اندیشه

برخیز و پیامبرت را بشناس

این چند خط اگر چه گذرا و خلاصه وار خدمت شما دوستان عرضه می شود ولی درد دلی است با محبان رسول الله ٍﷺ و سنت مطهرش که از خداوند متعال درخواست می کنم آنرا سودمند قرار داده و به درگاه خویش بپذیرد .

سخن گفتن در باره کامل ترین و واراسته ترین انسانی که در اوج قله ی رفیع ارزش های اخلاقی و کرامت و بزرگ منشی ایستاده و خداوند جهانیان او را به { و إنک لعلى خلق عظیم – قلم آیه ۴} تعزیز نموده، کاری بس سخت و سترگ است؛ چرا که نه تنها فهم ناقص ، قلم قاصر و زبان الکٓن را یارای بیان و به تصویر کشیدن آن همه عظمت و بزرگواری ها نیست، بلکه مجال و زمان اندک این نوشتار، هرگز قطره ای از آن اقیانوس عظیم را نشان نخواهد داد.
زیرا این یک امر بسیار دشواری است که ما آن را در یک مقاله خلاصه نماییم که صفحات آن محدود باشد، بلکه ما به سال ها و عمرهای طولانی نیاز داریم تا به جلوه های عظمت، رحمت و مهربانی رسول الله ٍﷺ نسبت به امت مسلمانش و نسبت به کافران پی ببریم ….
براستی که گفتارها، کردارها و تقریرات پیامبر اسلام ٍﷺ میراثی بزرگ و حیرت انگیز برای حقیقت طلبان دنیا و جویندگان خیر و اصلاح به شمار می رود. بیایید دیوار زمان را بشکافیم تا با هم برای بهره مندی از بحر خروشان الگوی زیبای پیامبر ٍﷺ خود را به این نهر کوچک بیاندازیم و از آب زلال آن خود را سیراب کنیم.

محمد ﷺ والاترین الگوی صالح در زندگی انسان

” گوته ” شاعر مشهور آلمانی می گوید: { در تاریخ به دنبال نمونه ای برتر برای این انسان می گشتم، و آن را در پیامبر عربی، محمد یافتم}.
شخصیت پیامبر اسلام ٍﷺهمه ی جنبه های زندگی را شامل می گردد، رسول خدا ٍﷺ دارای صفات مشاور،قاضی، مربی، معلم، مصلح، عابد، زاهد، صابر، پدر و همسرکامل… بدون شک صفات او فراگیر بود و همه ی بخش های زندگی را شامل می شد، بدین سان او در میان پیامبران یگانه و ممتاز بود.
اوصاف رسول الله ٍﷺ، چنان با دقت و جامعیت ثبت و ضبط شده است که در کتب تاریخ و ادبیات و انساب، اوصاف هیچ کس دیگر چنان ثبت و ضبط نشده است.
به طور مثال نگاهی گذرا به کتاب { شمایل، امام ترمذی و الأدب المفرد امام محمد بن اسماعیل بخاری و شمائل المصفی ، الرسول، نبی رحمت،پیام آور رحمت، خورشید نبوت و ….} انسان را به یقین می رساند کمالاتی که در ایشان گرد آمده در هیچ انسان دیگری گرد نیامده است….
امروزه با حضور تهاجم فرهنگی و غلبه فرهنگ های بیگانه و بمباران تبلیغاتی در رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی، جوانان ما هر روز کسی را الگوی خود قرار می دهند.! { روزی گاندی، روزی فروید ، روزی مارکس، روزی دیگر یک بازیگر فوتبال و سینما و ….!}.
اکنون الگوی جوانان، کسی است که می تواند با دختران دوست شود و موهایش را به سبک خاصی اصلاح کند و لباس های آن چنان بپوشد و بیشترین تأثیر را بر روی دختران بگذارد .
آری، امروزه روزنامه ها و مجلاتی که ۸۰ درصد خبرهایی آنها را داستان های مربوط به بازیگران و خواننده ها و زندگی خصوصی آنها و شایعه پراکنی در مورد آنها تشکیل می دهند، برنامه های مخربی که زنان و مردان جوان را جذب می کنند تا شاهد رقابت جوانانی دیگر در ارایه مهارت هایشان در آواز خواندن و رقصیدن و…..باشند. حال برندگان نهایی این ماجرا، شرکت ها و کانال های ماهواره ای هستند که پول کلانی را از روش های بسیار ارزانی که همان ترویج ابتذال و پوچی در میان جوانان است، به دست می آوردند …. من در مورد حلال و حرام بودن بحث نمی کنم . بحث من در مورد احیا و تجدید حیات ملت های ماست….

برادر عزیز و خواهر گرامی! آیا رسول الله ٍﷺ را می شناسی؟ آیا سیره نبوی را مطالعه کرده آید؟ شاید زندگی هر شخصیت نامدار تاریخ را مطالعه و به عنوان ” الگوی ” خود انتخاب کنید، در حالی که وقتی برای خواندن سیره نبوی نمی گذارید.! نسل جوان ما سرگذشت هر شخصیت بزرگی را مورد کنکاش قرار می دهد و شاید هر فردی را به عنوان الگوی خود انتخاب کند.
آری ای مسلمان ، چون پیامبر را نشناختی دنبال ” فروید” و دیگران رفتی، چون پیامبر اسلام را نشناختی ” مارکس ” الگو و مقتدای رؤیاهایت شدند!
ای مسلمان! پروردگار رسول اللہ ٍﷺ را به عنوان الگویی خوب و نیکو معرفی می کند تا سراغ الگوهای دیگر نروید.
همان شخصیتی که پروردگار خطاب به او می فرمایید: { لقد کان لکم فی رسول الله أسوه حسنه ~~~ سرمشق و الگوی زیبا در ” شیوه پندار و گفتار و کردار” پیامبر خدا برای شما است . سوره أحزاب آیه ۲۱}.
در اهمیت اخلاق در منظومه ی فکری پیامبر ٍﷺ همین بس است که فلسفه ی بعثت خود را به اتمام رساندن پایه های اخلاقی معرفی می نمایید:{ إنما بعثت لأتمم مکارم الأخلاق } بر انگیخته شده ام تا فضیلت های اخلاقی را به کمال برسانم.
لذا بر داعیان و دعوتگران واجب است که در الگو سازی و الگودهی به مخاطبان خود سرمایه گذاری کنند، و چنان در روابط اجتماعی صادقانه، باتعهد، صمیمانه و اخلاقی برخورد کنند که مخاطب، آنها را به عنوان الگو بپذیرد، و برای این کار بهترین راه پیروی از برترین الگو یعنی رسول الله ٍﷺ است.

حال سؤال این جاست که چگونه می توان اخلاق پیامبر ٍﷺ را الگو قرار داد؟

بهترین معیار برای تشخیص الگوی والای پیامبر ٍﷺ در زندگی، قرآن است و بعد از آن مطالعه سیره و روش زندگی ایشان.
آری، رسول اللہ ٍﷺ در تمام خصال و صفات اخلاقی، مربی و معلم و الگوی والا است.
در حلم و بردباری، ایثار و فداکاری ، شرم و حیا، صبر و شکیبایی، در عدل و عدالت، عفو گذشت، کرم و بخشش، رفاقت و همراهی، امانت و امانتداری، به دست آوردن دل ها، عفو گذشت، عبادت و بندگی، شجاعت و جرأت، حسن رفتار با دیگران، تواضع و فروتنی، صداقت و راستگویی ، احسان و نیکوکاری، جنگ و قتال و در تمام صفات اخلاقی رسول اللہ ٍﷺ بر فراز قله ی اخلاق ایستاده و بمانند قرآن زنده ای بود که بر روی زمین راه می رفت !
حال از خود بپرسیم آیا وظیفه ما نیست تا همه این فضایل و مناقب را به تمام زبان های مشهور و غیر مشهور دنیا توضیح دهیم تا حجت الهی را بر بندگانش اقامه نماییم ؟ آیا بر ما لازم نیست تا این مجال را از تمام جوانب و با تمام تفصیلاتش تحت پوشش قرار دهیم؟
براستی که در چنین شرایطی وظیفه ما سنگین است و پیگردهای بزرگی را به دنبال دارد.

آری، امروزه جهان نیازمند الگوی کامل و برتر ما است و محتاج رهبری پیامبر ٍﷺ است. بدون شک وظیفه داعیان دین اسلام آسان نیست؛ زیرا دشمنان در کمین اند و معرکه بسیار سخت شده و ابلیس، آرام نمی نشیند؛ اما همه این اوضاع ما را نمی ترسانند؛ زیرا پروردگار فرموده است : { والله غالب على أمره و لکن أکثر الناس لا یعلمون ; و خداوند بر کارش چیره است، و لیکن بیشتر مردم نمی دانند . سوره یوسف آیه ۲۱}.
اضافه بر اهمیت این موضوع، شاهد تهاجمات و حملات بی رحمانه ای از طرف بسیاری از مردم شرق و غرب دنیا و چه بسا از سوی مسلمانان سکولار هستیم که پیامبر بزرگوارمان ٍﷺ را نشانه رفته اند، آنانی که نگران این امر هستند که رسول الله ٍﷺ را به عنوان الگو – نه تنها مسلمانان بلکه- همه بشر ببینند.
علاوه بر این، جهان امروز با تمام طبقات، کشورها و ساکنان آن در اغلب برخوردها و در مجالات گوناگونشان با فقدان یک ” الگوی والا ” مواجه اند و خشونت و بی رحمی، ظلم و بیدادگری از نشانه های بارز زندگی دنیا قرار گرفته است، با توجه به آنچه گفته شد تحقیق و کنکاش در مورد ” الگوی ” پیامبر یک نیاز جدی به شمار می رود تا راه برون رفتی برای بحران های پیوسته ای قرار گیرد که جهان امروز در همه جا با آن دست و پنجه نرم می کند.
در تاریخ انسانی بر روی زمین از زمان نزول آدم تا به امروز و بلکه تا روز قیامت هیچ فردی به اندازه ی رسول الله ٍﷺ محبوبیت، تقدیر، شکوه و احترام را کسب نکرده و نخواهد کرد. براستی تحقیق و پژوهش در باره زندگانی پیامبر اسلام ٍﷺ امری لازم و ضروری و به نفع و مصلحت و سعادت مردم دنیاست.

پیامبر ٍﷺ الگوی جاویدان همه نسل های بشری

مستشرق و خاورشناس فرانسوی ” جول لایوم ” می گوید: محمد، ملتها را از جمود و تحجر بیرون آورده و آنان را به اوج ترقی و پیشرفت سوق داد.

چون رسول الله ٍﷺ، برای همه طبقات بشری در هر زمان الگو و نمونه قرار گرفت،عنایات الهی چنین اقتضا کرد که احادیث و آثار و صفات و اخلاقش محفوظ بماند. براین اساس آفریدگار هستی دل های مسلمانان را برای حفظ و نگهداری اقوال و اعمال و روش های زندگی وکلیه حرکات وسکنات آن حضرت متوجه و علاقه مند ساخت و آن ها طوری به این کار بزرگ مشغول شدند که بیشتر وبهتر از آن را نمی توان تصورکرد. گویی یک نیروی درونی نیرومند آنها را به سوی این هدف بزرگ سوق می داد و فعال می کرد طوری که بدون آن احساس آرامش نمی کردند و زبان حال شان چنین بود ؛

رشته ای در گردنم افکنده دوست
می برد هر جا که خاطره خواه اوست

آیا می دانید که یک نویسنده مشهور مسیحی به نام ” مایکل هارت ” محمد ٍﷺ به عنوان نخستین فرد از افرادی که بیشترین تأثیر را در بشریت داشته اند، به عنوان شخصیت شماره یک بشریت انتخاب می کند که مسیحیان و یهودیان غافلگیر می شوند و این را یک اهانت به شمار می آورند که نویسنده محبوب و معروف مسیحی ” محمد ٍﷺ” را به عنوان فرد شماره یک و عیسی و موسیٰ علیہ السلام را به عنوان شماره دو و سه انتخاب کند.
ای مسلمان! آیا به اندازه ی یک مسیحی جرأت و شهامت داری که درباره ی پیامبرت تحقیق کنی، او را بشناسی و به عنوان فرد شماره ی یک بشریت به جهانیان معرفی کنی؟
آیا کسی به این نویسنده مسیحی ” مایکل هارت ” رشوه داده بود که در کتاب خود محمد ٍﷺ را به عنوان فرد شماره یک معرفی کند؟
او یک مسیحی بود چرا با انتخاب محمد ٍﷺ خشم دوستان و خوانندگان مسیحی خود را بر انگیخت؟ زیرا محمد ٍﷺ را شناخت و نتوانست انکار کند.
حال ای مسلمان! آیا در تاریخ شخصیت بزرگ دیگری را می توان بارسول الله ٍﷺ مقایسه کرد؟ و ما دوباره می توانیم جواب بدهیم و بگوییم: { نه . انسانی بزرگتر از محمد ٍﷺ وجود ندارد.} این ها بخشی از ارزش های بنیادین اخلاقی است که در جای خود ارزشمند است.
در ادامه، چند نمونه از زندگی پربار پیامبر ٍﷺ را مرور می کنیم که بیانگر نرم خویی و الگوی امیدواری اوست.

نخستین شخصیت اخلاقی

بارزترین نمود شخصیت پیامبر ٍﷺ اخلاق نیک او است که بی مانند است، اگر همه صفات اخلاقی والای همه ی جهان را گردآوری و همه ی کارهای مبتنی بر اخلاق را در نظر بگیری، باز هم ارزش های اخلاقی زندگی رسول الله ٍﷺ بر همه ی آنها برتری دارد.

{ وانک لعلى خلق عظیم /بى گمان ای پیامبر تو بر خوی و خلق عظیم هستی ؛ القلم آیه ۴}.در فتح مکه، هنگامی که سعد بن عباده رضی اللہ عنه در میان دسته ای از انصار، از کنار ابوسفیان عبور کرد به ا و گفت:{ الیوم یوم الملحمه الیو م تستحل الحرمه الیوم اذل الله قریشا~~ امروز روز جنگ و درگیری و انتقام است، امروز حرمت ها حلال می گردد، پروردگار امروز قریش را خوار و ذلیل می گرداند}.
وقتی خبر به رسول الله ٍﷺ رسید سخن وی را محکوم کرد و فرمود:{ بل الیوم یوم المرحمه ، الیوم یعز الله قریشا و یعظم الله الکعبه -/ بلکه امروز روز مهربانی و عطوفت است ، امروز خداوند قریش را عزت می بخشد و کعبه را بزرگ می دارد}. سپس دستور داد که پرچم را از سعد بگیرند….
در حالی که لشکر اسلام وارد دروازه ی کعبه شد کسانی در آن جا می زیستند که آزار رسول الله ٍﷺ و استهزای او و جنگ با او هجو او را تفریحی می شمردند و لذت می برند؛ و آن را افتخاری به حساب می آوردند و بدان مباهات می نمودند. آری، رسول الله ٍﷺ هنگام ورود به دروازه مکه رو به مردمی که در مسجد الحرام جمع شده بودند کرد و گفت: من با شما ها چه کنم؟ برای چند لحظه ، تمام احتمال ها، مثل شکنجه، کشتن، بردگی، زندان، تبعید، اخراج و…. از ذهن آنان گذشت، چون همه ی این کارها را در حق او و یارانش انجام داده بودند و خود را مستحق هرگونه مجازاتی می دانستند، ولی از آن جا که او را می شناختند، گفتند: نیک! برادر بزرگوار و برادرزاده ی بزرگوار ما هسنی؟ رسول الله ٍﷺ فرمود: { اذهبوا فأنتم الطلقاء / بروید که آزاد هستید}. همان جمله جمله ای که سیدنا یوسف پیامبر علیه سلام به برادرانش گفت به آنان گفت.
بنگرید که تا درون پاک و مخلص و بزرگوار او در آینه گذشت و عفو زیبایش برای شما پدیدار گردد…. چه نمونه ای در عفو و بزرگوارانه، بزرگوار تر از این است؟ بدون شک تاریخ چنین فتح رحیمانه ای رو به خود ندیده است!
آری ، رسول الله ٍﷺ در میان اصحابش رضی الله عنهم الگوی والا همان اخلاقی بود که به آن فرا می خواند. او پیش از گفتار، با رفتار عطر آگین اش، این منش بلند و اخلاق نیک را میان اصحابش بنیان نهاد، لذا سخنانی به غایت حکیمانه و پندهایی سنجیده می گفت. پر واضح است هیچ روش تربیتی هرگز صلاح نمی پذیرد تا زمانی که الگوی شایسته ای را در اختیار نداشته باشد که بر پایه ی آن رفتارهای نیک، الگوبرداری شوند؛ زیرا شخص بد اخلاق ناشایست هیچ گاه بر اطرافیانش اثر نخواهد گذاشت.

نخستین مربی و معلم

رسول اللہ ٍﷺ، مسؤلیت خویش را بدین گونه معین کرده است { بی گمان به عنوان معلم مبعوث شده ام.} قرآن کریم مسؤلیت اساسی پیامبر ٍﷺ را به طور شفاف بیان کرده است:{ هو الذی بعث فی الأمیین رسولاً منهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمۃ … سوره الجمعه آیه ۲}. امت بی دانش که شیوه های رفتاری را نمی شناسد، و یا ملتی بی تربیت که افراد آن به مسؤلیت های خود ناآگاه هستند، گرفتار هرج و مرج می شوند، و انظباط و نظم را از دست می دهند، و هرکس برخلاف شیوه ی دیگری رفتار می کند، و عادات و جهان بینی هر کدام متفاوت است، بدیهی است چنین ملت و یا فردی روی رستگاری را نمی بیند.
آری، هر بلایی که به سر انسان یا هر امتی می آید از بی توجهی به دانش صحیح و انحراف از آن است که آن فرد یا امت، دچار نادانی می گردد، و یا این که دانش او عامل زیان و خسران می شود و سودی را در پی نمی آورد . پس می گوییم کمال مربی نخست در موارد زیر نمودار می گردد:

۱- به هر مقدار که انسان بتواند روح و جان و عقل خویش را از پستی ها به جهان بالا ببرد و زمینه ی رشد و پیشرفت خویش را فراهم سازد، به همان مقدار این امر دلالت بر کمال مربی او دارد.
۲- در گستره ی دایره ی بشری به هر مقدار که پیامبر ٍﷺ توانسته است امت خویش را به کمالات انسانی برساند، به همان میزان این امر نشان از کمال بیشتر او دارد.
۳- و انگهی در مورد شایستگی این آموزش و تربیت، و نیاز همگانی مردم به آن، و استمرار آثار این تعالیم در مسیر روزگاران، که هرگز بشر از آن بی نیاز نبوده و دوست و دشمن بر این حقیقت گواهی داده اند، این حقیقت نمودار می گردد که در تاریخ بشریت کسی به پای محمد ٍﷺ نرسیده است، تا جایی که ” بوزورث اسمیت” می گوی

د: { محمد ٍﷺ به موفقیت هایی نایل شد، که هیچ پیامبر و مصلحی در هیچ روزگاری بدان دست نیافته است.}
اگر می خواهی بدانی که رسول الله ٍﷺ، به چه درجه ای روان بشری را رشد داده است توصیه می گردد زندگی چند تن از یاران پیامبر را مطالعه کنید. برای نمونه خالد بن الولید ، عمربن خطاب{ که به عنوان رمز عدالت درآمد}، عبدالله بن مسعود،سلمان فارسی { جوینده حقیقت}،مقداد بن عمرو { نخستین سوار سلحشور اسلام}، ابودرداء ، خبیب بن عدی { قهرمانی بر چوبه دار}، حبیب بن زید { اسطوره ی فداکاری و دوستی}، و….
هنگامی که شما شخصیت کسی را قبل از ارتباط با رسول الله ٍﷺ و پس از آن را بررسی می کنید، می بینید که همه چیز آن تغییر یافته، و توانایی ه ا و استعدادهای او در راه درست آزاد شده است، هم توانایی های جسمی و هم توانایی های عقلی، روانی ، روحی، و جدانی، معنو ی، و اخلاقی.
مصداق این مطلب، آنگاه که پیامبر ٍﷺ استعداد فرماندهی را در صحابی جلیل، اسامه بن زید رضی اللہ عنہ تشخیص داد، کوشید تا این استعداد، هدر نرود بلکه شکوفا گردد، بنابراین او را به فرماندهی سپاهی برگزید که ابوبکر صدیق رضی اللہ عنہ و عمرفاروق رضی اللہ عنہ در آن به عنوان سرباز حضور داشتند، این اقدام پیامبر ٍﷺ نه به این معنا که لیاقت این جوان هیجده ساله از آنان بیشتر است یا آنان ناتوان اند و یا این که پیامبر ﷺ منزلت آنان را نادیده بگیرد؛ خیر! هیچ یک از این موارد نبود، بلکه پیامبر ٍﷺ به آینده ی امت خویش می نگریست. او باید ناگزیر نیروهای جوان را آماده کند تا مطالبات زندگی و نیازهای صحنه های پیکار و کار و زار را تأمین کند و از طرفی استعدادهای خدادای را در آنان بارور سازد و تقویت کند.

اگر از این جا به جایی دیگر برویم که نیازمند صبر و شکیبایی است، و موضع گیری ایشان را در برابر شکنجه و محنت ها و آزار و گرسنگی و تمسخر و برخوردهای زشت مشرکان و اهانت به او را در نظر بگیریم، باز هم به تعجب و شگفتی ما افزوده می گردد.
پیامبر ٍﷺ زخم زبان ها را تحمل می کرد، آن هم زخمی که در آن جامعه بسیار درد آور بود؛ زیرا جامعه ی عرب بسیار فراوان به مدح و تمجید و سخنوری اهمیت می دادند و از نکوهش و دشنام بسیار نفرت داشتند، چرا که در آن زمان، زبان کار روزنامه، رادیو و دیگر وسایل اطلاع رسانی عصر فعلی را بر عهده داشت، نا جایی که بعضی از بزرگان، اموال فراوانی را به شاعران می بخشیدند تا مدح و ستایش آنان را جلب کنند و از هجو و نکوهش و ذمشان در امان باشند. مشرکین بسیاری از اوقات با اعمال زشتی به اذیت پیامبر ٍﷺ می پرداختند که منشأ آن خشم یا کینه، سفاهت و خواری بود، و با این کارها می خواستند او را از ابلاغ دین خود بازدارند و او را از موفقیت و پیروزی در دعوتش مأیوس و نا امید سازند و پیروانش را از اطرافش دور گردانند، اما پیامبر ٍﷺ در برابر کارهای زشتشان با صبری که راه پیروزی را برایش هموار می کرد، و با بردباری حکیمانه ای که بر جهلشان چیره می گشت و اهدافشان را نقش بر آب می کرد، ناکامشان می گذاشت. لذا این صبر دلیلی بود که پیامبر ٍﷺ در ادعای رسالتش راستگوست، و گرنه این دشمنی ها را تحمل نمی کرد، زیرا او دنبال پادشاهی و جاه و مقام و مال و دارائی نبود، لذا مردم تک تک و گروه گروه شروع به پذیرش اسلام کردند، و مؤمنان نیز اذیت و آزار مشرکان را با شجاعت و پایداری تحمل می کردند، و دوست داشتند به جای رسول الله ٍﷺ در برابر سختی هایی که او از دشمنان و بدخواهانش متحمل می شد فدای او گردند و تمام دشمنی ها و رنج های مشرکین را به تنهایی متحمل گردند.
براستی در صبر و شکیبایی بزرگ بود. به او دروغگو، افترازننده،شاعر،جادوگر،دیوانه و…گفتند صبر کرد! او را دشنام دادند، ایشان را سنگباران کردند تا کفش هایش پر از خون شد، پارچه به دور گردنش انداختند و تا حد خفگی آن را کشیدند، شکمبه و روده های شتر را در سجده بر پشت مبارکش انداختند، آب دهان به صورتش پرتاب کردند، خار و خاشاک جلو راهش ریختند، او را زخمی کردند و…. و او صبر کرد! همسر با وفایش خدیجه – رضی الله عنها- مرد و او صبر کرد! عموی دلاورش تکه تکه شد و او باز صبر کرد! صدها نفر از یارانش جلو چشمانش کشته شدند و صبر کرد! جگر گوشه اش ابراهیم و سه تا از دخترانش مردند و او صبر کرد!
آری ایشان الگوی صبر و شکیبایی بود. کدام کارش شگفت انگیز نبود؟!.
پروردگار در شخص رسول اللہ ٍﷺ کامل ترین صورت روشن و برنامه اسلامی را قرار داده است، صورت زنده جاودانی که در طول تاریخ تا ابد باقی می ماند، از عائشہ رضی اللہ عنها از خلق و خوی رسول اکرم ٍﷺ سؤال شد، گفت: خلقش قرآن بود! یعنی او ترجمه زنده و بیانگر روح قرآن و حقایق و رهنمودهای آن بود. بنابر این او همانند قرآن یک نیروی جهانی عظیم بود، نیرویی که خدا ساخته بود و قانون بزرگ الهی در آن تکامل یافته و همه نیروها در او تکامل یافته است و آسمان و زمین به نیکوترین وجهی که تا به حال شاهد آن بوده است با هم ملاقات کرده اند، پس جای تعجب نیست اگر تولد او تولد نور باشد.
در حقیقت این نور، در دلها سرشار، و در عالم وجود و هستی لب ریز گردیده و راه را برای مردم کشف کرد که هدایت یافته و به مقصد رسیده در آن گام برداشتند.
آری…. این نور جان مردم را مسرور و مبهوت ساخت، و بدان تعلق گرفتند و شیفته دوستی او گردیدند به گونه ای که تا آن وقت هیچ کسی، کس دیگری را به این حد در جهان دوست نداشته بود. و هیچ کس از بشر بدان محبتی که محمد ٍﷺ بدان نایل گشت، نایل نشده بود! حتی از میان آنان که با دین الله معارضه می کردند و از هدایت دین جدید گریزان بودند! یعنی حتی معارضان و معاندان نیز در واقع دوستش داشتند!
او به راستی مرد سیاست بود که از مجموعه ای از افراد پراکنده و پریشان، چنان کاخ با عظمت امتی بنا نهاد که هیچ حادثه تاریخی نتوانست بنای با شکوه آن را فرو ریزد و با آن برابری نماید…..
او به راستی در واقعیت جهان مقتدا و نمونه و الگو بود، او را می دیدند که این همه صفات بزرگ در او جمع بود در حالی که بشری بود از جنس آنان و این همه نیروهای مثبت در او جمع بود. پس این اصول و مبادی زنده را تصدیق می کردند. چون با چشمان خود آنها را می دیدند و آن را در کتابی نمی خواندند! و آنها را در بشر همچون خود با چشمان خود می دیدند، پس جانهایشان به سوی او به حرکت در می آمد و احساسشان شیفته او می گردید و می خواستند که از نور او پرتوی بیابند، هر کس به اندازه توان خود از آن نور برگیرد و هر کس که وجودش می تابد، صعود کند، نه مأیوس می شوند و نه بر می گشتند و نمی گذاشتند که به صورت یک رؤیای خوش لذت بخش، فهم ها را بگردش در آورد و آن را رؤیا به پندارند بلکه آن را در واقعیت روی زمین، واقعی می دیدند و آن را به صورت رفتار عملی مشاهده می کردند نه آرزوهای خیالی !
سیره و شرح حال او وقتی خوانده می شود جان و نفس انسان آن را حس می کند و می لرزد و به اعماق جان نفوذ می یابد…..

ای مسلمان! حتی دشمنان پیامبر ٍﷺ نمی توانند نقطه ضعفی از پیامبر ما ٍﷺ بگیرند و اخلاق او را زیر سوأل ببرند! آیا نزدیک ترین کسان ما اخلاق ما را قبول دارند؟! واقعا باید به حال خود تأسف بخوریم!

به دقت زندگی ایشان را جستجو و بررسی کنید. هیچ یک از مراحل و شئون زندگی او پوشیده و مخفی نیست….
همه ما داستان آن دانشند غربی را شنیده آیم که بعد از اسلام آوردن و دیدار از جوامع اسلامی، جمله معروفش را گفت که دلالت بر انحطاط اخلاقی مسلمانان دارد: { الحمدلله که قبل از این که مسلمانان را ببینم، اسلام را شناختم و مسلمان شدم ! }.
ای کاش مسلمانان ارزش گنج هایی که در اختیار دارند می دانستند و به تحقیق و تطبیق آن ها می پرداختند و سپس آن ها را به شرق و غرب دنیا منتقل می کردند، آن گاه به سعادت دست پیدا کرده و نیز بشر را به سعادت و کمال ، رهبری می کردند و سبب هدایت مردم به سوی پروردگار جهانیان قرار می گرفتند.
سؤال اینجاست که فردا می خواهیم چه جوابی به رسول الله ٍﷺ بدهیم؟!

واپسین گفتار:

برادر و خواهر مسلمانم، برای این که پیامبر ٍﷺ را الگو و سرمشق زندگیمان قرار بدهیم باید با سیره و زندگی نامه ی ایشان خلوت کنیم و به گونه ای دیگر به مطالعه و بحث و بررسی آن بپردازیم تا از نو ایشان را بشناسیم. و من خود اقرار می کنم که نتوانستم به گونه ای که شایان عظمتش باشد حق مطلب را ادا کنم، و قصد چنین کاری هم نداشتم؛ اما این تلاش مختصر در راستای شناخت، محبت و خلوت نمودن با سیره و زندگی مقتدا، سرور، الگو و محبوبمان رسول الله ٍﷺ بود که امید است سرآغازی باشد برای مطالعه و سیره آن محبوب ٍﷺ در منابع و مصادر اصلی. ما در گذشته و حال ، و در تاریخ و واقعیت به شدت مورد ستم قرار گرفته ایم. بسیاری از تاریخ مان به دست دشمنان مان نوشته شده و بسیاری از رمز و رموز و نشانه هایمان به دست حسدورزان و کینه توزان معرفی شده است.
در پایان ، اعتراف می کنم موفق نشدم بسیاری از آنچه را که لازم بود به این بحث اضافه کنم، که یا به خاطر کمبود وقت، یا از بیم تکرار، یا به خاطر سهو از حادثه ای یا جهل و نا آگاهی بوده است. عذرم این است که من بشرم و نقص و کوتاهی جزء طبیعت و سرشت انسان است.

با عرض معذرت یا رسول اللہ ٍﷺ!!

تهیه ونگارش: عبدالله علی پور

منابع و مراجع: شمائل المصطفی، سیمای زیبای پیامبر اسلام، خورشید نبوت،اندیشه اصلاح، گۆڤاری دوانگه، آثار سیدقطب، محبوب ترین انسان ها، پیام آور رحمت، نبی رحمت، ابن هشام و…..

نمایش بیشتر

عبدالله علی پور

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - نقده @ شغل : دعوتگر دینی و فعال اجتماعی - مدیر کانال تلگرامی @sozimihrab

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا