فتاویفقه

حکم شرعی تقلب در امتحانات

آیا تقلب در امتحان  و پاسخ دادن به سوالات از روی دیگران جایز است یا خیر؟

حدیث صحیح و نبوی زیر به خوبی بیانگر ناروا بودن  این کار می باشد ؛ آنجا که پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرماید :  من غشنا فلیس منا.

(هر کسی که شخص دیگری را گول بزند و فریب دهد از ما نیست). صحیح مسلم

این حکمی عام است که هرچیزی که حقیقت را وارونه نشان دهد را شامل می شود ؛ کسی که غش نماید مرتکب گناه و معصیت بزرگی شده است و کسی که شخصی را در تقلب کاری و غش نمودن مساعدت نماید نیز شریک جرم و شریک گناهش می باشد .

جایز نیست که شخصی امتحان سختی را با تقلب  پشت سر بگذارد ،  قطعا امتحان برای این است که طالب علم کوشا و تلاشگر از دیگرانی که زحمت نمی کشند جدا شوند .

دین اسلام نیز با یک نگاه به دو شخص تلاشگر و تنبل نمی نگرد ؛ علاوه بر این که عقل سلیم نیز بین دو شخص یادشده تفاوت قایل است. 

خدای متعال می فرماید:

أَمْ نَجْعَلُ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ کَالْمُفْسِدِینَ فِی الْأَرْضِ أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِینَ کَالْفُجَّارِسوره ص آیه ۲۸

آیا (با حکمت و عدالت ما سازگار است) کسانی را که ایمان می‌آورند و کارهای شایسته انجام می‌دهند، همچون تباهکاران (و فساد پیشگان در زمین) بشمار آوریم؟ و یا این که پرهیزگاران را با بزهکاران برابر داریم؟

تقلب ، به طور کلی کار زشتی است و این کار زشت در امتحانات و غیر امتحانات یکی از خطرناک ترین و پست ترین ویژگی یک جامعه و انسان ها محسوب می شود ؛ زیرا با این کار راستی و صداقت از میان برداشته می شود و باطل جای آن را می گیرد و زندگی در جامعه ای که امورات آن به افراد نالایق سپرده می شود ممکن نخواهد بود،  زیرا آن موقع امانت ها ضایع می شوند که یکی از علامات به پایان رسیدن جهان هستی می باشد.

کسی که برای استخدام و انجام کار مورد نیاز خود نیازمند دریافت صلاحیت و مدرک معتبر است؛ اگر جهت اخذ آن مرتکب تقلب شده باشد قطعاً گواهی متقلبانه دریافت کرده است  و چنین شخصی مدرکی دروغین و غیر قابل اعتماد را ارائه می دهد .

او با این تقلب هر آنچه را که به واسطه ی این مدرک و صلاحیت تقلبی  به دست می آورد ،  بر خود حرام می گرداند  و هر گوشتی که از حرام تغذیه نموده و رشد نماید ، آتش دوزخ برای  آن سزاوارتر است .

آیه زیررا به دقت بخوانید تا برایتان روشن شود تقلب چقدر زشت و ناروا ست :

لَا تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ یَفْرَحُونَ بِمَا أَتَوْا وَیُحِبُّونَ أَنْ یُحْمَدُوا بِمَا لَمْ یَفْعَلُوا فَلَا تَحْسَبَنَّهُمْ بِمَفَازَهٍ مِنَ الْعَذَابِ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ.ال عمران ایه ی ۱۸۸

گمان مبر آنان که از کارهای (ناشایستی) که انجام می‌دهند خوشحال می‌شوند، و دوست می‌دارند که در برابر کارهای (نیکی) که انجام نداده‌اند ستایش شوند، از عذاب (الهی) نجات یابند و رستگار شوند. بلکه برای ایشان عذاب دردناکی است.

پس چیزی که به آن معتقد و پایبند  هستی را محکم بگیر و دوستانی را که فقط بخاطر غش و تقلب با تو هستند  را رها کرده و از معاشرت با آنان پرهیز کن و کسانی را که تو را به خاطر خدا دوست داشته و به خاطر نیل به منافع ظاهری و دنیایی  با تو رابطه دوستی برقرار ننموده اند دوستی و اخوتت را با آنان محکم تر و آنان را بعنوان یار و رفیق خود برگزین.

منبع : اسلام اون لاین

ترجمه از عربی : فایق رسولی سالار

از طريق
فایق رسولی سالار
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

فایق رسولی سالاره

استان آذربایجان غربی - سردشت طلبه و دانشجو مترجم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا