اصول

فتواهایی در باره روزه و رمضان(۱)

فتاویی چند در مورد روزه و رمضان

 

۱- تبریک گفتن به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان

سوال: آیا تبریک گفتن به مناسبت ماه مبارک رمضان درست است؟

جواب :در مورد تبریک گفتن رسیدن ماه مبارک رمضان جمله ویا دعای مشخصی نیست که مسلمانان به آن اکتفا و به یکدیگر تبریک بگویند، پس هر طوری که عادت دارند می توانند به همدیگر تبریک بگویند،مثلا بگویند: فرارسیدن ماه رمضان بر شما و خانواده اتان مبارک.و یا هر جملات دیگری  که  هدف گوینده را برساند.

 ۲- روزه چیست؟  چه نوع روزه هایی داریم؟

جواب :روزه شرعی یعنی خودداری کردن از هر نوع تمایلات شهوانی وشکمی خوردن آشامیدن . این خودداری و بازداری از زمان سحر – فجر صادق- شروع می شود تا غروب کامل خورشید.

روزه به دو نوع واجب و مستحب تقسیم می شود ؛ روزه های  واجب عبارتند از روزه ی ماه رمضان و روزه کفاره و روزه  نذر.

روزه های مستحب زیاد هستند؛ برای مثال ۶روز ماه شوال برای کسی که روزه ماه رمضان را گرفته باشد  ، روزه عرفه برای کسی که  حج  نباشد، روزه عاشورا و…. والله اعلم (مرکز فتاوای بااشراف عبدالله الفقیه)

۳- حکم کسی که روزه می گیرد ولی نماز نمی خواند؟

پاسخ :هر کسی که روزه بگیرد ولی نماز نخواندکار زشتی مرتکب شده است ؛ چون نماز یکی از ارکان اصلی و ستون دین اسلام  است و بدون آن دین ناقص می شود و پا بر جا نمی ماند، کسی که نماز نخواند و به آن ایمان نداشته باشد کافر شده و از دایره‌ی اسلام خارج است و کسی که کافر شده خداوند نه روزه و نه زکات و نه حج از او پذیرفته نمی شود آن هم طبق این آیه شریفه:(وما منعهم ان تقبل منهم نفقا تهم الا أنهم کفروا بالله و برسوله ولا یاتون الصلاه الا وهم کسالی ولا ینفقون الا و هم کارهون ) آیه ۵۴ سوره توبه)یعنی:(هیچ چیزی مانع پذیرش نفقات و بذل و بخشش هایشان نشده‌ است  جز این که آنان به خدا و پیعمبرش ایمان ندارند و جز با ناراحتی و بی حالی وسستی به نماز نمی ایستند و جز  از روی ناچاری و نا خوشنودی احسان و بخشش نمی کنند.

در نتیجه اگر شما روزه بگیری ولی نماز نخوانی، روزه ات تو را به خدا نزدیک نمی کند و به احتمال قوی قبول نمی شود. 

پس ای خواهر و برادر بزرگوارم که تارک نماز هستی؛ بهتر است اول به درگاه خداوند توبه و استغفار کنی و شروع به  نماز خواندن کنی و این وظیفه دینی و اسلامی را بجا آوری و بعد روزه بگیری، چرا که پیامبر خدا  (صلی الله علیه و سلم )معاذ را به یمن فرستاد و به او فرمود:(لیکن اؤل ما تدعوهم إلیه شهاده أن لا إله إلا ألله وأن محمد رسول ألله فان قبلوا ذلک افترض علیهم خمس صلوات لکل یوم ولیله)؛ یعنی اولین چیزی که آنها را به آن دعوت می کنی شهادتین باشد (لا اله الا الله و محمد رسول الله )، آگر قبول کردند بگو که خداوند در شبانه ‌روز ۵ وعده نماز را بر آنان واجب کرده است. 

۴-حکم سواک یا مسواک زدن در ماه رمضان

سئوال :بعضی از روزه داران از سواک زدن در رمضان خودداری می کنند ، از ترس اینکه مبادا روزه اشان باطل شود. بهترین زمان برای استفاده از سواک چه وقت هایی است؟

جواب:خوداری کردن از سواک چه در رمضان و چه در روزهای دیگر سال که روزه هستید کار درستی نیست، چون سواک زدن یک سنت حسنه است وهچنین در حدیث صحیح آمده که سواک زدن جزئی از نظافت است ، دهان را خوش بو می کند و باعث رضایت خدا می شود.

موقع خوابیدن و بیدار شدن از خواب ، موقع رفتن و آمدن به خانه سنت  است که از سواک استفاده کنیم و سواک زدن در رمضان هم درست است و اشکالی ندارد و روزه را باطل نمی کند، مگر آنکه سواک آغشته با چیزی باشد و طعم خاصی داشته باشد که بر دهان تاثیر بگذارد که در این صورت باید مواظب باشیم تا آن چیز به گلو نرسد و اگر باعث زخمی شدن دهان و خون ریزی آن بشود باید مواظب باشیم آن را قورت ندهیم و تُف کنیم.

پس اگر این چند مورد را رعایت کنیم سواک زدن بلا اشکال بوده و می توان از آن استفاده کرد. {الشیخ ابن عثیمین }.

 ۵- حکم آب در دهان و بینی گرداندن

سئوال :اگر شخصی آب در دهان و بینی غرغره کند و ناخواسته آب وارد گلویش شود آیا روزه اش باطل می شود؟

جواب :خیر اگر ناخواسته و بدون قصد آب وارد گلو شود روزه اش نمی شکند، چون عمدی نبوده است{الشیخ ابن عثیمین }.

 ۶- حکم استفاده از مسواک و خمیر دندان

سوال :بعد از سحری آیا درست است  دندان ها را با مسواک و خمیر دندان بشوییم؟ اگر درست است آیا خونی که به دلیل استفاده مسواک  از لثه می آید وبا خمیر قاطی می شود روزه را باطل می کند؟ جواب: هیچ اشکالی ندارد که بعد از دست کشیدن از سحری دندان را با مسواک و خمیر دندان بشوریم، بعضی از علما استفاده از مسواک و خمیر دندان وهچنین سواک را در بعد از ظهر کراهت می دانند، پس بهتر است بعد از خوردن سحری و قبل از خواب دندان را با مسواک و خمیر دندان بشوریم. در روز هم اگر خواستید استفاده کنید مادامی که دقت کنید و نگذارید وارد گلو بشود ان شاالله اشکالی نخواهد داشت وخونی که از آن می آید روزه را باطل نمی کند، الله اعلم  {الشیخ ابن جبرین }.

 ۷-حکم خون دادن در رمضان

سوال:حکم خون دادن روزه دار برای آزمایش چیست؟

جواب:اینگونه آزمایشات و خون گرفتن ها بلا اشکال می باشد.  {الشیخ ابن باز }.

 ۸- حکم ریختن قطره در چشم

سئوال :ریختن قطره در چشم در روزهای رمضان ، روزه را می شکند یا خیر؟

جواب : قطره چشم روزه را نمی شکند، هرچند بعضی از علما بر این باورند که اگر آن قطره به پائین برود و مزه اش به  گلو برسد روزه را می شکند؛ ولی رای صحیح این که به هیچ وجه روزه را نمی شکند، چون چشم جزئی از آن دسته نیست که روزه از طریق آن می شکند، ولی اگر کسی مزه قطره به گلوش رسید برای احتیاط و احترام به رای علما ترجیحا  قضا ی آن را بگیرد .

فرقی هم نمی کند قطره چشم باشد یا گوش. {الشیخ ابن باز }.

 ۹-حکم تزریق آمپول در روزهای رمضان

سئوال :آیا آمپول هائی که پزشک برای درمان تجویز می کند تاثیری در روزه دارد؟

جواب :آمپول های درمانی دو نوع هستند :یک نوع که خوراکی هستند و شخص با استفاده از آن ها دیگر احتیاجی به خوردن و آشامیدن نخواهد داشت ،این نوع امپول ها روزه را باطل می کنند…،

نوع دیگر آن آمپول هایی است که خوراکی نیستند و شخص را بی نیاز از خوردن و آشامیدن نمی کنند این نوع آمپول ها روزه را نمی شکندد. {الشیخ ابن عثیمین }.

 ۱۰- حکم خوردن و آشامیدن از روی فراموشی

سوال :حکم کسی که از روی فراموشی چیزی را بخورد و یا بنوشد چیست؟ و اگر کسی او را در این حال ببیند آیا یادآوریش کند یا خیر؟

جواب :کسی  که فراموش نموده که روزه است و چیزی بخورد و یا بیاشامد، روزه اش درست است، ولی به محض اینکه یادش آمد یا به یادش انداختند باید از خوردن و آشامیدن دست بکشد و فورا هر چه در دهان و گلو دارد را تف کند و نباید آن را قورت دهد.

  ابو هریره( رضی الله عنه ) از پیامبر (صلی الله علیه و سلم ) شنیده که فرموده :(من نسی و هو صائم فأکل أو شرب فلیتم صومه فإنما أطعمه الله وسقاه) یعنی :(اگر شخص روزه داری فراموش کرد که روزه است و چیزی خورد و یا آبی نوشید این روزی از طرف خدا به او ست . (ربنا لا تؤاخذنا إن نسینا أو أخطأنا ): خداوندا مارا مورد بازخواست قرار مده اگر یادمان نبود یا اشتباهی انجام دادیم.

اما کسی که او را در حال خوردن و آشامیدن می بیند شایسته است مراتب را  به او یاد آوری کند چون با این کارش باعث جلوگیری از منکر شده است. {الشیخ ابن عثیمین }.

گردآوری و ترجمه : فریده مولودی – واوان – سردشت

ادامه دارد

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا