فقهمناسبت ها

بزرگداشت چهارشنبه سوری،نوروز…از منظر شریعت اسلام

چهارشنبه سوری ، نوروز و سفره ۷ سین در گفتگو با دکتر محمود ویسی

مقدمه:ورود به همه مباحث در ارتباط نوروز و ایجاد ارتباط میان نوروز و دین، و نظرخواهی از دین در این زمینه، زیاد علمی نیست، لذا در نظر داشتن این حقیقت و مطابقت آن با فقهِ واقع، بسیار ضرورت دارد. بر این اساس، به طور کلی، نکاتی پیرامون پاسخ این سؤالات خواهد آمد؛ پاسخ هایی که به نظر مناسب می رسد. این پاسخ ها در عین حال باید، با واقع افراد، تناسب داشته باشند و زمینه ی تعامل نیکو و دقیق با آداب و رسومی که به شکلی در تقابل با نصوص دینی هستند را فراهم سازند.

۱-سوال:حکم مراسم چهار شنبه سوری چیست؟

پاسخ : از باب قاعده ( لا ضرر و لا ضرار ) (حدیث صحیح) و با توجه به حجم ضررهای مادی، جسمی، روحی و روانی ای که افراد شرکت کننده در مراسم چهارشنبه سوری متحمل می شوند و حجم ضررهایی که حتی افراد غیر شرکت کننده باید ببینند، می توان به عدم جواز آن از لحاظ شرعی حکم داد. اما ذات شادی کردن، بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران، از جمیع جهات و الزاما در غیر چهارشنبه ی آخر سال، بلامانع است.

۲-سوال:آیا مراسم عید نوروز در اسلام جایز است؟

عید نوروز یک عید باستانیِ ایرانی است و اصولا ارتباطی با اسلام ندارد و مادامی که تقدس نیابد و به صورت عرفی با آن تعامل شود و در اعتقاد و باورها وارد نگردد و صرفا به مناسبت رسیدن فصل بهار، شادی ای صورت گیرد، این مراسم بلامانع است.

۳-سوال:حکم سفره ی هفت سین چیست؟

انداختن سفره هفت سین اگر با اعتقاد و تقدس و باور همراه باشد، مانع شرعی دارد و جائز نیست.

۴-سوال:آیا بیرون رفتن در سیزده نوروز صحیح است؟

اگر به علت نحوست روز سیزده باشد، خروج از منزل جایز نیست. احتیاطا انسان مسلمان در شادی های مباح، با جامعه همراه می شود، مادامی که مشارکت در مجلسِ گناه نباشد، اما هرگونه اعتقاد به سیزده و خصوصیات آن، خلاف عقل و نقل است.

۵-سوال: نگاه و دید اسلام در رابطه با اعیاد، جشن ها و مراسم های فرهنگی، ملی و باستانیِ دیگر اقوام چیست؟

همه عیدهای ملی و باستانی تا جایی که با مقاصد شریعت در تضاد و تقابل نباشند، از لحاظ عرفی جائز است و اشکال شرعی ندارد. اما هرگونه تعظیم شعائر غیر خدا حرام و ممنوع است.

منبع : تابش

از طريق
سوزی میحراب
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا