تاریخ

همایش دگرپذیری و رواداری در مهاباد

روز پنج شنبە مورخە ۲۷ تیر ماە سال نود و هشت همایش باشکوهی در سالن وحدت مهاباد برگزار شد..

همایش کە با استقبال بی نظیر اقشار مختلف مردم منطقە روبرو شدە بود ساعت شانزدە و نیم آغاز شد…

پس از تلاوت آیاتی چند از کلام اللە مجید آقای جلال معروفیان دبیر همایش ضمن عرض خیرمقدم بە مهمانان حاضر در بارە همایش سخنان مختصر و جذابی ارائەنمود

پس از سخنان فشرده و مختصر دبیر محترم همایش آقای دکتر شجاعی فرماندار محترم شهرستان مهاباد به قرائت پیام استاندار آذربایجان غربی به همایش پرداخت و از زبان ایشان گفتند :

 دگرپذیری امری اجتناب ناپذیراست و بایستی در منش ملی با توجه به تفاوت‌های فرهنگی، قومی، مذهبی، دینی و… اتحاد داشته باشیم.

استاندار در باره ضرورت همدلی مردم ایران خاطرنشان کرده بود : شرایط ایران تنها در سایه دیگر نوازی، تسامح و مدارا امکان پذیر است

جناب آقای دکتر شهریاری در باره نگاه اسلام به تعصب و عدم تحمل همدیگر افزوده بود : در اسلام از تعصب به جاهلیت تعبیر شده است !

سخنران نخست همایش کسی نبود جز دکتر پزشکیان نایب رئیس مجلس شورای اسلامی..

ایشان که به دلیل مهابادی الاصل بودنش مورد تشویق حاضران در سالن قرار گرفت با استناد بە آیات و احادیث و روایات بر ضرورت دگرپذیری و رواداری تاکید کردند..

پزشکیان که خیلی ساده و روان پشت تریبون قرار گرفت خاطر نشان کرد : خدا امر به اتحاد نموده ولی ما عصیان می‌کنیم و اختلاف و تفرقه ایجاد می‌کنیم .

نایب رئیس مجلس ، اتحاد را یکی از آموزه ای دینی دانست و افزود : حرف این است که اگر ما مسلمان باشیم اصلا نباید با هم دعوا کنیم.

دکتر پزشکیان به حاضران توصیه کرد که حق مداری پیشه کنند و گفت :دین اسلام به ما دستور می دهد حق مدار باشیم و در غیر این صورت ستم پیشه کرده ایم و باید بدانیم که حق مستقل از من و شما است و بایستی در مقابل حق سرخم کنیم…

این نماینده خوش آوازه مجلس شورای اسلامی در پایان سخنان گزیده اش در باره ریشه مشکلات مردم و جامعه گفت : اگر ما  با هم برادر باشیم و همدیگر را تحمل کنیم هیچ فقری و گرفتاری باقی نخواهد ماند  و ریشه تمام مشکلات ماییم که در سایه اخوت و همزیستی حل خواهد شد ..

سخنران دوم مراسم سرکارخانم دکتر ژیلامرادپور ، استاد دانشگاە و حوزە بود…

ایشان کە بە زبان فارسی سخن می گفت پس از ارایە تعریف دو اصطلاح دگرپذیری و رواداری  با ذکر نمونەهایی از سیرە پیامبر و اصحاب بر دگرپذیربودن و روادار بودن آن پیامبر بەویژە در تعامل با یهودیان مدینە تاکید نمودند…

استاد مرادپور کە از استان کردستان بە همایش آمدە بود ضمن هشدار بە هرگونە افراط و تفریط در دگرپذیری خاطرنشان کرد : افراط در دگرپذیری در بسیاری موارد متاسفانە ، بدلیل عدم رعایت اصول و ثوابت دینی بە دیگراندیشی و انحراف از  مسیر منجر می شود.

خانم مراد پور دگرپذیری را یکی از خروجی های صفات  خداوند دانست و افزود : خداوند رحمان بزرگ ترین تجلی دگرپذیری است و در کلمه رحمان که همه را تحت پوشش رحم و شفقتش قرار داده می دهد به خوبی شاهد این دیگر پذیری هستیم

این استاد حوزه و دانشگاه خلفای راشدین را هم پیشگامان رواداری و دگرپذیری عنوان نمود و خاطرنشان کرد : عمر بن الخطاب رضی الله عنه هنگام درخواست مسیحیان فلسطین برای اقامه نماز در داخل کلیسایشان از این کار سرباز می زند و در توجیه عملکرد دگرپذیرانه اش می گوید: می ترسم پس از مرگ من ، مسلمان گمان کنند این ، یک مسجد است و آن را از شما غصب کنند!

مهمان بعدی و بسیار ویژە و پرطرف دار همایش استاد ابوبکر علی از کردستان عراق بود

کاروانی که یکی از سخنرانان پرطرفدار این همایش به شمار می آید و مرتب با کف زدن های ممتد حاضران داخل سالن مورد تشویق قرار می گرفت گفت : اختلاف یکی از زیبایی های طبیعت است و هیچ کس ، جز خداوند جل جلالە حق ندارد این اختلاف ها و گوناکونی ها را نادیدە گرفتە و یا از میان بردارد…

کاروانی که با لباس کوردی به ایراد سخنرانی می پرداخت ابتدا به حاضران خیر مقدم گفت و از برگزارکنندگان همایش تشکر کرد و سپس در باره چگونگی تحقق دگرپذیری افزود : با موعظه و نیت خوب همزیستی بوجود نمی اید و اداره نمی‌شود ؛ بلکه رواداری تنها با ایجاد مکانیزم، سیستم و قانون محقق خواهد شد .

ابوبکر علی در باره نبود همزیستی و رواداری در کشورهای منطقه و خاورمیانه و اسلامی خاطرنشان کرد :

 امروزه در خاورمیانه بوی خون و جنایت به مشام می رسد که حاصل اختلاف و تعصب و عدم رعایت همزیستی است ؛ در واقع در خاورمیانه بوی هر چیزی جز اسلام به مشام می رسد !

امام جمعە مهاباد سخنران بعدی همایش بود …

ایشان ضمن تجلیل از مهاباد و مکریان بدلیل داشتن مدارس متقدم علوم دینی در گذشتە گفت : بە همین خاطر است کە می بینیم مهاباد تنها شهری است کە مورد ستایش مقام معظم رهبری قرار گرفتە است ..

ماموستا امامی کە با زبان فارسی بە ایراد سخنرانی می پرداخت افزود :وجود صهیب رومی ، سلمان فارسی ، کابان وردی و بلال حبشی در میان اصحاب پیامبر  نمونە های عینی از دگرپذیری آن پیامبر همام محسوب می شود..

پنل دوم همایش با سخنرانی چهار مهمان زیر تقدیم حضار گرامی شد

دکتر صلاح الدین خدیو از مهاباددکتر تحسین حەمەغریب از کوردستان عراقدکتر نوید نقشبندی از سنندجدکتر مامۆستا رسول ابوالمحمدی از سقز

دکتر خدیو ضمن تشکر از مامۆستا ابوبکر کاروانی بخاطر ارائە سخنانی سودمند و علمی ، مقالەای را تحت عنوان رواداری بە مثابە سیاست بە زبان فارسی تقدیم حاضران نمود….

خدیو در باره ریشه اصلی رواداری گفت : گرچه میتوان رد سنت سمحه و سهله را در سنت و سیره و آموزه‌های اسلامی گرفت اما تکامل و صورت بندی نهایی این مفهوم عمیقا وامدار غرب است !

این تحلیل گر توانمند مهابادی با اشاره به نمونه هایی از روداری اسلامی در گذشته افزود : جوامع اسلامی در مواردی نظیر سیاست شهروندی امپراطوری عثمانی به عنوان جامعه‌ای متکثر و متنوع به لحاظ قومی و مذهبی و چه حکومت مسلمانان در اندلس و موارد دیگر تجربیات قابل اعتنایی از دگرپذیری و رواداری به منصه ظهور گذاشته‌اند که بعضا امروزه در غرب در مباحث چند فرهنگ گرایی به آنها استناد می‌شود.

استاد تحسین حمە غریب کە حیلی مسلط و با احساس بە ایراد سخنرانی می پرداخت خاطرنشان کرد :اگر می خواهیم زندگی آرام و سودمندی داشته باشیم چاره ای نداریم جز رواداری و دگرپذیری.

این استاد خوش آوازه کوردستان عراق با نقل شعری از محوی شاعر کوردی گفت : فضیلت های همزیستی و رواداری با فرهنگ اصیل کوردی  همواره عجین بوده است .

استاد غریب با اشاره به نگاه کودکانه و آلاکلنگی عده ای از اقوام افزود : نباید ملت های کورد و ترک و عرب اینگونە احساس کنند کە ملی بودن طرف مقابل به ضرر طرف مقابل است ؛ بلکە باید عملا پیشرفت همدیگر را بجویند…

ایشان تنها گارانتی رسیدن بە این درجە از رواداری را برخورداربودن از فرهنگ اصیل برشمردند و افزودند : اگر می خواهیم در کنار یک، روادارانە زندگی کنیم باید دگرپذیری را یک فضیلت اخلاقی بدانیم و باید پایبندی به همزیستی مورد تشویق قرار گیرد…

دکتر نوید نقشبندی سخنران بعدی همایش در ابتدای سخنرانی اش گفت :

بە منظور احترام بە غیرکورد زبانانی کە در این سالن اقلیت هستند ، بە زبان فارسی سخن می گویم ..

نامبردە با طرح این سوال کە آیا در قرآن مقولەای بە عنوان خودی مسلمان و غیرخودی کافر وجود دارد؟! خاطرنشان کرد : جواب این سوال منفی است

استاد نقشبندی با اشاره به علوم پایه سه گانه کلام (عقاید) و فقه ( احکام جوارح) و عرفان(درون) و کاربرد اصلی هر کدام از آن ها گفت : انسان سالم باید دارای هر سه علم باشد …

ایشان با انتقاد از علم کلام افزود : متاسفانه این علم برای ترسیخ عقیده شکل نگرفت ؛ بلکه بیشتر برای مخالفت با مذاهب کلامی دیگر از جمله ماتریدی و معتزله و غیره تاسیس شد..

نامبرده با اشاره به مخالفت امام شافعی با علم کلام خاطر نشان کرد : در این علم آیات قرآنی زیادی مغفول مانده است ؛ از جمله این آیات می توان به ” و لقد کرمنا بنی آدم ” “ما جعل علیکم فی الدین من حرج ” اشاره کرد

استاد نقشبندی با روادار خواندن امامان فقهی مسلمین افزود : امام شافعی ـ بە عنوان مثال ـ این گونە بە ترسیخ پایە های دگرپذیری می پردازد کە دیدگاە من صحیح بودە ولی احتمال خطا بودن آن وجود دارد ، دیدگاە طرف مقابل من اگر چە اشتباەاست؛ ولی احتمال دارد برحق باشد.

سخنران پایانی مراسم جناب دکتر مامۆستا رسول ابوالمحمدی بود

عنوان سخنرانی دکتر “وحدت دین و تعدد شریعت” بود

نامبردە در تبیین ضرورت دگرپذیری بە نقل از دکتر قرضاوی و محمد عمارە گفت : هستی بر دو پایە استوار است ، وحدت خالق و تعدد مخلوق .

استاد ابوالمحمدی کە بسیار علمی و مستدل سخن می گفت متذکر شد کە : تفرق و اختلاف در دین منفور است ؛ ولی در زندگی مطلوب می باشد …

مامۆستا رسول با استدلال های متعدد افزود: رعایت حقوق انسان ها یک وظیفە قرآنی است …

در پایان از سخنرانان همایش تجلیل شد و راس ساعت مقرر پایان همایش اعلام شد

همایش از نگاه برخی از شرکت کنندگان

ـ آقای محمدی :همایشی با این شکوە و منظمی در مهاباد ندیدە بودم

ـ مامۆستا … : سخنرانان محترم بسیار قوی و با استدلال بە آیات و احادیث ، مقولە دگرپذیری را مورد بررسی قرار دادند…

مامشی : ای کاش در ضمن برنامه موسیقی های بیشتری گنجانده می شد

خانم حیدری : درود بر خانم ژیلا مراد پور کە نیک درخشید و ما خانم ها را سرافراز کرد..

ـ مهمان آذری همایش : احسنت بە برگزار کنندگان این همایش کە بە راستی گل کاشتند…

ـ ابراهیمی : ای کاش تعداد سخنرانان کم تر و زمان ارائە سخنرانی ها بیشتر بود…

ـ کیا : حضور جوانان و زنان و روحانیان بر زیبایی همایش افزودە بود.

ـ قادری : نظم وانتظامات همایش و البتە شکیبایی حضار بسیار ستودنی بود…

ـ خانم مدرسی : سرودهای دلنواز و عرفانی همایش یکی از بخش های جذاب آن بە شمار می آید.

ـ مامۆستا …. :متاسفانه اجرای مجری برنامه در حد این همایش بزرگ نبود، کاش فردی مانند استاد صدیق قطبی برای مجری گری این همایش انتخاب می شد و یا همایش توسط دو مجری توانمند و با زبان کوردی و فارسی ادارە می شد.

ـ خانم سانا: ای کاش مامۆستا امامی بهتر می درخشید ؛ انتظار ما فراتر از این سخنان کلیشەای او بود…

ـ آقای محمدی : ای کاش دکتر خدیو سادەتر و بە زبان کوردی بە ایراد سخنرانی می پرداخت..

-رسولیان : ای کاش دبیر محترم همایش به زبان شیرین کوردی و خیلی مختصر به خیرمقدم مهمانان بسنده می کرد

مامۆستا مهرابیان : ای کاش مدیران همایش سرود و موسیقی دلنواز آذری را برنامە پایانی مراسم قرار نمی دادند کە حضار سالن را ترک کنند !

حسین پور : احسنت به جماعت دعوت و اصلاح که خیلی بیشتر از حد انتظار ظاهر شد و درخشید !

تهیە : سۆزی میحڕاب

از طريق
یوسف ساجدی
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا