فتاویفقه

آیا زن و شوهر مومن در بهشت به همدیگر می رسند؟

سوال

اگر زن مومنی در دنیا و قبل از مرگ دوبار یا بیشتر ازدواج کرده باشد ، در بهشت به شوهر اول یا دوم بازگردانده می شود؟؟ شنیده ام که به آخرین نفری که با او ازدواج کرده است می رسد ، مگر خداوند نمی فرماید: که در بهشت هر آنچه بخواهید به شما داده می شود ؛ شاید یک زن دوست داشته باشد که به شوهر اولش برسد .. لطفا جواب را مستدل و قانع کننده بفرستید؟

جواب :
بسم الله والحمدلله والصلاه والسلام علی رسول الله وآله وصحبه ومن والاه..
امابعد:
خداوند متعال در آیات زیادی به صورت عموم می فرماید:  زنان و مردان و خانواده های مٶمن را در بهشت دوباره به هم ملحق می کنم..
از جمله:

-وَاَلَّذِینَ آمَنُوا وَ اِتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّیَّتُهُمْ بِإِیمٰانٍ أَلْحَقْنٰا بِهِمْ ذُرِّیَّتَهُمْ وَ مٰا أَلَتْنٰاهُمْ مِنْ عَمَلِهِمْ مِنْ شَیْءٍ کُلُّ اِمْرِئٍ بِمٰا کَسَبَ رَهِینٌ ﴿۲۱﴾ کسانى که ایمان آوردند و فرزندانشان به پیروى از آنان ایمان اختیار کردند، فرزندانشان را (در بهشت) به آنان ملحق مى‏کنیم؛ و از (پاداش) عملشان چیزى نمى‏کاهیم؛ و هر کس در گرو اعمال خویش است!

– ادْخُلُوا الْجَنَّهَ أَنْتُمْ وَأَزْوَاجُکُمْ تُحْبَرُونَ {الزخرف: ۷۰}به آنها خطاب مى‏شود:) شما و همسرانتان در نهایت شادمانى وارد بهشت شوید!

آیات فوق و نمونه هایی دیگر از این قبیل آیات به موضوع به هم رسیدن مجدد خانواده های ایماندار در بهشت اشاره دارند..

از طرف دیگر خداوند می فرماید : ( در بهشت هر آنچه  دلتان بخواهد به شما خواهم داد و خداوند شما را راضی خواهد نمود..).

اما همان خدایی که ما به دین و پیامبرش راضی شده و ایمان آورده ایم از طرق مختلف از زبان صادق امین در تبیین آیات مورد بحث می فرماید :
زن به آخرین شوهری که درعصمت اوفوت کرده ملحق می شود، البته به شرطی که هر دو اهل ایمان باشند و درصورت رضایت زن از اخلاق او در دنیا و گر نه اختیار به خود زن داده می شود..
امام بیهقی درسنن خویش در این باره روایتی را نقل نموده است  :

((أن حذیفه قال لزوجته: إن شئت تکونی زوجتی فی الجنه فلا تزوجی بعدی، فإن المرأه فی الجنه لآخر أزواجها فی الدنیا. فلذلک حرم الله على أزواج النبی صلى الله علیه وسلم أن ینکحن بعده، لأنهن أزواجه فی الجنه)).حذیفه رضی الله عنه به همسرش گفت: اگر دوست داری در بهشت به هم برسیم بعد از من ازدواج مکن؛ چون زنان دربهشت به آخرین شوهرشان داده می شوند؛ برای همین است که خداوند بر زنان پیامبر صلی الله علیه و سلم حرام کرد که بعد از آن حضرت ازدواج کنند تا دربهشت به ایشان برسند.

درروایتی دیگر در السلسله الصحیحه چنین آمده است که :
((ٲن معاویه رضی الله عنه خطب ٲم الدردا ٕفٲبت ٲن تتزوجه وقالت سمعت رسول الله صلی الله علیه وسلم یقول : المرٲه لآخرٲزواجها و لستُ ٲرید بٲبی الدرداء بدلا، فنصحها معاویه بالصیام . ))

ترجمه:  حضرت معاویه رضی الله عنه از ام درداء ، پس از فوت شوهرش خواستگاری کرد ، اما او قبول نکرد و گفت: از پیامبر صلی الله علیه و سلم شنیده ام که می فرمود: زن در بهشت به شوهرآخرش ملحق می شود و من دوست ندارم به کسی غیر از ابی درداء برسم….

در روایت دیگری چنین آمده : ٲیما امرٲه توفی عنها زوجها فتزوجت بعده فهی لآخر ٲزواجها .هر زنی که شوهرش فوت کند و پس از او با شخص دیگری ازدواج کند باید بداند که در روز قیامت به واپسین شوهرش می رسد.

البته احادیث دیگری نیز وجود دارد که اشاره دارد به این که زن در بهشت به ازدواج با اخلاق ترین شوهرش درخواهد آمد .

امام بیهقی در سنن نقل می فرماید: وقیل لأحسنهم خلقا   زن در قیامت با اخلاق ترین شوهرش را انتخاب می کند تا زن او باشد.
 
((عن أم سلمه رضی الله عنها قالت یا رسول الله : المرأه تتزوج مرتین فی الدنیا فیموتان وتموت فلمن تکون هی فی الآخره؟ قال لأحسنهما خلقا یا أم سلمه ، ذهب حسن الخلق بخیری الدنیا والآخره. ))رواه الدارقطنی .. از ام سلمه روایت شده که گفت: ای رسول خدا ؛ زنی در دنیا دوبار ازدواج نموده و سپس می میرد ؛ چنین زنی در قیامت به کدام شوهرش می رسد؟ پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: به آن شوهری که از لحاظ اخلاقی برتر باشد ؛ ای ام سلمه.

البته به هرطریق ممکن خداوند بنده اش را راضی خواهد نمود،  اما باید درباب خداشناسی این چند اصل را فراموش نکنیم :

نخست اینکه بنده ی واقعی حق ندارد به خود اجازه دهد به پروردگارش کمترین گمان بدی داشته باشد، بدین معنا که نباید چنین پنداشت که خداوند بهترین ها را از بندگانش دریغ می کند، چون بدون شک الله متعال هر آنچه بهترین و شایسته ترین(ٲصلح) باشد همان را برای بنده اش میخواهد..

دوم اینکه بنا به نص صریح قرآن درقیامت اهل ایمان دیگر به نسبت همدیگر کمترین بغض و عقده ای دردل نخواهند داشت ، یعنی اگر کسی دو یا چند بار ازدواج کرده باشد و دردنیا یکی از شوهرانش را از دیگری بیشتر پسندیده باشد ، دربهشت همه چیز تغییر نموده و دل به همان راضی میشود که خدا می خواهد (وما تشاٶون الا ان یشاء الله).

واما از همه مهمتر همچنان که بزرگان دین از جمله بزرگ بانوی عارف و پاکدامن “رابعه ی عدوری” رح فرموده است: (تنها نعمت دیدار خداوند دربهشت برایم کافیست و باوجود این نعمت بزرگ به خود اجازه نمیدهم که به دیگر نعمت ها متوجه شوم وحتی به خود اجازه نمیدهم که به غیر آن فکر کنم..)

همچنین شیخ ابن حجر الهیثمی رح درکتاب “الزواجر” نیز بعد ازنقل همه ی روایات وارده دراین باره اقوال و آرای دانشمندان را با تفصیل بیشتر بیان میکند که توصیه میکنم جهت اطلاع بیشتر از موضوع به کتاب مذکور مراجعه شود..

پژوهشی از: عبدالواحد رحمت الله

مآخذ :

  • تفسیر کبیر امام فخر رازی
  • تفسیر قرطبی
  • کتاب الزواجر ابن حجر هیثمی
  • سنن بیهقی
  • سنن درقطنی
  • مسند امام احمد
  • ‌السلسله الصحیحه و….
از طريق
عبدالواحد رحمت الله
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

عبدالواحد بابولی

نویسنده و شاعر و مترجم آذربایجان غربی - مهاباد خطیب و دعوتگر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا