اصول

اینگونه باید به استقبال رمضان رفت(۲۰ گام عملی)

 

آیا خودت را برای آمدن مهمان عزیز رمضان آماده کرده ای؟

ترجمه : محمد محمودی

چند ساعاتی مهمان عزیزی به نزدمان می آید، مهمانی که او را تنها یک بار در سال  می بینیم، مهمانی قبل از آنکه برسد نشانه هایی از نور و ایمان وصمیمیت به همراه دارد، نوری که سینه ها وچشم هایمان را فرا می گیرد و با آمدنش همه ی اطرافمان را مزین و زیبا می نماید،جاده‌ها تزئین شده،راه ها چراغانی شده ، چراغ ها در خیابان ها برافروخته شده، زیورالات بر در و دیوار ها نصب شده و مردم نمی خوابند ؛ گویی جهان با فرا رسیدن رمضان حرکتی دیگر در بین انسان ها آغازیده است ،همه چیز در اطرافمان زیبا می نماید ؛ همه چهرها خندان و سپاسگزار و خوشحال است ؛ گویی دنیا در بهترین حالت آراسته و مزین گشته است !

اما ما کجاییم؟ این همه زیبایی ها و آرایش ها برای چه؟ تو ای نوه ی آدم و حوا کجایی؟  ای کسی که امانتی که به آسمان ها و زمین و کوه ها و همه ی جهان خلقت عرضه داشتیم و نپذیرفتند و زیر بارش نرفتند ، اما تو زیر بار آن رفتی و آن را پذیرفتی!!  آیا چگونه خود را برای این مهمان عزیز آماده و مهیا نموده ای؟

آیا کتابی جهت مطالعه و یادگیری در مورد فضایل و بهره بردن از غنایم  ماه رمضان تهیه و مطالعه نموده ای؟

بسیاری از ما – متاسفانه – آن جور که شایسته ولازم است، برای ماه رمضان خود را آماده نمی کنیم ، گاهی نیمی از آن می گذرد وهنوز در حال فکر کردنیم، یا اصلا به آن فکر هم نکرده ایم ، لذا نمی توانیم به نحوی احسن از آن بهره ی کافی ببریم!

نظرتان چیست که اواخر شعبان را آغاز رمضان بدانیم و حریص باشیم بر عادت دادن  خودمان بر قرائت قرآن و روزه و سایر عبادت های رمضانی؟

چرا ماه شعبان را مقدمه و فرصتی برای رسیدنمان به رمضان قرار ندهیم؟ پس بیائیم در شعبان دانه ها یمان را بیفشانیم و در رمضان آن را درو نماییم.

برادر و خواهر ایمانی ام ؛ پس از همین حالا شروع کن! بگذارید مهمان مان برسد و به قلب هایمان وارد شود ،  قلبی که با عبادت آراسته وبا ذکر خدا روشن نموده ایم.

بگذارید آن مهمان گرامی به خانه دلمان بیاید و قلبهایمان را از مروارید سفید تر نماید

پس بیا با ما!  و از این فرصت بزرگ بهره ببر،ما نمی گذاریم این مهمان مبارک از ما بگذرد و از چنگ برود و از درون قلب هایمان دعا می کنیم و از خداوند درخواست می نماییم که ما را بر انجام کارهای نیک و ترک منکرات و پلیدی ها  کمک نماید.

بیا با ما در این مراحل تا به استقبال مهمانی که در دلهایمان جا دارد و خیلی هم عزیز است برویم و برای اینکه استقبالمان در خور آن میهمان ربانی باشد به شرح زیر گام بر می داریم:

۱*کوشش کن برای توبه ای تازه به درگاه خداوند

وتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِیعًا أَیُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعلکم تفلحون . ای مؤمنان! همگی به سوی خدا برگردید و از مخالفت هائی که در برابر فرمان خدا داشته‌اید توبه کنید تا رستگار شوید.( النور۳۱)

۲*  قبل از آمدن رمضان نفس سرکشت را محاسبه و دادگاهی کن

۳* با خدای خود عهد کن که دیگر به گناه و معصیت برنگردی

۴* دعا کن و از خداوند متعال درخواست کن که تو را به رمضان برساند .

از انس بن مالک ( رضای خدا بر او باد) روایت شده که به هنگام آمدن و داخل شدن به ماه رجب، پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وسلم) اینگونه با خدایش راز و نیاز می فرمود: خداوندا ماه رجب و شعبان را برایمان پربرکت قرار بده و ما را به رمضان برسان

۵* خواهر و برادر ایمانی بیا و تلاش کن برای خواندن و مدارسه ی احکام شرعی مربوط به رمضان آنهم به منظور یادگیری احکام روزه ، به کتاب ها و فرموده های علما مراجعه کن و سعی کن عبادت در آن ماه را به نحوی احسن وزیبا انجام دهی.

۶*آماده ساختن خود برای روزه ی ماه رمضان همراه با اخلاص در همه ی کارهایی که انجام می دهید ، چون خداوند متعال هیچ گونه عملی را نمی پذیرد جز آنچه با اخلاص و خوبی و به منظور رضایت خداوند انجام گرفته باشد ، و عمل صالح نیز عملیست خالص و موافق با راه و منهج رسول خدا ( صلی الله علیه و سلم)

۷* برنامه ای برای عبادت در این ماه مبارک ( روزه ، نماز ، ذکر ، قیام  دعا)  تدارک ببین  و فرصت های زندگی را غنیمت بشمار، سلامتی و جوانی را در پرستش وعبادت خداوند صرف نما

۸* با شادی و سرور و نشاط به استقبال رمضان برو ، رمضان ماهی است که درهای رحمت الهی در آن باز می شوند و درهای جهنم در آن بسته می شوند و شیاطین سرکش در آن به غل و زنجیر کشیده می شوند ، اعمال خوب چند برابر پاداش داده می شوند و بالا رفتن درجات انسان نزد پروردگار وبخشوده شدن گناهان و اشتباهات از ارمغان های  این ماه مبارک است ؛ پس این نعمت بزرگ را احساس نما و از خداوند درخواست کن ! همان گونه که پیامبر اکرم ( صلى الله علیه وسلم)  به هنگام روئیت هلال ?دعا می کرد و می فرمود: خداوندا این ماه را با ایمان و امنیت و سلامتی و دین اسلام بر ما تازه بفرما ، خدای من و تو ؛ ان شاءالله این ماه ، ماهی پر از خیر و برکت باشد

۹* در ماه رمضان مصاحبت کن با دوستان و رُفقای صالح ، چون داشتن دوستان و همدمان صالح کمک می کند به ادای بهتر عبادت، دوستان خوب و صالح یکدیگر را تشویق و وادار به انجام عبادت از جمله رفتن به نماز صبح ، نماز شب ، کلاس های دینی و… می کنند.

پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وسلم)  می فرماید: هر جماعت و گروهی در یکی از خانه های خداوند جمع شده باشند و مشغول تلاوت و قرائت و مدارسه ی قرآن کریم  باشند خداوند متعال رحمت و امنیت و آرامشش را  بر آنان نازل می کند و ملائکه های پروردگار متعال به دور آنها حلقه می زنند و خداوند نزد کسانی که در خدمتش هستند آنان را یاد می کند.

۱۰* وقتی را برای قرائت قرآن تعیین کن ؛ پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وسلم) می فرماید: هر کس حرفی از قرآن را بخواند، نیکی و حسنه ای برای او حساب می شود، نیکی ها نزد خداوند متعال به ده برابر پاداش داده می شوند، البته من نمی گویم: «الم» یک حرف است، بلکه الف، یک  حرف، لام، یک  حرف و میم نیز یک حرف جداگانه به شمار می آید.

۱۱* حریص باش بر تدبر کردن در قرآن، تا قرآن کریم در روز قیامت شافعت شود ، قرآن ضامن کسی است که آن را می خواند و به محتوای آن عمل می کند و در سایه هدایت هایش در دنیا گمراه نمی شود و در آخرت نیز بدبخت نخواهد شد،

ۖ فَإِمَّا یَأْتِیَنَّکُمْ مِنِّی هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَایَ فَلَا یَضِلُّ وَلَا یَشْقَىٰ( طه ۱۲۳) و هرگاه هدایت و رهنمود من برای شما آمد، هر که از هدایت و رهنمودهایم پیروی کند، گمراه و بدبخت نخواهد شد.

البته چیزی که بسیار مفید و اهمیت دارمی با شد این است که سعی نمایی برای تمامی اعضای خانواده ات نسخه هایی از قرآن کریم تهیه نمایی و همه را به تدبر و تلاوت آن تشویق نمایی.

۱۲* بر خواندن دعا و مناجات و گریه کردن در محضر خدا حریص باش؛ سعی کن در شب و روزهای رمضانی دعا و مناجات هایت را بیشتر کنی  و از خداوند متعال بیشتر درخواست کن و با اصرار و گریه و زاری به درگاهش دعا کن.

وَقَالَ رَبُّکُمُ ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ ۚ إِنَّ الَّذِینَ یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِینَ پروردگار شما می‌گوید: مرا به فریاد خوانید تا آن را بپذیرم ، کسانی که خود را بزرگ تر از آن می‌دانند که مرا به فریاد خوانند، خوار و پست داخل دوزخ خواهند گشت.غافر آیه۶۰)

پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وسلم)  می فرماید: برای روزه دار دعایی هست که هرگز رد نمی شود و یکی از دعاهای مستجاب نزد خداوند دعای روزه دار است تا زمانی که افطار می کند و همچنین دعا هنگام افطار؛ پس دعا کردن برای برادران و خواهران مسلمان را در همه ی عالم هستی فراموش نکن،خصوصاً در عراق، افغانستان، فلسطین، میانمار و……….

۱۳* بر اوراد و اذکار روزانه ات مواظبت بنما  و برآنان بیفزا

۱۴*  سعی کن در میان ساعات و در طول شب های رمضان برای انجام نماز شب بیدار شوی ؛ پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وسلم)  می فرماید: دو رکعت نماز در تاریکی شب باعث کفاره ی گناهان می شود.

 اگر سعی نمایی و چند روز مانده به رمضان و قبل از رسیدن آن برای انجام این عبادت اقدام نمایی و گام برداری، می توانی بر انجام دادن این عبادت و بیدار شدن در آن ماه راحت تر عبادت کنی.

۱۵*اگر هم احساس می کنی بر انجام سنت ها مداومت نداری سعی کن در این ماه مبارک ۱۲* رکعت سنت راتب و دو رکعت نماز شب را حتما انجام دهی.

۱۳*  انجام دادن نماز تراویح در مسجد و حداقل یک مرتبه ختم کردن قرآن کریم در این ماه مبارک حتما در صدر برنامه هایت باشد.

۱۴*بر آداب و مقررات و قوانین روزه مواظبت نما ( تاخیر در خوردن سحری ، عجله کردن در افطار و غروب آفتاب)  بر انجام کارهای نیک و افزایش عمل صالحت بیفزا،هر گاه کسی به تو توهین کرد یا دشنام داد، بگو من روزه ام و هرگز  کسی را دشنام نده ، و مقابله به مثل نکن، بلکه با بهترین شیوه و زیباترین روش با مردم برخورد نما ، تا روزه هایتان مورد قبول واقع شود.

۱۵* بر صدقه دادن در این ماه مبارک مواظبت کن ، چون صدقه باعث خاموشی خشم خداوند متعال می گردد و باعث شفای مریضان می شود، همان گونه که پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وسلم)  می فرماید: مریضان را با دادن صدقه شفا و درمان نمائید.

۱۶* ماه رمضان فرصتی است برای نیکی کردن به پدر و مادر و اطاعت کردن از آنان . و البته فرصتی است برای آشتی کردن و پاک گردانیدن  قلب هایمان . اگر بین تو و کسی دیگر اختلافی وجود دارد، سعی کن در باآمدن رمضان این خصومت را از بین ببری و سعی کن هیچ گاه با کسی عداوت و خصومتی در دل نداشته باشی.

پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وسلم)  می فرماید: خداوند متعال در شب نیمه‌ی شعبان به تمامی مخلوقات خود می نگرد، مگر کسانی که برای خداوند متعال شریک قرار دهند، یا کسانی که با هم بغض و کینه و دشمنی وعداوت بنمایند!

۱۷* از همین حالا خودت را برای افطاری دادن روزه داران و عیادت مریضان آماده نما

۱۸*خودت را در رمضان برای کسب رحمت خدا در ده روز نخست رمضان و آمرزش الهی در دهه وسط آن و نجات یافتن از آتش در دهه آخر آن آماده و مهیا بگردان.

۱۹* شب های آخر رمضان را با خواندن نماز، قرآن، ذکر، قیام، دعا، استغفار… .. احیا کن ، جهت پیروی کردن و اجرای درخواست پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وسلم)  برای احیاء شبی که از هزار ماه ( هشتاد و سه سال و چهار ماه) بهتر است ، شب مبارکی که با نزول قرآن کریم بزرگ و گرانقدر شد، شبی که فرشتگان و جبرئیل با اجازه ی پروردگارشان به کره ی زمین و به سوی پرستشگران و عبادت کنندگان شب زنده دار می آیند ، شبی که هر کس آن را با ایمان واحتساب اجر، احیاء نماید گناهان گذشته اش بخشوده می شود، شبی که محصور و محدود به اواخر رمضان می باشد ، پس بر مسلمان لازم است در تمامی آن شب ها کوشش نماید و آن ده شب را با انجام  نماز، ذکر، قیام ، دعا ، استغفار ،  توبه ، درخواست بهشت ، نجات از آتش جهنم ، احیاء نماید

امیدوارم که خداوند این مهمان داری و استقبال را از ما بپذیرد،  توبه امان را قبول و ما را داخل بهشت بنماید ، ما و پدر مادرمان و مسلمانان را از آتش جهنم نجات دهد.

پیامبر(ص) وقتی که دهه آخر ماه رمضان می شد، شب نمی خوابید (بلکه آن را با عبادت احیا می کرد) و اهل خانه اش را بیدار می فرمود و در عبادت،  سخت می کوشید و آستین همت می بست و از معاشرت با زنانش دوری می جست و برای عبادت بیشتر ، آستین همت بالا می زد و آن حضرت برای نماز و یاد خدا ، خانواده اش را بیدار می کرد و فرصت را غنیمت می شمرد تا آن چنان که لایق است بندگی کند ، پس برای ما پیامبر ( صلی الله علیه وسلم) سرمشق  و الگوی زیبایی در شیوه ی پندار و گفتار و کردار است

۲۰* از خداوند متعال درخواست بنما تا روزه هایت را مورد قبول خود قرار دهد ان شاالله.

منبع: سایت لها آن لاین

 ترجمه: محمد محمودی

نمایش بیشتر

محمد محمودی

نویسنده و مترجم آذربایجان غربی- سردشت فعال دینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا