تاریخ

تعامل پیامبر(ص) با مخالفانش

اگر به زندگی پیامبر (ص ) بنگریم و بدان رجوع کنیم،بی شک درمی یابیم که محبت و رفتار آن بزرگوار نسبت به مسائل شخصی و اجتماعی و دعوتی ایشان تا چه حد مهم بوده است و همین امر باعث شده که پیامبر(ص ) در دعوت خود و پدید آوردن جامعه ای پر از صلح و آرامش موفق باشد.
رفتار ایشان با مسلمان و غیر مسلمان رنگ صلح و آشتی به خود گرفته بود به طوری که خداوند عز و جل نیز عملکر آن حضرت را ستایش کرده و می فرماید: فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللّهِ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ پس به [بركتِ‏] رحمت الهى، با آنان نرمخو [و پُر مِهر] شدى، و اگر تندخو و سختدل بودى قطعاً از پيرامون تو پراكنده مى‏شدند. پس، از آنان درگذر و برايشان آمرزش بخواه، و در كار [ها] با آنان مشورت كن، و چون تصميم گرفتى بر خدا توكل كن، زيرا خداوند توكل كنندگان را دوست مى‏دارد.
رحم و شفقت سرورمان به حدی بود که حتی از دشمنانش کسانی که ایشان را از سرزمین مادری اش بیرون کردند و تا جایی که در توان داشتند او را آزار دادند و اذیتش کردند کینه ای به دل نگرفت و آنها را در کمال ناباوری بخشید ؛ چون ایشان مایه رحمت برای تمام جهانیان است و رحم و شفقتش همه جهانیان را در بر می گیرد از مسلمان و غیر مسلمان گرفته تا حیوانات و گیاهان و اشیاء.
پیامبر عزیزمان (ص ) مثل پدری مهربان بود که همه بنی آدم را بدون هیچ تفاوتی فرزند خود می دانست و از اینکه راه خسران در پیش بگیرند به شدت غمگین و ناراحت می شد.
برای این است که پیامبر صلح طلب هیچ فرقی بین کافر و مسلمان، دوست و بیگانه و فقیر و غنی قایل نبود و همانند ابر رحمت بر همه می بارید و مهر و محبت خود را نثار همگان می کرد.
بخاطرهمین خوی آشتی طلبانه و رحیمانه پیامبر(ص ) بود که عده زیادی از مردم به صورت تک تک و گروه گروه به شهر محل سکونت آن حضرت مدینه هجرت می کردند و پیامبر شخصاً و دیگر مسلمانان از آنان استقبال می کردند.
وقتی مسیحی‌های آل نجران به مدینه مسافرت کردند و به حضور پیامبر (ص ) رفتند پیامبرمان عقیده آنان نسبت به پسر خدا بودن مسیح را پوچ و غلط شمرد و در ضمن آنان را به آیین اسلام دعوت کرد ؛ ولی هیچ وقت آن ها را با زور و اجبار به پذیرش اسلام وادار نکرد، حتی به آن‌ها رخصت داد که برای عبادت و برگزاری مراسم مذهبی خود از مسجد مدینه استفاده کنند.
در آیین اسلام ارزش و مقام والایی برای انسان وجود دارد و حق و حقوق او پاس داشته شده است ؛ در این آیین مقدس هیچ جایی برای جبر و زور وجود ندارد و بر همین اساس پیامبر (ص ) خیلی خواهان صلح و بستن پیمان آشتی با گروه های غیر مسلمان بود و مکرر مسلمانان را بر وفاداری به عهد و پیمان های منعقده با غیر مسلمانان وصیت می کرد.
آری به این طریق مسلمان و غیر مسلمان در جامعه ای مملو از آشتی و خیرخواهی با هم به سر می بردند.
پیامبر(ص ) می فرمودند:پیروان هر آیینی در تبعیت از دین خو مختار و آزاد هستند و همچنین رسول الله اعلام نمودند که اگر گروهی از یهودیان یا مسیحی‌ها در هر مکانی از آبادی یا بیابان یا کوه و دشت برای عبادت یا مراسم مذهبی خویش یا بنا کردن پرستشگاه و یا انجام یکی ازعبادت هایشان دور هم جمع شدند من و مسلمانان با جان و مال خویش پشتیبان آن ها هستیم و جان و مال و پرستشگاه های آن ها را از هرگونه تعرض محافظت می کنیم ؛ چون ما با آنها پیمان دوستی بسته ایم و بنا براین آنان از امت من هستند و باید پیوسته با آرامش خاطر و در کمال آرامش و مهربانی زندگی کنند.
برای همین می بینیم که پیامبر خدا با آنان پیمان می بست و حق و حقوقشان را به بهترین شیوه حفظ می کرد که ما در این جا به چند پیمان رسول الله با یهودیان اشاره می کنیم:
1) رسول الله (ص) بارها به یهودی های هم پیمان خود کمک کرده و هرگز نگذاشته به آن ها ظلم شود و هرگز به دشمنان آنان کمک نکرده و هروقت یک مسلمان یا یک یهودی خواستار آشتی و صلح‌ با دیگری بوده آن حضرت طرف مقابل را وادار به پذیرش آن می نموده است.
2 ) در زمان جنگ،یهودی ها هم مثل دیگر مسلمانان باید برای مهیاکردن وسایل و آذوقه جنگ هزینه پرداخت می کردند.
3 ) مطابق تفاهم نامه امضا شده بین پیامبر و یهودیان ساکن شهر مدینه ؛ مسلمانان و یهودی های هم پیمان یک امت واحده محسوب می شوند و مسلمانان مطابق آیین خود با آنها رفتار شده و یهودی ها نیز مطابق آیین خود مورد معامله قرار می گیرند.
4 ) همچنین مطابق تفاهم نامه امضا شده بین پیامبر و یهودیان هر دو طرف باید به مظلومان و ستم دیدگان کمک کنند.
هرچند همه حقوق یهودی ها از طرف پیامبر پرداخت می شد ؛ ولی باز مورخان نوشته اند که بارها و بارها با مسلمانان و شخص پیامبر دشمنی می کردند ؛ که پیامبر (ص ) در برابر بی ادبی و بدرفتاری و اذیت آنها صبر پیشه می کرد و آنان را مورد عفو و بخشش قرار می داد و همانند مسلمانان به آن ها احترام می گذاشت و برای آیین و راه و رسمشان احترام قائل بود.
هرگاه یکی از یهودیان پیمان شکنی می کرد تنها او را به شیوه ای عادلانه – و اغلب مطابق آیین خودشان – مجازات می نمود .
برای مثال می بینیم که یهودیان همسر یکی از بزرگانشان به نام زینب را فریب داده و و وادار کرده بودند که پیامبر (ص ) را مسموم کند ؛ او هم گوسفندی را ذبح کرده و قسمتی از گوشتش را که به زهر آغشته کرده بود به عنوان هدیه به پیامبر (ص ) تقدیم کرد که آن پیامبر رئوف و مهربان آن را قبول کرد ؛ اولین لقمه را که خورد فهمید که به زهر آغشته شده‌است گس با عجله و فوراً آن را دور انداخت ولی یکی از یارانش که چند لقمه از آن گوشت را خورده بود وفات کرد.
پیامبر (ص ) زینب را صدا زد و دلیل کار پلیدش را از او پرسید که در پاسخ گفت:تو موقعیت قبیله ما را به هم زده ای، بنا براین خواستم تو را بیازمایم که آیا واقعاً پیامبر هستی یا خیر و با خود گفتم :اگر تو یک پادشاه باشی گوشت مسموم را می خوری و در اثر آن می میری ؛ ولی اگر پیامبر خدا باشی گوشت را نمی خوری و نجات می یابی.
در این جا می بینیم که پیامبر (ص) نسبت به این زن یهودی کینه توز موضعی جز عفو و گذشت از خود نشان نمی دهد.
این موضع صلح‌ طلبانه پیامبر(ص ) تنها با اهل کتاب که پیرو آیین های آسمانی بودند منحصر نبود بلکه برای تمام مردم همین گونه مهربان و رحمت بود.
خداوند بزرگ به پیامبر اسلام فرمان می دهد که : از جنگ و آزار دادن غیر مسلمانان که با اسلام و مسلمین در جنگ و ستیز نیستند خودداری کنید همچنین به آن ها اجازه دهید که از خوراک شما بخورند و با زنان اهل کتاب ازدواج کنند و با خلق و خوی نرم و حلیم با آن ها رفتار کنید.
پیامبر (ص ) در مقابل تمام شکنجه و آزار قریش واکنشی جز عفو و مهربانی از خود نشان نداد و در روز فتح مکه که پیامبر (ص ) در اوج قدرت قرار داشت و هیچ قدرت و مقامی برای قریش باقی نمانده بود و آن گاه که یکی از اهل مکه خطاب به آن حضرت گفت: امروز روز جنگ و کشتار و انتقام است و امروز حرمت ها شکسته می‌شود ؛ ولی پیامبر رحمت (ص ) در جواب آنان فرمودند:نه،بلکه امروز روز رحمت و بخشش و مهربانی است و به این صورت رحمت و شفقت خود را به تمام جهانیان ثابت کرد.
منبع:اصلاح وب
ئیدریس ئیبڕاهیم نه‌ژاد
مترجم:نارنج بایزیدی آذر

نمایش بیشتر

نارنج بایزیدی آذر

@ مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا