اندیشهشبهات

بنده خدا باش نه بنده رمضان!

بنده خدا

ماه رمضان را باعبادات وطاعات خداوند سپری می کنیم. بعضی ها فکر می کنند که پایان یافتن ماه رمضان و فرارسیدن عید فطر به معنی رهاشدن انسان از انجام اعمال خیر و عبادات می باشد، پیدایش چنین حالتی در انسان سبب سرور و خوشحالی شیطان می شود، لذا سعی خواهد کرد تا انسان را مرتکب گناه و عصیان کند و حالت یٲس و نا امیدی نسبت به اعمال نیک رمضانی را در او ایجاد نماید و تأثیر آن عبادت و تذللی که در ماه رمضان کسب کرده است را از بین ببرد.
بدین سبب خداوند در قرآن کریم می فرماید: { وَلَقَدْ صَدَّقَ عَلَیْهِمْ إِبْلِیسُ ظَنَّهُ فَاتَّبَعُوهُ إِلَّا فَرِیقًا مِنَ الْمُؤْمِنِینَ/ واقعاً ابلیس پندار خود را درباره‌ی آنان راست گرداند (و به کرسی نشاند)چرا که همگی از او پیروی کردند مگر گروه اندکی از مؤمنان}. سورە سبٲ آیە ۲۰
 لیکن این پندار شیطان در باره همه ی ما صدق نخواهد کرد چون دنباله آیه می فرماید:(مگر گروه اندکی از مومنان).
 تو کدام یک از آن دو دسته هستی ؟ از گروه مومنان و یا از گروه کسانی که پندار شیطان درباره آنها صدق کرده است ؟ همان گونه که خداوند می فرماید:{ وَلَا تَکُونُوا کَالَّتِی نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِنْ بَعْدِ قُوَّهٍ أَنْکَاثًا تَتَّخِذُونَ أَیْمَانَکُمْ دَخَلًا بَیْنَکُمْ أَنْ تَکُونَ أُمَّهٌ هِیَ أَرْبَىٰ مِنْ أُمَّهٍ ۚ إِنَّمَا یَبْلُوکُمُ اللَّهُ بِهِ ۚ وَلَیُبَیِّنَنَّ لَکُمْ یَوْمَ الْقِیَامَهِ مَا کُنْتُمْ فِیهِ تَخْتَلِفُونَ / شما (که با پیمان بستن به نام خدا تعهّدی را می‌پذیرید، به عهد خود وفا کنید و) همانند آن زنی نباشید که (به سبب دیوانگی، پشمهای) رشته‌ی خود را بعد از تابیدن، از هم وا می‌کرد. شما نباید به خاطر (ملاحظه‌ی این و آن و) این که گروهی، جمعیّتشان از گروه دیگری بیشتر است، (پیمانها و) سوگندهای خود را (بشکنید و آن را) وسیله‌ی خیانت و تقلّب و فساد قرار دهید. (آگاه باشید که) خداوند با امر به وفای به عهد، شما را مورد آزمایش قرار می‌دهد. و (خداوند نتیجه‌ی این آزمایش و) آنچه را در آن اختلاف می‌ورزیده‌اید در روز قیامت برای شما آشکار می‌سازد (و پرده از اسرار دلها برمی‌دارد). سورە نحل آیە ۹۲

بنده ای رمضانی نباش:

اکثریت مردم نمی فهمند که سستی در انجام عبادات و تر ک واجبات و همچنین آلوده شدن به گناه ،به مثابه کفران نعمت خداوند به شمار می آید و کسانی که دارای چنینن اوصافی باشند همانند همان زنی خواهند بود که رشته خود را بعد از تابیدن از هم وا می کنند.
جوانان جامعه کنونی اسلامی نیاز مبرم به اصلاح وتربیت رمضانی دارند ،تا این تربیت رمضانی وسیله پرهیز آنان از گناه و اعمال پلید شود و آنان را جهت خدمت به پدر و مادر و جامعه ی پیرامونشان مهیا نماید .
مقاومت در برابر گناه دارای حلاوت و شیرینی خاصی برای انسان مومن خواهد بود و سبب خوشحالی ملائکه و رضایت خداوند خواهد شد، لذا حتی الامکان انسان مومن باید خود را از آلوده شدن به گناه دور بگیرد، چون جامعه ی کنونی ما نیاز مبرم به انسان های پاک دامن و خدوم دارد .

ثابت قدم باش:

پس به پاس نعمت های بزرگی که خداوند در ماه رمضان به تو ارزانی نموده است راه خیر و نیکی را در پیش بگیر و از مقام والای بندگی عدول نکن ،چون معقول نیست بگذاریم آنچه را ما کاشته ایم شیطان آن را درو کند.
حقیقتا ما تاثیر عبادت در ماه رمضان را مشاهده کرده ایم و طعم ایمان و شیرینی و لذت طاعات و مناجات را چشیده ایم، پس لازم است از دست آوردهای این ماه مبارک محافظت کنیم و بر انجام دادن عبادات حریص باشیم و راه هدایت و بندگی را در پیش بگیریم .
قطعا بعد از ماه رمضان انسان نمی تواند از همان روحیه ی رمضانی برخوردار باشد و لیکن لازم است تلاش نماید تا از حداقل آن روحیه ی رمضانی برخوردار باشد، البته انسان می تواند بعد از رمضان هم از آن حالت روحی رمضانی برخوردار باشد و این یک ماه آموزشی می تواند برای آینده هم تاثیر گذار باشد.
قطعا انجام دادن اعمالی همچون قرائت قرآن، دعا های یومیه، اذکار صبح و شامگاه،خواندن نمازها به صورت جماعت و هم نشینی با انسان های مومن وصالح، تٲثیر بی سزایی در تداوم آن حالت روحانی خواهد داشت و همچنین روزه گرفتن شش روز از ماه شوال .
از ابی ایوب انصاری روایت شده که پیامبر فرموده است : {هر کسی ماه رمضان روزه باشد و بعد از آن شش روز از ماه شوال را روزه بگیرد مثل آن است که کل سال را روزه گرفته باشد}.رواه مسلم .
خداوندا اعمال نیک همه ما را مورد قبول درگاه خود قرار بده .
بعضی مردم از هم دیگر سوال می کنند که آیا روزه ی ما قبول درگاه احدیت بوده است ؟ و آیا روزه ما سبب رهایی از عذاب خداوند خواهد شد، آیا کسی می تواند به صورت قطعی پاسخ گوی این سوالات باشد؟
پاسخ این سوالات به حدی دشوار است که اصحاب پیامبر هم پاسخ گوی این سوالات نبوده اند.
حضرت علی کرم الله وجهه می فرماید:اصحاب اعمالی را با جدیت انجام می دادند و بعدا حالت غمگین و دل واپسی به آنان دست می داد که آیا اعمال ما مورد قبول درگاه احدیت قرار گرفته اند یا نه ؟
خداوند در این رابطه می فرماید:{ وَالَّذِینَ یُؤْتُونَ مَا آتَوْا وَ قُلُوبُهُمْ وَجِلَهٌ أَنَّهُمْ إِلَىٰ رَبِّهِمْ رَاجِعُونَ / اشخاصی که عطاء می‌کنند و می‌بخشند آنچه را که در توان دارند، در حالی که دل هایشان ترسان و هراسان است (از این که نکند صدقات و حسنات آنان پذیرفته نگردد) و به علّت این که به سوی خدایشان (برای حساب و کتاب) برمی‌گردند.}سورە مٶمنون آیە ۶۰

برای اینکه بفهمیم که روزه ماه رمضان ما مورد قبول خداوند بوده است یا نه یک راه وجود دارد، که می توان آن را در این آیه خلاصه کرد
خداوند در سوره بقره آیه ی ۱۸۳می فرماید: { یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ / ای کسانی که ایمان آورده‌اید! بر شما روزه واجب شده است، همان گونه که بر کسانی که پیش از شما بوده‌اند واجب بوده است، تا باشد که پرهیزگار شوید}.
اصل بر آن است که انسان مومن بعد از پایان یافتن ماه رمضان کار های نیک انجام دهد و خود را بیازماید، اگر انسان بعد از ماه رمضان اعمال و کردارش مختلط از کار های نیک و بد شد نفس خود را ملامت کند، واگر اعمالش بیشتر دارای نیکی و حسنات بودند باید احساس خوشحالی نماید که ان شاالله روزه هایش مورد قبول درگاه خداوند واقع شده اند.
خداوند به وسیله ی اعمالی همچون : عبادت،قرائت قرآن،دعا و نیایش، نماز های تراویح و تهجد در ماه مبارک رمضان بر ما منت نهاده است؛ پس شکرانه ی این نعمات بعد از ماه رمضان نیز باید ادامه داشته باشد .
بعضی ها گمان می کنند که پایان یافتن ماه رمضان به معنی پایان یافتن اعمال عبادی وتلاش برای جلب رضایت خداوند است و لیکن پایان یافتن ماه رمضان باید نقطه شروعی باشد برای عبادت و بندگی خداوند و محافظت از دست آورد های رمضانی.

خداوند همه ی ما را برای قرار گرفتن در راه حق و انجام دادن عبادات توفیق حاصل نماید.
والسلام علیکم و رحمه الله.
ترجمه از عربی: علی ملازاده نقده آرنه.
۶۷/۳/۱۸مطابق با ۲۳رمضان

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا