اصول

فتواهایی در باره روزه و رمضان(۵)

جلوگیری از روزه بچه‌های خردسال

سوال(۱): بچه ای کوچک دارم که اصرار دارد رمضان را روزه بگیرد، در حالی که روزه برای او ضرر دارد و ممکن است به سلامتیش  صدمه برساند، آیا شرعا جایز است به زور وادارش کنم که روزه اش را بشکند؟

پاسخ:  اگر فرزندتان به سن رشد و بلوغ نرسیده روزه بر او واجب نیست، ولی اگر توانایی گرفتن روزه را دارد و در اثر روزه بر او فشار وارد نمی شود، اجازه بدهید روزه اش را بگیرد، چون بزرگان دین بچه‌هایشان را به روزه گرفتن تشویق کردند، حتی وقتی فرزندانشان از شدت گرسنگی گریه می کردند با آنها بازی می کردند تا سر گرم بشوند و گرسنگی را فراموش کنند، اما اگر تشخیص دادید که روزه برای سلامتی فرزندتان  ضرر دارد در این صورت با زبان خوش و مهربانی به او بگویید که روزه نگیرد چون خدای متعال دوست ندارد بندگانش در اثر عبادت دچار ناراحتی شوند .

در ضمن وظیفه والدین است که ازسلامتی فرزندانشان محافظت نمایند  {الشیخ ابن عثیمین }.

حکم کسی که همزمان با اذان یا بعد از آن چیزی می خورد

سوال(۲) خداوند بزرگ می فرماید: (وکلوا واشربوا حتی یتبین لکم الخیط الاسود) [البقره:۱۸۷] یعنی:بخورید وبیاشامید تا آن گاه که رشته سفید از رشته سیاه برایتان از هم جدا آشکار گردد. با توجه به این آیه  حکم شخصی که وقت اذان یا بعد از اذان و با عجله آب یا غذا می خورد چیست؟

پاسخ:  اگر شخص نداند که صبح شده و موقع نماز آمده روزه اش درست است و قضا نمی خواهد، ولی اگر بداند که صبح شده و وقت نماز رسیده، ولی باز اقدام به خوردن کن  روزه اش درست نیست و باید قضای آن را بگیرد و اگر ندانست که خوردن وآشامیدنش موقع آمدن صبح بوده روزه اش درست است، چون اصل و ریشه روزه ماندن شب است، ولی شخص مسلمان باید جانب احتیاط را رعایت کند و قبل از اذان از خوردن و نوشیدن دست بکشد، مگر این که مطمئن باشد اذان زود تر از وقت گفته شده و هنوز وقت نماز نشده است [اللجنه اللدائمه ].

حکم خارج شدن منی به صورت غیر ارادی در روز های رمضان

سوال(۳) اگر شخص روزه دار به طور غیر ارادی(در خواب ) منی از وی خارج شود، آیا روزه اش باطل می شود؟ و آیا لازم است غسل کند؟

پاسخ:  خیر؛ احتلام (درخواب)روزه را باطل نمی کند، چون عمدی نیستگ ولی غسل بر او واجب می‌شود و باید غسل کند، اگر بعد از نماز صبح احتلام شود تا موقع نماز ظهر فرصت دارد غسل کند، واگر جماع کرده باشد تا قبل از طلوع خورشید فرصت دارد غسل کند، چون روایت شده از پیامبر (صلی الله علیه و سلم )که غسل جماعشان را تا صبح (قبل از طلوع آفتاب ) به تاخیر انداخته است و هم روزه گرفته است.. وهچنین زن در حال حیض یا نفاس بعد از زایمان هم به همین صورت است و اگر شب پاک شود تا قبل از طلوع خورشید(بعداز اذان صبح ) فرصت دارد غسل کند و روزه بگیرد و روزه اش درست است، ولی برای شخصی که جنابتش عمدی است جایز نیست که غسل کردنش را تا طلوع خورشید به تاخیر بیندازد و نمازش قضا شود والبته بر زن و مرد لازم است برای غسل عجله کنند تا نماز را سر وقت اقامه نماید. [الشیخ ابن باز ].

حکم استفاده از کرم دست و صورت

سئوال (۴) آیا استفاده کردن از کرم های نرم کننده که پوست را مرطوب می کنند  بر روزه  تاثیر منفی دارد؟ و آیا مانع رسیدن آب به پوست نمی شود؟

پاسخ: خیر استفاده از کرم روزه را باطل نمی کند چون فقط روی لایه بیرونی پوست را مرطوب می کند و وارد بدن نمی شود و اگر جذب بدن هم شود باز روزه را باطل نمی کند. [الشیخ ابن جبرین ].

حکم خارج شدن «مذی» در روزهای رمضان

سوال (۴)آیا خارج شدن مذی (آبی چسبنده ای که از مردان خارج می شود ) به هر دلیلی روزه را باطل می کند یا نه؟

پاسخ: طبق صحیح ترین رای علما (مذی)روزه را باطل نمی کند.  {الشیخ ابن باز }

روزه و رانندگی

سوال(۵)آیا رانندگان ماشین های سواری و اتوبوس و… شامل شرایط مسافر می شوند، طوری که از صبح بیرون شهر می روند و تا شب بر نمی گردند واین شغل هر روز شان است؟

پاسخ :بله حکم روزه شکستن و جمع کردن نماز (قصر و جمع )شامل آنها می شود، (واگر گفته شود که این شغل هر روز آن هاست پس کی روزه اشان را می گیرند؟می گوئیم: در زمستان که روزها کوتاه تر هستند و هوا خنک است می توانند روزه ها یشان را قضا کنند، ولی رانندگان داخل شهر، مسافر به حساب نمی آیند و شامل این حکم نمی شوند و باید روزه بگیرند.  {الشیخ ابن عثیمین }.

حکم خوردن قرص برای جلوگیری از عادت ماهانه

سوال(۶) بعضی از خانم ها به عمد در ماه رمضان قرص می خورند تا عادت ماهانه اشان را به تاخیر بیندازند و روزه رمضان را کامل بگیرند آیا این کار درست است؟

پاسخ : توصیه می کنم خانم های مسلمان روزه دار این که این کار را نکنند و اجازه بدهند که عادت ماهانه اشان طبق روال خود پیش برود، چون حکمت ها و فواید زیادی در عادت ماهانه زنان نهفته است که خداوند برای زنان قرار داده است، جاری شدن این خون از بدن زنان برایشان مفید و جلو گیری از آن به زیان شان است، پیامبر  (صلی الله علیه و سلم )می فرماید :(لا ضرر ولا ضرار/ نه زیان به خود برسانی نه به دیگران) {الشیخ ابن عثیمین }.

با آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه در این ضیافت الهی. والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته.

تهیه و ترجمه: فریده مولودی

 

برای مشاهده بخش اول اینجا را کلیک کن

 برای مشاهده بخش دوم اینجا را کلیک کن

 برای مشاهده بخش سوم اینجا را کلیک کن

 برای مشاهده بخش چهارم اینجا را کلیک کن

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا