خانواده

چگونه دوستی پیامبر(ص) را در دل فرزندانمان جای دهیم؟

 

ترجمه : فریده مولودی (واوان سردشت)

به راستی که عشق و محبت به پیامبر  (صلی الله علیه و سلم )یکی از ارکان اسلام است و اگر محبت پیامبر دردل شخص مسلمان نباشد ایمان و عقاید او دچار لغزش می شود ، همچنین به شخص مسلمان اجازه داده نشده که در این مورد دچار هیچ گونه شک و تردید شود ؛ چرا که محبت پیامبر (صلی الله علیه و سلم )با محبت الله تعالى پیوند خورده است.

  پیامبر (صلی الله علیه و سلم )فرستاده و منتخب خداوند بزرگ است ؛ پس فرزندان  به عنوان یکی از اعضای خانواده لازم است یاد بگیرند که  چگونه پیامبر  (صلی الله علیه و سلم )را دوست داشته باشند؟

این سوال از مهم ترین سوالاتی باید باشد که سرپرستان و پدران و مادران باید از خود داشته باشند تا یاد بگیرند که چگونه محبت پیامبرصلی الله علیه و سلم را در دل بچه‌هایشان جای دهند و دراین راه تمام سعی و تلاش خود را بکنند.

برای جواب این سوال بهتر است به چند نکته  مهم اشاره کنیم:

۱-جایگاه عشق و محبت پیامبر(صلی الله علیه و سلم  )در شرع و آئین مقدس اسلام :

امام بخاری از انس (رحمت الله علیه)روایت می کند که پیامبر  (صلی الله علیه و سلم ) فرموده‌است 🙁 ثلاث من کن فیه وجد حلاوه الایمان ، أن یکون الله ورسوله أحب إلیه مما سواهما و……  )صحیح بخاری

 سه خصلت هست که هر کس داشته باشد لذت و شیرینی ایمان را می چشد :اول اینکه خدا و پیغمبرخدا از هر چیزی نزد او عزیزتر باشد و…

همچنین امام بخاری از ابوهریره  (رض) نقل می کند که پیامبر(ص)فرمودند 🙁 لایؤمن أحدکم حتى أکون أحب إلیه من ماله وولده والناس أجمعین )صحیح بخاری .

قسم به آنکه جانم در دست اوست ،ایمان هیچ یک از شما کامل نمی شود تا وقتی که من را از خود و همه خانواده و همه مردم بیشتر دوست نداشته باشد .

در صحیح مسلم وبخاری  (رحمه الله علیهما )آمده که انس (رض) نقل کرده و فرموده که :(جاء رجل إلى النبی صلی الله علیه وسلم فقال: یارسول الله متى الساعه؟ قال ماذا أعددت لها؟ ” قال: ما اعددت لها کبیرعمل إلا أنی أحب الله ورسوله ” فقال النبی صل الله علیه وسلم: المرء مع من أحب)

مردی آمد خدمت رسول الله  (ص)گفت :یا رسول الله کی قیامت بر پا می‌شود؟پیامبر(ص) فرمود :برای قیامت چه چیزی آماده کرده ای؟ مرد گفت :اعمال خوب زیاد ندارم، اما خداوند و پیامبرش(ص) را خیلی دوست دارم. پیامبر  (ص)فرمود :هر کس با کسی که دوستش دارد حشر می شود.

انس می گوید :هیچ چیزی به اندازه این فرموده ی پیامبر(ص)ما را خوشحال نکرده بود، که هر کس با کسی حشر می شود که دوستش دارد.

 در بیشتر آیات قرآن کریم عشق و محبت به پیامبر(صلی الله علیه و سلم )پیوند داده شده به عشق و محبت الله تعالی از جمله در سوره التوبه آیه۲۴ می‌فرماید :

 ( قُلْ إِن کَانَ آبَاؤُکُمْ وَأَبْنَاؤُکُمْ وَإِخْوَانُکُمْ وَأَزْوَاجُکُمْ وَعَشِیرَتُکُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَهٌ تَخْشَوْنَ کَسَادَهَا وَمَسَاکِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَیْکُم مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِی سَبِیلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّىٰ یَأْتِیَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَاللَّهُ لَا یَهْدِی الْقَوْمَ الْفَاسِقِینَ

بگو: «اگر پدران و فرزندان و برادران و همسران و طایفه شما، و اموالی که به دست آورده‌اید، و تجارتی که از کساد شدنش می‌ترسید، و خانه هائی که به آن علاقه دارید، در نظرتان از خداوند و پیامبرش و جهاد در راهش محبوبتر است، در انتظار باشید که خداوند عذابش را بر شما نازل کند؛ و خداوند جمعیّت نافرمانبردار را هدایت نمی‌کند!  )

همچنین در آیه ۳۱ سوره ال عمران می‌فرماید:( قُلْ إِن کُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِی یُحْبِبْکُمُ اللَّهُ وَیَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِیمٌ)

بگو: «اگر خدا را دوست می‌دارید، از من پیروی کنید! تا خدا نیز شما را دوست بدارد و گناهانتان را ببخشد و خدا آمرزنده مهربان است.»  )

 پدرو مادر عزیز: با این چند نکته می توانید به بچه‌ها بفهمانید که عشق و محبت الله تعالی و رسولش کاملا به هم پیوند داده شده است ؛ یاد می گیرد همان طوری که خداوند را دوست دارد پیامبر را نیز دوست داشته باشد.

*بچه‌هایمان را چگونه با شخصیت پیامبر(ص)آشنا کنیم؟

لازم است که پدر و مادر برای گفتگو با بچه‌ها در مورد پیامبر و آشنا کردن آنان با آن حضرت، به این چند نکته توجه داشته باشند:

۱- قبل از هرچیز باید بچه هایمان شناخت کافی از شخصیت پیامبر (صلی الله علیه و سلم ) داشته باشند. آن طوری که خداوند تعالی در قرآن  کریم فرموده 🙁 یا ایهاالنبی انا أرسلناک شاهداً و مبشراونذیرا وداعیا إلی الله بإذنه و سراجا منیرا وبشر المؤمنین بأن لهم من الله فضلا کبیرا )سوره الاحزاب’ آیه  (۴۵-۴۶-۴۷ ):”ای پیغمبر! ما تو را به عنوان گواه و مژده رسان و بیم دهنده فرستاده ایم وبه عنوان دعوت کننده به سوی خدا طبق فرمان الله و به عنوان چراغ تابان تو را روانه نموده ایم.به موءمنان مژده بده که ایشان ازسوی خدا نعمت فراوانی دارند.

۲- داشتن آگاهی از زندگی پیامبر و درس ها و پند های آن حضرت، هرچند که تمام زندگی پیامبر (صلی الله علیه و سلم )درس وپند است  و این درس ها وپندها هستند که به ما امید سرفرازی دنیا وآخرت را می دهند.

۳-لازم است که تمام سوال هایی را که فرزندان می پرسند با حوصله جواب دهیم ؛ از جمله اینکه چرا باید پیامبر را دوست داشته باشیم؟ با کلامی زیبا ودل نشین ومنطقی فرزندانمان  را قانع کنیم.

 بر هرمسلمانی واجب است که پیامبر (صلی الله علیه و سلم  )را دوست داشته باشد؛چون این شخصیت بزرگ بود که به فضل خداوند راه نجات که همان راه اسلام است را به ما نشان داده است.

۴-آشنا کردن بچه‌ها با فضل و بزرگی آن حضرت وجایگاه وی نزد خداوند متعال و پیغمبران دیگر، همچنین جایگاه وی در بهشت و شفاعت کردن امتش را برای فرزندانمان  توضیح دهیم.

۵-تعریف کردن ،مژده دادن آمدنش از طرف پیغمبران پیشین و پیشوازی آنها در واقعه اسرا و معراج که اوست آخرین پیامبر خدا تکمیل کننده و پایان بخش همه دین های پیشین  است که خیر و برکت شامل حال همه مسلمانان می شود.

همچنین اهمیت دادن به انجام دادن راه و روش درست و سنت پیامبر (صلی الله علیه و سلم و آشنا کردنشان به بدعت ها و دلیل اضافه شدن آنها به دین اسلام.

 

چند پیشنهاد آسان برای کاشتن بذر محبت پیامبر (صلی الله علیه و سلم)در دل بچه‌هایمان:

۱- تعریف کردن داستان معجزه پیامبر اسلام (صلی الله علیه و سلم ).

۲- حرف زدن در مورد اخلاق و رفتار وی با فقرا و ستمدیدگان ویتیمان و مهرورزی زیاد آن حضرت نسبت به آنها.

۳- برای آن ها بگوئیم که پیامبر خدا(صلی الله علیه و سلم  )تنها پیامبری است که در آخرت برای امتش شفاعت می کند و خداوند دعا و شفاعت او را قبول می‌کند.

۴- ازهمراهی و وفاداری و جان فشانی های یاران پیامبر برای فرزندانمان بگوئیم،که چگونه جان خود را در راه خدا وپیغمرش فدا می‌کرده اند؟

۵- سنت های پیامبر (صلی الله علیه و سلم )را به فرزندانمان یاد دهیم، تا آنها را حفظ کنند وهچنین به فرزندانمان دعاهایی را بیاموزیم که پیامبر اکرم به منظور حفض شدن از  انس و جن و شیاطینه می خواندند.

۶-پدرومادر باید خود به ریسمان قرآن و سنت چنگ بزنند تا آیینه بچه‌ها باشند و بچه‌ها از آنها الگوبرداری کنند .

رفتار پدرومادر تاثیر بسیار زیادی روی فرزندان دارد، نویسنده کتاب (التربیه الاسلامیه) می گوید :نوشتن کتاب در مورد تربیت کردن فرزندان راحت است ، همین‌طور انتخاب برنامه های مشخص برای آنان هم آسان است ؛ اما اگر بر نشست و برخاست ورفتار کردار وفکر ما تاثیر نگذارد این کتاب ها و برنامه ها فقط به جوهر وکاغذ تبدیل می شوند ما فقط وقتت خود را هدر داده ایم.

چند نکته قابل توجه

۱-سعی کنیم با گفتگو و سوال وجواب فرزندان خود را به قناعت برسانیم و نباید فقط حرف بزنیم و آنان گوش دهند بلکه شایسته است به صورت گفتمانی دوطرفه سخن بگوییم..

۲-با اسلوب علاقمند نمودن و تشویق فرزندان ،آن هم با استفاده از شیوه  تعریف کردن سرگذشت داستان پیامبر و صحابه کرام  سعی کنیم آنان را پرورش دهیم.

بهتراست هرگاه فرزندانمان فرموده ها و سنت های پیامبر( ص) را حفظ نمودند شایسته است  برایشان جایزه بگیرم.

۳-به فرزندانمان اعلام کنیم که با این کارمان پیامبرمان را راضی کرده ایم و باید بدانیم که سرانجام این رضایت نبوی چیزی نیست جز ملاقات با آن حضرت در بهشت و بر حوض کوثر. او به استقبال مان  می آید و با دست مبارک خود از آب کوثر به ما می دهد .

به امید آنکه عشق و محبت به پیامبر (صلی الله علیه و سلم )در دل همه فرزندانمان و پدران ومادران مسلمان جای بگیرد و از دستان مبارک رسول الله  از آب کوثر بنوشیم.”

آمین ان شاءالله

    منبع:به خته وه ری

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا