اصول

درس هایی از رمضان(بخش چهارم)

درس هفشم:

طلایی ترین زمان برای توبه ، رمضان

رمضان را عده ای از علما ماه توبه و بازگشت به سوی خدا نام گذاری نموده اند.

رمضان، آن ماه خدا که با فرارسیدنش همه، بویژه گناهکاران احساس خوبی پیدا می کنند !

خیره شدن نگاه ها به سوی رمضان و زایل شدن نگاه نومیدانه نسبت به بخشش خدایی نزد بیشتر انسان های بزهکار در این ماه، یکی از جاذبه ها و منظره هایی است که با چشم غیر مسلح هم می توان مشاهده نمود.

در این ماه مردمان زیادی که درگذشته اعتنایی به خدا و دین نمی نمودند اکنون و با اعلام ضیافت ربانی دلشان به تپش افتاده و این ماه مبارک را برای آشتی با خدا و قرآن که سخت آشتی دوست اند، انتخاب نموده اند؛ خوشا به حالشان که راه دراز و طولانی عبودیت را از میانبر رمضان می روند!

فراموش نمی کنم آن روز را که پس از افطار و با اندکی تاخیر راهی مسجد شدم تا جهت اقامه نماز جماعت مغرب به مسجد محله امان بروم؛ وقتی از در خارج شدم متوجه یکی از همسایگانمان که اهل نماز و مسجد نیست و  شغل حلال و پاکی هم ندارد- با سرعت در حال فرار کردن است! با خود گفتم: خدایا این شخص را این گونه ندیده بودم! تو گویی به کجا چنین شتابان در حال دویدن باشد! یواش یواش که به سمت مسجد می رفتم متوجه شدم که او به منظور رسیدن به رکعت اول نماز جماعت مغرب این گونه شتابان به مسجد می رود!

با دیدن این صحنه عجیب که موهایم سیخ شده بود من هم شروع به دویدن نمودم؛ ولی نتوانستم به او برسم!

خواستم گریه کنم؛ البته نه بحال او که اینگونه به سوی خدایش در حال فرار است(ففروا الی الله) بلکه به حال خودم! سپس با خود گفتم: خدایا؛ ما انسان ها بویژه آنان که داعیه دین داری و دعوتگری داریم چه بد قضاوت می کنیم؟! بنده شناس تویی ای رب العالمین! باید اعتراف کنم که تو در این جهان هیچ کسی را به عنوان سخنگو و نماینده نداشته و نداری که از طرف تو مردم را به قضاوت بنشیند و عده ای که مثل او می اندیشند را بهشتی نامیده و کسانی هم که رفتار غیر دینی دارند را دوزخی بنامد! سبحانک!

در قرآن ، توبه به عنوان وظیفه همه مومنان نه فقط خطاکاران- معرفی شده است  . الله جل جلاله می فرماید : ﴿ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِیعًا أَیُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ [ النور : ۳۱ ]. ای اهل ایمان همگی به سوی خداوند بازگردید(توبه کنید) شاید با این کارتان رستگار شوید.

پیامبر اسلام صلی الله علیه و سلم نیز می فرماید: ( یَا أَیُّهَا النَّاسُ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ ) رواه مسلم .ای مردم؛ توبه کنید.

توبه اگر چه به معنای پشیمانی است ولی باید بدانیم که این کار هرگز نشان ضعف و ناتوانی و تخلف شخص توبه کننده نیست؛ تازه آنگونه که در برخی احادیث بدان اشاره شده ، توبه باعث خوشحالی خداوند می شود.

از آنجا که یکی از ویژگی های فطری انسان گرایش به گناه است ؛ بنابراین توبه از دیدگاه دین اسلام جزء لاینفکی از زندگی انسان های خواستار تغییر و کمال به شمار می آید و در واقع یک عبادت است.

ابن عمر، یکی از اصحاب بزرگوار پیامبر ؛ در وصف توبه و استغفار آن حضرت می گوید 🙁 إِنْ کُنَّا لَنَعُدُّ لِرَسُولِ اللَّهِ فِی الْمَجْلِسِ الْوَاحِدِ مِائَهَ مَرَّهٍ ، رَبِّ اغْفِرْ لِی وَ تُبْ عَلَیَّ إِنَّکَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِیمُ ) رواه أبو داود (صحیح) بارها اتفاق افتاده که می شنیدیم آن حضرت ، در یک جلسه یک صد بار می گفت: پروردگارا بیامرز مرا و توبه ام را بپذیر که تو توبه پذیر و مهربانی.

شرایط پذیرفته شدن توبه نصوح :

۱- خالصانه باشد ۲- پس از پشیمانی از گناه ، باشد.   ۳- شخص توبه کننده فورا از گناه مورد توبه دست بردارد.

۴-توبه کننده تصمیم بگیرد دیگر به گناه مورد توبه بازنگردد.

۵-توبه قبل از مرگ و قبل از قیام قیامت باشد. ( مَنْ تَابَ قَبْلَ أَنْ تَطْلُعَ الشَّمْسُ مِنْ مَغْرِبِهَا تَابَ اللَّهُ عَلَیْهِ ) رواه مسلم. ( إِنَّ اللَّهَ یَقْبَلُ تَوْبَهَ الْعَبْدِ مَا لَمْ یُغَرْغِرْ ) رواه أحمد والترمذی وابن ماجه

۶- ولی شرط توبه از تخلفات مالی و حقوقی (حق مردم) ، این است که ضمن رعایت شرایط مذکور، اموال به سرقت رفته مسترد و نسبت به حقوق پایمال شده حلالیت حاصل گردد.

آثار توبه صحیح و رمضانی

الف- توبه باعث آمرزیده شدن همه گناهان می شود . آیه ﴿ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ [الزمر:۵۳]. حدیث ( التَّائِبُ مِنْ الذَّنْبِ کَمَنْ لَا ذَنْبَ لَهُ ) رواه ابن ماجه (حسن) .
ب‌ توبه صحیح باعث می شود گناهان انجام شده به نیکی و حسنات تبدیل شوند ﴿ إِلَّا مَنْ تَابَ وَآَمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَئِکَ یُبَدِّلُ اللَّهُ سَیِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَکَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِیمًا [ الفرقان : ۷۰ ].

توجه شود که توبه عبادتی است که نیازی به حضور شاهد ، گرفتن وضو ، حضور در مسجد و تکیه و توسل به این و آن نیست؛ بلکه کافیست شخص گناهکار با زبان خودش بلافاصله پس از ارتکاب گناه، خداوندش را پیامبرگونه مخاطب قرار داده و بگوید:  پروردگارا؛ بیامرز مرا و توبه ام را بپذیر که تو توبه پذیر و مهربانی.

شخص گناهکار باید بداند با توبه ای که در محضر خداوند اعلام می کند گناهان گذشته اش پاک شده و در واقع به حسنات مبدل خواهد شد.

شخصی که می خواهد توبه کند باید نیک بداند که توبه پذیر خداوند بخشنده مهربانی است که به ضعف و ناتوانی بندگانش واقف است نه هیچ کس دیگر .

خوشا بحال کسانی که این ماه مبارک را برای توبه و بازگشتشان انتخاب می کنند که در این ماه یک عفو عمومی و یک فرصت طلایی اعلام شده است؛ غنیمت شمردن این فرصت را خداوند نصیبمان کند.

خداوندا توبه ی توبه کنندگان را بپذیر . آمین

تهیه و نگارش: رسول رسولی کیا

نمایش بیشتر

رسولی کیا

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا