خانواده

اگر می خواهی فرزندت روزه بگیرد اینگونه با او رفتار کن

کودک این امانت باارزش خداوند بزرگ است که باعث روشنایی دل و خانه و زندگی تمامی مادران و پدران ،بخصوص ما مسلملنان که می خواهیم بچه هایمان صاحب راه وروش اسلامی و عقیده ای محکم و خداپرست باشند و سبب خیر دنیا وآخرت باشند وباید بدانیم پدرومادر وظیفه سنگینی درارتباط باپرورش کودکان دارند .

یکی از مهم ترین وظایف والدین تربیت کودکان براساس عقیده ی خداپرستی و آشنا کردن آنان با دین اسلام وپرورش آنان براساس خداپرستی است .

عموماً اسلام به ما دستور می دهد که بکوشیم تا این وظیفه مهم را به سرانجام برسانیم وباید مطمئن باشیم به سرانجام رساندن این امرمهم پاداشی بی حد ومرز را برای ما به همراه دارد و دردنیا وآخرت از پاداش آن بهره مند خواهیم شد و اگر دراین امرمهم (تربیت کودکان )سهل انگاری کنیم درمقابل خداوند متعال باید پاسخ سهل انگاری هایمان را پس بدهیم و مسئول خواهیم بود دردنیا وآخرت و پشیمانی هم سودی به ما نمی رساند.

عبادتی که خیلی مهم است و بایستی فرزندانمان را با آن آشنا کنیم روزه ی ماه رمضان است ؛ چون بایستی فرزندانمان را از هفت سالگی با نماز خواندن آشنا کنیم وبعد با روزه گرفتن نیز آنان را عادت دهیم .

دراین ارتباط توجه شما عزیزان را به تربیت کودکان راجع به روزه گرفتن و مسائل مربوط به آن جلب می کنیم.

 

@چراباید کودکان را با روزه پرورش دهیم ؟

ابتدا بایستی بدانیم که روزه یکی از پنج ارکان اسلام است .

روزه همیشه نیازمند صبر وتوانایی ومقاومت جسمی و ایمانی محکم است.

تصوربراین است که اگر درکودکی فرزندانمان را با روزه گرفتن به تدریج و آهسته آهسته آشنا نکنیم ، این عبادت برای آنان دربزرگسالی ، خیلی سنگین و پرمشقت خواهد بود .

پس باید ازهمان دوران کودکی ،کار را اموزش و پرورش کودکانمان را بر روزه شروع کنیم .

برای اینکه جگرگوشه هایمان اگر کم کم بزرگ شدند ، روزه گرفتن برای آنها خیلی سنگین نباشد و باایمانی محکم به این عبادت عادت کنند باید تربیت و پرورش بچه ها برای روزه گرفتن از سنین پایین شروع شده باشد .

ضرب المثل کوردی(خووی شیری هه تا پیری) گرچه این ضرب المثل بیشتر برای کارهای شر و خلاف به کار برده می شود ولی می توانیم بچه هایمان را از کودکی به کارهای خوب عادت دهیم تا در هنگام پیری همیشه خداپرست باشند.

@درچه سنی کودکان را به روزه گرفتن ترغیب کنیم ؟

درارتباط بانمازخواندن کودکان باید به فرموده پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم اشاره کنیم که فرموده است از هفت سالگی بایستی آنان را وادار به نماز خواندن کنیم. اما برای روزه گرفتن کودکانی که هنوز به سن بلوغ یا تکلیف نرسیده اند وروزه برآنان واجب نشده است هیچ سنی مشخص نشده است.

با این وصف و با توجه به وضعیت جسمانی و مقاومت آنان و تفاوت های فردی کودکان این امر متفاوت است بهتراست ازهمان دوران شش تا هفت سالگی آنان را با روزه گرفتن عادت دهیم .

دراینجا منظورما این نیست که با توسل به زور فرزندمان را به روزه گرفتن وادار کنیم ،بلکه تربیت کودک و آشنایی او با این عبادت بایستی تدریجی و هوشمندانه باشد تا درهنگام بلوغ مشکلی با این عبادت نداشته باشد.

والدین گرامی می توانند از این راه ها استفاده کنند

۱- جذاب نشان دادن روزه و ماه رمضان برای کودکان

ابتدا لازم است که مادران و پدران قبل از آمدن ماه مبارک رمضان آمدن ماه رمضان را برای فرزندانشان جذاب و شیرین جلوه دهند و برای آنان شناختی زیبا از روزه گرفتن ارائه بدهند ، که روزه گرفتن چه سود و فایده ای دارد و پاداش آن برای مسلمان روزه دار چه قدراست و اینکه شخص روزه دار نزد خداوند ازمقام والایی برخورداراست ودر بهشت ازجایگاه خوبی برخورداراست و همچنین والدین اینطور نشان دهند که در انتظار مهمان عزیز و دوست داشتنی و پرخیر و برکت که رمضان است می باشند .

پدر و مادر برای فرزندانشان ازاین بحث کنند که اتفاق مهم شب قدر و جنگ بدر درماه رمضان روی داده است .

 والدین سعی کنند با تغییر درعبادت خداوند و خواندن وگوش کردن به قرآن آن ماه رمضان را نزد کودکانمان جذاب کنیم . سعی کنیم شبکه های تلویزیونی که برنامه های قرآنی و مباحث روزه و ماه رمضان را پخش می کنند را با آن ها تماشا کنیم ؛ تا بدین وسیله کودکانمان تفاوت این ماه را با ماه های دیگر احساس کنند ودرآینده هم این ماه برایشان مهم باشد.

۲- شناسنامه روزه وآشنا کردن کودکان با روزه

لازم است قبل ازاینکه کودکان را باروزه آشنا کنیم تمامی سئوالهایی که دراین رابطه برای او بوجود آمده جواب داده شود .

روزه چیست ؟ اهمیت واساس روزه در اسلام چیست؟ چه کسی روزه را واجب کرده است ؟ برای چه کسی روزه می گیریم؟ چه چیزی روزه را باطل می کند ؟ سنت های روزه کدامند ؟ پاداش های بی حد ومرز روزه کدامند ؟ و …. طوری که ازکودکی با این عبادت خداپرستانه آشناشان کنیم .

شیوه ی تربیت کودکان بر روزه

۱- پرورده کردن کودک براساس نیرو و سن او

اگر می خواهیم در کارمان موفق شویم شایسته است با توجه به توانایی و سن کودکمان در سن شش تا هفت سالگی او را وادار کنیم تا ساعت یازده صبح روزه بگیرد و به آن عادتش دهیم و از خوردن وآشامیدن پرهیز کند و اگر توانایی اوبیشتر است ، بهتراست که تا ساعت یک ظهر روزه بگیرد و هرروز که می گذرد شناخت ما از توانایی های او بیشتر می شود و می توانیم براساس این شناخت برای او برنامه ریزی کنیم و بر ساعات روزه بودنش بیفزاییم

تا بدین وسیله دراولین سال روزه گرفتن نیروی معقول و جسمی برای او پیدا شود.

۲- توصیه همیشگی

توصیه کردن وتشویق کردن کودک فاکتور مهمی برای پرورده کردن اواست .

برای این منظور بایستی خیلی هوشیار باشیم و همیشه مشوق خوبی برایشان باشیم برای مثال اگر فرزندمان یک ساعت هم عادت به نخوردن ونیاشامیدن بگیرد آن را یک روزه کامل برای او تلقی کنیم و همیشه دربین همسالان و فامیل بگوییم که فرزندمان امروز را روزه گرفته است و تصویر گر خوبی برای کودکمان باشیم

برای نمونه به کودکان بگوییم اگر تا بعد از ظهر روزه بگیرد این مقدار پول یا فلان چیز رابرایت می خرم واگر تا عصر روزه باشد هدیه بهتری برایت می خرم واگر بزرگ تر شد می توانیم بگوییم هرروز که روزه بگیری تا ظهر اینقدر به تو پاداش می دهم و …

اما هوشیار باشیم که به فرزندمان دروغ نگوییم اگر به آنها قول می دهیم حتما به آن وفا کنیم

۳- اهمیت دادن به کودکانی که روزه می گیرند

برای تشویق لازم است برای کودکانی که روزه می گیرند اهمیت ویژه ای قائل شویم.

۴- سحری خوردن با بچه ها

تلاش کنیم اگر امکان داشته باشد کودکی که می خواهیم او را برای روزه گرفتن تربیت کنیم بخصوص کودکانی که نه یا ده ساله هستند برای سحری خوردن آنها را بیدار کنیم زیرا برای روزه گرفتن به انرژی نیاز دارند و سحری خوردن مبارک است همانگونه که پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم فرموده است : سحری بخورید که در آن برکت است .

پس برای اینکه کودک احساس خوبی به او دست دهد بداند که سحری خوردن مهم است اگر ممکن است او را بیدار کنیم تا بتواند نماز صبح رادر اول وقت ادا کند ، در غیر این صورت کودکی که به مدرسه می رود و بیدار کردنش برای خوردن سحری و خواب او ممکن است تاثیر خوبی بر جسم و روان او نداشته باشد قضیه فرق می کند .

۵ – دادن غذای خوب به فرزند

برای اینکه فرزندمان توانایی بیشتر برای روزه گرفتن داشته باشد و روزه گرفتن آنها را ضعیف نکند همیشه به فکر تهیه غذای مفید و مقوی برای فرزندمان باشیم و غذای مقوی هم درهنگام سحری و هم افطاری به او بدهیم ؛ برای نمونه تلاش کنیم غذاهای پراز ویتامین و پروتئین و چربی های مفید تهیه کنیم و بچه ها را به خوردن خرما درسحری و افطار تشویق کنیم چون پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم می فرماید : بهترین سحری مسلمان خوردن خرماست.

۶- مقاومت را به بچه ها یاد بدهیم

وقتی که کودک ما گفت گرسنه هستم مستقیما به او غذا تعارف نکنیم که روزه اش رابخورد بایستی تلاش کنیم و روحیه او را تقویت کنیم و به او بگوییم که تو می توانی و تو بزرگ شده ای و تا غروب زمانی باقی نمانده است یا تلاش کنیم اورامشغول کنیم به کارهایی که گرسنگی را از یادش می برد یا انجام کاری را به او بسپاریم .

همانطور که ربیعی دختر معوذ روایت می کند : ما روزه می گرفتیم و کودکان کوچک هم روزه می گرفتند و بچه ها در مسجد بازی می کردند اگر کودکی برای خوردن غذا گریه می کرد با آنها بازی می کردیم تا با این وسیله مشغول می شدند تا موقع افطار برسد .

به همین خاطرما نیز بایستی درابتدا تلاش کنیم تا روزه اش را به آخر برساند و اگر روزه گرفتن درتوانایی او نیست بازهم اوراتشویق کنیم حتی اگر روزه اش یک ساعت دوام داشته باشد باز بهتر است.

به هیچ وجه او را سرزنش نکنیم و ناسزا نگوییم و با زور او را وادار به روزه گرفتن که در توانایی اونیست نکنیم اما به تناسب سنش هرسال که می گذرد او را به روزه گرفتن و استقامت درآن تشویق کنیم .

بخصوص بعد از دوازده تا چهارده سالگی کودک توانایی روزه گرفتن تا عصر را دارد و باید بیشتر او را تشویق به روزه گرفتن کنیم .

۷- اهمیت دادن کودک به نمازهایش

لازم است وقتی که فرزندمان را باروزه آشنا می کنیم اهمیت خواندن نمازها را برایش یادآوری کنیم و به او بفهمانیم که نمازها را سر وقت خود بخواند و روزه گرفتن بدون نماز خواندن فایده ای ندارد و همانطور که روزه واجب است نماز نیز واجب است .

۸- همراهی نمدودن با درمسجد ونماز تراویح

مهم این است که کودکان را دلبسته مسجد کنیم ماه رمضان ماهی است که در مساجد مسائل دینی نمازهای سنت برگزار می شود .اگرامکان پذیر باشد بچه ها را دراین جلسات شرکت دهیم تا ازاین خیر وبرکت که دراین ماه درمساجد است بهره مند شوند و این سنت دیرینه (نمازتراویح)رازنده نگه داریم .

درآخر می گویم خدایا فرزندان ما و شما را حفظ کند .

مارا دردنیا و آخرت سرافراز کند .ماه رمضان هم برهمه مسلمانان مبارک باشد و باعث خیروبرکت و خوشی دنیا باشد و همگی مورد مغفرت خداوند واقع شویم .

امیدوارم ما و فرزندانمان را از دعای خیر بی نصیب نکنید بویژه درهنگام رمضان مبارک ودر شب های قدر

نویسنده : بورهان برزنجی(نروژ)

تهیه وتنظیم : مینا ملا رحیمی

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا