اصول

آداب پوشش و لباس در اسلام

جامه و لباس ، نعمتی است که خداوند دانا وحکیم بر اساس بزرگی وحکمت خود آن را برای انسان برگزیده است و آن را یک قانون فطری برای انسان قرار داده است تا در تغییرات طبیعی مثل گرما وسرما ،آفتاب و بارندگی از آن بهره برده و بدن خود را با آن پوشانده و آبروی خود را محفوظ نماید.

خدای بلند مرتبه فرموده است :وَجَعَلَ لَکُمْ سَرَابِیلَ تَقِیکُمُ الْحَرَّ وَسَرَابِیلَ تَقِیکُمْ بَأْسَکُمْ کَذَلِکَ یُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکُمْ لَعَلَّکُمْ تُسْلِمُونَ . نحل /۸۱

و پیراهن هایی [مقاوم] که شما را از [آسیب] جنگ حفظ می کند برایتان قرار داد ، خداوند این گونه، نعمت هایش را بر شما تمام می کند تا تسلیم [او] شوید  .

بخاطر این است که خداوند متعال به بندگان خود ساختن لباس را آموخته است وبه آنها دستور داده که خود را با آن بپوشانند  و در زندگی روزانه خود در برابر اشعه ی خورشید خود ر ا محفوظ نگه دارند .

ودر آیه ی دیگری، درباره ی پیامبر بزرگ خود حضرت داوود می فرماید: وَعَلَّمْنَاهُ صَنْعَهَ لَبُوسٍ لَّکُمْ لِتُحْصِنَکُم مِّن بَأْسِکُمْ فَهَلْ أَنتُمْ شَاکِرُونَ (الأنبیاء: ٨٠)یعنی ، به داوود یاد دادیم که چگونه زره ، برایتان بسازد، تا شما را در جنگ حفظ کند، این چنین خداوند نعمتش را بر شما به اتمام می رساند به امید آنکه تسلیم فرامین او شوید .

 لباس وجامه جزء فطرت بندگان است به این دلیل است که قرآن کریم و سنت پیامبر همیشه بندگان خداوند را تشویق به پوشاندن خود به لباس تقوی نموده اند ، تارا از نگاه حیوان صفتان بدور دارند ،اما آنانی که همیشه نگاهی مادی وحیوانی به حیات انسان دارند،همیشه دوست دارند که لباس مخصوصی برای قشر زنان تهیه نمایند تا زنان برهنگی خود را به نمایش بگذارند، برای این منظور ده ها نقشه برای زنان کشیده اند ، بدین خاطر است که در راستای نقشه ی خود برای زنان ، آنچنان لباس هائی  برای زن آماده کرده اند که عریان بودنشان بهتر از پوشیدن آن گونه لباس هاست!

به همین دلیل است که پیامبراکرم (ص)در این باره فرموده است : (صِنْفَانِ مِنْ أهلِ النَّارِ لمْ أرَهُما : قَوْمٌ معهم سِیاطٌ کأذْنَابِ الْبقَرِ یَضْرِبونَ بِها النَّاس، ونِساء کاسیاتٌ عارِیاتٌ مُمِیلاتٌ مَائِلاتٌ، رُؤُوسُهُنَّ کَأسْنِمهِ الْبُخْتِ المائِلَهِ لا یَدْخٌلنَ الجنَّهَ، ولا یجِدْنَ رِیحَهَا، وإنَّ رِیحَهَا لَیُوجَدُ مِنْ مسِیرَهِ کذَا وکَذَ)(رواه مسلم عنْ أبی هُریْره‌َ رضی اللَّه عنهُ)

یعنی ، دو گروه از اهل جهنم است که من تا کنون آنها را ندیده‌ام؛ گروهی که همراه‌شان شلاق‌هایی است مانند دم گاو که مردم رابا آن می‌زنند، و زنانی که پوشیده‌گان برهنه‌اند روگردان از اطاعت خدا و میل کننده به مردان، سرهای‌شان مانند کوهان شتر است ایشان داخل بهشت نمی‌شوند وحتی بوی آن را حس نمی ‌کنند، بااینکه بویش از فاصله چنین و چنان درک می ‌شود .

در روایت دیگری می فرماید (العنوهن فإنهن ملعونات) یعنی ، آنها را لعنت کنید که آنان لعنت شدگان هستند .

همچنان که می بینید اسلام ، نقشه وبرنامه برای هم ی جوانب زندگی انسان دارد حتی در خصوص رفتن به قضای حاجت نیز دستوراتی را ارائه نموده است ، چون اسلام هم برنامه دینی فردی وهم حکومت است اگر مطلبی را درباره مسایل بزرگی چون چگونگی حکومت داری بیان نموده در خصوص مسایل کوچکی نیز همچون غذا خوردن وآب خوردن دارای آدابی است . اگر پیرامون دنیای ستارگان وخورشید وماه نکاتی را مطرح نموده است کشاورز ی با دستان پینه بسته و سوخته در مقابل آفتاب را نیز از قلم نینداخته است ، اگر در مورد زندگی وعظمت انسان سخن نموده باشد همانطور درباره جاندار کوچکی همچون مورچه صحبت نموده است ، بدلیل جامع بودن قوانین اسلامی است که لازم است ،به ویژه در مورد شیوه ی لباس پوشیدن بندگان خدا برنامه وآدابی ، داشته باشد .

آداب لباس پوشیدن عبارتند از :  

۱-  ذکر نام خداوند :

بردن نام خدا در ابتدای هر کاری لازم است ، لذا موقع لباس پوشیدن هم سنت است نام خداوند ذکرگردد .

ازابوسعید خدری روایت شده است : کانَ رسُولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم إذا اسْتَجَدَّ ثَوْباً سمَّاهُ باسْمِهِ عِمامَه، أَوْ قَمِیصا، أَوْ رِدَاءً یقُول: « اللَّهُمَّ لکَ الحَمْدُ أَنْتَ کَسَوْتَنِیه، أَسْأَلُکَ خَیْرَهُ وَخَیْرَ ما صُنِع لَه، وأَعُوذُ بِکَ مِنْ شَرِّهِ وشَرِّ ما صُنِعَ لَهُ». رواهُ أبو داود، والترمذی وقال: حدیث حسن.

یعنی ، چون رسول الله صلی الله علیه وسلم  جامه ی تازه  همچون عمامه ، لباس یا ازار می پوشید، آن را بنامش یاد می کرد و می فرمود: بار خدایا تو آن را بمن پوشانیدی از تو خیر آن و خیر آنچه را که برای آن ساخته شده می طلبم و بتو از شر آن و شر آنچه که برای آن ساخته شده پناه می برم.

۲- داشتن نیت پاک بودن وزیبائی برای خوشنودی خداوند واجرای فرمان او:

یعنی اینکه انگیزه ات به هنگام لباس پوشیدن اجرای فرمان خدا وچون پرودگارت آن را برایت آفریده است باشد  نه به خاطر اینکه مردم تورا با این لباس ببینند ، همچنان که خداوند می فرماید: یَا بَنِی آدَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَیْکُمْ لِبَاساً یُوَارِی سَوْءَاتِکُمْ وَرِیشاً وَلِبَاسُ التَّقْوَىَ ذَلِکَ خَیْرٌ ذَلِکَ مِنْ آیَاتِ اللّهِ لَعَلَّهُمْ یَذَّکَّرُونَ (الأعراف: ٢۶)

ای فرزندان آدم ما لباسی برای شما درست کرده ایم که عورات شما را می پوشاند ولباس زینتی را برایتان ساخته ایم که خود را به آن می آرایید ولباس تقوی وپرهیز گاری بهترین لباس است ای از نشانه ای خداوند ست امید که بندگان متذکر شوند .     

بدین سبب است که بسیاری از افراد ضعیف النفس و افراد متکبر ، برتری ظاهری خود با دیگران را در نمایش لباس ظاهریشان ، نشان می دهند وبدان غرور می ورزند وافتخار می کنند ، رسول خدا در باره تکبر می فرماید : ( لا یَدْخُل الجَنَّهَ مَنْ کَانَ فی قَلْبِهِ مثْقَالُ ذَرَّهٍ مَنْ کِبرٍ) یعنی ، کسی که به اندازه ی ذره ای کبر وخود برتر بینی در درونش باشد به بهشت نمی رود ، مردی سوال کرد: إِنَّ الرَّجُلَ یُحِبُّ أَنْ یَکُونَ ثَوْبُه حسناً ، ونعلهُ حسنا قال : إِنَّ اللَّه جَمِیلٌ یُحِبُّ الجَمالَ الکِبْرُ بَطَرُ الحَقِّ وغَمْطُ النَّاسِ) (رواه مسلم وعن عبدِ اللَّهِ بن مسعُودٍ رضیَ اللَّهُ عنه) یعنی ، اگر کسی (هم) دوست داشته باشد لباس وکفش زیبا یی بپوشد ( شامل کبر می شود) پیامبر فرمود : خداوند زیباست وزیبائی را دوست می دارد ، کبر نپذیرفتن حق و کوچک دانستن دیگران است . 

همانطور که از این روایت فهمیده می شود، در این جا فردی سوالی مطرح نمود وچنین گمان برده بود که پوشیدن لباس زیبا برای مرد هم از نشانه های کبر است چون ماهیت انسان به گونه ای است که وقتی پوششی تازه و خوشبو بر تن  می کند احساس خود بزرگ بینی می کند ودر درونش احساس می کند به آدم بزرگتری تبدیل شده است برای مثال وقتی فردی ساعت تازه ای در دستت می کند وکفش تازهای به پایش می کند هر بار که به خود می نگرد احساس می کند که تغییر یافته وبه فردی با ارزشتری تبدیل شده است  ، بدین خاطر بود که آن مرد به حق ، چنین تصور نمود که لباس تازه پوشیدن هم شاید موجب پیدایش کبر دردرون می شود .

بنابراین قصد ونیت پاک و به درور از غرور داشتن به هنگام لباس پوشیدن برای هر کسی لازم است زیرا که نوعی از پوشیدن ، در اندرون انسان ایجاد کبروغرور می کند ، به همین خاطر است که صحابه بزرگ رسول خدا ابو دجانه را می بینیم ، که به هنگام مبارزه وکارزار با غرور وتکبر به میدان می آمد ودر بین مردم ظاهر می شد و راه می رفت ، و پیامبر در باره این عمل ابو دجانه فرمود : (هذه مشیه یبغضها الله إلا فی هذا المکان) یعنی ،این طرز راه رفتن ( با غرور) را خداوند تنها در این موقعیت دوست دارد ، یعنی غیر از موضع ، خداوند با تکبر راه رفتن را دوست ندارد .

۳- دعای پوشیدن لباس :

از عمر بن خطاب(رض) روایت شده که فرموده است: شنیدم که پیامبر اسلام(ص) فرمود : (من لبس ثوبا جدیدا فقال: الحمد لله الذی کسانی ما أواری به عورتی، وأتجمّل به فی حیاتی، ثم عَمد الى الثوب الذی أخلف فتصدّق به، کان فی حفظ الله وفی کنف الله عز وجل) (رواه الترمذی) .

هرکس لباسی تازه بپوشد ، بگوید : سپاس وستایش مخصوص خداوندی است که مرا لباسی پوشاند که عورتم با آن پنهان کنم وزندگیم را با آن زیبا نمایم سپس لباسی را قبلا می پوشید در راه خدا صدقه دهد، این چنین شخصی در پناه وحفاظت خداوند قرار دارد .

۴- پرهیز از افراط واسراف وتفریط در پوشش:

لباس باید ساده ودر حد اعتدال باشد ، نه اسرافی در آن باشد ونه اهمیت کمی نسبت به آن صورت گرفته باشد .پیامبر اسلام می فرماید : إِن اللَّه یُحِبُّ أَنْ یُرى أَثَرُ نِعْمَتِهِ عَلى عبْده) (رواهُ الترمذی وقال : حدیثٌ حسن عن عمرو بن شُعْیبٍ عن أَبیه عَنْ جدِّهِ رضیَ اللَّهُ عنه) یعنی، خداوند دوست دارد که اثر نعمتش را در بنده اش ببیند .

چون بڕوادار هه‌م خۆی پاکه‌ هه‌م جلوپۆشاکی پاکه‌، وه‌ک خوای گه‌وره‌ به‌ پێغه‌مبه‌ر صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم ی فه‌رموو: وَثِیَابَکَ فَطَهِّرْ [ (المدثر: ۴) واته‌: با پۆشاکت پاک بن.

۵- پاک بودن لباس ،جهت انجام بندگی وعبادت صحیح وکامل برای خداوند :

انسان مومن هم خودش باید پاک باشد وهم لباسهایش پاک وتمیز است، همانطور که خداوند متعال  به پیامبر ( ص) فرموده است : وَثِیَابَکَ فَطَهِّرْ [ (المدثر: ۴) یعنی لباست را پاکیزه کن .

۶- دوری جستن از فخر فروشی وتکبر ورزیدن به خاطر لباس .

پیامبر اسلام دراز بودن شلوار از پاشنه به پایین و کشیدن آن برروی زمین را حرام نموده است وعلت این تحریم ،دور شدن از خود رگ بینی ووتکبر و  وهم چنین پرهیز از کثیف شدن لباس در گل ولای بین راه است، پیامبر اسلام (ص)می فرماید:(مَنْ جَرَّ ثَوْبَهُ خُیَلاءَ لَمْ یَنْظُر اللَّه إِلیهِ یَوْم القِیَامَهِ فقال أَبو بکر : یارسول اللَّه إِن إِزارى یَسْتَرْخى إِلا أَنْ أَتَعَاهَدَهُ، فقال له رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم: إِنَّکَ لَسْتَ مِمَّنْ یَفْعَلُهُ خُیَلاءَ) (رواه البخاری ومسلم وروی‌ مسلم عن ابن عمر رضی اللَّه عنهما)

یعنی ، عبدالله بن عمر رضی الله عنهما می گوید: رسول الله (ص) فرمود: «هرکس، از روی تکبر، لباسش را بر زمین بکشاند، خداوند، روز قیامت به او نگاه نخواهد کرد». ابوبکر گفت: یک طرف لباسم پایین می افتد مگر اینکه مواظب آن باشم.(آیا مقداری را از آن قطع نکنم) رسول الله (ص) فرمود: «تو این کار را از روی تکبر، انجام نمی دهی».

همچنین رسول خدا می فرماید :(لا ینْظُرُ اللَّه یَوْم القِیَامه إِلى مَنْ جَرَّ إِزَارَهُ بَطراً) (متفقٌ علیه وعن أبی هریره رضی اللَّه عنه)

یعنی ، کسی که شلوارش بر روی زمین از روی تکبر کشیده شود ، خداوند ( در روز قیامت) به او نگاه (رحمت)نمی کند .

همینطور می فرماید :(مَا أَسْفَلَ مِنَ الْکَعْبَیْنِ مِنَ الإِزار ففی النَّار) (رواه البخاری وعن أبی هریره رضی اللَّه عنه)

هر کس شلوارش پایینتر از قوزک پایش باشد در جهنم است .

همچنین می فرماید: (ثلاثهٌ لا یُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ یَوْمَ القِیَامهِ ، ولا یَنْظُرُ إِلَیْهم ، وَلا یُزَکِّیهِمْ ، وَلهُمْ عَذَابٌ أَلیمٌ قال : فقَرأَها رسولُ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم ثلاث مِرَارٍ . قال أَبو ذَرٍّ : خابُوا وخسِرُوا مَنْ هُمْ یا رسول اللَّه ؟ قال : المُسبِلُ ، والمنَّانُ وَالمُنْفِقُ سِلْعَتَهُ بِالحَلفِ الکاذِبِ) (رواه مسلم وعن أبی ذرٍّ رضی اللَّه عنه)

سه گروه هستند که خداوند در روز قیامت با آنها صحبت نمی کند وبه آنها نگاه نمی کند ، و آنها را پاک نمی کند وبرایشان عذاب بزرگی است ، این مطلب را پیامبر سه بار تکرار نمودند، ابوذر گفت : یا رسول الله چه کسانی ناامید شدند وزیان دیدند؟ فرمود(ص) : المسبل(کسی که شلوارش بلند باشد)و المنان( منت گذار)وانفاق کننده ای که مالش را با قسم ودروغ بدست آورده باشد . 

همچنین فرموده است : (إزرَهُ المُسلِمِ إِلى نصْفِ السَّاقِ ، وَلاَ حَرَجَ أَوْ لا جُنَاحَ فیما بَیْنَهُ وَبَیْنَ الکَعْبَیْنِ ، فَمَا کانَ أَسْفَلَ منَ الکعْبَینِ فَهَوُ فی النَّارِ ، ومَنْ جَرَّ إِزارهُ بَطَراً لَمْ یَنْظرِ اللَّه إِلَیْهِ) (رواهُ أَبُو داود بإِسنادٍ صحیح وعن أبی سعیدٍ الخدْرِیِّ رضیَ اللَّهُ عنه)

یعنی ، شلوار انسان مسلمان تا نیمه ی ساق او است واگر شلوار میان ساق پا وقوزک پا باشد اشکال وگناهی نیست ، ولی اگر کسی شلوارش پایینتر از قوزک پا باشد، در آتش جهنم است وکسیکه شلوارش را از روی تکبر، بر روی زمین بکشد ، خداوند به او نگاه نمی کند. ( از رحمت خداوند محروم است) .

۷- اقدام به ترمیم وتعمیر لباس نمودن در صورت پاره شدن وسوراخ شدن آن ، وعدم استفاده از لباس پاره  :

پیامبر اسلام (ص) اگر پارگی در لباس یا کفش خود مشاهده می کرد، با دست خودش آن را تعمیر کرده و دوباره از آن استفاده می کرد و دراین زمینه می فرماید : (إنکم قادمون على إخوانکم، فأصلحوا رحالکم، وأصلحوا لباسکم، حتى تکونوا کأنکم شامه فی الناس، فإن الله لا یحب الفحش والتفحّش) (رواه أبو داود عن سهل بن الحنظلیه)

شما در سفر ، نزد برادرانتان می روید، از این رو جایگاه ها و لباسهای خود را درست کنید، تا همانندخال سیاه زیبائی در بدن انسان باشید(کنایه از زیبا بودن) ، زیرا خداوند بدلباسی و بدشکلی را دوست نمی دارد.

۸- شروع پوشیدن از طرف راست وخاتمه آن در طرف چپ باشد، اگرفردی، لباسی یا کفشی پوشید باید از طرف راست شروع نماید

عایشه(رض) از رسول خدا روایت می کند که : (کَانَ رسولُ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم یُعْجِبُهُ التَّیمُّنُ فی شأنِه کُلِّه: فی طُهُوِرِهِ ، وَتَرجُّلِهِ  ، وَتَنَعُّلِه) (رواه البخاری)

یعنی ، نبی اکرم (ص)  از طرف راست آغاز نمودن در هر کاری ، او را خوشحال می کرد : در طهارت ، پوشیدن کفش، شانه کردن موها .

به همین خاطر پیامبر اسلام می فرماید : (إِذا لَبِسْتُمْ ، وَإِذا تَوَضَّأْتُم ، فَابْدؤُوا بِأَیَامِنکُمْ) (حدیث صحیح . (رواه أبو داود والترمذی بإِسناد صحیح وعن أبی هریره رضی اللَّه عنه).یعنی ،هرگاه لباس پوشیدید و هرگاه وضو گرفتید، از طرف چپتان شروع کنید .

۹- تکاندن وبررسی لباس یا جوراب ، قبل از پوشیدن آنها  تا مبادا جانوری درون آن رفته باشد و موجب آزار گردد :

این مطلب به نسبت تفاوت مکانی وزیستی افراد ،متغیر است زندگی شهری ، متفاوت با زندگی روستائی است مردم در روستا به سبب وجود حشرات وجانوران موذی ، لازم است بیشتر به این نکته توجه نمایند .

۱۰ – مرتب نمودن ونگهداری از لباسی از از تن در آورده می شود، به ویژه جورابهایت که نباید آنها را بدون توجه دور بندازی وبعدا نتوانی آنها را پیدا کنی.

۱۱- تلاش کن جورابهایت موقعی که آنها را بر پایت می پوشانی تمیز وپاک باشند ، هر شب قبل از خواب، سعی کن آنها را بشوئی ، واین کار را به ویژه در فصل تابستان که هواگرم است واحساس می کنی که بوی بد گرفته اند ، انجام بده .

۱۲- بهتر است که لباس بقدری بزرگ باشد تا بازو ها را بپوشاند :

از اسماء دختر زید (رض) روایت شده که فرموده است : (کان کُمُّ قمِیصِ رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم إِلى الرُّسُغِ) (رواه أبو داود ، والترمذی وقال : حدیث حسن) یعنی، آستین لباس پیامبر تا بازویش بود .

 ۱۳- برای مرد جایز نیست لباس ابریشمی بپوشد :

پیامبر (ص) می فرماید: (حرّم لباس الحریر والذهب على ذکور أمتی، وأحلّ لإناثهم) (رواه الترمذی عن أبی موسى)

یعنی،  لباس ابریشم وطلا برای مردان امت من حرام گردیده وبرای زنانشان ، حلال است .

همچنین می فرماید : (لاَ تَلْبَسُوا الحریر ، فَإنَّ مَنْ لَبِسهُ فی الدُّنْیَا لَمْ یَلْبَسْهُ فی الآخرهِ) ( متفقٌ علیه عن عمر بن الخطَّاب رضیَ اللَّه عنه)

یعنی : لباس ایشمی نپوشید ، هرکس در دنیا لباس ابریشمی بپوشد ، در روز آخرت آن را نمی پوشد.

در جای دیگری می فرماید : (إنَّما یلبَسُ الحریرَ منْ لا خَلاق لَهُ) (متفقٌ علیه عن عمر بن الخطاب رضیَ اللَّه عنه) 

یعنی، کسی لباس ابریشمی می پوشد ،در آخرت بهره و سهمی (از پاداش ) ندارد، همینطور از علی بن ابی طالب(رض) روایت شده که فرمود: پیامبر(ص)ابریشم را در طرف راست خود وطلا را در طرف چپ خود قرار داد وسپس فرمود : (إنَّ هذَیْنِ حرَامٌ عَلى ذُکُورِ أُمَّتی) (رواهُ أبو داود بإسنادٍ حسن) یعنی: این دو ، برای مردانِ امتم حرام هستند .

همینطور در روایتی دیگر می فرماید ( علی بن ابی طالب) : عَنْ حُذَیْفَهَ (رض)قَالَ: نَهَانَا النَّبِیُّ (ص) أَنْ نَشْرَبَ فِی آنِیَهِ الذَّهَبِ وَالْفِضَّهِ، وَأَنْ نَأْکُلَ فِیهَا، وَعَنْ لُبْسِ الْحَرِیرِ وَالدِّیبَاجِ، وَأَنْ نَجْلِسَ عَلَیْهِ. (رواه البخاری وعن حُذَیْفَه رضی اللَّه عنه) 

یعنی، حذیفه (رض) می گوید: نبی اکرم (ص) از خوردن و نوشیدن در ظرفهای طلایی و نقره ای و همچنین از پوشیدن پارچه های ابریشمی و نشستن برآنها، منع فرمود.

براساس بسیاری از این دسته احادیث پیامبر برایمان می شود، که پوشیدن ابریشم برای مردان امت اسلامی حرام شده است ، اما تعدادی از عالمان اسلامی ، در برخی اوقات و جاها از این تحریم چشم پوشی نموده وپوشیدن آنرا جایز می دانند ، همانند این روایت انس (رض) که فرموده است : (رَخَصَ رسُولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم للزبیر وعبْد الرَّحْمنِ بنِ عوْفٍ رضی اللَّه عنهما فی لبْسِ الحَرِیرِ لحِکَّهٍ بهما). متفقٌ علیه

یعنی ، نبی اکرم (ص) به عبدالرحمن بن عوف و زبیر رضی الله عنهما که بدنشان دچار خارش شده بود، اجازه داد تا پارچه ابریشمی بپوشند.

در مقابل رویگرداندن از پوشیدن لباس ابریشمی ، پیامبر (ص) مژده ی پوشش ایمان ، در بهشت را داده است آنجا که فرموده است :

(مَنْ تَرَکَ اللِّباس تَواضُعاً للَّه ، وَهُوَ یَقْدِرُ علَیْهِ ، دعاهُ اللَّهُ یَوْمَ القِیامَهِ عَلى رُؤُوسِ الخَلائِقِ حتى یُخیِّره منْ أَیِّ حُلَلِ الإِیمان شَاءَ یلبَسُها) (رواهُ الترمذی وقال : حدیث حسن عن معاذِ بن أَنسٍ رضی اللَّه عنه)

یعنی، آنکه لباس گرانقیمتی را از روی تواضع و فروتنی برای خداوند ترک کند، در حالیکه توان پوشیدن آن را داشته باشد، خداوند در روز قیامت در حضور مردم او را می خواهد و مخیرش می سازد تا از هر لباسی از لباسهای ایمان که بخواهد، بپوشد.

۱۴- شبیه نشدن مرد به زن وزن به مرد در پوشیدن :

یعنی صحیح نیست مرد لباس زن وزن لباس مرد را بپوشد:پیامبر (ص) می فرماید: (لعن الله الرجل یلبس لبسه المرأه، والمرأه تلبس لبسه الرجل) (رواه أبو داود عن أبی هریره)یعنی ، خداوند لعنت نماید مردی را که لباس زنانه بپوشد وزنی که لباس مرد بر تن کند .

۱۵- دوری جستن از لباسهائی که مردان و زنان را شبیه هم می گرداند :

همچنانکه پیامبر می فرماید :

(لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم الْمُتَشَبِّهِینَ مِنَ الرِّجَالِ بِالنِّسَاءِ ، وَالْمُتَشَبِّهَاتِ مِنَ النِّسَاءِ بِالرِّجَالِ) (رواه البخاری عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ – رضى الله عنهما)یعنی، رسول خدا مردانی که خود راشبیه زنان نموده اند وزنانی را که خود را شبیه مردان ساخته اند ، نفرین نموده است

۱۶- دوری جستن مردان وزنان از پوشیدن لباسهای تنگ وچسبناک ونازک،  به ویژه برای زنان :

امام نووی در کتاب المجموع می فرماید :لباس باید طوری باشد که مانع دیدن مردم وپوست بدن گردد( لباس نازک نباشد)همینطور امام اسفرایینی حنبلی ، در شرح کتاب منظومه الآداب ، می گوید : علامه شیخ مرعی (رح) می فرماید : شایسته نیست که مردان وزنان ، لباسی بپوشند که رنگ پوست وهیات بدنشان نمایان شود.

لباس پیامبر(ص) چگونه بود ؟

نکاتی که در مورد آداب پوشش ذکر گردید به تمامی وکاملا در نحوه ی پوشش پیامبر نمایان وجلوه گر بوده است بدین خاطر است که اقتدا به وتبعیت از شیوه ی زندگی پیامبر موجب کسب ثواب وخیر خواهد شد چون خداوند بزرگ می فرماید: لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَهٌ حَسَنَهٌ (الأحزاب: ٢) به حقیقت پیامبربرای شما الگو وسرمشقی نیکو است .

حال ببینیم شیوه وطرز پوشش پیامبر(ص) به چه صورت بوده است؟

اکثر لباسهائی که رسول خدا بر تن می کردند ، به رنگ سفید بوده است ، به همین خاطر می فرماید :

الْبَسُوا مِنْ ثِیَابِکُمُ البَیَاضَ ، فَإِنَّهَا مِن خَیْرِ ثِیابِکُمْ ، وَکَفِّنُوا فِیها مَوْتَاکُمْ) ( رواهُ أبو داود ، والترمذی وقال : حدیث حسن صحیح وعن ابنِ عبَّاس رضیَ اللَّه عنْهُما) .

یعنی، لباس سفید برتن کنید چون بهترین لباسها ، لباس سفید است ، وبا همان لباس سفید مرده هایتان را کفن نمایید .

یا می فرماید: (الْبَسُوا البَیَاضَ ، فَإِنها أَطْهرُ وأَطَیبُ ، وکَفِّنُوا فِیها مَوْتَاکُمْ) (رواهُ النسائى ، والحاکم وقال : حدیث صحیح وعن سَمُرَهَ رضیَ اللَّه عنه)

یعنی ، لباس سفید بپوشید که آن ، پاکیزه تر وخوشبوتر از بقیه لباسها است ومرده هایتان را در لباس سفید کفن نمایید .

از پیامبر (ص) نقل شده که : (کانَ رسولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم مَرْبُوعاً وَلَقَدْ رَأَیْتُهُ فی حُلَّهِ حمْراءَ ما رأَیْتُ شَیْئاً قَطُّ أَحْسَنَ مِنْهُ) ( رواه الشیخان)یعنی ،رسول خدا چهر زانو نشسته بود وهیچ چیزی زیباتر از این لباس قرمز بر تن پیامبر ندیده بودم .

البته پیامبر (ص) لباس سفید وقرمز وسبز ومشکی پوشیده است ، وهمانطور گفتیم نقل شده که پیامبر با لباس قرمزی چهار زانو نشسته بود وهیچ چیزی زیباتر از این لباس قرمز بر تن پیامبر ندیده بودم ، همچنین ابو رمسه رفاعی (رض) نقل می کند : (رأَیت رسُولَ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم وعلَیْه ثوبان أَخْضَرانِ) (رواهُ أَبو داود ، والترمذی بإِسْنَادٍ صحیحٍ)یعنی ، رسول خدا(ص) را درحالی دیدم که دو لباس سبز برتن داشت .

جابر(رض) هم روایت می کند که : (دَخَلَ یَوْمَ فَتْحِ مَکَّهَ وعَلَیْهِ عِمامهٌ سوْداءُ) (رواهُ مسلم وعن جابر رضێ اللَّه عنه)یعنی ، روزی که پیامبر مکه را فتح  نمود ، عمامه ی سیاهی بر سر داشت .

ابوسعید بن حریث (رض) روایت می کند : (کأَنى أَنظر إِلى رسولِ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَیْهِ وسَلَّم وعَلیْهِ عِمَامَهٌ سَوْدَاءُ قدْ أَرْخَى طَرَفیها بَیْنَ کتفیْهِ) رواه مسلم  / یعنی ، به یاد دارم که رسول خدا را در حالی دیدم که عمامه ای سیاه بر سر داشت ودو طرف عمامه اش بر روی دو کتفش آویزان شده بودند.

وصلى الله على سیدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم تسلیما

مترجم : بیان عزیزی / پاوه

ترجمه ی فارسی مقاله کوردی ئادابه‌کانی جل پۆشین از هیمن عبدالعزیز

آداب پوشش / هیمن عبدالعزیز

منبع : ده نگی ئیسلام

نمایش بیشتر

بیان عزیزی

استان کرمانشاه - پاوه مترجم - نویسنده

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا