تاریخ

“احترام به طبیعت”حلقه مفقوده سیزده بدر

سیزده بدر روز طبیعت است اما اگر روز چهاردهم فروردین سری به پارکها و یا فضای سبز اطراف شهرها و روستاها بزنید متوجه خواهید شد که سیزدهم فروردین هر روزی جز طبیعت می تواند باشد.

 مردم در این روز آنقدر زباله و آشغال از خود در طبیعت به جا می گذارند که باور کردنی نیست، این زنگ خطری برای محیط زیست است.

روز سیزده بدر بیشتر باید مواظب محیط زیست بود، از درخت ها و گل ها مراقبت کرد و زباله ها را در سطل های زباله ریخت و به دیگران هم تذکر داد.

 

زباله های به‌جا مانده از جشن بدرقه نوروز در طبیعت باور کردنی نیست

هر روز را باید روز طبیعت دانست چرا که با گسترش زندگی کسالت بار ماشینی، رسوخ خستگی جسمی و روحی در تمامی ارکان زندگی بشر، هر روز به نقش طبیعت و تمامی عوامل دخیل در آن که می تواند پیک نجات بخش انسان از چالش قرن جدید باشد، توجه کرد.

در روز طبیعت هزاران نفر از مردم برای گرامیداشت این روز به دامن طبیعت می‌ روند اما در این میان برخی افراد باعث تخریب مراتع و جنگلها می شوند که باید این مهم فرهنگ سازی شود.

منابع ‌طبیعی ثروتی همگانی است که برای نگهداری از آن نیاز به بسیج همه خانواده‌هاست و نباید همه داشته ‌ها در یک روز از بین برود.

اجرای برنامه های فرهنگی مناسب از قبیل توزیع کیسه ‌های زباله می ‌تواند تاثیر مهمی در آگاهی رسانی به مردم و جلب توجه آنان به صیانت از عرصه ‌های طبیعی داشته باشد.

روز طبیعت روز پایان دوره جشنهای نوروزی است، دراین روز مردم بنا بر یک سنت قدیمی از خانه ها بیرون و به دشت، صحرا و باغ می روند تا آخرین روز عید را در طبیعت و در کنار سبزه، گیاه، آب روان چشمه ها و جویبارها به شادی بگذرانند.

سیزدهم فروردین دارای آئین ‌های ویژه ‌ایست که اندک اندک چهره سنت به خود گرفته، سبزه به رود سپردن، گره زدن سبزه، خوردن کاهو، سکنجبین و آش رشته از جمله این آئینها هستند.

” سیزده بدر ” انس بیشتر با طبیعت یا روزی برای تخریب سراسری طبیعت !؟

این روز می تواند انس بیشتر با طبیعت یا روزی برای تخریب سراسری طبیعت باشد، رعایت نکردن اصول هم نشینی و احترام به طبیعت، سیزدهم فروردین را به مخرب ترین روزها برای طبیعت تبدیل خواهد کرد.

به عنوان مثال در این روز میلیونها نفر به طبیعت هجوم می آورند، اگر هر کدام از این جمعیت فقط یک گیاه را لگد کند، اکوسیستم پارکها، بوستانها، مراتع و جنگلها آسیبی جدی می بیند.

مدیرکل محیط زیست گیلان در این باره گفت: حساسیتهای زیست محیطی باید در جامعه نهادینه و تقویت شود چرا که پایداری طبیعت نیازمند مراقبت بیشتر است.

امیر عبدوس بر لزوم آگاه سازی عمومی از اهمیت رفتار مناسب با طبیعت در جامعه تاکید کرد و افزود: تمامی آحاد مردم باید دغدغه حفظ طبیعت داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه پرندگان را شکار نکنید، اظهارداشت: بهار فصل جفت گیری و تخم گذاری پرندگان است.

مدیرکل محیط زیست گیلان گفت: طبیعت در سلامت، توسعه و آرامش جامعه نقش گسترده و اساسی دارد و تمامی ابعاد زندگی انسان را در برمی گیرد.

 

لزوم آگاه سازی عمومی از اهمیت رفتار مناسب با طبیعت در جامعه

وی همچنین با ابیان اینکه زندگی انسان چنان وابسته به محیط زیست است که حذف آن به هیچ وجه قابل تصور نیست، افزود: انسانها با وجود پیشرفت های فوق العاده مدیون طبیعت هستند.

وی تاکید کرد: حفظ محیط زیست، ضروری ترین وظیفه انسان هاست چراکه به اندازه زندگی انسان ها اهمیت دارد.

 سیزده بدر یا جشن بدرقه نوروز از مهم ترین رسوم مشترک در میان اقوام ایرانی است که طی سال های اخیر روز آشتی با طبیعت نیز تلقی می ‌شود.

در این روز خانواده ها بصورت گروهی، گاه چند خانواده با هم غذای ظهر را آماده کرده و آجیل و خوردنی‌ های سفره هفت سین را با خود برداشته و به دامان صحرا و طبیعت می ‌روند و سبزه هفت سین را با خود برده و به آب روان می ‌سپارند.

به دامن صحرا و طبیعت رفتن، شوخی و بازی کردن، دویدن، تاب خوردن و در هر حال شاد بودن، گره زدن سبزه به نیت باز شدن گره دشواری ها و برآورده شدن آرزوها از ویژگی ‌های این روز خاطره انگیز است.

 فلسفه وجودی سیزده بدر درک بیشتر نعمت های خداوند است

سیزده بدر  جشن واقعی بهار است، طراوت و سرسبزی به طبیعت بازگشته و طبیعت نیز مردم را به سوی خود می‌ خواند اما دگرگونی‌ های صنعتی و شغلی، بزرگ شدن شهرها، وسعت خانه ‌سازی و شهرسازی و فراوانی وسایل آمد و رفت باعث شده که خانواده‌ها در عین حال که استقبال بیشتری نسبت به روآوردن به طبیعت و طبیعت گردی دارند ولی سال به سال مجبور به پیمودن راه بیشتری برای یافتن سبزه و کشتزار برای گذران سیزده بدر هستند.

به هر حال درک بیشتر از هستی و نعمت های خداوند که در محیط زندگی انسان است فلسفه وجودی روز سیزده بدر را تشکیل می ‌دهد به همین دلیل سیزده بدردر سالهای اخیر به روز طبیعت نام گذاری شده است.

در این ارتباط امام جمعه رشت گفت: روز طبیعت روز شکرگزاری از خداوند است زیرا در طبیعت زیبایی، پاکی، لطافت و شادی و زندگی موج می زند.

حدود الهی در روز طبیعت رعایت شود

وی ادامه داد: مردم باید در روز طبیعت در کنار انجام تفریحات سالم، حدود الهی را نیز رعایت کنند.

بدین ترتیب عدم توجه به ارزشهای زیست محیطی و تنوع زیستی، افزایش جمعیت و پیامدهای شهرنشینی و صنعتی شدن بدون برنامه، مصرف بیش از حد مواد شیمیایی، ضعف قوانین و عدم هماهنگی و نظارت کافی در مدیریت و بهره برداری خارج از ضوابط زیست محیطی از تهدیدهای مهم تنوع زیستی در جهان است که ایران نیز از این قائده جدا نیست.

بدون شک چهارعامل احساس مسئولیت، قانون مدون علم، آموزش و اعتقاد به ضرورت حفظ محیط زیست برای حفظ منافع ملی و آیندگان می ‌توانند در حفظ محیط زیست موثر واقع شوند.

به هر ترتیب انسان نباید خودخواهانه هر جور که دوست دارد با محیط زیست رفتار کند بلکه باید محیط زیست خود را بشناسد و رفتار خود را متناسب با آن هماهنگ کند، کسانی که به محیط زیست آسیب می‌ رسانند فقط منافع کوچک و شخصی خود را می‌ بینند اما حافظان محیط زیست، منافع عام و همگانی و بزرگ انسانها را می ‌بینند.

به هر حال انسان ها به عنوان سفیران و زبان گویای طبیعت باید به بهترین نحو به حفظ، احیای صحیح و اصولی طبیعت پیرامون خود بپردازند تا بتوانند اندکی از هزاران موهبتی که طبیعت در اختیار آنان قرار داده را جبران و ادای دین کنند.

منبع : www.mehrnews.com

ارسال برای سایت : سمیه محمدی

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا