فتاویفقه

حکم شرعی رحم اجاره ای !

یک طرفِ ماجـرا زنی است که به هر دلیل، توانایی پرورش و نگهداری جنین را در بطن و وجودش ندارد و برای داشتن فرزند و چشیدن طعم مادری، محتاج بِستری مناسب و قابل اعتماد به مدت نه ماه برای پرورشِ جنینی است که در فضای آزمایشگاهی کشت شده و حاضر است هزینه های مادی و معنویِ این روش از بچه دار شدن را بپردازد.

 طرفِ دیگر ماجـرا، زنِ دیگری است که زیر فشار روزگار آنقدر خمیده که حاضر است برای کم کردن بخشی از این فشار، در ازای دریافت هزینه ای که ممکن است معاش چند سال خود و خانواده اش را تامین کند، رحمش را به مدت نه ماه وقف پرورش جنینِ زوجی نابارور کند. دو زن، هر دو در کارشان گره افتاده است، هر دو رسیده‌اند به انتهای خط، هر دو در پی هم می‌گردند و هر دو برای باز شدن گره زندگی‌شان به هم نیاز دارند، یکی رحم اجاره می‌دهد و یکی رحم اجاره می‌کند.

در پاسخ به این سوال باید گفت : همچنانکه در خود سوال آمده است ‘این قضیه اجاره دادن رحم جهت استفاده ی غیر در مقابل چیزی و یا بطوررایگان است”

در باب اجاره دو نکته را باید مد نظر داشته باشیم؛

 اولا : اجاره زمانی درست است که مورد اجاره ملک موجر و از آن او باشد.

ثانیا: اجاره دادن آنچه که از آن مالک است زمانی درست است که در حرام – بطورقطع یا غالب ظن – مورد استفاده قرار نگیرد.

حال در مورد رحم اجاره ای باید گفت :  قرآن کریم رحم زن را حرث( کشتزار) می نامد که محل نطفه مرد و تولید نسل است “نساوءکم حرث لکم..” با توجه به حرف -ل-در لکم که مفید انتفاع و اختصاص است نه مالکیت، این حرث تنها به دو شیوه قابل انتفاع می باشد ؛ یکی به شیوه زوجیت ” الا علی ازواجهم او ما ملکت ایمانهم…. فمن ابتغی وراء ذلک فاولئک هم العادون”که با توجه به این آیه حق استفاده وانتفاع از حرث تنها برای شوهر و یا به طریق ملک یمین برای سید است و شوهراجازه اجاره دادن آن را ندارد ؛ زیرا حق اتفاع را دارد نه اینکه مالک آن باشد و بتواند آن را خرید و فروش کند و یا اجاره دهد و یا در نبود شوهر این حرث جز در دو مورد مذکور برای کسی قابل انتفاع نیست.

علاوه برآن در رحم اجاره ای قرارگرفتن “ماء و منی غیر”در حرثی است که متعلق به آن نیست  و این امر سبب اختلاط  نسب شده و در روایات نیز به همین سبب از آن نهی (تحریم) شده است. و پیامبر اکرم (ص) فرموده است:”لا یحل لامریء یومن بالله و الیوم الآخر ان یسقی ماءه  زرع غیره” ترجمه : برای کسی که به خداوند و روزآخرت ایمان دارد  حلال نیست ( و حرام است)که منی خود را در زرع و حرث دیگری (رحم) قراردهد. ابو داود با سند صحیح این حدیث را روایت کرده است. بنا بر این اجاره دادن رحم حرام است و مشروعیت ندارد.

 والله اعلم  بالصواب.

عزیزاللە عبدی – روانسر

از طريق
عزیزالله عبدی
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

عزیزالله عبدی

@ استان کرمانشاه - روانسر @@ نویسنده و مترجم #@ فعال و دعوتگر دینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا