خانواده

عظمت شب قدر و اتفاقات آن(تحلیل و تفسیر سوره قدر)

با هم گشتی خواهیم کرد ، پیرامون عظمت شب قدر واتفاقاتی کے درآن شب روی داده است
به قول سید قطب رحمه الله ، بحث از این سوره وازشبی که این حادثه ی عظیم تاریخ عمر بشر درآن روی داده، بحثی است بسیار ارزشمند ومهم، که بایستی در نهایت فرح وغبطه وشادی عنوان شود.
چرا که شبی است که در آن اتصالی مطلق میان آسمان وزمین ومیان ملأ اعلیٰ وزمین صورت گرفته است.
شب نزول این قرآن بر قلب رسول الله صلى الله عليه وسلم که بشریت نمونه این شب رابه خود ندیده و به قلب هیچ انسانی خطور نکرده است، عظمتی که درک وفهمش از توانایی انسان ها حتی پیامبرهم خارج است و نصوص قرآن بیان کننده ی این عظمت است.

اینک با هم سیری خواهیم داشت بر سوره قدر
انا أنزلناه في ليله القدر ؛ همانا ما قرآن را در آن شب قدر نازل کردیم.
یعنی شبی دارای شرف وعظمت، نزول قرآن در شب قدر که از شب های مبارک رمضان می باشد ، بدین ترتیب قرآن را تماما دراین شب از لوح المحفوظ به آسمان دنیا نازل شد. ولی نزول آن از آسمان دنیا نزولی تدریجی بود که بر حسب نیاز در ظرف بیست و سه سال بررسول خدا نازل گردید.
شیخ سعدی در گلستان دراهمیت وعظمت شب قدر گفت :

اگر شب ها همه شب قدر بودی
شب قدر بی قدر بودی،
گر سنگ همه لعل بدخشان بودی
پس قیمت لعل وسنگ یکسان بودی

مولانا در غزلیات شمس آورده که :
چون جان تو شد در هوا از افسانه ی شیرین ما
فانی شو وچون عاشقان افسانہ شو، افسانہ شو
تو چون (ليلة القبرى) برو تا ليلة القدرى شوى
چون (قدر) مرا أرواح را کاشانه شو، کاشانه شو
پیام آیه
شب قدر، شب شکرگزاری وتشکر از خداوند متعال است. زیرا مهم ترین نعمت خداوند بر بشر ، یعنی قرآن نازل شده است ؛ انا أنزلناه فی الیلة القدر.
ظرف ومظروف باید متناسب باشند. بهترین کتاب دربهترین شب بر بهترین انسان ها نازل می شود.
وما أدراك ما لیلةالقدر ♡ لیلةالقدر خیرمن ألف شهر. وتو چه دانی که شب قدر چیست : شب قدر بهتر از هزار ماه است.
شب قدر یعنی شب با شرافت و عظمت وباعزت کے هرکه در آن طاعت کند عزت یابد وشرافت بیند .
ای خواجه چه جوئی زشب قدر نشانی
هرشب، شب قدر است اگر قدر بدانی
در واقع شب قدر از هزار ماه که بنی اسرائیل در آن جهاد کرده برای کسی که آن شب را دریابد وشب را به طاعت وعبادت به سر آرد بهتر است. ….
یک ؛ شب جایگاه ویژه ای در مسائل معنوی دارد ، خداوند حضرت موسی علیہ السلام را شبانه برای مناجات فراخواند . (أربعين ليلة) 51 سوره بقره

قران ، زمان مناسب برای استغفار را ، هنگام سحر می داند : ( وبالاسحار هم یستغفرون) 18 س ذاریات عروج پیامبر به آسمان، به هنگام شب بود. (اسری بعده لیلا من المسجد الحرام. ..) آیه 1 -اسراء
خداوند در شب از عابدان ستایش می کند. (یتلون آیات الله اناء الیل ) آیه 113 آل عمران
زمان ها یکسان نیست، بعضی زمان ها بردیگر برتری دارد. (لیلةالقدر خیر من ألف شهر )
به قول سعدی :
مبارك تر شب وخرم ترین روز
به استقبالم آمد بخت پیروز
دهل زن روبشارت گو دو نوبت
که دوشم قدر بود امروز نوروز
یعنی شبی که قدراست، روزبعدش روز نو وتازه ای است . مادامی که شب ها قدر باشند روز ها نوروزند واگر شبها قدر نباشند روزها نوروزنیستتد بلکہ انسان احساس دل مردگی، افسردگی، بیہودگی که خود مرگ تدریجی است آرزو خواهد کرد.

تنزل الملائكة والروح فيها بإذن ربهم من كل أمر سلام . در آن شب قدر ، فرشتگان و روح به فرمان پروردگار خویش برای انجام دادن هرامر فرود می آیند.
بانزول فرشتگان بر قلب پیامبر ویارانش ، وشاید امروز هم درشب قدر ارتباط زمین با آسمان، ملک با ملکوت وطبیعت با ماوراء طبیعت برقرار می شود.
هرکسی نمی تواند میزبان فرشتگان الهی باشد وبدون إذن پروردگار کاری انجام نمی دهند (تنزل الملائكة…… بإذن ربهم)
تقدیر امور درشب قدر، گوشه ای از ربوبیت الهی است. ( بإذن ربهم من کل أمر )
سلام هی حتیٰ مطلع الفجر : آن تا طلوع فجر محض سلامتی است .
سلام یکی از نامهای خداوند متعال هست (سوره حشر آیه 23 ) مراد از سلام این جا ، لطف و کرم وعنایت ویژه الهی نسبت به بندگان در شب قدر است که سلامت و رحمت و عطوفت و برکت به دنبال دارد وباب نقمت و عذاب رامی بندد، زیرا کید وسوسه شیطان درآن شب واقع نشود.

شب قدر ، شب سلامت فکر وروح آدمی وتعالى به سوی خداوند سلام است ( سلام هی حتیٰ مطلع الفجر)
شب قدر شب رحمت است و می توان با توبه، الطاف خداوند را به خود جلب کرد (سلام هی حتیٰ. ….)
تقدیر الله سبحانه وتعالى ، بر اساس سعادت بشر است، مگر آنکه او خود جز این بخواهد.
شب قدر شب های خودیابی است. شب های ارزیابی کردن شخصیت است که ما چه داشته ایم و چه چیز راازدست داده ایم؟ چه چیزهایی روبدست آوردیم ؟
اگر انسان دراین شب ها، برای جبران گذشته تلاشی نکند، دیگربرای یک سال این فرصت های طلایی تکرار نمی شود. پس عظمت احیای این شب این است که انسان تصمیم بگیرد به احیا کردن خود، زنده کردن خود، زنده کردن شخصیت خود، زنده کردن ابعاد شخصیتی خود.
باید هرقدمی بر میداری ، درجهت اسلام وهدف های بزرگش باشد .وحالا از شب قدرهم میگذریم رمضان اندک اندک پایان می پذیرد، وقتی به انتهایش رسیدیم، آنگاه خیمه ها راجمع کردیم ، آنگاه جشنی برگزار می گردد.
جشن پیوستن ومهیا شدن ، جشن کاشتن نهال ، بنابراین پایان رمضان راجشن میگیریم چراکه ابتدای نجات است وآغاز پیروزی ، برای بیعت کردن باخدا، برای نزدیک شدن به مردم .
جشن حادثه ای نیست که درگذشته واقع شده ، حتی جشن وضعیتی نیست که به آن رسیده آیم، بلکہ جشن جامعه ایست، که درآينده خلق خواهیم کرد، بادستانی کے از رمضان نیرو گرفته وبا قدمهائی که از رمضان آمده . پس عید یک انقلاب ، یک تحول، یک دگرگونی، یک جرقه، امابسود مردم وبرای مردم .
اما رمضان کے تمام شد رسالت تو ودشواری کارتو آغاز می شود. یعنی رهایت ساخته ایم، تاخودت آغاز کنی ، چراکه توان راه یافتن رایافته ای .
پر واضح است امروز شیرازه یکسانی ومساوات جامعه انسانی بکلی از هم گسیخته وبار ستم طبقاتی بطوری أو راکوفته وخسته نموده است که از فرط خستگی دیوانه وار بجان همدیگر افتاده وبا چنگ و دندان خون آلود همدیگر راتهديد وجان یکدیگر را بخطر می اندازند وخونها رابه هدر می دهند ، هرلحظه به نحوی آتش جنگ وخونریزی رابر می افروزند که امروزه تقریباً درتمام اقطار واکناف وزوایای جهان آتش جنگ وخونریزی زبانه می کشد
امروزه جامعه بشری بقدری تشنه آب حیات یکسانی است که از فرط تشنگی بسوی هر سرابی پروانه وار دست وپا زده ومی شتابد. اما دراین دست و پا زدن ها برلب هر پرتگاهی خود را پرت نموده وبجای آب خودروبه آتش می زند ومیسوزد. …..
ایزد دانا و توانا ازآن جهت برمابندگان خود روزه روفرض فرموده است تا برای بزرگترین آرمان بشر کے این همه برایش درتلاش ورنج وعذاب وکوشش است گامی مثبت ومؤثر عملی رابرداشته وبسیار بجا وروا بوده وخدمتی شایانی راانجام داده ایم.
که اندک اندک خیلی وقطره قطره سیلی شود.
برادران و خواهران نیک بدانید زیربناواساس دین اسلام ایمان است وزیربنای هربنائی باید خیلی محکم وبدقت پایه ریزی گردد.

والسلام عليكم ورحمة الله
تهیه وتنظيم : عبدالله علیپور

نمایش بیشتر

عبدالله علی پور

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - نقده @ شغل : دعوتگر دینی و فعال اجتماعی - مدیر کانال تلگرامی @sozimihrab

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا