تاریخسیره نبوی

درس ها و پیام های غزوه اُحُد

” غزوه احد و درسهایی که از آن برگرفته می شود “

هفت روز از ماه شوال سال سوم هجری گذشته بود که غزوه احد اتفاق افتاد !

چند روز قبل از واقع شدن آن پیامبر اکرم ( ص ) در خواب دیده بود که قسمتی از شمشیرش شکسته است ، رسول خدا ( ص ) آن خواب را به کشته شدن یکی از نزدیکان خود تعبیر کرده بود ، همانگونه هم شد که شیر خدا حمزه ابن عبدالمطلب ( رض ) در غزوه احد به شهادت رسید !

غزوه احد پایان یافت ، اما بایستی همواره پند و اندرزهای آنرا آویز گوش خود قرار دهیم ، من جمله :

۱ ــ گاهی اوقات حق ، معرکه را می بازد و زمانی هم پیروز می گردد ، تا اینکه سرانجام ، پیروزی و غلبه از آن حق خواهد بود ، بر ما لازم است بیش از اینکه به پیروزی و شکست فکر کنیم ، سعی داشته باشیم که همواره بر حق استوار بوده و از باطل دوری گزینیم !

۲ ــ سرپیچی از دستورات رسول خدا ( ص ) بود که به شکست در غزوه احد منجر گردید ، پس هرگز نباید امت اسلامی این حقیقت را فراموش کند : زمانی می تواند به پیروزی امیدوار شده و از شکست در امان باشد ، که کاملا از اوامر خدا و رسولش ( ص ) پیروی نماید !

۳ ــ پیروزی و شکست به شرایط آب و هوایی در حال حاضر شباهت دارد ، اما ایمان و عقیده انسان ، به اقلیم می ماند که در آن مشخصه های دراز مدت آب و هوایی و غیره مد نظر قرار می گیرد ، پس تغییر آب و هوا شما را در مورد اصل موقعیت جغرافیایی به شک و گمان نیندازد !

۴ ــ شکستی که تو را بسوی الله باز گرداند ، بسی بهتر از موفقیتی است که موجب طغیانت گردد ، پاکی و منزهی خدایی راست که بندگان خود را بواسطه چیزهایی که خوشایند آنها نیست ادب می آموزد تا آنگونه شوند که خود می خواهد !

۵ ــ کشته شدن برای همگی یکی و اما سرانجام امور متفاوت می باشد ، کشته شدگان ما به درجه شهادت نایل آمده و بهشتی اند و کشته شدگان کفار خسر الدنیا و الاخره گشته و به دوزخ خواهند رفت !

۶ ــ ماهیت افراد در شداید و سختیها بیشتر مشخص خواهد شد ، در چنین موقعیتی بود که ماهیت ابن سلول بیش از پیش برای مسلمانان آشکار شد و نیز در همچنین شرایطی بود که انس بن نضر ( رض ) صداقت خود را نسبت به عهد و پیمانی که با خدا بسته بود به اثبات رساند و این آیه شریفه در خصوص ایشان نازل گشت که می فرماید : ” من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه … ” !

۷ ــ شکست و پیروزی هیچکدام بی حکمت نیستند ، بعضی وقتها حق شکست می خورد تا اینکه صف آن از افراد منافق پاک گردد و گاهی هم پیروز می شود تا اینکه اهل آن در مورد حقانیت و درستی راهی که در پیش گرفته اند به گمان نیفتند !

٨ ــ از گماشتن تیر اندازان بر کوه از جانب رسول الله ( ص ) پی می بریم که ایشان تا چه اندازه اسباب و راههای پیروزی را اتخاذ نموده اند ، هرگز نگفته که چون من پیامبر خدا هستم بالاخره پیروز خواهم شد ، وی برای هر کاری در حد امکان اسباب را بکار گرفته و اما همواره اعتماد و تکیه او بر رب الاسباب بوده نه بر خود اسباب !

۹ ــ فرمانده ای که با سربازان خود صادق و وفادار است هرگز بدانان دستور پیشروی نمی دهد در حالیکه خود را در جایی امن قایم ساخته است ، بلکه خود شخصا پیشقدم خواهد شد ، آنگاه که اصحاب کرام (رض ) دچار اضطراب شدند ، پیامبر خدا ( ص ) همچنان در میدان نبرد ثابت قدم بوده و در آن هنگام بود که ( ابی بن خلف ) را با نیزه زد که تا جان داد همانند یک گاو نعره می کشید !

۱۰ ــ آنچه که در روز احد بیش از هر چیز دیگری سخت و درد آور بود ، علی رغم سنگینی آنها پایین آمدن تیر اندازان و یا به شهادت رسیدن حمزه ( رض ) نبود ، بلکه آن خونی بود که بخاطر شکستن سر و صورت و دندانهای مبارک رسول اکرم ( ص ) بر زمین جاری شد ، ایشان در حالیکه داشت خون را از سر و صورت خود پاک می کرد ، می فرمود : ” کیف یفلح قوم شجوا رٲس نبیهم و کسروا رباعیته ” ــ قومی که هم سر و هم دندانهای پیامبر خود را شکسته اند چگونه رستگار خواهند شد ؟!

نویسنده : ادهم شرقاوی
مترجم : امید سلیمانی ـــ بانه

از طريق
امید سلیمانی
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

امید سلیمانی

# استان کردستان- بانه @@ فعال دینی و اجتماعی @@ نویسنده و مترجم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا