خبرهای سوزی میحرابمناسبت ها

بزرگداشت میلاد حضرت محمد صلی الله علیه و سلم در بانه

همایش سیره و سنت نبوی

شامگاه پنج شنبه مورخه هشتم آذرماه سال نود و هفت  همایشی یک شبه تحت عنوان {همایش سیره و سنت نبوی}در شهرستان بانه برگزار شد..
میزبان همایش هیات امنا و امام جماعت مسجد اقبالی و معتمدان محله بودند..
مراسم معنوی و همایش که به مناسبت سالیاد میلاد رسول اکرم برگزار شده بود با استقبال ممتاز مردم خداجوی شهرستان بانه مواجه شد علاوه بر مهمانانی محدود و خاص از شهرهای جوانرود و سنندج و مهاباد و سردشت و ….
اگر چه در آغاز مراسم برخلاف مولودی های کوردستانات از خواندن قصیده بُردیه خبری نبود ولی مردم اغلب جوان و خداجوی بانه با آرامش خاصی منتظر شروع برنامه های مراسم بزرگداشت میلاد رسول الله بودند..
پس از جمع شدن تقریبی مهمانان و مملو شدن صحن مسجد، در ساعت نوزده و سی و پنج دقیقه شروع برنامه ها با تلاوت آیات پایانی سوره فتح؛ آن هم با صدای دلنواز آقای فریدون رشیدی ، قاری قرآن ساکن بانه استارت خورد.


مُجری خوش سیمای مراسم که ظاهراً غیربومی بود با خواندن اشعاری در وصف پیامبر صلی الله علیه و سلم از امام جماعت مسجد اقبالی دعوت نمود تا پشت تریبون قرار گرفته و سخنرانی اش را ارائه نماید.

ماموستا انس محمودی ابتدا به نمایندگی از طرف هیات اُمنا و معتمدان محله مسجد به مهمانان و حاضران مراسم خیرمقدم گفت و سپس به نقل حدیثی از معاویه بن ابی سفیان پرداخت که جمعی از اصحاب به منظور شکرانه نعمت نبی خدا ، محمد گردهم آمده بودند و آن حضرت در واکنش به آن حلقه فرمود: هم اکنون جبرئیل فرود آمد و به من گفت که:خداوند به جمع شما افتخار می ورزد..
ماموستا انس در بخش دیگری از سخنانش افزود: محبت رسول خدا – که ادعا و آرزوی همه ماست – تنها در گرو پیروی نمودن از شخص پیامبر و سنت وی محقق می شود.
این دعوتگر جوان در انتقاد از منحصر نمودن “سیره نبوی ” در غزوات نبوی خاطرنشان نمود: پیامبر اسلام در طول بیست و سه سال مشغول تربیت نسلی قرآنی و تغییر آداب و رسوم جامعه بود و در این مدت تنها بیست و هفت غزوه آن هم در مدینه ترتیب داد .
امام جماعت مسجد اقبالی با یادآوری این نکته که بالاخره زحمات و خدمات آن حضرت به ثمر نشست گفت:مورخان تعداد یاران پیامبر رضی الله عنهم در سال های پنجم و ششم هجری را یکصد و سی هزار نفر ذکر کرده و در سال های هشتم و نهم هجری نیز پانصدهزار صحابی تربیت شده و موثر در جامعه آورده اند!
مدرس مسجد اقبالی با متفاوت خواندن انقلاب عظیم نبوی با انقلاب هایی چون فرانسه یادآورشد: انقلاب بزرگ فرانسه پس از کشتن دو میلیون انسان بی گناه فرانسوی – و آواره نمودن میلیون های نفر دیگر- به ثمر رسید ؛این درحالی است که در انقلاب نبوی که چهره جامعه را کاملاً تغییر داد از کشتن و آواره نمودن مردم خبری نبود -و تازه انقلابیون مسلمان تحت شکنجه و آوارگی بودند – و در مجموع درگیری ها و غزوه های صورت گرفته هزار و هیجده نفر از طرفین درگیر کشته شده اند!
این دعوتگر خوش سیمای بانه ای با اشاره به خشنودی عموم مردم از تعامل رسول خدا خاطرنشان کرد: حضرت محمد در اقدامی منحصر به فرد و در واپسین روزهای حیات مبارکش از مردم و یارانش حلالیت می طلبد که همه خشنودی خود را نسبت به عملکرد آن حضرت اعلام می دارند.
ماموستا محمودی پیامبر را اهل گذشت برشمرد و در این باره افزود: زمانی پیامبر اسلام همراه با لشکر آماده مسلمانان جهت فتح مکه راهی آن دیار می شود ،در شرایطی که قادر به انتقام گرفتن از مشرکان ستمگر قریش بود خطاب به مردم مکه فرمود: شما انتظار دارید چگونه با شما رفتار کنم ؟ آنان در حالی پیامبر و لشکر جان بر کفش را غالب و خود را مغلوب می دیدند یک صدا گفتند انتظاری جز نیک رفتاری از شما برادر شایسته امان نداریم…
در این شرایط که همه منتظر عکس العمل انتقامی رسول مهربان خدا بودند آن حضرت خطاب به مردم مکه فرمود: شما را – علی رغم بی مهری ها و جفاهای فراوان در گذشته-حلال کردم پس بروید که شما آزادید!
ماموستا انس در پایان از مُحبان رسول الله خواست به منظور آشنایی هر چه بیشتر با آن پیامبر هُمام حداقل یک بار سیره و زندگانی او را مطالعه نمایند.


مجری برنامه که خیلی ساده و بدون تکلف سخن می گفت و ظاهراً اطلاعات چندانی از القاب و سِمت های سخنرانان مراسم نداشت بلافاصله پس از سخنان نسبتاً طولانی امام جماعت مسجد اقبالی اعلام نمود :

از ماموستا رحیم عباسی دعوت می کنم سخنرانی اش را تقدیم حضار نمایند…

۱⃣ماموستا عباسی ابتدا ضمن تبریک به مردم بانه بابت بزرگداشت میلاد رسول الله در باره ضرورت و مشروعیت احیای این مناسبت گفت: جمع کثیری از علما از جمله امام بخاری و عراقی و قسطلانی و ابن کثیر و … بزرگداشت این مناسبت مبارک را پسندیده و به آن توصیه نموده اند.
امام جمعه روستای شهرگونه ابوالحسن به انتقاد از دیدگاه آن عده پرداخت که احیای مناسبت میلاد حضرت محمد را بدعت می شمارند و در این زمینه خاطرنشان کرد: اگر دلیل مخالفت شما با بزرگداشت میلاد این است که در زمان پیامبر چنین مراسم هایی وجود نداشته است! باید به اطلاعتان برسانم پس از فوت رسول خدا و در زمان خلفای راشدین کارهایی شکل گرفته که در زمان پیامبر صلی الله علیه و سلم ممنوع بود.
حاجی ماموستا عباسی که علیرغم کهولت سن مسلط سخن به نظر می رسید در استدلال بر ادعای خود افزود: حضرت عمر رضی الله عنه پس از جنگ یمامه و پس از  اطلاع از کشته شدن هفتاد و دو حافظ مطلق قرآن به خلیفه مسلمین ابوبکر صدیق پیشنهاد نمود به منظور محافظت از قرآن دستور جمع آوری آن را صادر نماید.. ابتدا ابوبکر با این استدلال که اگر این کار خوب بود پیامبر آن را انجام می داد مخالفت شدید خود را اعلام کرد؛ ولی پس از استدلال محکم عمر که دشمنان دین با از بین بردن قاریان در صدد از بین بردن قرآنند و با جمع قرآن می توان مانع این توطئه شوم آنان شد، متقاعد شد و زید بن ثابت صحابی جلیل القدر را مامور این کار عظیم نمود.
ماموستا عباسی باز در استدلال بر مشروعیت تشکیل این گونه مراسم ها و همایش ها افزود :سنت تراویح اگر چه – به صورت جماعت-در زمان پیامبر اقامه نشد و در طول دو سال خلافت ابوبکر صدیق هم انجام نشد ولی حضرت عمر در سومین سال خلافتش از مسلمانان می خواهد این سنت نبوی فراموش شده را در مسجد و به صورت جماعت اقامه نمایند ؛چرا که پیامبر صلی الله علیه و سلم نگران این بود اگر نمازگزاران علاقه اشان را به این نماز نشان دهند بر آنان واجب شود ؛ولی اکنون این نگرانی وجود ندارد و منتفی است.
ماموستا عباسی در بخش دیگری از سخنرانی اش خاطرنشان کرد: در روز قیامت کسانی با پیامبر اسلام محشور شده و مشمول شفاعتش می شوند که آن حضرت را دوست داشته و از سنت و سیره اش تبعیت نموده باشند.
ماموستا رحیم در بخش پایانی سخنانش به تبیین شفاعت کُبرای حضرت محمدپرداخت و افزود: به موجب این شفاعت تمام امت رسول الله از آتش دوزخ نجات می یابند..
او همچنین از امامت پیامبر اسلام برای ارواح پیامبران بزرگ در شب اسراء و در مسجدالاقصی سخن گفت .


پس از پایان یافتن سخنرانی ماموستا عباسی و بدون اینکه مجری گرامی اجازه دهد سرودی در وصف رسول الله سروده شود اعلام نمود :

هم اکنون دعوت می کنم از دکتر جلال معروفیان از مهاباد سخنرانی اش را ارائه کند….
آقای معروفیان پس از سلام و تشکر از عوامل مراسم گفت: اگرچه سخن گفتن درباره عظمت رسول الله برای اینجانب آن هم در محضر اساتید بزرگوار سخت است ولی با عرض ارادت مجدد خدمت بزرگان، امشب به واکاوی گوشه ای از سیره آن پیامبر خواهم پرداخت..

آقای معروفیان گفت: اگر امروزه ما مسلمانان زود رنج و عصبانی هستیم و اگر از بیماری های جسمی و عصبی رنج می بریم و شبانه روز انواع قرص و داروی مُسکّن مصرف می کنیم ، ریشه تمامی این مشکلات در کمبود یا نبود عشق و محبت است که می توانیم از گلستان پرگل سیره نبوی آن را بچینیم.

استاد معروفیان با اعلام عنوان سخنرانی اش خاطرنشان نمود: بیایید امشب یکی از احادیث رسول الله را تحلیل کنیم : {و الله لا تدخلوا الجنه حتى تؤمنوا ولا تؤمنوا حتى تحابوا، أفلا أخبرکم بشیء إذا فعلتموه تحاببتم، أفشوا السلام بینکم.» سوگند به الله، به بهشت وارد نمی شوید، تا ایمان آورید و مؤمن بشمار نمی روید تا با هم دوستی کنید. آیا شما را به کاری راهنمایی نکنم که چون آن را عملی کنید با هم محبت و دوستی می نمایید؟ سلام را در میان تان پخش کنید.
کاک جلال که خیلی شیرین و توام با لبخند سخن می گفت به خواندن اشعاری از مولانا پرداخت که از عشق واقعی سخن می گویند.
ای که می پرسی نشان عشق چیست
عشق چیزی جز ظهور مهر نیست.

عشق یعنی مشکلی اسان کنی
دردی از در مانده ای درمان کنی.

در میان این همه غوغا و شر
عشق یعنی کاهش رنج بشر

عشق یعنی گل به جای خار باش
پل به جای این همه دیوار باش

عشق یعنی تشنه ای خود نیز اگر
واگذاری اب را ، بر تشنه تر

عشق یعنی دشت گل کاری شده
در کویری چشمه ای جاری شده

عشق یعنی ترش را شیرین کنی
عشق یعنی نیش را نوشین کنی

هر کجا عشق اید و ساکن شود
هر چه نا ممکن بود ، ممکن شود

استاد جلال معروفیان که خیلی شیرین و مهابادی! سخن می گفت با اشاره به مبانی عشق و محبت در جامعه افزود: گام نخست در ترویج عشق و محبت در بین آحاد مردم عبارت است از سلام کردن ، اینکه هر گاه همدیگر را در محل کار ، خیابان ، کوچه دیدیم بر همدیگر سلام کنیم… 
این استاد دانشگاه در حرکتی هدفمند و نمادین از حضار خواست با نفری که در کنارش نشسته سلام کند و رو در رو احوالش را جویا شود و در تهدیدی آمیخته با خنده اعلام کرد تا چنین نکنید سخنانم را ادامه نمی دهم که به مدت دو دقیقه حضار مسجد به عملی نمودن سفارش ایشان پرداختند و بدین گونه بر معنویت فضای مراسم افزوده شد.
دبیر بازنشسته مهابادی گام دوم در ترویج عشق و محبت را لبخند و خندیدن در کنار هم میهنان و هم شهریان و اقوام و فامیل و خانواده عنوان کرد و افزود : خنده و مصافحه با یکدیگر آثار مثبت فراوانی دارد که جادارد از آن غافل نمانیم.
استاد معروفیان در مقام بر شمردن عامل سوم ایجاد الفت و محبت در بین انسان ها با ذکر حدیثی از پیامبر رحمت خاطرنشان نمود: این سفارش پیامبر ماست که اگر یکی از ما برادر دینی اش را دوست داشت حتما به او بگوید که او را دوست می دارد…
گام چهارم ترسیخ محبت در دل مومنان از دیدگاه استاد معروفیان عبارت است از خدمت صادقانه و بدون چشمداشت به هموطنان که نامبرده در این باره به نقل حدیثی از پیامبر پرداخت و گفت: رسول الله که خود و یارانش همواره در خدمت به جامعه و مردم پیشگام بودند می فرماید : اینکه در راه حل مشکل یکی از مردم گام بردارم برایم ارزشمندتر است از اینکه در مسجد خودم اعتکاف نمایم.
آقای معروفیان گام پنجم ترویج عشق را این گونه تبیین نمود که : بیایید در عصری که گوشی های هوشمند و تلویزیون و ماهواره و تماشاکردن فوتبال و … باعث شده ما از همدیگر فاصله بگیریم؛ بیایید این موانع ارتباط جمعی!! را مدتی کنار نهاده و با یکدیگر هم سخن شویم که درد مزمن خانواده های ما این است که کمتر با همدیگر مانوس شده و حرف می زنیم…
سخنران اصلی مراسم بزرگداشت سالروز میلاد مسعود رسول الله با اشاره به نمونه ای از سیره عملی نبوی گفت: رسول خدا هرگاه که به خانه می آمد از همسرش عایشه می خواست که با او سخن گفته و با او درد دل کند..
گام ششم در ایجاد علاقه و عشق بین انسان چیزی نیست جز دادن هدیه به یکدیگر که استاد معروفیان در تشریح این گام گفت: هدیه دادن مطابق سنت رسول خدا باعث ایجاد علاقه می شود ولی مواظب باشیم به بهانه دادن هدیه به طرف مرتکب اسراف و تبذیر و اشرافی گری نشویم ؛ بلکه هدیه ما به یکدیگر می تواند لبخند ملیحی باشد که نثار هم می کنیم و یا گلی باشد که تقدیم همسرمان می نماییم.
آقای معروفیان در بخش دیگری از بیانات شیرین شان ضمن اشاره به کمبود روابط خانواده ها بایکدیگر افزود: اگر می خواهیم با یکدیگر الفت و علاقه داشته باشیم چاره ای نداریم جز اینکه از همدیگر دیدنی کنیم و از نزدیک جویای احوال هم شویم ؛ که اگر خانواده ها با همدیگر در ارتباط باشند میزان قضاوت های نادرست نسبت به هم خیلی کاهش پیدا می کند…
استاد جلال با ذکر احادیثی در باره ضرورت ارتباط افراد با یکدیگر و همچنین ضررهای فاصله گرفتن خانواده ها از یکدیگر خاطرنشان کرد: نقش خانواده را کم نگیریم که سلامتی جامعه ما قبل از هرچیز مرهون خانواده است نه چیز دیگر و در این زمینه می توان از پیامبر اسلام الگو برداری نمود…
مهمان ویژه مراسم مولودی مسجد اقبالی بانه در پایان به ذکر عامل هشتم ایجاد محبت و علاقه در جامعه پرداخت و افزود : گذشت – بویژه در بین زن و شوهر – می تواند به عنوان اساسی ترین عامل محبت و عشق نقش ایفا کند، امری که رسول خدا در برخورداری از آن نمونه و الگو بود.


پس از سرودن نخستین سرود توسط گروه سرود مدعو و جوانرودی از سخنران بعدی مراسم که نامش در لیست سخنرانان همایش قبلاً درج نشده بود ماموستا جمال کریمی امام جمعه موقت و محترم بانه دعوت شد تا سخنرانی کند ..
ماموستا کریمی با تاکید بر پیروی عملی از پیامبر افزود : اگر چه این مراسم ها بیسار ارزشمند و مفید است ولی مشکل ما این است که به آموزه های دین عمل نمی کنیم ؛ بیایید به همدیگر احترام بگذاریم ، به خانواده هایمان ستم نکنیم ، وظایف شهروندی مان را به نحو احسن ادا کنیم و …


مجری برنامه که هر از گاهی در باره پوسترک اوراد و اذکار صبحگاهی و شامگاهی که توسط عوامل مراسم تهیه و در بین حضار توزیع شد ، توضیح می داد از قاری قرآن جوانرودی آقای اسماعیل مرادی دعوت نمود که دقایقی از زمان مراسم را با تلاوت و قرائت قرآن منور و معطر نماید که به حق تلاوتی زیبا و موثر – البته طولانی – تقدیم حاضران نمود.
سپس برای بار دوم از تنها گروه سرود حاضر در مراسم که از جوانرود تشریف آورده بودند و از قضا تک خوان آن هم فامیل قاری قرآن بود خواسته شد که سرودشان را تقدیم نمایند…


طبق اعلام مجری برنامه سخنران پایانی و پسا پذیرایی مراسم کسی نبود جز ماموستا دکتر زکریا حسینی امام جماعت مسجد قبای سنندج..
ماموستا حسینی که در نامناسب ترین زمان مراسم به ایراد سخنرانی می پرداخت در باره اهمیت پایبندی به سنت و سیره نبوی مطالب سودمندی را به گوش و نظر حاضران که برخی نشسته و برخی ایستاده و در حال ترک مسجد بودند ، رساند…
ماموستا زکریا با اشاره به تفاوت های یک مسلمان پایبند به سنت و یک انسان بی توجه به آن خاطر نشان نمود: تقوا بارزترین ویژگی ملتزمان سنت نبوی می باشد…
آقای دکتر ماموستا حسینی در بخش دیگری از سخنرانی اش با اشاره به دیگر آثار التزام به سنت نبوی گفت : انسان های اهل سنت در اثر انجام نوافل از گناه دوری می کنند همانگونه که در حدیث آمده است { إن الله تعالى قال‏:‏ من عادى لی ولیا فقد آذنته بالحرب‏.‏ وما تقرب إلی عبدی بشیء أحب إلی مما افترضت علیه، وما یزال عبدی یتقرب إلی بالنوافل حتى أحبه، فإذا أحببته کنت سمعه الذی یسمع به، وبصره الذی یبصر به، ویده التی یبطش بها، ورجله التی یمشی بها، وإن سألنی أعطیته؛ ولئن استعاذنی لأعیذنه‏”‏ ‏(‏‏(‏رواه البخاری‏)‏‏)‏‏.‏
ماموستا زکریا در بخش پایانی سخنرانی -ظاهراً نیمه تمامش- گفت : کسی که پایبند به سنت نبوی باشد قطعاً دعاهایش مقبول خداوند است که این به ذات خود بسیار ارزشمند و دست نیافتنی است.


بدین گونه و پس از پذیرایی منظم و دعاهای مختصری مراسم با شکوه و پر سخنران و کم سرود و بی دف و موسیقی  بزرگداشت سالروز میلاد حضرت محمد در مسجد اقبالی بانه در حوالی ساعت ده و نیم شب به پایان رسید.

خداوند کلیه دست اندرکاران این همایش را ماجور کند و همه را مشمول شفاعت آن پیامبری گرداند که مراسم برای تجلیل از ایشان ترتیب داده شده است


 تهیه و تنظیم: یوسف ساجدی- برای سایت سوزی میحراب

نمایش بیشتر

یوسف ساجدی

نویسنده و مترجم و مدرس دانشگاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا