خبرهای سوزی میحرابمناسبت ها

مراسم مولودی در پیرانشهر

مولودی در پیرانشهر

مقدمه :

چهارشنبه بود و برای دو روز پایانی هفته برنامه ریزی می کردم که از کدام فامیل و شهر دیدن کنم… ابتدا با پدر مهربانم که در پیرانشهر به سر می برد و دو روز پیش هم مهمانم بود تماس گرفتم تا جویای سلامتیش شوم ؛ اگر چه او پشت گوشی گفت: خوبم؛ ولی از صدایش پیدا بود که مریض حال است ! برنامه ریزی هایم به هم خورد و توفیق اجباری باعث شد که همراه خانواده راهی پیرانشهر شویم تا از نزدیک و خارج از نوبت به دیدار ابوی بسیار گرامی ام شرفیاب شویم…

پس از صرف شام ، از پدرم پرسیدم : آیا موافقی امشب در یکی از مولودی های شهر شرکت کنیم؟ با خرسندی پاسخ داد: خیلی مشتاقم و متاسفانه امسال تاکنون موفق به شرکت در مراسم مولودی نشده ام …

به یکی از دوستان زنگ زدم که در کدام یک از مساجد شهر پیرانشهر مراسم مولودی برگزار می شود که در جواب گفت: امشب در مسجد دارالقرآن مراسم باشکوهی در حال برگزاری است ؛ اگر چه من به آن مراسم دعوت شده ام ولی متاسفانه نمی توانم حضور پیدا کنم…

پس به اتفاق پدر و خانواده ام که خیلی عاشق این گونه مراسم ها هستند راهی مکان برگزاری مولودی شدیم.. نماز عشا را اقامه نمودیم ….

 در آغاز جمعیت چندانی در مسجد حضور نداشتند ولی به مرور بر جمع مهمانان افزوده می شد… قبل از شروع برنامه ها قصیده بردیه با صدای سه ماموستای خوش صدا بر بلندگوی مسجد پخش شد و به تدریج بر جمع مدعوین اغلب جوان و نوجوان مراسم افزوده شد…

 


راس ساعت ۱۹:۵۰ دقیقه شامکاه روز پنج شنبه مورخه یکم آذرماه سال یکهزار و سیصد و نود و هفت ، مجری خوش رفتار جناب ماموستا احمد ویسی استارت برنامه ها را زد و با تلاوت آیاتی چند از قرآن توسط یکی از جوانان جویای نام محله ی مسجد رسماً برنامه ها شروع شد…

پس از تلاوت قرآن از ماموستا عبدالرحمان خالدار – که هفتاد ساله به نظر می رسید -دعوت شد که با اشعاری در وصف نبی رحمت بر گرما و حرارت مراسم بیفزاید…

سخنران نخست برنامه کسی نبود جز ماموستا زاهد شریفی میزبان مراسم و امام جماعت مسجد دارالقرآن…

ماموستا شریفی ابتدا به مهمانان خیر مقدم گفت و همچنین سالروز تولد پیامبر اکرم را به مسلمانان و علی الاخص حضار مراسم تبریک گفت…

ماموستا زاهد گفت: اگر به ظاهر زندگی پیامبر اسلام نگاه می کنیم چیزی جز محرومیت و مستمندی و دوری از مهر پدر و مادر مشاهده نمی کنیم ؛ ولی علی رغم این همه نارسایی ها می بینیم که او در میان همسن و سالانش سر و گردنی بالاتر داشته و در میان مردم با انگشت به کمالاتش اشاره می شد…

این دعوتگر خوشنام پیرانشهری با اشاره به اخلاق برجسته رسول اسلام افزود: خداوند جل جلاله بر اخلاق عظیم پیامبرش گواهی می دهد ؛ آن هم گواهی توام با تاکیدات فراوان(و انک لعلی خلق عظیم)

میزبان مراسم سالیاد میلاد رسول الله مسجد دارالقرآن با اشاره به خدمات فراوان رسول خدا به بشریت در طول ۲۳ سال رسالتش خاطرنشان کرد: ما همه مسلمانان از هر جهت مدیون آن حضرت هستیم و برای ادای دین مان نسبت به آن پیامبر خستگی ناشناس باید او را الگوی زندگی خود قرار دهیم.

استاد شریفی با ذکر آیاتی از قرآن که پیروزی اسلام و پیامبر را نوید می دهند خاطرنشان کرد: آینده درخشان و پیروی مردم از پیامبر و پیوستنشان به دین مبین اسلام محصول تلاش های بی وقفه آن پیامبر هُمام و یاران همگام و همراهش بود.

ماموستا زاهد در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مصون ماندن قرآن از هرگونه تحریف و تدلیس افزود: تضمین خداوند و تلاش و اخلاص مومنان و مصلحان بزرگترین عوامل جاودانگی اسلام و محفوظ ماندن قرآن از دست های پلید می باشد.

ایشان در پایان گفت: قرآن معجزه جاویدان خداوند است و لذا هیچ کس و گروهی را یارای مقابله – ادبی و ظاهری و فکری – با آن نیست ؛ پس بدخواهان اسلام و قرآن از روز اول تاکنون با درپیش گرفتن تاکتیک خبیث فاصله انداختن میان انسان های آزاده و قرآن در صدد جبران شکست نخستشان در برابر قرآنند؛ همانگونه که خداوند جل جلاله از ترفند کافران می فرماید:  وَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لَا تَسْمَعُوا لِهَذَا الْقُرْآنِ وَالْغَوْا فِیهِ لَعَلَّکُمْ تَغْلِبُونَ . و کسانى که کافر شدند گفتند به این قرآن گوش مدهید و سخن لغو در آن اندازید شاید شما پیروز شوید

پس وظیفه ماست تا قرآن برنامه زندگی مان را فرابگیریم و برای رساندن پیام انسان دوستانه آن به جهانیان از هیچ تلاشی مضایقه نکنیم.


مُجری مراسم سپس از جوان خوش صدای پیرانشهری آقای محمد رستمی دعوت نمود تا جهت تقدیم سرود دلنوازش به جایگاه تشریف بیاورد که الحق سرود زیبا و دلربایی را همراه بادف سرود…

ماموستا ویسی مجری محترم مراسم پس از سرودن اشعاری در وصف رسول گرامی اسلام افزود: مردم گرامی و حاضران محترم؛ هم اکنون گوش جان می سپاریم به سخنان ارزنده یکی از ماموستایان سرشناس و اهل نظر در بیشتر حوزه های دینی و اجتماعی، کسی که تاکنون در زمینه های مختلف به قلم فرسایی پرداخته و دارای بیش از سی مقاله و رساله می باشد …  بیشتر منتظرتان نمی گذارم و بدون مقدمه از ماموستا عبدالقادر کوردی ، امام جماعت و جمعه نالوس اشنویه دعوت می کنم بیایند و سخنرانی اشان را تقدیم کنند…

ماموستا کوردی سخنانش را با آیه ۱۱۱ سوره یوسف آغاز نمود{ لَقَدْ کَانَ فِی قَصَصِهِمْ عِبْرَهٌ لِأُولِی الْأَلْبَابِ ۗ مَا کَانَ حَدِیثًا یُفْتَرَىٰ وَلَٰکِنْ تَصْدِیقَ الَّذِی بَیْنَ یَدَیْهِ وَتَفْصِیلَ کُلِّ شَیْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَهً لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ . همانا در حکایت آنان برای صاحبان عقل عبرت کامل خواهد بود. این قرآن نه سخنی است که فرا توان بافت لیکن کتب آسمانی پیش از خود را هم تصدیق کرده و هر چیزی را (که راجع به سعادت دنیا و آخرت خلق است) مفصل بیان می‌کند و برای اهل ایمان هدایت و (سعادت و) رحمت خواهد بود.

 و در تفسیر آن آیه گفت: داستان پیامبران و بویژه پیامبر اسلام راهنمای تمام عیاری است برای انسان های عاقل و خردمند.

ماموستا کوردی به ذکر خاطره ای از یکی از بزرگان پرداخت و گفت: دو نفر زرتشتی به محضر آقای سروش می روند و و می گویند: دین ما از اسلام بر حق تر است ! استاد سروش در پاسخ آنان می گوید: آیا می دانید پیروان حضرت زرتشت در جهان چند نفرند؟ و آیا می دانید چند نفر در جهان از دین اسلام و پیامبر پیروی می کنند؟!

 در حالی که آن دو زرتشتیِ به ظاهر طلبکار!سکوت اختیار کرده بودند استاد افزود: آمارها نشان می دهد تعداد زرتشتیان در سرتاسر جهان از شش میلیون نفر تجاوز نمی کند ؛ این در حالی است که همجنسگرایان به مراتب جمعیتشان از شماها بیشتر است!!

آیا زرتشت شما از آن پیامبر برحق تر است  که بیش از دو میلیارد نفر در جهان پیرو دارد؟!

ماموستا کوردی که خیلی مسلط سخن می گفت افزود : ما مسلمانان آنگونه که شایسته است پیامبرمان را نشناخته ایم پس همانگونه که برخی دانشمندان غربی پیشنهاد نموده اند باید آن حضرت را از نو بشناسیم! ایشان با اشاره به مترجم کوردی کتاب” محمد پیامبری که از نو باید شناخت” خاطرنشان نمود: ماموستا محمد زودی ساکن روستای قبرحسین که یکی از عالمان گمنام پیرانشهر می باشد اقدام به ترجمه این کتاب ارزنده ؛ آن هم به زبان شیرین کوردی، نموده است ؛ ضمن تشکر از آن مترجم توانمند از جوانان عزیز می خواهم آن را مطالعه نمایند.

امام جمعه شهر نالوس در فرازی دیگر از سخنانش با ذکر داستانی از ابوعیلی سینا به حقانیت نبوت پیامبر اسلام اشاره کرد و افزود: شخصی از ابوعلی سینا دانشمند نامی جهان اسلام می پرسد: استاد ؛ شما که از همه انسان های معاصر خودت باسوادتر و عالِم تری چرا خود را پیامبر نمی نامی و ادعای نبوت نمی کنی؟! ابوعلی سینا در جواب آن شخص مدتی شکیبایی پیشه می کند تا آن روزی که شخصی هفتاد ساله که موذن مسجد محله اشان بود و همواره جهت سردادن اذان و فراخواندن مردم مسلمان به حضور در مسجد به پشت بام مسجد می رفت و اذان می گفت در بامداد یکی از سردترین و یخبندان ترین روزهای زمستان ، بر پشت بام مسجد حاضر می شود و اذان می گوید…ابوعلی سینا در تاریکی شب و همزمان با سردادن “اشهد ان محمداً رسولُ الله” توسط آن موذن پیر وعاشق پیامبر، آن شخص سوال کننده که در کنار او خوابیده بود را بیدار می کند و از او می خواهد که لیوانی آب برایش بیاورد ! شخص سوال کننده که خواب بر وجودش چیره شده بود می گوید: خواهش می کنم خودت زحمت آوردن لیوان آب را تقبل کنید و بنده را معاف کنید!! و با گفتن این کلمات و عذرخواهی ها دوباره به خواب زمستانی اش فرو می رود !!

 ابوعلی سینا او را با فشار بیدار می کند و از او می پرسد : آیا تو هم مثل من صدایی می شنویی؟  با لحنی خواب آلود می گوید : آری؛ آن صدای موذن مسجد محله امان می باشد.. ابوعلی سینا می پرسد : چه چیزی باعث شده که این مرد پیر و کهنسال در این شب تاریک و زمستانی به این کار مبادرت بورزد؟ مرد که در اثر سوالات مکرر ابوعلی سینا به تدریج خواب از چشمانش می پرید پاسخ داد: او عاشق پیامبرش محمد است!

 ابوعلی سینا گفت : یادت هست آن روزی که از من خواستی که خودم را پیامبر بخوانم و معرفی نمایم؟ جواب داد : آری ؛ اکنون هم بر آن خواسته ام اصرار می ورزم ؛ چرا که تو براستی عالم و دانشمند بی نظیری هستی !! ابوعلی سینا گفت: پیامبری شایسته آن محمدی است که پیرمردی هفتاد ساله در دل شب تاریک زمستانی فقط به منظور ابراز عشق به او پشت بام رفته و بر راستی رسالتش گواهی می دهد ! نه منی که تو را دارم که نسبت به من ابراز علاقه می کنی ولی حاضر نیستی یک لیوان آب برایم بیاوری!!

این استاد و مدرس  حوزه در بخش دیگری از سخنانش در تبیین ضرورت بزرگداشت زادروز پیامبر اسلام افزود: در مولودی های منطقه جا دارد از ۲ نکته اساسی غافل نمانیم ؛ نخست معرفی پیامبر آن گونه که شایسته است و دوم اینکه بررسی کنیم وظیفه در برابر آن پیامبر بزرگوار چیست؟

ماموستا عبدالقادر ضمن اشاره به جهانشمولی اسلام و آوازه جهانی محمد صلی الله علیه و سلم افزود: اگر می بنیم کسانی- چون مریوان حلبچه ای- مثل {سگ} بر اسلام و پیامبر می تازند ، این از نادانی آنان و مسئولان آن اقلیم حکایت می کند که بجای تنبیه این گونه یاوه گویان به تجلیل از آنان مبادرت می ورزند!!

ماموستا کوردی که ظاهراً یادداشتی همراه نداشت با تغییر موضوع سخنرانی و اشاره به وضع مردم مسلمان کورد خاطر نشان نمود: مردم ما در بسیاری از انتخاب هایش دقت کافی به خرج نمی دهد و گاهی به انسان {بی دین} و { از خدانترس} اعتماد می کند …

ماموستا مردمش را اینگونه مخاطب قرارداد که : ای مردم مسلمان کورد بدانید که به انسان های بی دین نباید اعتماد کرد ؛ چون اگر شخصی با خدایش دروغ بگوید مثل آب خوردن مردمش را گول می زند!

ماموستا کوردی در بخش نیمه پایانی سخنانش به انتقاد از دمکراسی پرداخت و افزود: دمکراسی و آزادی واقعی همانی است که در قرآن آمده است و آن دمکراسی که با قصاص سر سازگاری ندارد هرگز بدرد ما نمی خورد!

ایشان در پایان با دعاهایی برای مردم کورد و مسلمان به سخنانش خاتمه دادند.

بخش بعدی برنامه عبارت بود از سرودن دو سرود کوردی و عربی با صدای آقای مسعود عزیزی و گروه همکارش که با استقبال عموم حضار مواجه شد و مقداری از کسالت حضار کاسته شد.


سخنران پایانی مراسم ماموستا محمد ملا زاده بود.

ماموستا ملازاده سخنرانی اش را با طرح دو سوال – مقدمه-آغاز نمود ؛

سوال نخست:راستی اگر هیچ پیامبری مبعوث نمی شد چه چیزی رُخ می داد؟

 سوال دوم: آیا ما باید به دین اسلام خدمت کنیم یا بالعکس دین اسلام آمده تا به بشریت خدمت کند؟

ماموستا ملازاده که با طرح این دو سوال و مقدمه توجه حضار اغلب جوان را به سوی خود جلب نموده بود در پاسخ سوال نخست گفت: پیامبران رابط خداوند و بشریتند و با بعثت آنان حجت بر انسان ها تمام شد (رُسُلاً مُبَشِّرِینَ وَ مُنْذِرِینَ لِئَلاّ یَکُونَ لِلنّاسِ عَلَى اللّه‏ِ حُجَّهٌ بَعْدَ الرُّسُلِ وَ کانَ اللّه‏ُ عَزِیزاً حَکِیماً) انبیایى بودند که کار آن‏ها بشارت دادن به اعمال خیر و انذار [= هشدار] از اعمال قبیحه که مورد مثوبات و عقوبات مى‏ شود که راه عذرى بر احدى باقى نباشد و حجتى بر خدا نداشته باشند و خداوند عزیز مقتدر و حکیم على الاطلاق است.

ایشان در تاکید بیشتر بر این مطلب گفتند: اگر پیامبران مبعوث نمی شدند کسی از ما با خدا و دین و معاد و …. کوچک ترین آشنایی نمی داشت.

ماموستا ملازاده ، مترجم توانای منطقه در پاسخ سوال دوم نیز گفتند: آیه ”  الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلَامَ دِینًا ”  امروز دین شما را برایتان کامل و نعمت‏ خود را بر شما تمام گردانیدم و اسلام را براى شما [به عنوان] آیینى برگزیدم}  بیانگر این است که اسلام برای تامین سعادت و معنویت انسان ها آمده است و در واقع پیامبران خادمان واقعی و بدون چشمداشت انسان ها هستند و برای رساندن پیام خدا به انسان ها از هیچ تلاش و زحمتی دریغ نورزیده اند.

استاد ملازاده که خیلی رسا و شمرده سخن می گفت در باره وظیفه ما در برابر اسلام خاطرنشان نمود: وظیفه ما انسان های مسلمان این است دین اسلام را خوب درک کنیم و برای پیاده نمودن آن در زندگیمان تلاش کنیم و منظومه دینی ، فکری، عبادی و سیاسی مان را مطابق آن ترسیم نماییم.

این استاد حوزه و مدرس توانمند علوم دینی در بخش دیگری از سخنرانی اش گفت: پیامبر اسلام – همانگونه که سخنرانان قبل از من گفتند – اُلگوی عملی و واقعی ما مسلمان ها می باشد و بر ما لازم است پایمان را جای پای پیامبر بگذاریم و در همه عرصه ها دقیقاً مانند او رفتار کنیم.

دعوتگر نامی و خوشنام پیرانشهری در فراز دیگری از سخنرانی اش گفت: در قرآن و در سوره ممتحنه به جز پیامبر اسلام ، حضرت ابراهیم نیز به عنوان اُلگو معرفی شده است ولی دایره الگوبرداری از حضرت ابراهیم محدود است به “ولاء و براء”

ماموستا ملازاده در پایان سخنانش با اشاره مجدد به اُسوه بودن پیامبر اسلام خاطرنشان نمود: الگوبرداری مطلق تنها از حضرت محمد صلی الله علیه و سلم رواست .

 


در پایان مراسم، اعلام شد کلیه نوجوانانی که نامشان محمد است به جایگاه بیایند تا با قید قرعه به سه تن از آنان جایزه نفیس – مبلغ پنجاه هزار تومان – تقدیم شود … که در نهایت ۱۷ نفر با نام مبارک اعلام حضور کردند..

و در بخش پایانی مراسم از ماموستا عبدالکریم آذرین امام جماعت و مدرس مسجد هجرت پیرانشهر دعوت شد تا با خواندن دعا و نیایش به مولودی خوانی مسجد دارالقرآن پایان دهد که نامبرده با دعاهای بسیار موثر و با دو زبان عربی و کوردی فضای معنوی مراسم را مضاعف نمودند….

در پایان به طور ساده و نسبتاً نامرتب از مهمانان پذیرایی شد.


 تهیه و تنظیم گزارش : رسولی کیا

نمایش بیشتر

رسول رسولی کیا

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ شغل : دبیر آموزش و پرورش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا