خانواده

واکاوی لفظ «زوجه» و «مرأه» و تفاوت آن دو در قرآن

 

تحقیقی در مورد لفظ «الزوجه»و«المراه»

یکی از اعجاز قران به کار بردن ریزه کاری های است که در حروف والفاظ آن به کار برده شده است که در آن رازهای پنهانی وپیام های قرآنی نهفته است . بیایید اکنون این دو لفظ را مورد تحقیق وبررسی قرار دهیم تا جزیئات آن برای ما روشن شود و متوجه چگونگی کاربرد آنها در قرآن شویم.

برای همه ما روشن وعیان است که کلمه «زوج»بدون هیچ فرقی هم به زن وهم به مرد اطلاق می شود ؛ تازه زوج به همه زوج های عالم اعم از جان دار وبی جان گفته می شود که به معنای همسانی وهمانندی و یکی بودن و جمع بودن و جفت شدن و یکدیگر را کامل کردن می باشد .

کلمه «الزوجه»به زن اطلاق می شود و با نگاه کردن به آیات قرانی در می یابیم که این لففظ فقط به زنی گفته می شود که از هر لحاظ  با همسرش جورباشد ؛ البته این زوجیت محقق می شود بدون در نظر گرفتن جنس و آیین .

با توجه نمودن به این آیه مطلب کاملا روشن می شود خداوند در این آیه می فرماید : «ومن آیاته ان خلق لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا الیها وجعل بینکم موده ورحمه ان فی ذالک لایات لقوم یتفکرون»الروم/21

یکی از نشانه های قدرت خداوند متعال اینست که همسرانی برای شما از جنس خودتان آفرید که به وسیله آن آرام گیرید وعشق ومحبت را بین شماها قرار داده است، براستی در این نشانه هایی برای متفکران وجود دارد.

وهمچنین می فرماید:«والذین یقولون ربنا هب لنا من ازواجنا وذریاتنا قره اعین و اجعلنا للمتقین اماما »فرقان/74 آنها که می گویند:  پروردگارا ما را ببخش وهمسران ونوه هایی به ما عطا کن که نور چشمان ما باشند و…..

بر این اساس خدا مادرمان « حوا» را با لفظ «زوجه»نام می برد وبه پدرمان «آدم»می فرماید:«و قلنا یا آدم اسکن انت و زوجک الجنه »بقره/35

به آدم گفتیم : ای آدم تو و همسرت در بهشن سکنی گزینید

با این اوصاف همسران محمد *ص*را نیز به «زوجه» نام برده است .

« النبی أولی بالمومنین من انفسهم وازواجه امهاتهم»الاحزاب/6 پیامبر نسبت به مومنان از خودشان شایسته تر است و همسرانش مادران مومنان هستند.

ولی اگر شباهت وهمسانی بین همسران وجود نداشته باشد لفظ « المراه» برای همسر انتخاب می شود خداوند متعال وقتی که در قران بحث همسران «نوح» و «لوط» را می نماید از آنجا که با شوهرانشان هم مسیر نبودند کلمه «المراة» را برایشان بکار می برد و می فرماید:«ضرب الله مثلا للذین کفروا مراة نوح و امراة لوط کانتا تحت عبدین من عبادنا صالحین فخانتاهما»خداوند متعال همسران نوح ولوط را برای نمونه بی باوران مثال می زند که در نکاح دو بنده صالح خدا بودند ودر نهایت به آن ها خیانت نمودند !

 با وجود اینکه همسران آنها از انبیاء الهی بودند ولی قرآن  با لفظ «المراة» از آن ها نام می برد ؛ چون از هر لحاظ با همسرانشان جور نبودند ؛ برای همین  « الزوجه» را برایشان به کار نمی برد!

در باره همسر فرعون آسیه نیز که تفاهمی با شوهرش ندارد در قرآن این گونه آمده است.«وضرب الله مثلا للذین آمنوا امراة فرعون»خداوند بلند مرتبه نمونه دیگری برای ما می آورد که مومن بودند وآن هم آسیه همسر فرعون است که چون با همسرش هم مسیر و جوروهمسان نیست آن را با لفظ « المراة»می آورد ؛ چون بین آسیه و فرعون همسانی ویکی بودن وجود ندارد ؛ یکی مومن و دیگری کافر واز لحاظ عقیده وایمان با همدیگر جور نیستند در این حال با لفظ «المراة»نام می برد نه لفظ«الزوجه»

دو آیه دیگر را نیز اگر نگاه کنیم می بینیم که

آیه نخست :

خدا از زبان ذکریا پیامبر می فرماید: « وکانت امراتی عاقرا فهب لی من لدنک ولیا» مریم/5 خداوندا همسرم نازاست،پس از طرف خودت پسری صالح به من عطا بفرما ومی فرماید:«قال ربی انی یکون لی غلام وقد بلغنی الکبر وامراتی عاقر قال  کذالک الله یفعل ما یشاء»ال عمران/40 ذکریا گفت پروردگارا چگونه پسری خواهم داشت در حالی که پیری دامنگیرم شده وهمسرم نازاست وخداوند متعال فرمود،خدا هر چه را بخواهد انجام می دهد.

آیه دوم:

خداوند بزرگ می فرماید:«و ذکریا اذ نادی ربه لاتذرنی فردا وانت خیرالوارثین فاستجبنا له ووهبا له یحیی واصلحناله زوجه» الانبیا/90 وقتی زکریا صدا زد پروردگا را مرا تنها مگردان ،شمابهترین میراث گران هستی وما هم دعایش را مستجاب نمودیم ویحیی را به وی بخشیدیم وهمسرش را برایش شفا دادیم وبچه دار شد.

در آیه اول لفظ «المراة»به کار برده شده چون همسرش نازا بوده وبچه دار نمی شده است و یکسانی و همسانی  وجود ندارد  که باید همسران داشته باشند و بعد از اینکه زکریا دعایش مستجاب شد وهمسرش بچه دار شد فورا لفظ «المراة» به «زوجه»تغییر پیدا می کند که در این جا همسان و جور بودن را می رساند ودیگر مشکلی بین آن دو وجود ندارد.

لفظ زوج در قرآن 27بار آمده است و لفظ المراه 25بار در قرآن آمده است .

منبع :ده نگی ئیسلام

ترجمه :سه وزه حیدری

نمایش بیشتر

سه وزه حیدری

@ مترجم وشاعر @ آذزبایجان غربی - مهاباد ☑ کارشناسی روانشناسی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا