تاریخ

وفات محمد قطب

استاد محمد قطب دارفانی را وداع گفت.
اندیشمند برجسته جهان اسلام، استاد محمد قطب و یکی ازشخصیت های پیشکسوت اخوان المسلمین و همچنین از ستون های محکم بیداری اسلامی ساعاتی پیش (صبح جمعه ۱۵ فرودین ۱۳۹۳) در مرکز پزشکی بین المللی شهر جده و در سن 95 سالگی دارفانی را وداع گفت.
استادمحمد قطب ، نویسنده مشهور مصری، اخوی کوچک شهید سیدقطب می باشد ، او که به تالیف بیش از 35 کتاب پرداخته یکی از بارزترین مفکران جهان اسلام و جنبش اسلامی معاصربه شمار می آمد.
محمد قطب در سال 1919 میلادى در شهر موشا، از استان اسیوط مصر دیده به جهان گشود، پدرش قطب ابراهیم، از کشاورزان آن منطقه بود که اگر چه تحصیلات بالایی نداشت، ولی بر اثر مطالعات گسترده ای که داشت، جزو تاثیر گذاران آن منطقه به شمار می آمد.
محمد در قاهره تحصیلاتش را آغاز کرد و پس از طی مرحله دبیرستان، وارد دانشگاه قاهره شد و به تحصیل در رشته ی زبان و ادبیات انگلیسی پرداخت و در سال ۱۹۴۰ فارغ التحصیل شد و سپس به فراگیری تربیت و روانشناسی در مرکز آموزش عالی معلمین پرداخت.
برادرش شهید سیدقطب که از وی ۱۲ سال بزرگتر بود، بیشترین تاثیر را در جهت دهی، اندیشه و بلکه تمام زندگی اش داشت و بر تحصیل و تربیت وی اشراف داشت و برای وی،به منزله پدر، برادر و دوست بود.
استاد محمد قطب به دلیل مبارزات سیاسى و بازداشت های مکرر در دوران حکومت _ضد اسلامی _جمال عبدالناصر ، در پنجاه سالگى ازدواج کرد .
استادمحمدقطب ، همراه جمعی دیگر از اعضای اخوان المسلمین پس از شهیدشدن سیدقطب وتحت تعقیب قرارگرفتنشان، آواره عربستان سعودی شد و در آنجا به کار تحقیق ، تألیف ، تدریس و دعوت اشتغال داشت.
مرحوم محمد قطب در سال ۱۹۸۸ موفق به دریافت جایزه جهانی ملک فیصل شد.
برخی از کتاب های این اندیشمند اسلامی که به بیشتر زبان ها ترجمه شده اند عبارت اند از:
دراسات فی النفس الإنسانیة؛ التطور والثبات فی حیاة البشریة؛ منهج التربیة الإسلامیة؛ منهج الفن الإسلامی؛ جاهلیة القرن العشرین؛ دراسات قرآنیة؛ مذاهب فکریة معاصرة؛ کیف نکتب التاریخ الإسلامی؟

رنج¬ها و محنت¬های آل قطب شباهت زیادی به سختی ¬های زندگانی آل یاسر داشت که ابوجهل بر آنها تحمیل کرد و بدون صحبت از این محنت¬ها، بحث زندگانی آل قطب بسی ناقص خواهد بود. استاد مرحوم محمد قطب درباره محنت های خانوتده اش می گوید : ” تمامی سختی ها از زمانی شروع شد که سید از آمریکا بازگشت و قلم فرسایی سید در به چالش کشیدن رژیم های خودکامه منطقه و عرب، وی را در معرض تعقیب و سپس دستگیری قرار داد و این قضیه از دو جهت خانواده ما را تحت تاثیر قرار داد، اول اینکه برای اولین بار به صورت رو در رو و در عالم واقع با جریان باطل به مواجهه پرداختیم و دوم اینکه آزادی سید در معرض خطر قرار گرفت؛ کسی که بعد از الله پناهگاه و ملجأ خانواده ما بود و ما در هر کاری به وی وابسته بودیم .
پس از این دوران بود که کودتای نظامی در مصر به وقوع پیوست؛ کودتایی که در روزهای اول به سید و همفکرانش روی خوش نشان داد اما به تدریج جهت خود را عوض کرد و خطر اصطکاک و درگیری قریب الوقوع آن با جریانات اسلامی به گوش می رسید و این خطر روز به روز نزدیک تر احساس می شد و شدت بیشتری می یافت تا اینکه سید به همراه کاروانی از شهدای دعوت اسلامی به زندان افتاد و سپس نوبت به محمد قطب رسید و بدین ترتیب این دو برادر در معرض شکنجه¬هایی قرار گرفتند که حتی به ذهن هم خطور نمی کند. این دو برادر در زندان¬های جنگی به بند کشیده شدند و حتی از حال و روز همدیگر نیز خبر نداشتند…. پس از مدتی محمد قطب آزاد گشته اما سید به مدت 10 سال در چنگال جلادان گرفتار ماند.
استاد محمد قطب درباره سختی های آن دوران می فرماید : “فتنه¬ی زندان جنگی تاثیر بسیار زیادی بررورح و روان من برجای گذاشت، از آنجایی که برای اولین بار به زندان می رفتم و خشونت¬ها و درنده خوی هایی آنجا مشاهده کردم که زبان از بیان آن قاصر است در برخی از جنبه ¬های روحی به طور کامل دچار تغییر و تحول شدم. قبل از زندان در دنیای شاعرانه و خیالی خودم می زیستم و به طور کامل از دنیای واقعی فاصله گرفته بودم و سردرگمی عجیبی من را در گرفته بود و اذیتم می کرد،

پدرش حاج قطب ابراهیم بزرگ خاندان قطب بود که پس از وفات پدر ریاست این خاندان را برعهده گرفت. از خصوصیات بارز وى این بود که بسیار انفاق مى‏کرد. بخشش وى به قدرى بود که وقتى دارایى‏اش تمام شد، زمین‏هاى کشاورزى را یکى پس از دیگرى فروخت تا این که مجبور شد منزل بزرگ و زیبایش را نیز بفروشد. از عادات هر ساله او این بود که روزهاى عید سعید فطر، قربان، عاشورا، نیمه شعبان، سالروز معراج پیامبر اکرم صلى‏الله‏علیه‏و‏ سلم و ماه مبارک رمضان، همه اهالى روستا را براى تلاوت قرآن به مناسبت روزهاى یادشده در منزل خود جمع مى‏کرد و پس از مراسم دوره‏خوانى قرآن، با بهترین طعام‏ها از مهمانانش پذیرایی می نمود.
شهیدسید قطب درباره تواضع و فروتنی پدرش می نویسد :
کارگرانى براى پدرم کار مى‏کردند. رسم بر این بود که معمولاً کارگرها صاحب کار را را «سیدی /سرورم» خطاب مى‏کردند؛ اما او از این لقب خوشنود نبود و همواره می گفت: کوچک‏ترها بگویند عموى من و بزرگ‏ترها بگویند حاجى.
حاجى قطب ابراهیم دوبار ازدواج کرد که حاصل ازدواج اولش یک دختر و حاصل ازدواج دومش سه دختر و دو پسر بود که همگى پس از رسیدن به سن بلوغ و ابراز تحرکات ضد دولتی مورد تعقیب قرار گرفته و همگی طعم تلخ زندان را چشیدند. هنگامى که سید قطب به جرم اسلام‏خواهى، به زندان افتاد، خواهرش نفیسه و خواهرزاده‏هایش رفعت و عزمى نیز دستگیر و روانه زندان شده و مورد اذیت و آزار دژخیمان قرار گرفتند. پس از مدتى نفیسه آزاد شد؛ ولى فرزندان نفیسه یعنى رفعت و عزمى در زندان ماندند ، مقامات زندان به رفعت گفتند اگر علیه دایى‏اش سید قطب گواهی و شهادت دهد او را آزاد خواهند نمود؛ خواسته ای که هرگز مورد قبول رفعت قرار نگرفت و بالاخره او زیر شکنجه‏هاى شدید مأموران زندان شهید شد.
دختران دیگر حاجى قطب ابراهیم به نام‏هاى أمینه و حمیده و همچنین دیگر پسرش محمد قطب سرنوشتى شبیه سید و رفعت داشتند.

مادر محمد قطب، زنى پاکدامن و اصیل بود از خصوصیات مادرش این بود که استماع قرآن را بسیار دوست مى‏داشت و پسرانش را به این نیت به مدرسه فرستاد تا قرآن بیاموزند و براى مادرشان تلاوت کنند.

قرار است جنازه این دانشمند پرآوازه مسلمان روز شنبه در شهر جده عربستان دفن شود.
سوزی میحراب درگذشت این اندیشمند برجسته جهان اسلام را به همه مسلمانان جهان، به ویژه شیفتگان آن فرزانه فقید تسلیت عرض می نماید.

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

‫5 نظر

  1. جزاه الله عن المسلمین و المظلومین بحنانه واسکنه بحبوحة جنانه اللهم آمین وصلی الله علی نبینا محمد وآله وصحابته اجمعین!

  2. انا لله وانا الیه راجعون این ضایعه ی بزرگ را به دنیای اسلام تسلیت می گویم درود بر اخوان که چنین مردانی را تحویل جامعه می دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا