شخصیت ها

آشنایی با مرحوم دکتر مراد ولفريد هوفمان

چند روز پیش اندیشمند مسلمان آلمانی مراد هوفمان در عمر هشتاد و هشت سالگی دارفانی را وداع گفت. او یکی از بارزترین متفکران اسلامی غربی در دهه های اخیر می باشد.

دکتر ویلفرید هوفمان murad wilfered hofman متولد ۱۹۳۱ و متوفای ۲۰۲۰ میلادی است.

هوفمان یک مسیحی کاتولیک بود و خانواده‌ي اش نیز کاتوليک بودند ….

در سال ۱۹۸۰ مسلمان شد، بدلیل برخورداری از موقعیت بالای حکومتی، اسلام آوردنش سر و صداهای زیادی به دنبال داشت و مورد هجمه روزنامه های آلمانی قرار گرفت و حتی از طرف خانواده اش نیز تحت فشار قرار گرفت.

از سال ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۷ میلادی مدیر بخش اطلاعات پیمان ناتو در بروکسل بود و سپس به مدت سه سال به عنوان سفیر آلمان در الجزایر و بعدها چهار سال به عنوان سفیر مراکش منصوب شد.

او متأهل است، همسرش ترکیه ای تبار است. آن مرحوم تا زمانی که فوت کرد در ترکیه مقیم بود. او عضو مجلس اعلای مسلمانان آلمان بود.

نحوه مسلمان شدن هوفمان

هوفمان درس دانشگاهي خود را در نيويورک در يونين کالج در سال 1950 شروع کرد و بعد از 7 سال دکتراي خود را در رشته‌ي قانون گرفت. هوفمان در وزارت خارجه آلمان شروع به کار کرد و در پي مأموريت در سفارت آلمان به کشور الجزائر فرستاده شد و همان جا با اسلام آشنا گشت. 

هوفمان در اواسط عمرش با حادثه تصادف وحشتناکی مواجه شد. پزشک جراح پس از اتمام مداوایش گفت: در چنین حوادثی معمولاً کسی نجات نمی یابد، عزیزم؛ بدان که خداوند برای شما روزگار خاصی را در نظر گرفته است!

بالاخره هوفمان پس از مطالعات گسترده ای درباره اسلام و معاشرت با مسلمانان غرب و متأثر شدن از اخلاق آنان، مسلمان شد. پس از این که مسلمان شدنش را اعلام کرد، روزنامه های آلمان به شدت او را سرزنش نمودند؛ حتی مادرش در نامه ای به او نوشت: بگذارید هوفمان نزد عرب ها بماند!

ولی مراد هوفمان به هیچ یک از این ملامت ها اعتنایی ننمود. هوفمان در این باره می گوید: وقتی مورد هجمه روزنامه ها و اطرافیانم قرار گرفتم، ولی بدان اعتنایی نکردم، برخی از دوستانم از این عکس العمل – خنثای – من تعجب نمودند و تنها تفسیری که برای آن داشتند، تفسیر آیه «ایاک نعبد و ایاک نستعین» بود!

دکتر هوفمان درباره دلایل مسلمان شدنش می نویسد:

آنچه در جنگ استقلال الجزایر مشاهده نمودم، یکی از عواملی بود که به اسلام علاقمند شدم؛ علاوه بر علاقه وافری که به هنر اسلامی داشتم و البته تناقضاتی که در باورهای دینی مسیحیان پیرو پولس مشاهده نمودم نیز، از عوامل علاقه ام به اسلام محسوب می شوند و در نهایت آنچه باعث شد اسلامم را اعلام کنم، این بود که وقتی مراسم ازدواجم را در یک کلیسای یکتاپرست برگزار نمودم، متوجه شدم بر دیوارهای آن در کنار نام عیسی و موسی(علیهما السلام) نام محمد علیه الصلاه و السلام نیز نوشته شده است. به این نتیجه رسیدم که شایسته است در دینی که منبع آن واحد است از نسخه نهایی آن – همانا اسلام – پیروی نمود.

آثار دکتر هوفمان

 وي بعد از اسلام آوردن در دفاع از حقائق اسلام کتابهاي زيادي نوشت که بسياري از‌ آنها به زبان عربي ترجمه شده است.

یکی از آثار او عبارت است از “راهی به سوی مکه” همان کتاب محمد اسد. البته نامبرده در این کتاب، مقدمه ای نگاشته و در آن از تفاوت دو کتاب سخن گفته است.
دومین کتاب او عبارت است از “الاسلام کبدیل – اسلام بسان یک انترناتیو” این کتاب در آلمان یکی از کتاب های فرهنگی تأثیرگذار به شمار می آید و هیچ کتابی نمی تواند به آوازه آن برسد، جز کتاب “اسلام بین شرق و غرب” نوشته مرحوم دکتر علی عزت بیگویچ رئیس جمهور سابق بوسنی و هرزگوین.

“روزهای یک مسلمان آلمانی – یومیات مسلم المانی” و “اسلام در سال دو هزار – الاسلام عام الفین” نیز دو اثر گران بهای ایشان به شمار می آیند.

گزیده ای از کتاب هایش

دکتر هوفمان در کتاب هایش از توازن کامل میان ماده و روح در اسلام سخن می گوید و خاطرنشان می کند: آخرت چیزی نیست جز پاداش رفتار انسان ها در دنیا و به همین خاطر است که اسلام سفارش می کند به دنیا اهتمام بورزیم. قرآن کریم به انسان مسلمان می آموزد که ضمن دعا برای صلاح آخرتش برای دنیایش نیز دعا کند: «رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ» [بقره‌:201]

دین مبین اسلام از سفارش نسبت به آداب خوردن و دیدار با اطرافیان به عنوان بخشی از زندگی دنیوی نیز غافل نمانده است.

دکتر هوفمان درباره علت انتشار سریع اسلام در جهان علی رغم متواضع بودن تلاش های دعوتگران می گوید: «توسعه میدانی اسلام یکی از ویژگی های آن در طول تاریخ بوده است؛ چرا که آن، دینی است سازگار با فطرت آدمی و فرود آمده بر قلب پیامبر ما محمد مصطفی».

«اسلام دینی است شامل و قادر به مقابله با دیگران و بحران ها و یکی از امتیازات آن عبارت است از اینکه فراگرفتن و تحصیل علم را یک فریضه قرار داده است، به گونه‌ای که در اسلام، دانش عبادت به شمار می آید…»

«پایداری اسلام و میدان داری آن –علی رغم مخالفت ها و مزاحمت ها- از دیدگاه بسیاری از غربی ها به عنوان یک پدیده خارج از سیاق زمان و تاریخ و بلکه توهینی بزرگ به غرب تلقی می شود.»

دکتر هوفمان از انسان دوستی منافقانه غربی ها ابراز تعجب می کند و می گوید: در عید قربان می بینیم که غربی ها سربریدن حیوان توسط مسلمانان به این مناسبت را یک عمل وحشیانه توصیف می کنند؛ غافل از اینکه آنان نمازشان را نیز “قربانی” نامیده و هنوز هم دیدگاهشان نسبت به روز جمعه این است که – به تعبیر آنان – پروردگار در این روز، پسرش را بخاطر ما قربانی کرده است!

زمان پیروزی اسلام

خواهر و برادر مسلمان؛ از اینکه بار دیگر مسلمانان مشرق زمین، از لحاظ فرهنگی رهبری جهان را عهده دار شود – و سکان قدرت را در دست بگیرد – تعجب مکن؛ چرا که هنوز هم این سخن که “نور از شرق طلوع می کند” صادق است. بی شک خداوند به یاری ما خواهد شتافت مشروط به اینکه خودمان را تغییر دهیم؛ این شرط نه با تغییر اسلام؛ بلکه با تغییر در مواضع و رفتارهایمان حاصل خواهد شد.

– دکتر هوفمان و قبل از او نیز محمد اسد، مسلمانان را سفارش می کند که بار دیگر پایبندی خودشان را به تمدن اسلامی، با اعتماد به نفس بالا از سرگیرند و به مسلمان بودنشان افتخار کنند و در این باره می نویسد: هرگاه مسلمانان خواستند با غرب وارد یک گفتگوی واقعی شوند، باید در قدم نخست وجود و تأثیر خودشان را ثابت کنند و فریضه اجتهاد را احیا کنند و در گفتگو با غرب از روش معذرت خواهی و توجیهی بپرهیزند؛ چرا که اسلام تنها راه حل برای برون رفت غرب از باتلاقی است که در آن افتاده است و در واقع اسلام تنها گزینه ای است برای جوامع غربی در قرن بیست و یکم.

اسلام عبارت است از زندگی جایگزین با پروژه ای جاودان که فرسوده نمی شود و شایستگی های آن از بین نمی رود و اگر چه از نگاه عده ای قدیم است، ولی همواره نو بوده و زمان و مکان قادر به محدودکردن آن نیست؛ در واقع اسلام موجی فکری نیست؛ همانگونه که واکنش هم نیست… اسلام می تواند منتظر بماند.

منابع:

– (الطريق إلى مكة) مراد هوفمان

– مجلة (المجلة) العدد 366 ، مقال (هل حان الوقت لكي نشهد إسلاماً أوربياً ؟) للمفكر فهمي هويدي

– (الإسلام كبديل) مراد هوفمان ص (55-115)

– (يوميات مسلم ألماني) مراد هوفمان

– مجلة ( الكويت ) العدد (174)

کانال تلگرامی دکتر وصفی ابو زید

ترجمه: یوسف ساجدی
 سوزی میحراب

از طريق
یوسف ساجدی
منبع
https://sozimihrab.org/
نمایش بیشتر

یوسف ساجدی

نویسنده و مترجم و مدرس دانشگاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا