خانواده

این گونه روزه و رمضان را نزد فرزندانمان جذاب کنیم؟

آیا می دانی فرزندت نسبت به روزه گرفتن چه احساسی دارد؟

بیشترکودکان ونوجوانان ترس از روزه گرفتن در آن ها محسوس است؛چون باید به خاطر روزه نفس خود را برای مدت زمان معینی ازخوردن و آشامیدن خوراکی ها و نوشیدنی های لذیذ محروم بدارد، در نتیجه إحساس ضعف و ناتوانی و ترس از نداشتن توان روزه گرفتن درماه رمضان وجودشان را فرا می گیرد.

و از طرفی دیگر،  هستند کودکانی که از آمدن ماه رمضان باجدیت استقبال می کنند و با وجود اینکه برخی از این کودکان هرچند درسنین پایین قرار دارند اما این ماه را بدون دغدغه و ترس روزه می گیرند، می توان گفت: وجه تمایز این دو گروه از کودکان به چگونگی تربیت آنها برمی گردد.

چگونه وبا چه اسلوبی کودکان مان را با رمضان انس دهیم؟

صحابه های پیامبر طبق دستورات تربیتی اسلام، از همان اوان کودکی فرزندانشان را به روزه عادت می دادند و در ماه مبارک رمضان آنها را از خوردن و نوشیدن منع می کردند. بله ، اما در مقابل آنها را با بازی های گوناگون سرگرم می کردند تا تشنگی و گرسنگی را زیاد احساس نکنند و این امر نشانه ی فقاهت و فهم صحیح صحابه (رض) نسبت به نصوص دینی بود..

ما نیز باید نهال محبت وعشق به رمضان و روزه داری را از کودکی در قلب پاک فرزندانمان بکاریم تا در زمانی که به سن رشد رسیدند، باوری راستین و پایدار در وجودشان استقرار یافته باشد.

بیشترپدران امروزی از این که فرزندانشان در رمضان روزه نیستند و در انظار عمومی سیگار می کشند و تظاهر به روزه خواری می کنند شکایت دارند  و بسی جای تأسف دارد در جامعه ای که مردمانش خود را مسلمان معرفی می کنند، چنین مناظر منافی ارزش های دینی و اخلاقی حال و هوای پربرکت و معنوی ماه رمضان را روز به روز بیشتر نامسلمانانه جلوه می دهد! شکی نیست که این بدبختی ها محصول کوتاهی پدران و مادران درقبال تربیت فرزندانشان می باشد.

رمضان بهترین پرورش گاه برای تربیت دوباره ی فرزندانمان است، اما ما پدران چه کارهایی را باید انجام دهیم تا بتوانیم عشق به روزه و روزه داری را در دل فرزندانمان جای دهیم؟ 

یکی از راهکار های اساسی برای رشد و نمودادن بذر علاقه به خدا و رسولش به خصوص در ماه تربیت و تزکیه (رمضان) ،مشارکت دادن کودکان در نماز های تراویح است،چه بسا این کار رفته رفته عشق علاقه به مسجد وعبادات را در درون کودکان مان به ملکه ای تبدیل گرداند که هیچ چیز دیگری هرگز نتواند جای آن را اشغال کند.

از آن سو، هستند خانواده هایی(پدران و مادران) که خود اهل روزه و تراویح ونماز جماعت هستند ،اما نسبت به فرزندانشان بی تفاوت بوده و کم ترین توجهی به تربیت ایمانی فرزندانشان نمی کنند!

تازه بیشتر خانواده ها به جای شرکت در نمازهای تراویح ، سرگرم سریال ها و فیلم هایی هستند که غالباً برای کودکان جنبه ی بد آموزی دارد..

بله چه بسیار خانواده هایی را می بینیم ،که قربانی هواهای نفس و وسوسه های شیطانی شده اند، اما خداوند مهرورز فرصت های برگشتن بسوی خود را در قالب ها و صورت های گوناگون برای بندگانش پیش روی آنان قرار داده است ،تا بهانه ای باشد برای بخشودن شان.

یکی از طلایی ترین فرصت برای بازگشت دوباره ی خانواده ها و دراین میان دوره ی تربیت عقلی و ایمانی فرزندانشان را در ماه بندگی (رمضان)قرارداده است . پس خوشا به حال آنان که به ندای رحمت پروردگار لبیک گفته و فرصت های درحال گذر را غنیمت شمرده اند و خود را به رضایت خداوندگار جهانیان رسانیده اند.

ای پدران ومادران که فرزندانتان را از خود بیشتر دوست دارید و همیشه درفکرخوشبختی آنها هستید ،راه سعادت فرزندانمان تنها ایجاد محبت خدا و رسولش در دل های نازنین شان است. برای این کار لازم است با زبان تشویق و بدور از خشونت ، فرهنگ روزه داری را به ذهن شان بسپاریم و با زبان کودکانه آنها را قانع کنیم .

بله رمضان فرصتی بی بدیل است برای بازگشت بسوی خدا و کاشتن نهال بزرگ ایمان که دارای شاخ وبرگ و معانی بسیار والایی است،

از جمله این معانی ایمانی :

۱-صبر و استقامتی که از خلال روزه و تحمل تشنگی و گرسنگی بدست می آید.

۲-احساس مراقبت خدا؛ یعنی باید به فرزندانمان بفهمانیم که خداوند همیشه و درهمه جا او را می بیند .

۳-علاقه به مسجد ؛ و این محبت همگام با رفت و آمد فرزندان همراه والدین به نمازهای جماعت و تراویح در رمضان بوجود می آید.

۴-عشق به آموزه های قرآنی؛ وقتی کودکان والدین و بزرگ ترها را می بینند که روزانه با زبان روزه و شب ها برسرسفره ی قرآن می نشینند،بر اساس فطرت آنها نیز به خواندن و یادگیری و درنهایت دوستدار قرآن خواهند بود، و تجربه نشان داده که بیشتر کودکانی که والدینشان اهل قرآن بوده اند فرزندانی موفق داشته اند.

۵-پیوند خانوادگی و داشتن صله ی رحم؛

این ماه فرصت مناسبی برای تقویت پیوند بین اعضای خانواده و به جا آوردن صله ی رحم است، در این ماه حسب عادت د ردو وقت پربرکت سحری وافطار اعضای خانواده ها دورهم برسر یک سفره جمع خواهند شد،که این امر باعث افزایش صفا وصمیمیت میان بزرگسالان وکوچکترهامی شود .

آری کودکان دراین میان بیش از همه از لحاظ روحی واخلاقی سود می برند و کم کم به شخصیتی دین محور و متعهد و مسئولیت پذیر تبدیل خواهند شد.

۶- سخاوت وبزرگواری؛

طبق عادت وبا اقتدا به پیامبر ص دراین ماه پدران و مادران بیشتر ازهرماه دیگری ،سخی طبع و اهل بخشش خواهند بود،چون پیامبر (ص) در این ماه مبارک هر آنچه داشت در راه خدا به بیچاره گان و نیازمندان می بخشید ، دادن صدقات، زکات فطر و …برخی از این شعایر هستند که درراستای تعلیم وتربیت فرزندان باید به صورت شفاهی وعملی ،در قالب تمرینات آموزشی به حافظه ی آنها سپرده شود،برای عملی نمودن این ایده باید در طول این ماه، چند مرتبه برای کمک به دیگران از فرزندانمان کمک بگیریم تا از همان أوائل کودکی آنها را به صدقه دادن و نیکوکاری نسبت به بی بضاعت ها عادت داده باشیم.

راهکارهای ایجاد علاقه در فرزندان با رمضان و روزه داری :

۱- تزئینات و تابلو گذاری خیابان ها و کوچه ها وداخل بازارها و مجتمع های فرهنگی ، هنری،آموزشی و….

این گونه مناظر نوعی تشویق برای کودکان به حساب می آید ، به خصوص اگر این کار در داخل منزل باشد؛برای نمونه کودکان را تشویق کنیم که خودشان درمورد رمضان نقاشی بکشند ویا شعارهایی از قبیل (سلام بررمضان ،مرحبا به ماه بخشودگی،…)بنویسند.

۲-خریدن هدیه واسباب بازی:

از نظر روان شاسی اسلامی کودکان به وسیله ی تشویق و خرید هدایا و اسباب بازی وخرید لباس ببه منظور استقبال از آمدن رمضان به مراتب از بزرگ ترها حرف شنوی دارند تا این که ازطریق تنبیه و زور و اعمال فشار، بر این اساس ضرورت دارد برای ایجاد علاقه به روزه گرفتن، از طریق تهیه ی هدایای کودکانه ،آنها را به روزه گرفتن عادت دهیم ،تا رمضان را به عنوان منشأ خیر و نیکی تلقی نماید.

۳-نگاه نکردن به تلویزیون و ماهواره:

لحظه لحظه ی روز و شب های این ماه خیر و برکت است، یکی از عواملی که بسیار در اتلاف وقت موثر می باشد ،فیلم های تلویزیون و ماهواره ای و… است. بهترین راه برون رفت از این برنامه های بی فایده، تصمیم بر بستن و خاموش نگه داشتن رسانه های گروهی و جمعی می باشد ، برای موفقیت دراین امر باید والدین در منزل برنامه هایی را جایگزین آن نمایند

از جمله:

-برگزاری مسابقات حفظ قرآن

-نشستی خانوادگی جهت یادآوری احادیث رسول الله

-قرائت روزانه ی قرآن توسط اعضای خانواده و ختم نمودن آن در طول رمضان

– حضور دسته جمعی خانواده در نماز تراویح

– رفت وآمد و سرزدن به منزل فامیل و آشنایان.

خلاصه باید فرزندانمان را هرسال چند روز به صورت تصاعدی ،به روزه داری عادت دهیم تا اینکه طی چند سال بتوانند همه ی روز های این ماه را روزه بگیرند.

ربنا تقبل منا انک انت السمیع العلیم وتب علینا انک أنت التواب الرحیم. آمین

ترجمه  :عبدالواحد رحمت الله(بابولی نه لوسی)  .

نمایش بیشتر

عبدالواحد رحمت الله

نویسنده و شاعر و مترجم آذربایجان غربی - مهاباد خطیب و دعوتگر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا