خانواده

خانواده ی خوشبخت

خانواده خوشبخت
خوشبختی و سعادت واژه ای است که همه انسانها به دنبال آن هستند و دوست دارند به حد اعلای آن دست یابند و مکاتب فکری و ادیان مختلف پیروان و دنباله روان خود را به آن نوید داده اند . خوشبختی در هر مرحله زندگی حائز اهمیت است و لیکن خانواده خوشبخت سنگ بنای خوشبختی فردی واجتماعی است و تنها افرادی مسیر سعادت را می توانند طی کنند که خانواده ای خوشبخت داشته باشند.
خوشبختی خانواده در دستان زن ومرد قرار دارد و هیچ نیروی بیرونی توان آن را ندارد که سعادت را به زور بر خانواده تحمیل نماید بلکه خود زوجین می توانند وسایل رسیدن به سعادت را فراهم نمایند.

خداوند در سوره رو م آیه ۲۱ می فرماید:
((و یکی از نشانه های خدا این است که از جنس خودتان همسرانی را برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید  و در میان شما مودت ورحمت قرار داد  در این نشانه های است برای گروهی که می اندیشند)
زوجین بایستی کانون خانواده را محلی برای آرامش یافتن قرار دهند و بتوانند با نیرویی که از بودن در کنار همسران خود کسب می کنند مصائب و مشکلات زندگی روز مره را بهتر تحمل نمایند.

آیه مذکور بسیار جای تفکر و تدبر دارد خداوند بلند مرتبه که از جزئیات احتیاجات انسان آگاهی دارد در بکار بردن واژه آرامش به جای کلمه «معها» از «الیها» استفاده نموده تا معنای آرامش بیشتر القاء گردد.
زن و مرد در خانواده یکی می شوند چون اساس رابطه بر همنشینی و مصاحبت است که انس والفت و مهربانی سنگ بنای آن است . شبیه ترین چیز ممکن با رابطه انسان با خودش رابطه با همسرش است .

خداوند چه زیبا در آیه ۱۸۷ سوره بقره می فرماید:((زنان لباس شما هستند و شما لباس آنها))
خداوند زن وشوهر را تا این اندازه نزدیک به هم قرار داده و استفاده از عنوان لباس داری معانی گسترده ای است . لباس به عنوان محافظ انسان است یعنی شخص را از گرما وسرما و نور و .. محافظت می کند . حتی لباس های جنگی (زره) باعث حفاظت در مقابل شمشیر و تیر می گردد. از طرفی لباس باعث پوشیدگی عورت و آراستگی انسان است پس نتیجه می گیریم که زن وشوهر بایستی کلیه این موارد را برای هم فراهم نمایند یعنی از همدیگر حفاظت کنند و باعث آبرومندی وآراستگی طرف مقابل خود شوند.

پایه های تشکیل یک خانواده سعادت مند مسلمان :
۱- ایمان به خدا و پرهیزکاری:
اولین و مهمترین این پایه ها ایمان و اعتقاد به خداوند متعال است.

خداوند در آیه ۲-۳ سوره طلاق می فرماید:((این ( احکام) چیزی است که مومنان به خدا وروز قیامت به آن اندرز داده می شوند، وهر کس از خدا بپرهیزد و ترک گناه کند خداوند برای او راه نجاتی قرار می دهد* و اورا از جایی که گمان ندارد روزی می دهد.و هرکس به خدا توکل کند وکار خود را به واگذارد خدا کفایت امرش را می کند))
چه زیباست زندگی که ایمان به خداوند و ترک معاصی ونواهی به خاطر عشق به یکتاپرستی شالوده اصلی آن را تشکیل می دهد و این چنین زن وشوهری تمام توان خود را در جلب رضایت الهی با حمایت از طرف مقابل به کار می بندند.
حدیثی که امام احمد در المسند ۲/۲۵۰،۴۳۶ و ابوداود (۱۳۰۸) و نسائی (۳/۲۰۵) ابن ماجه (۱۳۳۶) روایت کرده اند چه زیبا روابط زن وشوهر ایمانی را توصیف می نماید:
((خدا رحمت کند بنده ای را که شبانگاه از خواب برمی خیزد و همسرش را بیدار می کند تا نماز بخواند و چنانکه خودداری کند( کسالت ورزد) آب به صورتش بپاشد، و رحمت خدا برزنی که شبانگاه از خواب برخیزد و شوهرش را برای نماز بیدار کند و چنانکه خودداری کند آب به صورتش بپاشد))
رابطه زوجین که بر اساس رابطه ای مقدس و الهی بناگذاشته شود و به دور از روابط مادی و حیوانی وشهوانی باشد نه تنها موجب خوشبختی در دنیا ودوام وبقا می گردد بلکه این رابطه در دنیای دیگر نیز امتداد پیدا می کند خداوند سوره رعد آیه ۲۳ می فرماید:
((واین عاقبت نیکو باغهای جاویدان بهشت است که هم خودشان وارد آنها می شوند و هم پدران وهمسران و فرزندان صالح آنها))
۲- معاشرت نیک و پسندیده
آنچه باعث حفظ رابطه رناشویی و دوام بهتر آن می گردد حسن معاشرت زوجین است واین مهم محقق نمی گردد مگر با آشنایی کامل طرفین به حقوق و وظایفی که بر عهده دارند. وباید به این موضوع توجه داشت که کمال خواهی در این ارتباط خیال پردازی بیش نیست آرزوی داشتن تمام صفات پسندیده یک بلند پروازی بشری است که رسیدن به آن دشوار و دور از دسترس است و باید با دیدی معقولانه به این موضوع نگریست.
عقل سالم حکم می کند که آدمی در بعضی شرایط قدرت تحمل خود را بالا ببرد و با گذشت وجوانمردی سعی در پابرجائی را بطه نماید ومخصوصا” وظیفه مرد به عنوان رئیس خانواده در این میان بیشتر است که در برابر ناملایمات و کاستیها صبر و حوصله بیشتری داشته باشد. مرد باید همسرش را با کاستیهایش قبول کند و اگر مرتب مسائل را گوش زد نماید طبعا ” باعث رنجش خاطر وی می گردد و خود را در یک دور باطل بحث و جدل گرفتار می نماید. دنیای بانوان با دنیای آقایان تفاوت اساسی دار د و در روحیات نیز مثل هم نیستند و در ک این تفاوت می تواند با عث حل بسیاری از مشکلات خانوادگی گردد و بسیاری از مواقع مرد بایستی از دیدگاه زن به مسائل نگاه کند و با سفارش به نیکی مسائل را ختم به خیر گرداند.
مسلم در صحیحش(۱۴۶۹) حدیثی گهر بار از رسول اکرم نقل کرده است:
((هیچ مرد مومنی نباید بخاطر اینکه یک خلق وخوی ناپسند از همسرش می بیند او را برنجاند وناراحت کند زیرا اخلاق دیگری نیز دارد که مورد پسند وی باشد))
مرد خانواده بایستی با خونسردی تمام سعی در بهبود روابط خانوادگی نماید و مطمئن با شد صبوری راه چاره ی بسیاری از مشکلات خانوادگی است . خداوند در آیه ۱۹ سوره نساء می فرماید:
((و با آنها به طور شایسته معاشرت کنید ، اگر به جهاتی از همسران خود رضایت کامل نداشته باشید و در اثر اموری آنها در نظر شما نا خوشایند باشند( فورا” تصمیم به جدایی نگیرید و تا آنجا که قدرت دارید مدارا کنید ، زیرا ممکن است شما در تشخیص خود دچار اشتباه شده باشید) اب بسا آنچه را نمی پسندید خداوند در آن خیر وبرکت وسود فراوانی قرار داده باشد.))
اگر مرد پرخاشگر و بهانه گیر و بدگمان باشد دیگر چگونه می توان انتظار داشت که روابط خانوادگی با آرامش پیش برود و آسودگی در آن خانه حکم فرما باشد. ترمذی (۳۸۹۲) ابن ماجه (۱۹۷۷) ابن حبان (۱۳۱۲) چه زیبا سفارش پیامبر عزیز را برای ما نقل می کنند:
((بهترین شما بهترینتان برای خانواده می باشد و من نسبت به خانواده ام از همه بهترینم))
زن در خانواده با یستی سعی نماید منشا خیر وبرکت باشد و در حفظ آبرو و ناموس و اموال شوهرش که مسئول تامین نفقه خانواده است نهایت تلاش خود را بکار بندد. زنان بایستی نیک های وزحمات شوی خود را در نظر داشته باشند و نسبت به زحمات شوهر خود ناسپاس نباشند و با دیدن یک مورد تمامی تلاش آنها را به هیچ تلقی ننمایند .
در حضور شوهر سعی نماید محبت و رسیدگی را در حد اعلای خود به کار گیرد و در غیاب شوهر حفظ آبرو کند.پیامبر اکرم می فرماید : «و چه بسا زنی می میرد و شهوهرش از او راضی است (به همین خاطر) وارد بهشت می شود»
باید دانست که سعادت و رستگاری در بکار بستن فرامین الهی و احادیث نبوی حاصل می گردد و خانواده سازگار و خوشبخت باعث تربیت فرزندان صالح و مفید برای جامعه می گردند.
سیامند محمودی – مهاباد

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا