اصول

پیوند اعضا

انتقال و پیوند اعضا

سوال: حکم انتقال اعضا از یک فرد به فرد دیگر( زنده به زنده یا انتقال اعضا از مرده به زنده) چیست، حال بدان وصیت شود یا خیر؟
پاسخ: از هیأت فتوای کشور عربستان در« مجموعه الفتاوی الشرعیه فی المسائل العصریه، 1697» و هیئت افتای کشور کویت« مجموعه الفتاوی الشرعیه الصادره عن قطاع الافتاء و البحوث الشرعیه، فصل طب» و « الفتاوی المعاصره، ج 2» از دکتر یوسف قرضاوی:


الف: حکم انتقال اعضا از مرده

اگر فرد مرده باشد،انتقال و پیوند اعضایش به افراد دیگر، جایز است چه بدان وصیت کرده باشد یا خیر؛ جز اینکه باید برای انتقال اعضا از خانواده میت اجازه گرفت.


ب: حکم انتقال و پیوند اعضا از فرد زنده به فردی دیگر
فردی که عضوی از بدن او را جدا می کنند تا به دیگری پیوند زده شود، آن فرد، زنده باشد چند حکم خواهد گرفت:

اگر عضو پیوندی از اعضای حیاتی و اساسی باشد که با جدا کردنش، انسان بمیرد؛ مانند قلب، ریه ها و …این کار مطلقاً حرام است، فرق نمی کند فرد بدان راضی باشد یا خیر؛ زیرا کسی که به انتقال و پیوند اعضای حیاتی خود رضایت دهد، کارش انتحار و خودکشی است و چون بدون اجازه او انتقال و پیوند صورت گیرد، قتل نفس و هر دو صورت آن از نظرگاه شرع حرام است.
وقتی عضو جداشده منجر به مرگ کسی نشود یعنی بدون آن عضو نیز انسان قادر به ادامه حیات باشد باز چند حکم مختلف خواهد گرفت:
الف: اگر عضو پیوندی باعث تعطیل و ایجاد وقفه در امور واجب دینی و زندگی شود و انسان را از کسب و کار باز دارد، این کار حرام است مانند انتقال دست پا،هر دو چشم و..
ب: پیوند اعضا جایز است ، اگر جداسازی عضو باعث تعطیل و ضرر دینی و معیشتی نشود، مانند یکی از کلیه ها، یکی از چشم ها، یکی از انگشتان یا دندان، اما وقتی انتقال بدون اجازه و رضایت باشد حرام است و در صورت اجازه ،انتقال و پیوند این گونه اعضا مباح وبلا اشکال خواهد بود.


منبع: احکام و فتاوای پزشکی معاصر تألیف کمال رحانی
والسلام صالح ترشی

نمایش بیشتر

صالح تُرشی

@مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ شغل : آزاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا