خانواده

۱۹ روش برای علاقمند نمودن فرزندان مان به مطالعه

اگر می خواهی فرزندت به مطالعه علاقمند شود …..

مطالعه باعث می شود زبان فرزند رشد  نموده و با کلمات بیشتری آشنا شود ؛ علاوه بر اینکه قدرت درک و فهمش نیز فزونی می یابد.

باید بدانیم که اُلگو و سرمشق مناسب، نقش بسیار موثری دارد در شکل گیری شخصیت فرزند مان..

در دنیای ما بزرگترها ، بیشتر مردم – حتی کسانی که سواد خواندن و نوشتن ندارند- اهمیت مطالعه و خواندن و آثار مثبت آن را می دانند؛ ولی بسیاری، از آثار مثبت مطالعه بر شخصیت و شعور فرزندان خردسال غافل اند…

مطالعه باعث می شود زبان و تکلم فرزند ما رشد یافته و بدین وسیله با لغات بیشتری آشنا شود، با این کار  قدرت درک و فهمش فزونی می یابد و دایره لغت شناسی اش توسعه پیدا می نماید کما اینکه خیال پردازی او نیز فعال می شود ؛ علاوه بر اینکه مطالعه ، عاملی اساسی است  در بارورنمودن تفکر منطقی و تعامل مسالمت آمیز با مشکلات پیش رو نزد فرزندان ما ؛ همچنانکه با مطالعه توان درک عمومی فرزندمان رشد خواهد یافت  و در واقع پروسه مطالعه، تاثیری ایجابی بر تحصیلات فرزندمان خواهد گذاشت..

مطالعه، باعث خواهد شد که اوقات فراغت فرزند مان با فراگرفتن مطالب مفید بویژه در ایام امتحانات پُر شود کما اینکه مطالعه در دوران نوجوانی باعث می شود که فرزند ما در دوران بزرگسالی و جوانی به مطالعه و خواندن علاقه بیشتری از خود نشان دهد..

با توجه به اهمیت فراوان مطالعه و تاثیر شگرف آن در زندگی فرزندان مان شایسته است پدران و مادران برای مانوس نمودن فرزندانشان به مطالعه، بیشتر  تلاش نمایند…

در یادداشت زیر تلاش می کنیم راهنمایی هایی را در قالب راهکارهای علمی به استحضار سروران گرامی ، پدران و مادران ارجمند ارائه نماییم امید است مفید واقع شود..

۱-الگوی عملی:

الگوی عملی تاثیر بسیاری دارد بر شکل گیری شخصیت کودک… پس شایسته است الگو و برنامه ای عملی برای کودک تان تهیه نمایید که عشق به مطالعه و خواندن در آنان را تثبیت نماید، جا دارد زمانی را برای مطالعه خودتان اختصاص دهید و او شما را در حالی مشاهده کند که کتاب در دست داشته و به مطالعه آن مشغولید، این ابتکار باعث می شود فرزند شما به صورت رو در رو و بدون زحمت فراوان از شما تقلید نموده و به کتاب و مطالعه علاقمند بشود…

۲-خواندن کتاب برای کودک:

بسیار لازم و ضروری است که از خردسالی با فرزند خردسالت بنشینی و برخی داستان های همراه با تصاویر را برایش بخوانی ، هر چند احتمالا در سن خردسالی بیشتر مطالبی را که برایش می خوانی خوب نفهمد ولی اطمینان داشته باش که این کار تو باعث خواهد شد که ارتباط محکمی بین او و کتاب برقرار شود..

پس شایسته است در این بخش سفارش های زیر را ملاحظه و مدنظر قرار دهید:

الف –  کتاب ها و داستان هایی را برای فرزندت بخوان که او دوست دارد؛ اگر چه برای شما اهمیت چندانی نداشته باشند یا بارها خوانده باشی و باعث خستگی تو می شود.

ب – سعی کن وقتی برای فرزندت کتاب می خوانی ، گاهی به صورت نمایش و اشاره برایش توضیح بدهید و کاری کن که زمان مطالعه مشترک شما و فرزندت شادترین لحظات شما باشد…

ج –  در آنچه برایش می خوانی با فرزندت مناقشه و بحث کن و سوالاتی را از او بپرس و به شیوه ای درخور و ساده با او به گفتگو بپرداز..

د – می توانی یکی از داستان های مورد علاقه فرزندت را برای فرزندت به اتفاق رفقایش بخوانی و پس از اتمام مطالعه مشترک و گروهی، از آن ها بخواهید که محتوای مطالعات را به صورت نمایش اجرا نمایند..

۳- مطاللعه و کتاب بخشی از محیط  فرزندتان باشد:

سعی کن کتاب یکی از عنصرهای اصلی محیط کودکت باشد.. تعدادی کتاب و مجله و داستان های مناسب با سن و سالش را برایش تهیه کن و همچنین صنایع دستی و اسباب بازی های بی خطر که بتواند آن ها را لمس نموده و با آن ها بازی نماید.را در دسترسش قرار بدهید تا به راحتی بتواند در طول روز با آن ها بازی نماید..   

۴- فرزندت را با یک کتابخانه مرتبط کن:

سعی کنید فرزندتان با نزدیک ترین کتابخانه از منزلتان در ارتباط بوده و از آن دیدنی نماید و او را به عضویت یکی از بخش های آن که متناسب با عمرش است دربیاورید…. و هرگاه توانایی خواندن را پیدا نمود تشویقش کن که مطالعه نماید و تعدادی کتاب های مورد علاقه اش را از آن جا امانت بگیرد …

می توانید دید و بازدیدهای وی از کتابخانه را با خریدن شیرینی یا دعوت از او جهت خوردن غذا در رستوران و یا تهیه کادو برایش توام کنید که قطعا این کارها رابطه وی با کتابخانه را مستحکم تر میخواهد نمود…  

۵- اتاق مطالعه ممتاز:

برای فرزندتان مکانی خوب و دلگیر ، که دارای نور کافی و راحت باشد فراهم کنید تا در آنجا مطالعه نماید و از این اتاقی که در اختیارش گذاشته ای لذت ببرد …

اگر می خواهی فرزندت از اتاق مطالعه اش بیشتر سودمند شده و  خشنود باشد، در اتاق مطالعه اش یک صندلی چرخ دار ویژه مطالعه بگذار..

۶- مجله های کودکان:

یکی از کارهایی که باعث می شود فرزند شما به مطالعه علاقمند شود این است که به طور منظم مجلات کودکانه را برایش تهیه نمایی؛ چون وقتی آن ها را می بیند سعی می کند نگاهشان کند و از محتوای آن سر درآورد… جا دارد در این گونه موارد کمکش نمایی تا به تدریج که بزرگ می شود نسبت به مجلات و پیگیری مطالب آن ها علاقمند شود…

۷- هنگام خریدن کتاب، فرزندت را همراه خود داشته باش:

 هرگاه تصمیم گرفتی کتاب بخری فرزندت را هم با خودت ببر و به او پیشنهاد کن که چند تا کتاب برای کتابخانه اش بگیرد و به او فرصت کافی برای انتخاب بدهید….

۸- درباره آنچه مطالعه نموده ای برایش گفتگو کن :

 با خانواده ات در باره برخی از موضوعاتی که خوانده ای سخن بگو و همچنین پیرامون بخشی از موضوعات دیگر با آنان به مناقشه و گفتگو بپرداز و حتما این کار با حضور فرزندت صورت پذیرد و سعی کن او هم در مناقشه خانوادگی تان مشارکت نماید…

۹- آموزش مطالعه:

 باید به صورت مداوم و منظم تلاش کنی تا فرزندت خواندن و نوشتن را به نیکی یاد بگیرد به گونه ای که به راحتی بتواند کتاب بخواند…

۱۰- تمرین گام به گام در آموزش مطالعه به فرزند :

 در آموزش مطالعه به فرزندت عجله نکن و سعی کن از برنامه گام به گام بهره مند شوی؛ در مرحله، نخست از او بخواهید کتاب هایی را مطالعه نماید که دارای عکس هستند و سپس کتاب هایی را که در زیر عکس های آن یک کلمه ساده نوشته شده است و سپس کتاب هایی که دارای یک تصویر و دو کلمه اند و بالاخره یک عکس و یک سطر  و همینطور.

۱۱- رعایت علایقه فرزند:

یکی از کارهایی که باعث می شود فرزند شما به مطالعه علاقمند شود این است که به نیاز و علاقه اش احترام بگذاری؛ گاهی می بینی او دوست دارد داستان و افسانه های مربوط به حیوانات را مطالعه نماید و گاهی هم به داستان های خیالی و وحشتناک ابراز علاقه می کند و… فراموش نکنید که باید به علایق و نیازمندی هایش احترام بگذاری ؛ مواظب باش که هرگز مجبورش نکنی به مطالعه داستان هایی که بدان علاقه ای ندارد!! چرا که او در باره موضوعاتی حاضر است اظهار نطر کند که بدان عشق می ورزد!

۱۲- از فرزندتان بخواهید مطالبی را که مطالعه نموده برایتان باز بگوید:

فرزندتان را تشویق کنید که به بازگویی برخی از آن داستان هایی بپردازد که مطالعه نموده است و این کار را به صورت حضوری و رو در رو و کاملا عادی انجام دهید تا احساس نکند که می خواهی او را به مطالعه تشویق می کنی!

۱۳- تکنولوژی های هوشمند را در اختیار کودکتان بگذارید:

دستگاه های هوشمندی همچون کامپیوتر، کودک را بر مطالعه داستان های متنوع تشویق می کند؛ زیرا چنین وسایلی باعث می شود فرزندتان علاوه بر مطالعه، چیزهایی را هم بیاموزد و همچنین مشاهده مطالب مورد مطالعه به صورت تصاویر باعث می شود که او به خواندن بیشتر علاقمند شود…

۱۴- کتاب را در دسترس فرزندتان بگذارید:

سعی کنید هرجا فرزندتان می نشیند در کنارش کتابی بگذاریی، چند کتاب داستان در کنار تلویزیون ، اتاق بازی و تخت خوابش قرار بدهید؛ ولی هرگز مجبورش نکن که آن کتب را مطالعه نماید..

۱۵- غنیمت شمردن مناسبت ها :

می توان مناسبت هایی را برای علاقمند نمودن فرزند به مطالعه غنیمت شمرد ؛ برای مثال در مناسبت هایی دینی همچون حج و روزه و عید قربان و روز عاشورا داستان ها و کتاب های جذابی را در این باره در اختیارش بگذاری و همچنین وقتی به مسافرت می روید کتابی را در باره آن شهری یا استانی که بدان سفر می کنید برایش تهیه نمایید …

۱۶- اهمیت مطالعه و خواندن:

با کودکتان از همان سنین پایین در باره اهمیت خواندن و مطالعه و همچنین تاثیر آن در ساختن شخصیت او و بارور نمودن استعدادهایش سخن بگو.

۱۷- بازی های  خواندنی:

از برخی بازی ها برای علاقمند نمودن فرزندت با مطالعه کمک بگیر تا بیشتر از مطالعه لذت ببرد از جمله این بازی ها ، می توان از مسابقه خواندن بهره برد… بازی این گونه آغاز می شود که تعدادی کتاب کوچک و داستانی کودکانه را به شرکت کنندگان در مسابقه می دهی و سپس از آنان می خواهی که کتاب ها را با آرامش و در زمان مشخصی ورق بزنند و پس از این مرحله، سوالات ساده ای در باره آن کتب را از آنان می پرسی؛ مثلا نام کتاب، نام نویسنده و و مهم ترین عکس های داخل کتاب ، موضوع کتاب و ….. و در این میان برنده که پاسخ دهنده بیشترین سوالات است مشخص می شود

۱۸- تعریف و تمجید از کودک:

کم ترین حرکت ایجابی فرزند به سمت مطالعه را رصد کن ؛ برای مثال اگر دیدی خوب مطالعه می کند و یا کتاب های مناسب و مفیدی را مطالعه می کند این کار او را ستایش کن

۱۹- صبور و شکیبا باش :

صبور باش و هنگام اجرای این برنامه پیشنهادی انتظار نداشته باشید که فورا نتیجه دلخواه شما را در پی داشته باشد و بدان که مجبور نمودن کودک به مطالعه برایش لذت بخش نخواهد بود و کسی هم که از کاری لذت نبرد آن را انجام نمی دهد و در اولین فرصت ممکن از آن خواهد گریخت….

ترجمه: رسول رسولی کیا

✅مجله المجتمع

نمایش بیشتر

رسول رسولی کیا

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ شغل : دبیر آموزش و پرورش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا