تاریخ

بایدها و نبایدهای دید و بازدید و عیادت

زیارت یا به عبارت دیگردید و بازدید یکی ازمهم ترین سنت های نبوی است که پیامبر ،ص؛برآن تاکیدات فراوانی داشته است،آن هم به دلیل نتایج مهم وثمربخش آن درتقویت روابط وزیادشدن محبت دینی ،به جاآوردن صله رحم،رفع مشکلات وناراحتی ها ودربرخی مواقع یک وظیفه مهم مسلمانان بریکدیگراست .

امروزه به دلیل پیداشدن تلفن –و تلگرام و سایر تکنولوژی های مربوطه – متاسفانه این سنت مهم تاحدی کم رنگ شده است اگرچه تماس تلفنی واحوال پرسی با تلفن هم خوب است ولی هیچ وقت جای دیدارحضوری را نمی گیرد وچنین پاداش و فضیلتی  را ندارد.

دید وبازدید واحوال پرسی ازنظر روانشناسان باعث شارژروحی وطول عمر انسان می گردد،رسول الله ،ص،با آنکه اصحاب را در مسجد می دید اما بازهم به آنها درخانه هایشان سرمی زد مثلا درهنگام بیماری یا وقتی که برای یکی ازآنها مشکلی پیش می آمد به دیدنی آنان می رفت .

حضرت عائشه .رض.می فرماید؛که حضرت رسول اکثرروزها به خانه پدرم حضرت ابوبکر. رض.می آمد وازما دیدن می کرد .

 ازانس بن مالک روایت شده  که رسول الله .ص.ازانصاردیدارمی کرد ونزدآنها غذا هم میل می فرمودند ودیگرصحابه به مناسبت های مختلف ازیکدیگردید و بازدید می کردند.

هم چنانکه رسول الله .ص.عملاً و بارها این سنت را انجام می دادند و البته با تشویقات زبانی هم مردم رابه این کار پسندیده تشویق می کرد ؛ آنهم با فرمودن احادیثی که اهمیت این کار را می نمایاند.

روی مسلم عن ابی هریره رض عن النبی ص ان رجلازاراخاله فی قریه فارصدالله علی طریقته ملکا فلما اتی علیه قال این ترید؟قال اریداخالی فی هذه القریه ،قال هل لک علیە من نعمە تربها؟تقوم بها وتسعی فی صلاحها؛قال لاغیرانی احببته فی الله قال فانی رسول الله الیک بان الله قداحبک کمااحببته ..وروی ابن ماجه من عادمریضا اوزار اخا فی الله ناداه مناد بان طبت وطاب ممشاک تبوات من الجنه منزلا.

مردی بە دیداربرادرش در روستای دوری رفت ،خداوند برسرراهش فرشتە ای فرستاد وقتی بە او رسید پرسید؛کجامی روی؟ او جواب داد: بە دیداربرادرم در این روستا می روم. فرشتە پرسید: آیا او برتوحقی دارد که تو این کار را به خاطر آن انجام می دهی؟مرد گفت : نه ؛ من فقط او را به خاطر خدا دوست دارم و عیادت می کنم .فرشته گفت: من فرستاده و فرشته خداهستم آمدم تا پیام خدا را به تو برسانم که خداوند تو را دوست دارد،همان طور که تو برادرت را به خاطر خدا دوست داری وخداوند برای تو دربهشت منزلی تعیین کرده است بخاطر این عمل نیکویت .

چه دوستی وعمل زیبایی که انسان را به درجه ای می رساند که خداوند او را دوست می دارد و از او راضی می گردد!!

همچنین رسول الله می فرماید: هرکس عیادت مریضی رابکند یا از دوستی بازدید و دیدار کند خداوند در برابر به اوبهشت عطامی کند

هر چند دید وبازدید این همه مهم وثواب دارد اما برای این سنت ارزشمند ومهم آداب وقوانین وقواعدی وضع شده است که مهم ترین آن را به شرح زیر بیان می کنیم

آداب دید و بازدید

1)اطمینان داشته باشی که کسی را که می خواهی به دیدارش بروی آمادگی دارد برای رفتن شما ؛ مثلا ازطریق تلفن به اوبگویید :آیاوقت داری که پیشت بیایم ؟ تا بدین وسیله اوهم وقت را برای شما تعیین کند

2)تعیین کردن وقت مناسب برای دیداروبازدید کردن ؛ درست نیست در وقت های نامناسب به دیدار دوستانمان برویم مثلا صبح زود یا وقت استراحت ظهر،یا شب وقتی که دیراست بویژه زمانی که  مردم روزانه کارمی کنند وخسته هستند شایسته نیست من وتوکه روز ها کارنمی کنیم برویم خانه آنان و تا ساعت یازده ودوازده نیمه شب بنشینیم!!

3)وقت دیداروبازدیدمان کم باشد و مراعات برادری که به دیدارش رفته ایم ضروریست مخصوصاً وقتی شخص مریض باشد یا مشغول کارمهمی باشد درغیراین صورت زیارتمان بی ثواب خواهد ماند!

سعی کنیم زمان دیدنی مان ازحدمعمول نگذرد مثلا معمولا منطقه ما – کوردستان – تاساعت ده ونیم یانزده می نشینند اگر شما بروی وتاساعت یک نیمه شب بنشینی این مثل در حق تو گویاست که گویا شخصی به دیدنی دیگری رفته و تا نیمه شب نشسته و صاحب خانه خطاب به او گفته که برایش لباس خواب و پتوبیاورید……

یااینکه گویند گروهی برای عیادت نزدشیخ جنید بغدادی رفته بودند تا دیرنشستند ودرآخرگفتند: ای شیخ مارا نصیحتی کن! او هم فرمود: این نصیحت برای شما کافیست که اگرنزدمریضی رفتید بدانید که چه وقت بلند می شوید و سعی کنید زیاد آنجا مکث نکنید ؛ چرا که او ناراحت است واحتیاج استراحت دارد.

4)اجازه گرفتن برای داخل شدن منزل ؛ مبادا آمادگی برای پذیرایی شما نداشته باشد واجازه گرفتن امروزه انواع واشکال دارد به مقتضای زمان ومکان، مثلا ازطریق دق الباب در زدن یا ازطریق آیفون وزنگ ….

درزدن واجب است وبین در زدن اول تا دوم مدتی انتظار برای شما خوب است و البته حق دارید تا سه دفعه در آن منزل را بزنی ؛ اگرگفتند: بفرمایید؛ پس داخل شو و درغیراین صورت برگرد ..یاایهالذین آمنولاتدخلوبیوتاغیربیوتکم حتی تستانسووتسلموعلی اهلها ذالکم خیرلکم لعلکم تذکرون…

5)سنت است شخص دیدنی کننده  مقابل در نایستد مبادا چشمش به چیزی بیفتد که شایسته نیست  ببیند و این ها اسراری هستند که لازم نیست او بداند

 

6)وقتی که شخص عیادت کننده با زدن آیفون منزلی اجازه ورود را خواستار شد اگر از داخل منزل از او پرسیدند : شما ؟! باید خود را معرفی کند و درست نیست که فقط بگوید: من هستم!

 

8)سعی شود آن دیدار آمیخته باشد با بحث ازچیزهای مفید و همچنین در آن مجلس حلال مصرف شود و تبدیل به مجلسی نشود که غیبت و هتک حرمت ها و … در آن دنبال شود.

ترجمه : حسن خضر زاده

منبع :مکتب شاملە

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا