اصول

 آویزان کردن عکس نوزاد و کودکان بر دیوار چه حکمی دارد؟

اگر در اتاقِ مخصوصِ کودک عکس خودش آویزان شود، آیا حرام است؟

عالمانِ فقهی نظرات و فتاوای متفاوتی دارند و اختلاف نظری در این باب وجود دارد.

عکس و تصویر خودش به دو نوع برجسته و بدون سایه تقسیم می شود؛ در مورد مجسمه اجماع عالمان بر این است که درست کردن و گذاشتن مجسمه در منزل حرام است و ملائک در خانه هایی که مجسمه در آن باشد، داخل نمی شوند.

 اما عروسک های کودکان و آن مجسمه ای که سرش از آن جدا شده باشد یا عضوی از آن مجسمه جدا شده باشد که حیوان زنده بدون آن عضو نتواند به حیات خویش ادامه دهد و نوع دیگر آن،  نقاشیِ بدون سایه است که عالمان در مورد آن اختلاف نظر دارند. اکثر عالمان بدلیلِ احادیثِ صحیحی کە داریم جواز بودن عکس روی کاغذ، پارچه، پرده و دیوار را تایید می کنند، کە طبق آن احادیث در منزل پیامبر صلی الله علیه وسلم و اصحابش نیز مانند زید بن خالد جوهنی (رضی الله عنه) از پرده ای که نقاشی بر آن بوده استفاده کرده که سند آن در صحیحین موجود است و ابو طلحه (رض) از همچنین پرده ای استفاده می کرد که سهل بن حنیف از آن طرفداری کرد که اسناد آن در موطأ امام مالک ، سنن ترمذی و سنن نسائی موجود می باشند.

دلیل آنها برای استفاده از این پرده، حدیثی بود که از رسول الله صلی الله علیه وسلم شنیده بودند، ابن ابی شیبه از عروه بن زبیر روایت می کند که ( أن عروه کان یتکی علی المرافق ـ الوسائد ـ التی فیها تصاویر الطیر و الرجال ) در منزل عروه بالش هایی وجود داشتند که عکس پرندگان و انسانها بر آنها منقوش بود و عروە شانه و آرنج خود را روی آنها می گذاشت. اگر نهیِ عکس همانند مجسمە تحریمی بود در منزل پیامبر صلی الله علیه وسلم و اصحابِ ایشان از همچنین چیزهایی استفاده نمی شد.

اما این عکس و تصاویری که امروزه با دوربین های دیجیتالی گرفته می شوند، بیشتر عالمان دینی آنها را جایز و حلال می دانند؛ اما عکسِ یک شخصیتِ بزرگِ سیاسی یا دینی به دلیل خوف از تکریم بیش از حد مجاز، بهتر است که در منزل آویزان نباشد.

این سوال نیز که در مورد آویز کردن عکس کودک در اتاقش است برای احترام و تعظیم نیست، بلکه فقط یک عکس است. به دلیل حدیث صحیحی  که در بخاری موجود است و می فرماید: یکی از تابعین روایت می کند کە صحابه ای مریض می شود و آنها به دیدارش می روند، می بینند که بر روی پارچەایی کە روی خود کشیدە است عکسی وجود دارد، یکی همراهان می گوید: مگر خودش ما را از نقاشی و پیکر منع نکرده که فرشته ها داخل آن خانه نمی شوند که پیکر و مجسمه در آن باشند؟ جواب داده می شود که این تنها نقشی بر روی پارچه است.

 اما عالمانی که در مورد عکس و نقاشی خیلی سخت گیر هستند نمی گویند این حدیث ناقص است بلکه کشیده شده روی پارچه – رقماً فی الثَّوب – را به نوع دیگری تفسیر کرده اند، البته عده ای دیگر از عالمان هم رٲی آنها را رد کرده اند.

۵۶۱۳ـ عن بسر بن سعید،  عن زید بن خالد ،  عن ابی طلحه یار پیامبر صلی الله علیه وسلم،  قال:  ان رسول الله صلی الله” علیه وسلم قال:  (ان الملائکه لا تدخل بیتا فیه صوره ). بسر بن سعید از زید بن خالد او از ابی طلحه دوست پیامبر(ص ) روایت می کند:  براستی در خانه ای که عکس و صوره در آن باشند ملائکه ها در آن داخل نمی شوند  قال بسر:  ثم اشتکی زید فعدناه،  فاذا علی بابه ستر فیه صوره ـ بسر گفت:  زید از پرده ای که ستر درب بود و  نقاشی بر آن بود شکایت کرد سپس او را بر گرداند به عبیدالله خدمتکار میمونه همسر پیامبر صلی الله علیه وسلم  گفتم: زید آیا ما را از عکس روز اول با خبر نمی کنی؟ عبیدالله گفت آیا نشنیدی هنگامی که گفت: (إلا رقما فی الثوب)  غیر از عکس روی پارچه که همین حدیث  را ابن وهب از عمرو او از ابن حارث که بکیر از بسر از زید از ابو طلحه از پیامبر صلی الله علیه وسلم روایت کرده اند.

 

نویسنده: حسن پینجوین

ترجمه: فایق رسولیِ سالاره

ویراستاری: سۆزی میحڕاب

نمایش بیشتر

فایق رسولی سالاره

استان آذربایجان غربی - سردشت طلبه و دانشجو مترجم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا