اندیشه

زن و فراگیری علم از منظر اسلام

فراگیری علم و دانش توسط زنان

زن در زمینه ی فراگیری دانش
همانگونه که می دانید زمانی که وحی بر پیامبر(صلی الله علیه و سلم) نازل شد، نخستین کلمه ای که بر ایشان خوانده شد: «إقرأ» به معنای «بخوان» بود. این برایمان روشن می سازد که دین اسلام اهمیت زیادی به فراگیری علم و دانش داده است و در این باره تفاوتی میان زن و مرد قائل نیست. زنان نیز می توانند در زمینه های علوم شرعی و تمام علوم مورد نیاز دین و مهارت های زندگی به فراگیری دانش بپردازند.
زنان نیز می توانند دانش و تخصص بیاموزند. پیامبرمان(صلی الله علیه و سلم) می فرماید: «طلب العلم فریضه علی کل مسلم» (رواه احمد) یعنی: «فراگیری علم و دانش بر هر مسلمانی واجب است.» اسلام راه را بر زنان گشوده تا به دنبال فراگیری علم و دانش و تخصص بروند. اما زنان مسلمان باید هوشیار باشند که چه آموزش هایی کسب نمایند و در چه زمینه هایی به کسب تخصص مشغول باشند. در عصر حاضر به شدت نیاز است که در زمینه ی شریعت اسلامی به فراگیری علوم و فنون مورد نیاز بپردازیم، به ویژه در رشته ی زنان در زمینه های «شرع، فقه و اصول کلی».
آیا می دانی زمانیکه که قرآن جمع آوری گردید، نزد چه کسی نگهداشته شد؟ قرآن نزد یک زن نگهداشته شد که حفصه؛ همسر پیامبر(صلی الله علیه و سلم) بود. همچنین ام المؤمنین عایشه(رضی الله عنها) هزاران حدیث از پیامبرمان(صلی الله علیه و سلم) نقل کرده است. زنان زیادی به عنوان نمونه داریم که دارای علم و تخصص بوده و از عالمان برجسته ی زمان خود محسوب می شده اند. یکی دیگر از این زنان، رابعه عدویه می باشد که در زمان خود زنی هوشیار، خبره و فعال بود. مادرمان عایشه(رضی الله عنها) همسر گرامی پیامبر خدا(صلی الله علیه و سلم) دریایی از علم و دانش و از عالم ترین زنان بود. آیا این اسلام نیست که به زنان اجازه داده است که در این زمینه تلاش نموده و به تکاپوی علم و دانش بپردازند و بتوانند توانایی ها و استعدادهای خود را اثبات نمایند؟!
عایشه(رضی الله عنها) در وصف زنان مدینه می گوید: «نعم النساء نساء الانصار، لم یمنعهن الحیاء أن یتفقین فی الدین» (رواه بخاری)
یعنی: «زنان انصاری بهترین زنان هستند، حیا و حشمت آنان مانعی بر دین آموزی شان نشد.»
اینجا برایمان روشن می شود که زنان انصاری چگونه بوده اند. دین مبارک اسلام به زنان اجازه داده است که به کسب علم بپردازند. همچنین روشن کرده است که چگونه فرصت را برای زنان مهیا کنند تا بر اساس اصول شرعی به کسب علم و دانش بپردازند.
در زمینه ی فراگیری علم، دین مبارک اسلام مبری از کسانی است که به طبع خود سخنوری کرده و می گویند: اسلام اجازه نداده است که زنان درس بخوانند و در راستای بدست آوردن علم و دانش بکوشند. من می گویم بلکه آنها هستند که زنان را محدود کرده و اجازه نمی دهند به فراگیری علم بپردازند. زیرا آنها می خواهند که زن مطابق میل آنها عمل کند و هرچه خواستند، همان کند.
اما بدانید که اسلام چگونه راه را بر فراگیری زنان گشوده است. هزاران شکر خدایی که اسلام را به ما غنیمت بخشید.

منبع: سایت قرآن کرد
نویسنده: دینه هه ولیر
مترجم: کلثوم حسن زاده

نمایش بیشتر

کلثوم حسن زادە

@@نویسنده و مترجم و شاعر ایران - آذربایجان غربی - سردشت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا