اصول

کاتبان وحی و مطالبی پیرامون عدم تحریف قرآن

کاتبان { وحی } پیامبر صلى الله عليه وسلم 

بعضی از کوتاه فکران تصور کرده اند که چه بسا هنگام جمع آوری و نوشتن قرآن چیزهائی از قلم افتاده  و در آن تغییر و یا تحریف هایی بعمل آمده است ، کما این که برخی از اروپائیان خاورشناس چنین گمان برده اند و همچنین عده ای دیگر تصور کرده اند که صحابه پیامبر اسلام صلی اللہ علیه وسلم قرآن را تحریف نموده و بسیاری از آیات و سوره های آن را از قلم انداخته اند و …….

در جواب می گویم ؛ شکی نیست که خداوند متعال عهده دار حفظ قرآن کریم شده است و در این زمینه به صراحت و روشنی می گوید ؛ { إنا نحن نزلنا الذكر و إنا له لحافظون ﴿۹﴾ سوره حجر بى تردید، ما این قرآن را به تدریج نازل کرده ایم، و قطعا نگهبان آن خواهیم بود}
کسی از انسان، ابلیس وشياطين قادر نیست در قرآن چیزی اضافہ کند و یا حتی حرفی از آن بکاهد و این از ویژگیهای قرآن کریم است که در بین تمام کتابهای آسمانی، تنها کتاب دست نخورده و بدون ایراد و تحریف باقی مانده است .
خداوند عز وجل از خلال قرآن، یاد واره ی پیشینیان را محفوظ نگه داشته است. بی گمان اگر قرآن نمی بود، سنت گرانبهای پیامبران پیشین نیز نابود می شد و تنها منبع موثق و قابل اعتماد قرآن است و بس.
در این آیه کوتاه إنا نحن نزلنا الذكر و إنا له لحافظون  ( ده ) نوع تأکید بکار رفته است. ؛
پنج تأکید برای نزول قرآن کهدرکلمات
ان← نا←نحن←نزلنا ←الذكر ☆ نهفته  است
و پنج تأکید نیز برای اثبات حفظ قرآن از هر گونه تغییر وتحریف . که در کلمات
← ان ← نا ← له ← ل ←حافظون
است که در اصطلاح ادبیات عرب برای اهل فن روشن است.
پیام آیه ؛؛
صدور و نزول قرآن کریم نه از بشر است ونه از فرشته. خداوند می فرمایند ( انا نحن ) و مرکز صدور و نزول آن را خود معرفی می فرماید.
قرآن برای همیشه محفوظ هست.
( له لحافظون) ! بکار بردن  اسم فاعل – نه فعل مضارع – به معنای تدوام این محافظت ربانی از قرآن است.
یکی از پیشگویی های قرآن و از امتیازات اسلام ، مصونيت قرآن کریم ازتحریف هست که 1400 سال پیش صورت گرفته است ( و انا له لحافظون ) .
به گواهی الله جل جلاله در این آیه ، هیچگونه تغییر و تحریفی درقرآن رخ نداده و نخواهد داد ، چنانچہ در آیات دیگری نیز به این امر اشاره فرموده است ؛ از جمله آیه 42 سوره فصلت ؛ {لاياته الباطل من بين يديه ولا من خلفه تنزیل من حکیم حمید}
هیچ گونه باطل و تحریفی از پیش رو و از پشت سر در آن را ه ندارد  ؛ این قرآن ازجانب خدای فرزانه ستوده نازل شده است است.
پیام این آیه ؛{لاياته الباطل من بين يديه ولا من خلفه تنزیل من حکیم حمید}
این قرآن کریم به گونه ای است که کسی همانند آن را نمی تواند بیاورد
خداوند ضمن حفظ آن از تحریف، آن را گرامی نیز داشته است.
هیچ گونه اشتباه وتضادی در قرآن نخواهی یافت . نه دروغ، نه تضاد،و. .
لا يأتيه الباطل
همه توطئه های گذشته و آینده در راه مبارزه با قرآن بی تأثیر است.
کتاب عزیز. …… لا يأتيه. …..
مصطفى را وعده کرد الطاف حق
                                   گر بمیری تو نمیرد این سبق

من کتاب معجزات را رافعم
                         بیش وکم کن را زقرآن ما نعم

من ترا اندر دوعالم حافظم
                     طاعنان را از حدیثت دافعم

تا قیامت باقیش داریم ما
                   تو مترس از نسخ دین ای مصطفی
( شعراز مولانا )
وحی بر رسول الله صلى الله عليه وسلم در مکه و مدینه و در جاهای دیگر در اوقات گوناگون در شب و روز و در تمام حالات به طور سواره و نشسته، در خانه و غیر خانه اش و در منزل همسرش ام المؤمنين عائشة رضي الله عنها بر او نازل می شد .

هرگاه چند آیه یا سوره ای بر پیامبر نازل می گردید، فوراً و بدون کم ترین تأخیر یکی از کاتبان وحی را فرا می خواند و همان گونه که بر او فرود آمده بود به آن کاتب دیکته می کرد و می فرمود: این آیه را در این محل ازاین سوره بنویس و…..، وبعد می فرمودند آنچه را نوشته ای برایم بخوان ، اگر اشتباهی در آن می دید فوراً دستور اصلاح آن را می داد .

کاتبان قرآن در زمان رسول الله  چند نفربودند، و چه کسانی بوده اند ؟
کاتبان پیامبر اسلام صلی اللہ علیہ و سلم که برخی از آنان همیشه و برخی دیگر غالباً کاتب قرآن کریم بوده اند به دو دوره ی { مکی و مدنی } تقسیم می شوند .
کاتبان دوران مکه ، که در مدینه نیز کاتب وحی بوده اند — عبارت بودند از ؛
ابوبکر صدیق ، عمر فاروق ، عثمان ذی النورین ، علی مرتضیٰ ، شرحبيل ، خالد بن سعید ، طلحه ، زبیر ، سعد بن وقاص، عامربن فهيرة علاء خضرمى ،معیقب دوسی ، ارقم بن ارقم ، حاطب ابی عمر، ، حاطب بن بلتعه ، مصعب بن عمیر، عبداللہ بن جحش ، جهیم بن قیس، سالم مولی إبن حذیفه . رضي الله عنهم أجمعين .

کاتبان وحی در مدینه عبارت بودند از ؛
عبدالله بن رواحه ، ثابت بن قیس ، حنظله بن ربیع ، حذیفه یمان ، علاء بن عقبه ، جهیم بن صلت ، عبداللہ بن زید محمد بن مسلمه ، حنظله بن ابی عامر ، معاذ بن جبل ، أبو ایوب انصاری ، مغیرہ بن شعبہ ، عبداللہ بن ابی ابن ابی سلول ، ابوزید ، عقبه بن عامر ، و در سال هفتم هجری ابان بن سعيد (برادر خالد) و عمرو بن عاص و خالد بن ولید به جمع کاتبان افزوده شدند و درسال هشتم هجری ابوسفیان و پسرانش یزید و معاویه ، و عبدالله بن ارقم و حویطب بن عبدالعزی به جمع کاتبان پیامبر اسلام صلی اللہ علیہ و سلم اضافه شدند رضی اللہ تعالیٰ عنهم أجمعين .
شکی نیست که برخی از اصحاب رسول الله صلى الله عليه وسلم در اثر نیروی حافظه و دقت و باریک بینی آن ، و به واسطه علاقه و دلبستگی به حفظ ونگهداری قرآن ،و استذکار  آن ،به درجه ی رسیدند که با این نیرو می توانستند با دقت کامل و بدون شک و شبهه تمام آنچه از قرآن را که از اول تا آخر آموخته وحفظ کرده بودند ، بازگو کنند و آن را بخوانند .

کاتبان وحی؛ زیر نظارت دقیق پیامبر اسلام صلی اللہ علیہ و سلم آیات قرآن را می نوشتند وزید بن ثابت رضی اللہ عنہ معروف ترین کاتب وحی پیامبر (ص) دراشاره به این مطلب چنین می گوید : ( کنا عند رسول الله ، نؤلف القرآن من الرقاع = یعنی کار همیشگی ما، کاتبان وحی بود که در حضور پیامبر وبا نظارت دقیق او قرآن را بر (رقعه ها) یعنی اوراق نازک و برگهای کاغذ مرتب و متناسب می نوشتیم ، که نسخه اصلی آن درمنزل پیامبر نگهداری می شد .
والسلام عليكم ورحمة الله
تهیه وتدوين ؛ عبدالله علیپور
منابع ؛ قرآن شناسی ، تاریخ قرآن، شگفتی های رسم الخط ٰ

نمایش بیشتر

عبدالله علی پور

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - نقده @ شغل : دعوتگر دینی و فعال اجتماعی - مدیر کانال تلگرامی @sozimihrab

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا