تاریخ

درباره چهارشنبه سوری

.::ریشه ی فرهنگی چهارشنبه سوری::.

به طور کلی فرهنگ مردم را باید در درون زندگی مردم و از لابلای باورهای مردم جستجو کرد، از آنجا که چهارشنبه سوری از آئین های دیرینه ی ایرانیان است جدای اینکه امروزه آنچه درشهرهای بزرگ ایران، به خصوص تهران در این شب انجام می گیرد بیشتر به جنگ و نزاع شبیه است تا سور و شادی! ولی می توان با بازگشت به زمانی حدود بیست و چند سال پیش، دریافت که شب چهارشنبه ی آخر سال مراسم متنوعی داشت که در استان های مختلف ایران مراسمی با اشکال گوناگون و با سبک های سنتی صورت می پذیرفت .

 .::چهارشنبه سوری به معنای پریدن از روی آتش نیست::.

دکتر محمد پیر شکن استاد تاریخ دانشگاه درباره ی پیشینه ی رسم های چهارشنبه سوری می گوید : فال گوش ایستادن ، خوردن آجیل و دور هم جمع شدن و … در میان مردم ما از قدیم معمول بود . همه اینها از مراسم چهارشنبه آخر سال است ولی امروزه این جشن ها با کمی اختلاف انجام می شود .

هر چند چهارشنبه سوری در سال های اخیر جایش را به ترقه بازی و استفاده از مواد محترقه و منفجره خطرناک داده است اما امروزه منسوخ شدن آیین های قدیمی و جایگزین شدن آیین های پرخطر جدید ، چهارشنبه سوری را به جنبشی وحشت آور ، پرمخاطره و نازیبا تبدیل کرده است . وی می افزاید : نگاهی به آمار های حوادث آتش سوزی در سال های گذشته گواه این مدعاست که به هر دلیلی سنت های گذشته فراموش و منسوخ شده و رفتارهای جدیدی جای آن را گرفته است ، رفتارهای پرخطری که موجب بروز حوداث زیادی می شود ، اما هیچ کس از این حوادث درس عبرت نمی گیرد و باز هم در سال بعد شاهد بروز حوادث تلخی در شب چهارشنبه سوری هستیم .

این استاد تاریخ ادامه می دهد : بسیاری از افراد معتقدند چنین رفتارهایی از سوی جوان ها تنها به خاطر تخلیه انرژی مضاعفی که در درون آنها نهفته است صورت می گیرد ، آنها جوانند و نیاز به شور و هیجان دارند ، اما سوال این است که این شور و هیجان باید به چه قیمتی انجام شود؟!

.:: چهارشنبه سوری نه چهارشنبه سوزی::.

دکتر حسین باهر ، رفتار شناس می گوید : پریدن از روی آتش و استفاده از مواد محترقه در سال های اخیر تبدیل به مسأله ای مشکل آفرین برای خانواده های ایرانی شده و در هر سال سوختگی و جراحات شدید شهروندان را در پی داشته است.

وی، مهم نرین علت وجود برخی معضلات ناشی از چهارشنبه سوری را در کشور آگاهی نداشتن مردم و کمبود فضای فرهنگی تفریحی بر می شمرد و می گوید : انجام هر کار خوب ، اگر به درستی مورد توجه قرار نگیرد تبدیل به زشتی می شود .

شهروندان به ویژه جوانان توجه داشته باشند ، شادی چهارشنبه سوری را با استفاده از وسایل غیر مجازو غیر قانونی ،تلخ و نامطلوب نکنند.

 .::مشکل آفرینان چهارشنبه سوری ، مشکلات روحی دارند::.

محسن میرحسینی روانشناس هم در این باره به خبرنگار«ایران» می گوید: كسانی كه اقدام به انفجار مواد محترقه، ایجاد نگرانی و وحشت در دیگران می كنند به دو دسته تقسیم می شوند ؛ یك گروه افراد ضداجتماعی هستند كه از این فرصت برای نشان دادن پرخاشگری و خشم خود نسبت به جامعه استفاده می كنند ، گروه دیگر جوانانی هستند كه با تأثیر از محیط و برای نشان دادن جسارت و خودنمایی اقدام به رفتارهای ناهنجار در جامعه می كنند.

وی می گوید: این گروه چنین رفتارهایی را بیشتر برای واكنش در برابر مقررات و جامعه انجام می دهند. آنان از وحشت و نگرانی مردم احساس لذت و رضایت می كنند. در حقیقت این گروه از افراد ، خودشان مشكل دارند و باید از نظر روحی درمان شوند. مسأله این است كه بیشتر افرادی كه در چند سال اخیر اقدام به پرتاب مواد منفجره كرده اند افراد ضداجتماعی نیستند  بلکه اینها جوانانی هستند كه با انواع ممنوعیت ها روبرو شده اند و از فرصت های پیش آمده نظیر چهارشنبه سوری برای ابراز نارضایتی خود از این ممنوعیت ها استفاده می كنند.

 این روانشناس معتقد است: دادن امكانات بیشتر به جوانان و فراهم آوردن فرصت هایی برای تخلیه هیجان های آنها از طریق فعالیت های اجتماعی، ورزشی و هنری، می تواند در پیشگیری از این رفتارها تأثیر مثبت داشته باشد. دادن امكان برای برگزاری مراسم سنتی در محل های مناسب یكی از مسیرهای مورد تأیید است و این كار موجب كاهش سوء رفتارها میان جوانان خواهد شد.

محسن فریدی، مدیر كل دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی آموزش و پرورش می گوید: برخورد با پدیده چهارشنبه آخر سال نیازمند رویكردی فرهنگی است و قطعاً نمی توان با برخورد قهری و پلیسی، جوانان و دانش آموزان را كنترل كرد.

وی می افزاید: امسال درباره پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری بخشنامه ای تهیه و به مدارس ارسال شده است كه در آن به هماهنگی آموزش و پرورش با نهادهای فرهنگی تأكید شده است.

فریدی با اشاره به این كه از همه مدارس خواسته ایم در چهارشنبه آخر سال با انجام فعالیت های جایگزین مانند مسابقه های ورزشی و جشنواره ها زمینه تخلیه انرژی دانش آموزان را فراهم كنند، درباره بازرسی كیف دانش آموزان به بهانه جمع آوری مواد محترقه خاطرنشان می كند: ما پلیس نیستیم كه دانش آموزان را از گیت رد كنیم، بلكه باید به نوعی در مدارس فرهنگ سازی شود كه دانش آموزان نسبت به حفظ اموال مدرسه تلاش كرده و مدرسه را خانه خود بدانند.

دادستان تهران هم درباره برخورد با اخلالگران نظم عمومی در چهارشنبه آخر سال به خبرنگار «ایران» می گوید: هیجان های زودگذر و كاذب نباید مخل آسایش و امنیت دیگر شهروندان شود.

وی می افزاید: دستگاه قضایی براساس مواد ۶۱۸ ، ۶۱۹ و ۶۲۰ قانون مجازات اسلامی با مزاحمان و اخلالگران نظم عمومی برخورد و اخلالگران را به حبس های تعزیری محكوم خواهد كرد.

وی درباره آسیب رساندن به ساختمان های عمومی و ایجاد وحشت برای شهروندان می گوید: ما مخالف شادی مردم نیستیم، اما كسانی كه با استفاده از مواد محترقه موجب وحشت و نگرانی شهروندان شوند، با آنان برخورد قانونی خواهد شد و فروشندگانی كه مواد محترقه بفروشند، در صورت كشف، مغازه آنان پلمب می شود.

كسانی كه در چهارشنبه آخر سال با اتهام انفجار مواد محترقه و یا خرید و فروش این مواد دستگیر شوند، ایام عید را در بازداشت به سر خواهند برد.

.::آسیب دیدگان چهارشنبه سوری::.

۱۶۶۲ نفر در مراسم چهارشنبه سوری سال گذشته در سراسر كشور دچار سوختگی و حادثه شدند.

فرزاد پناهی رئیس مركز حوادث و فوریت های پزشكی كشور، با اعلام این آمار درباره شرایط سنی حادثه دیدگان می گوید: بیشترین گروه آسیب دیده در حوادث چهارشنبه سوری سال گذشته، گروه سنی ۱۶ تا ۲۳ سال بوده اند. سپس گروه سنی ۸ تا ۱۵ سال و بعد از آن، گروه سنی ۱۶ تا ۱۹ سال قرار داند ضمن این كه از این تعداد مصدوم حدود ۸۰ درصد مرد بودند.

وی با اشاره به این كه ۹۵ درصد آسیب دیدگان در شهرها بودند و بیشتر آنها از انفجار ترقه دچار مصدومیت شده بودند، می گوید: متأسفانه بیش از ۶۰ درصد این افراد، دانش آموز بودند.

۳۳ درصد آسیب دیدگان از ناحیه دست، ۲۳ درصد از ناحیه چشم، ۴ /۱۶ درصد از ناحیه صورت و ۹ درصد از ناحیه پاها دچار صدمه های جدی شده اند.

.::هشدار درباره آتش بازی::.

مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران هم درباره جلوگیری از حوادث احتمالی در چهارشنبه سوری می گوید: برای آگاهی دادن به شهروندان تهرانی درباره خطرات آتش بازی و استفاده از مواد محترقه غیراستاندارد، سازمان زیباسازی شهر تهران، اقدام به نصب بیلبوردهای هشدار در سطح شهر تهران خواهد كرد.

وی می افزاید: با هدف اجرای برنامه های شهرداری برای كم خطر كردن چهارشنبه آخر سال، این سازمان وظیفه نصب تبلیغات هشداردهنده در شهر را برعهده گرفته است.

وی با بیان این كه معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در حال تدوین برنامه جامعی درباره كاهش خطرات این شب است، می گوید: تدابیری برای برهم نخوردن چهره شهر و ایجاد ایمنی در طول روزهای پایانی سال با توجه به مسائل مربوط به آتش بازی اندیشیده شده است.

سازمان آتش نشانی هم براساس روال هر سال توصیه های ایمنی را به شرح زیر برای جلوگیری از بروز هر نوع اتفاق ناخوشایندی در شب چهارشنبه سوری به اطلاع می رساند:

  • از والدین و واحدهای آموزشی می خواهد، در این چند روز باقی مانده با هشدار به نوجوانان و جوانان آنها را از خطرها و عوارض وحشتناك بازی با آتش و ترقه و مواد منفجره آگاه سازند.
  • از شهروندان می خواهد به محض مشاهده خرید و فروش مواد محترقه به هر شكل مأموران نیروی انتظامی را در جریان قرار دهند.
  • به والدین و شهروندان توصیه می كند كه كبریت و مواد آتش زا مانند نفت و امثال آن را از دسترس كودكان دور كنند.
  • كودكان در صورت دسترسی نداشتن به كبریت و مواد آتش زا در منزل برای تهیه مواد محترقه به فروشگاه های رنگ و مواد شیمیایی و داروخانه ها مراجعه می كنند لذا به فروشندگان مواد توصیه می شود از فروش مواد آتش زا به كودكان و نوجوانان خودداری كنند.

.::درد دل با جوانان::.

آیا واقعا از خود برای یک بار هم پرسیده اید که آیا شادی به چه قیمتی؟ ، به قیمت جانتان؟ یا جان دیگری ؟ یا رعب و وحشت؟ یا هدر دادن مال و اموال ؟ ، به نظر شما به جای اینکه بیایید مواد محترقه بخریید یک کتاب یا اصلا یک تبلت بخرید به مراتب بهتر و بهتر نیست. دیگر جانتان در خطر نخواهد بود ، پس چرا با دستان خودتان ، خود را نابود می سازید.

از سویی دیگر ، سازنده مواد محترقه ، کشور چین است ، کشوری بی دین که اخیرا جان بسیاری از مسلمانان چین را بطور غیرانسانانه ای گرفته و و به آشکارا به دشمنی با مسلمانان می پردازد ، و ما با خریدن مواد محترقه در واقع به آنها کمک کرده ایم که دین اسلام را از سر راه خود بردارند و هم دینانمان را نابود کنند.

خیلی عجیبه ! یک کتاب با قیمتی اندک بسیار مفید است و ما از خرید آن ناخرسندیم ولی مواد محترقه با قیمت بسیار بالا که از ریشه ، مضر است ما را بسیار خوشحال می کند وبه آنها روی می آوریم.

پس امیدوارم با خواندن این تحقیق جان خود و هم نوعانمان را به خطر نیندازیم و کسانی را که دوستشان داریم به خواندن این مقاله تشویق کنیم و از مضرات چنین موضوعی آگاهشان نماییم و جان آنها را نجات دهیم .

تحقیق : محمد رسولی کیا

منابع :

–         ویکیپدیا ، دانش نامه آزاد

–         وب شاد

–         تهران 98

–         برترین ها

–         شبکه اینترنتی آفتاب

–         و …

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

‫10 نظر

  1. ماموستا خداوند پاداش فراوان بهدعطا نمایید شریعت اسلام هم مخالف کسانیکه شادی وسرور از مسلمانان میگیرند و ترساندن رفیقان وزنان وبچهای مردم باترقه وام سال ترقه اعلاممخالفت کرده پس کسانی که خودشان مسلمان می دانن باید دوری نمایند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا