خانواده

بهار و پیام های آن

هر سال چند روز قبل از شروع فصل بهار، شادی و فرح به دل ها راه می یابد؛ انسان ها ،از آنجا که توانسته بعد از تحمّل برف، سردی و نامساعدی هوا، که زیبایی های خاص خود را دارد؛ ولی با فصل بهار قابل مقایسه نیست؛ لذا خود را برای استقبال از فصلی آماده می کنند که بیانگر زیبایی وطراوت خاص می باشد این امر باعث دگرگونی فراوانی در افراد می شود هر کس به نوعی می خواهد با وضعیت موجود(زمستان) خداحافظی و به طرف وضعیت مطلوب گام بردارد که می توان گام ها و پیام ها را در چند مسئله خلاصه کرد.

1)       طراوت و شادی:

شادی که بعد از سپری شدن سالی که با همواری ها و نا همواری های آن خدا حافظی کرده. گذر از وضعیت موجود و یک سال دیگر افزون بر عمر او که یک سال دیگر را در زندگی او رقم خورده.

2)      بیانگرو نماد زنده شدن دوباره:

در فصل زمستان که به غیر از انسان مابقی اکثرا به خواب زمستانی رفته اند و مرگ موقتی را تجربه و سپری می کنند، که نشانی از حیات در آنها دیده نمی شود می بیبیم که در شروع سال نو و فصل بهار سر از خاک بیرون آورده و زنده می شوند. شروع بهار با زبان حال به انسان می گوید: «تو هم بعد از سپرچند زمستانی به خواب و مرگ فرو می روید و بار دیگر زنده می شوید که چونه بعد از کاشت انتظاربرداشت می شود، ای انسان شما نیز باید چنین انتظاری از خود داشته باشی ، در فصل بهار حقیقی (عالم برزخ و قیامت) برداشتی خوبی داشته باش، سعی کن خود را برای انتظار و محاسبه فردای قیامت آماده کنی و با سر بلندی سر از خاک وخواب زمستانی بیرون آری. پس حَدث وگمان ها را نسبت به رستاخیز ریشه کن و حقیقت را باور و به روز قیامت یقین بخشد.

3)      خانه تکانی:

در شروع سال مردم و صاحبان خانه شروع به خانه تکانی می کنند در چند قالب و صورت. اشیائی که بی فائده و بی ارزش باشد دور می اندازند، وسایلی که قابل تعویض باشد، تعویض می کند، وسایلی که قابل شستن باشد، می شوید، وسایلی که قیمتی باشد در جای خود باقی می گذارند که برای آن احترام قایل است، در این چند روز تمام وسایل و حتی کلیه اثاثیه منزل را سرشماری، اتاق ها را با بهترین وسایل پاک می کند پاک می کنند، بعد از این تغییر و تحوّل در منزل چند شبانه روزی به شدت و تحمل زیاد ، بار دیگر بازسازی خانه می کنند . اگر نیازی باشد چیزهای مفید و قیمتی را به اثاثیه منزل اضافه می کنند. بعد از خانه تکانی و تمیز کردن اتاق ها راه روها وحیاط سعی می کنند که فرش ها و زیر اندازها و تمام وسایل و اثاثیه منزل ، بو و رنگ دیگری داشته باشد که هر مهمانی وارد شد احساس شادی و آرامش کند.

این نوع خانه تکانی خود بیانگر این است که ما نیز باید خانه تکانی درون خود کنیم در اعمال و رفتار و گفتار حود تجدید نظر کنیم و با چشمان حقیقت ، درون خود را به شکافیم و از اعمال آن از جمله: حَدث وگمانها، بدبینی حسودی،بغض وکینه و… را نسبت به افراد و دورو بر ریشه کن کنیم و به جای آن رفتار انسانانه ومسلمانه بذر کنیم. بخشیم حتی قبل از بیرون خود از اوصاف و اخلاق ناپسند دوری و آنها را طرد کنیم، دقیق خود را محاسبه کنیم، در اخلاق و رفتار نه با دیده اغماض بلکه دلسوزانه خانه درون را از اخلاق زشت و نا پسند؛ همچون حسودی، نمامی، بغض و کینه و…دور جویم، رفتاری که در خور و شان یک انسان نیست به دور کنیم و از تمیز کنند قرآن و حدیث و نصایح بزرگان استفاده کنیم، اگر قابل شستشو باشد، با شوینده خود، آن را پاک و تمیز کنیم، به طوری که هر کس با ما ملاقات کند احساس کند، درون ما تغییر کرده، باید چشم را شست و با چشم زیبا اطراف خود را دید.وقالب خود را با لباس پاک آراسته کنیم.

4)       سیروسفر:

در آغاز فصل بهار مردم شروع به سفر کردن به اطراف و کناف زیستگاه خود می کنند، تا از مناظر طبیعت دیدن کنند و با دیدن آن شاد باشند. باید بادیدن این مناظربیاد اقوام وملل های قبل از خود بیفتیم وباهم سفر کنیم از درون به درون، به قولی هجرت از خود به خود.با شروع فصل بهار دید و بازدید اقوام زیاد می باشد، این هم با زبان حال به ما می گوید لابد از این فرصت استفاده کرد و از دوستان و آشنایان و فامیلان و نزدیکان دیدار کنیم و یاد کردن یعنی به قولی صله رحم را به جا آوریم. و نباید تنها در این چند روز بلکه در کل سال برنامه سفر و دید و بازدید و صله رحم داشت.در ضمن سفرهایمان هدفدار باشد نه تنها وقت تلف کردن ، امیدوارم اغاز فصل بهار آغاز تحوّل نبیادین در زندگی ما باشد.

تهیه : ماموستا سید محمد امین واژی- مهاباد

نمایش بیشتر

محمدامین واژی

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ فعال دینی و مدنی

نوشته های مشابه

‫2 نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا