خانواده

حج، به مثابه ی «شارژ شدن» برای زندگی مومنانه

ترجمه با اندکی تصرف: رسول رسولی کیا

حج، نزد خداوند  یکی از بزرگ ترین عبادت ها به شمار می رود ؛ چرا که شرفی بالاتر از فرمانبرداری خداوند وجود ندارد..

حج، بهترین عمل صالحی است که بوسیله آن گناهان، بخشوده می شوند؛ زیرا هیچ کدام از ما نمی تواند از گناه مصوون و معصوم باشد؟

حج یکی از ارکان اسلام؛ بلکه عبادتی است که از زمان حضرت ابراهیم ، خداوند بر پیروان اسلام مقرر فرموده و حتی پیامبر خاتم  محمد صلی الله علیه و سلم نیز مکلف به انجام آن می باشد..

حج ؛ عبادتی است که خداوند برای انجام آن، خانه اش، بیت الحرام را در اختیار امت محمدی قرار داده است؛ تا در ایام حج، از این مکان مقدس بهره برداری نموده و شرف عبادت و طواف در آن را کسب نماید؛ آری ؛ این خانه خدا و بیت الله به صورت انحصاری در اختیار مسلمانان قرار گذاشته است و هیچ یک از ملت ها و امت های دیگر  حق استفاده از این مکان ویژه را ندارد!

هم چنانکه کسی جز «مطهرون» نمی تواند به قرآن دسترسی پیدا کند ، بیت الله الحرام نیز  کسی جز مسلمانان نمی تواند از آن استفاده نماید.

حج یعنی بهشت دنیا و آخرت؛  عائشه رضی الله عنها می گوید: گفتم ای رسول خدا ؛ ما نبرد در راه خدا را برترین اعمال می دانیم ؛ آیا نجنگیم؟!  رسول الله فرمود: ولی حج مورد پذیرش خدا به مراتب از جهاد برتر است (رواه البخاری).

شخص حاجی وقتی از حج باز می گردد ؛ اگر از آن عبادت ، توشه برچیده و مرتکب فسق و فجور نشده باشد؛ با این کار تمام گناهانش که در طول عمر مرتکب شده است  بخشوده می شود و در واقع مانند نوزاد معصومی می شود که تازه از مادر متولد شده است.

از  أبو هریره رضی الله عنه  روایت شده که گفت: از پیامبر صلى الله علیه وسلم  شنیدم که آن حضرت فرمود: هرکس از حج بازگردد و از گناهان دوری جسته باشد مانند نوزادی می شود که تازه از مادرش متولد شده است. (بخاری ومسلم).

حج، در اسلام این گونه ارزشمند و از چنین مکانت و جایگاهی برخوردار است ؛ پس شایسته است برادر و خواهر حاجی ما رهنمودهای ارزنده و تربیتی زیر را مدنظر داشته باشد تا ان شاالله در ضمن انجام مناسک حج از آن ها سود برده و بدین وسیله از فضل و خیر این فریضه ربانی بی بهره نماند.

البته نصیحت ها و توصیه های ما جنبه فقهی ندارد ؛ بلکه بیشتر شامل ارزش های اخلاقی و خاطره ها می باشد امیدوارم حاجیان گرامی از آن بهره کافی و وافی را  ببرند…

حاجی عزیزم..

۱-فراموش نکن که این حج ، دروازه گشاده ای است برای وارد شدنت به بهشت؛ پس با این عبادت، بشتاب به سوی باغ ها،جویبارها و تکیه گاه هایی که برای تو نزد فرمانروای توانا تدارک دیده شده است…

 این حج ، برای تو فرصتی است در طول عمر که با هیچ چیزی در این دنیا همسانی نمی کند ..

۲- آن خیمه  و اتاقی که در اختیارت گذاشته اند را مانند خانه ات تصور  کن؛ سعی کن با هم خیمه ای ها و هم اتاقی هایت مهربان باشی و با آنان مشورت و مدارا داشته باش  ؛ با آنان شیرین سخن باش و هرگز باعث ناراحتی و نگرانی آنان را فراهم نکن..

۳-با خواهران و برادران حاجی ات با خشونت رفتار مکن و هرگز با آنان سنگ دل و تندخو مباش؛ چرا که اگر چنین باشی آنان از پیرامونت پراکنده می شوند… سعی کن مهربان و رئوف باشی..

۴- مواظب باش که در اثنای حج به کسی از هم سفرانت ستم روا نداری ؛ از سخن زشت و شتم و لعن اطرافیانت دوری کن و سعی کن زبان و چشمانت را مدیریت کنی ؛ مبادا در ورطه نگاه به نامحرم ؛ آن هم در شهر خدا و در  جوار خانه الله و هنگام انجام حج تمتع! گرفتار آیی..

۵-معنای حقیقی خیر خواهی و اصلاح را با عمل نه گفتار؛ به هم اتاقی هایت بیاموز و سعی کن با عملکرد مثبتت ایمان را نزد آنان جذاب و فسق و نافرمانی را امری ناپسند جلوه دهی.

۶-سعی کن در بین هم اتاقی هایت  الگوی مثبتی باشی که سایر حاجیان را به راه درست و قرآن و بهشت راهنمایی می نماید..

۷-به اطرافیانت این احساس را منتقل کن که دوستشان داری و برای رفاه آنان تلاش می کنی..

۸- گاه و بی گاه ، حاجی های همسایه ات را – اگر نیازمند این کار هم نیستند- جهت صرف غذا در اتاقت تعارف کن  و از بیمارانشان عیادت کن و احوال بچه های خردسالشان را بپرس..

۹-در انجام مناسک حج، به حاجیانی که بیمارند کمک کن و بدان که این کار تو سلامتی بیشتر تو را به دنبال خواهد داشت..

۱۰- در کمک به کسانی که نیازمند یاری اند مضایقه نکن و یقین داشته باش که محبوب ترین انسان ها نزد خداوند سودمندترین آنان است..

۱۱- هر وقت از کنار زنان نامحرم، گذشتی؛ چشمانت را از نگاه به آنان نگه دار ؛ که خطر در کمین است..

۱۲- نسبت به هم کاروانی هایت مهربانی پیشه کن؛ مناسبت هایشان را یادآور شو و اگر یکی از آنان با مشکلی مواجه شد سعی کن از او دلجویی کنی..

۱۳- اگر از لحاظ علمی از هم اتاقی ها و همسفرانت برتر بودی؛ مواظب باش که بر هیچ یک از آنان فخر نفروشی و شایسته است در جمع آنان الگوی تواضع و فروتنی باشی؛ زیرا هنر این است که با دیگران جوش بخوری؛ نه اینکه کسی پیرامونت نباشد ..

۱۴-اگر احیانا عده ای از هم کاروانی هایت با همدیگر اختلاف و نزاع پیدا نمودند ، به سرعت روابط تیره اشان را ترمیم ببخش..

۱۵- دوستان حاجی ات را نسبت به نماز و کارهای معنوی دیگر با بهترین و آرام ترین شیوه یادآوری کن و رهنمود شو..

۱۶- سعی کن به حاجیان پیرامونت سلام کنی و اگر یکی از آنان بر تو سلام کرد بلافاصله جوابش را به بهترین کیفیت بدهی..

۱۷- در بین هم کاروانی هایت از سخن چینی دوری کن؛ که با این کار زشت، آتش فتنه را در درون آنان شعله ور می سازی و باعث تفرقه و کینه توزی می شوی..

۱۸- آشغال ها را به این طرف و آن طرف پرتاب نکن و سعی کن در رعایت بهداشت، سرمشق باشی و بدان که اسلام دین نظافت است..

۱۹-در صحن مسجد و هنگام نماز جماعت ، حال نمازگزاران را رعایت کن و مواظب باش که با پریدن بر آنان  و حرکت کردن از جلوی اشان اذیتشان ننموده و روحیاتشان را به هم نریزی..

۲۰- از بلند نمودن صدایت بیش از نیاز، پرهیز کن؛ چرا که این کار باعث اذیت اطرافیان می شود..

۲۱-بر اینکه در این سفر بتوانی گناهان گذشته ات را با پاک کن توبه و پشیمانی پاک و نابود کنی خیلی تلاش کن ؛ چرا که این فرصتی است در اختیار تو..

۲۲- سعی کن از مناسک حج، دستاوردهایی همچون پاداش خانه ای در بهشت به چنگ آوری و از هوا و هوس و غرور و بخل برای همیشه فاصله بگیری؛ چرا که این ها باعث هلاکت می شوند.. حسبنا الله اللطیف منها الرحمن.

۲۳-از دعا برای مسلمانان جهان و اینکه خداوند مشکل دردمندان جهان را برطرف نماید ، اسیرانشان را آزاد نماید، از ستمگران انتقام بگیرد، ستمدیدگان را یاری نماید ، اسلام و مسلمانان را  حفظ کند و اینکه بندگانی صالح و شایسته را بر مسلمانان بگمارد غافل مشو..

برادر و خواهر حاجی ام؛  پیشاپیش مورد آمرزش قرار گرفتن گناهانت و پذیرفته شدن حجت و همچنین دستیابی به بازرگانی بدون خسران را به شما تبریک می گویم..

 نویسنده: کتب نبیل جلهوم

والسلام

نمایش بیشتر

رسول رسولی کیا

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ شغل : دبیر آموزش و پرورش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا