اصول

امام نَسایی، مُحدّث بزرگ اهل سنت

او مشهور به ابوعبدالرحمن ، احمد پسر شعیب پسر علی پسر بحر پسر سنان نسایی است که در سال (۲۱۵) هجری قمری در شهر نساء  یکی از شهرهای مشهور خراسان دیده به جهان گشود ، و در سال (۳۰۳) ه ق  در شهر رمله فلسطین وفات نمود .

امام دارقطنی در مورد علم نسایی می فرماید : امام نسایی در علم احادیث بر تمام صاحب نظران دوران خود مقدم بودند .

و حافظ بن یوسف می فرمایند : نسایی امامی حافظ و مطمئن بودند .

مراتب علمی احادیث گرداوری شده توسط امام نسایی : سیوطی در  شرحی که بر سنن نسایی نوشته است ، می گوید : کتاب سنن بعد از صحیح بخاری و مسلم دارای کمترین احادیث ضعیف و افراد ضعیف است .

سنن نسایی (مجتبی ) :

امام نسایی در حقیقت کتابی بزرگ و پر محتوا را نوشته است که به سنن کبری و مشهور به سنن نسایی می باشد و گفته شده است که اسم این کتاب (مجتنی) به معنای دست چین ، است .

و کتاب مجتبی را به صورتی زیبا نوشته اند که بین فقه و فنون اسناد را جمع کرده ، و احادیث را طبق باب ها مرتب کرده ، و برای آن عناوینی گذاشته اند ، و سندهای یک حدیث را در یک جا گرد آوری نموده است .

 نسایی در کتابش احادیث احکام را جمع آوری کرده و آنها را در زیر فصل هایی نوشته که هر فصل را کتابی می نامند که به ۵۸ کتاب می رسد ، و هر کتاب را به بابهایی تقسیم بندی کرده است ، اما همانند ترمذی و ابو داود نکرده است که به برخی از احادیث اشاره و آنها را ضعیف شمرده اند ، همانطور که در مورد راویان آن احادیث نیز صحبتی نکرده است ، و نظر فقهای هم عصر خود را نیز بیان نکرده است .

دلیل اینکه ابو داود و ترمذی و نسایی  احادیث دارای اشکال را در کتابهایشان ذکر کرده اند این است که برخی از اهل علم به وسیله آن احادیث فتوا داده اند ، پس آنها را وارد کرده اند و ضعیف بودن شان را نیز به خاطر از بین بردن شک و شبه بیان می کنند .

و همچنین امام نسایی در مورد قبول کردن حدیث و راویان آن بسیار توجه می کردند .

شرح هایی نوشته شده بر سنن نسایی :

۱-زهر الربی علی المجتبی ، مولف : جلال الدین السیوطی وفات سال (۹۱۱) ه ، و این به مثابه ی تعلیقی است بر کتاب مورد نظر که برخی از الفاظ را روشن کرده است اما در مورد سند صحبتی نکرده است .

۲- حاشیه ، مولف : ابو الحسن نور الدین پسر عبد الهادی سندی وفات سال (۱۱۳۶) ه .

۳- و از شرح های معاصر می توان به ذخیره العقبی فی شرح المجتبی مولف : شیخ محمد ابن علی ابن آدم الثیوبی مدرس در دار الحدیث الخیریه در مکه مکرمه ، اشاره کرد که شرحی بی نظر و گسترده محسوب می شود ، که مولف در آن تلاشی ستودنی را انجام داده است ، از نقل اقوال و مرتب کردنشان و جمع بندی و ترجیح یکی از نظرات ، و در آن به پیشینه و وضعیت راویان توجه شده است ، و همچنین به مسایل لغوی و نحوی که به فهم حدیث کمک می کند نیز توجه کرده است ، این کتاب اخیرا در بیست و هشت جلد چاپ شده است .

منبع : medharweb.net

مترجم : عامر رضاییان – کرمانشاه

نمایش بیشتر

عامر رضاییان

استان کرمانشاه - شهرشتان کرمانشاه مدرس علوم دینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا