خانواده

حج مدرسه ای عملی

أحمد نصیب علی حسین

من همواره می دانستم که حج یک فریضه دین اسلام  و رکنی از ارکان پنج گانه آن بحساب می آید، آن پنج ارکانی که کامل کننده دین فرد مسلمان می باشد و در این باره کم ترین تردیدی نداشتم و کاملاَ یقین داشتم که حج دارای ارزش های روحی و ایمانی بسیار گسترده ای است که شخص مسلمان بعد از اجرای این فرایض آنها را بدست خواهد آورد، اما تصور نمی کردم حج مدرسه ای بزرگ برای پرورش و پاکیزگی اخلاق و رفتار باشد.

مهم ترین مواردی که در فریضه حج مرا به تعجب واداشت این بود که اطاعت و فرمانبرداری کامل و مرتب از خداوند در حج وجود دارد بدون اینکه شخص فلسفه این مناسک و واجبات را بداند، بلکه ترتیب مناسک بطور ذاتی تو را به تسلیم و فرمانبرداری وادار می نماید.

قبل از هرچیزی  لباس فاخر دنیایی را از تنت در می آوری و کفنی سفید و ساده در دو تکه می پوشی، سپس شروع می کنی به زیارت خانه خدا و بوسه زدن بر سنگ سیاهی که هیچ گونه آسیب و سودی به شما نمی رساند و از میان دو کوه، بالا می رویی که از آنها جز آثاری اندک، چیز دیگری مشاهده نمی کنی، اگر شما لباس عمره به تن کرده باشی موهای اضافی ات را یا می تراشی یا کم می کنی…

 همه این موارد جزء مناسک عمره می باشد و آنها بجز تمرینی برای اطاعت و فرمانبرداری و تسلیم در مقابل پروردگار  جهانیان است.

اگر گشتی به مناسک حج داشته باشیم؛ مسایل شگفت انگیزی را مشاهده خواهیم نمود، سرآغاز آن روز ” ترویه” است آن گاه که شما لباس احرام را به تن می نمایی و به دره ای بنام “منٰی” رهسپار می شویی.

 در سپیده دم  آن روز به خارج حرم راهی می شوی، به سمت عرفه؛ گریان و دعا گویان، هرگاه خورشید غروب کرد به درون حرم ، به سوی مزدلفه، به سمت خواب بدون عبادت، بازخواهی گشت.

هرگاه وقت نماز صبح فرارسید به پاخواهی شد و دعا و نیایش می کنی تا خورشید پرتوهایش را به زمین بگستراند و اینجا کسی سؤال نمی کند: چرا در روز عرفه دعا کنیم با اینکه “مشعر حلال” است و چرا در مزدلفه دعا نکنیم با اینکه ” مشعر حرام ” است؟ جواب این است: چون فرمانبردار خداوند هستیم، در مِنٰی نماز را بصورت شکسته می خوانی و نه به صورت جمع، و در مزدلفه با پیراهن مردگان بر زمین دراز می کشی، حال آنکه جمعیت انبوهی از مردم حضور دارند؛ گو اینکه روز حشر و حساب است.

 سپس درحالی که هنوز در لباس احرام هستی، به عنوان اینکه تو از آنی و به سمت آن باز خواهی گشت، بسوی زمین خم می شویی؛ تا مقداری دانه شن و سنگ ریزه را برداری و بسوی ” جمره عقبه” به راه خواهی افتاد برای جمع آوری هفت سنگریزه و عقبه بزرگ و آنگاه است که احساس می کنی فضیلت های کسب شده در منی و عرفه و مزدلفه جز با هدف قرار دادن دشمن اصلی کامل نمی شود! پس به سوی رجم آن رهسپار می شوی..

وقتی از رجم و سنگساری اهریمن خلاص شدی شتابان برای قربانی نمودن مهیا می شویی، بخاطر اینکه از الله (عز و جل) تقدیر و تشکر نمایی و در آنجا با قطره قطره خونی که از حیوان قربانی شده به زمین می چکد ،احساس می کنی که تمام گناهانت را که در طول عمرت مرتکب شده ای پاک می شود؛ موهای سرت را می تراشی گویا دوباره از مادرت متولد شده ای و آنگاه زمان بیرون آمدن از لباس های احرام فرا می رسد؛ چون تو باری دیگر به میان زندگان برگشته ای بدون اینکه گناهی داشته باشی ولی هنوز تو اسیری، بنابراین با دنیا درمی آویزی و بخصوص با زنان، چون هنوز بر تو حرام است که به همسرت نزدیک شویی تا اینکه به حرم رفته و طواف خدا حافظی را انجام دهی و سپس به انجام سعی بین صفا و مروه می پردازی و فقط در اینجا می فهمی که شما باز به زندگی برگشته ایی و آدم  آزادی هستی و در همانحال بنده ای متواضع برای پروردگار جهانیان می باشی، تا اینکه در آنجا فراموش نکنی در خارج دشمنی در کمینت است و باید مدت نقاهت و  بهبود از بیماری را سپری نماید که همان ایام التشریق است.

و در این مدت هر روز بعد از زوال خورشید از درمانگاهت زیر اشعه سوزان خورشید قرار می گیری سنگ های سه گانه را پرتاب می کنی، سپس از جهت راست متمایل شده و بطور مفصل و طولانی دعا می کنی و بسمت وسط متمایل شده و حمد و ستایش خداوند را بجا می آوری، سپس به جهت چپ متمایل شده و بعد به جهت راست و بسیار دعا می کنی و بعد خاتمه می دهی و دیگر دعا نمی نمایی؛ چرا در مرحله اول و دوم دعا می کنی ولی در مرحله سوم دعا نمی نمایی ؟! چرا اول بسمت راست و سپس به سمت چپ ؟! چون تسلیم شدن فرمان و دستور خداوند و اطاعت و فرمانبرداری از اوست.

و در پایین بوسه ای بر پیشانی سنگ سیاه در زیارت انتهایی خواهی داشت، برکات فراوان حج همچون مدرسه بزرگ، از آن خدای جهانیان است

ترجمه: عبدالله رشی مقدم

رابط الموضوع: http://www.alukah.net/sharia/0/78147/#ixzz3kUIZNMhP

نمایش بیشتر

عبدالله رشی مقدم

@ نویسنده و مترجم @ ساکن : آذربایجان غربی - مهاباد @ شغل : امام جماعت و خطیب

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا