتوانسته ام تألیف و یا ترجمه ای انجام دهم منتهى در خلال تحصیلاتم موفق شدم موضوع های زیر را به رشته تحریر در آورم :

الف- پایان نامه ی ارشد با موضوع ” موضوعیت یا طریقت ادله ی اثبات جرم در فقه اسلامی “.

ب- الدور التربوی للوالدین فی التنشئه الایمانیه  الأولاد  ” مبحث تمهیدی لمرحله الدکتورا “.

د-  رسائل النبی(ص) الی الملوک و الأمراء و أثرها فی الدعوه  ” مبحث تمهیدی لمرحله الدکتورا” .

ر – حکمه التعدد زوجات النبی (ص)  ” مبحث تمهیدی لمرحله الدکتورا “.

ج – نصیب المرأه بین الحکمۃ الشرع و أباطیل المغرضین ” مبحث تمهیدی لمرحله الدکتورا “.

ه – جمود علماء الکرد فی التفسیر القرآن و ترجمه معانیه خلال القرآن الرابع عشر الهجرى / القرن العشرین المیلادى، أطروحه مقدمه لنیل شهاده الدکتوراه فی دراسات الإسلامیه .

۶- استاد، عدم وجود مدارس علوم دینی در سطح وسیع در کردستان معلول چه عللی می دانید؟ و چرا بیشتر این حجره ها تعطیل شده اند؟

عدم ضمانت شغلی طلاب بعد از فارغ التحصیل شدن و وضعیت نابسامان معیشتی علما سبب شده است که رهروان این راه کمتر شوند.

به رسمیت نشناختن اجازه نامه های علمی از سوی مراجع ذی ربط. وجود دانشگاه ها با اهدای مدارک معتبر سبب جذب افراد به طرف خود و کاهش طلاب مدارس علوم دینی شده است . روی آوردن به رشته های فنی و تجربی و تبلیغات علیه رشته های علوم انسانی و دینی، یکی دیگر از اسباب کاهش طلاب به شمار می آید.

البته فرزندان علما، از مسیر و رشته ی پدر خود؛ فاصله گرفته اند که این هم سبب شده است تا دیگران نیز به این رشته؛ روی نیاورند.

?۷- وضع معیشتی و معنوی علمای کردستان را چگونه می بینید؟

وضع معیشتی علمای دینی قابل قبول نیست و بیشتر آنان از نظر معیشتی در شرایط بسیار ناخوشایندی به سر می برند، جامعه بزرگ اهل سنت کردستان به صورت منظم و از طرف مؤسسه ای، حمایت نمی شوند؛ هر چند بعضی از گروه ها به وضعیت علمای همفکر خود رسیدگی می کنند اما در کل باید به فکر چاره ای جدی و فراگیر بود تا به نتیجه رسید و به این بن بست، پایان داد. 

و در جواب وضعیت روحی و معنوی علما؛ مسلم است که فقر اقتصادی زمینه ی کاهش بار معنوی را نیز فراهم کرده و بر روحیه ی دعوت، نیز تأثیر گذاشته است.

۸- استاد، علل و عوامل شکاف عمیق بین علمای کردستان و جوانان در مساجد را چگونه می بینید؟

 علم روانشناسی و جامعه شناسی با رویکرد دینی، و توجه به مقاصد دین، بهترین وسیله برای جذب جوانان به سوی دین و مسجد می باشد که متأسفانه ما کمتر به این علوم توجه می کنیم و نصوص دینی را با تحلیل های ضعیف، و به دور از فهم دقیق و شناخت واقعی، تحویل مخاطبان خود می دهیم و وضعیت مخاطبان و جایگاه فرد و جامعه را کمتر در نظر می گیریم.

امروزه، دیگر روش سخنرانی، جهت رساندن پیام اسلام به جوانان و جذب آنان به مساجد، جوابگو نیست، باید به طرف تربیت فردی رفت و با جدیت تمام و هزینه کردن وقت، و دارا بودن آگاهی روز ، جوانان مستعد و تحصیل کرده را شناسایی و به سوی مسجد دعوت نمود. ورود به تیم های ورزشی و دیگر مراکزی که جوانان در آنجا حضور دارند راهکاری مناسب جهت جذب جوانان است.

تجهیز مساجد به کتابخانه و رایانه و سالن ورزشی ، موردی بسیار مهم در جذب جوانان به مسجد است، باید ثروتمندان و هیأت امنای مسجد را به سوی این فکر و اندیشه ، متوجه نمود و بخش مهمی از هزینه ها و زکات و انفاق را به این بخش، اختصاص داد.

 ?۹- استاد، چرا مضمون رساله را در مورد مفسرین و مترجمین کرد، انتخاب کرده آید ؟

 بر کسی پوشیده نیست که ملت کرد از ابتدا تا کنون ، در علوم گوناگون اسلامی؛ آثار فراوانی و در سطح وسیعی از خود برجای گذاشته و سال های سال است برخی از این آثار در مراکز علمی بزرگ جهان اسلام تدریس و مدارسه می شود؛ من هم بر آن شدم که وفایی را نسبت به این بزرگواران ابراز کنم و در این فرصت پیش آمده مجموعه هایی از ستاره های درخشان کرد را معرفی نمایم که الحمدللہ خداوند این توفیق داد تا موضوع رساله: با عنوان ” جمود علماء الکرد فى التفسیر القرآن و ترجمه معانیه خلال القرآن الرابع عشر الهجرى/ القرن العشرین المیلادی،أطروحه مقدمه ” مورد تصویب دانشگاه ، قرار گرفت  و در حد وسع و توان خود جهود و اهتمام این مجموعه از مفسرین و مترجمین معانی قرآن کریم را در بازه ای از زمان مشخص { قرن بیستم} ؛ مورد بررسی قرار دهم که بعد از چهار سال ، کار مداوم،  رساله در یک فصل تمهیدی و پنج فصل کلی با (۳۵۳ )صفحه ( A4) به اتمام رسید.

?۱۰- استاد، چه توصیه ای برای خوانندگان سوزی میحرابی دارید؟

خواهش من از همه این است که سوزی میحراب را دنبال کنند و با مطالب مفید و انتقاد و پیشنهاد سازنده در جهت پربار نمودن آن ، همکاری نمایند.

 ? ۱۱- استاد، اگر سخن ناگفته ای باشد با جان و دل می شنویم.

ضمن تشکر و قدردانی از زحمات گردانندگان ” سوزی میحراب ” و آرزوی توفیق روز افزون برای این عزیران، امیدوارم این سایت خوب همواره پایدار و خدمات شایسته را تقدیم نماید.

 مصاحبه کننده: عبدالله علی پور

نمایش بیشتر

عبدالله علی پور

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - نقده @ شغل : دعوتگر دینی و فعال اجتماعی - مدیر کانال تلگرامی @sozimihrab

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا